ponedjeljak, 15. kolovoza 2011.

Velika Gospa


1. Marija proboravi poslije uzašašća svoga Božanskog Sina još dulje vremena na zemlji. Ona je pomagala apostolima kod naviještanja sv. Evanđelja tješeći ih i bodreći. Kad je Crkva uhvatila čvrst korijen i počela se širiti svijetom, bijaše Marija tijelom i dušom u nebo uzeta i okrunjena za kraljicu neba i zemlje. Predstavi si kakvo je to slavlje bilo, kad je Majka Božja uzašla na nebo! Tisuće anđela i svetaca pozdravili su je i slavili kao svoju kraljicu, a od tog doba se ona i na zemlji uzveličaje kao Kraljica neba. Ali Marija ne htjede biti samo kraljica, ona je htjela ostati i naša majka, kako je bila pod križem naša zaštitnica i pomoćnica. Tko može izbrojiti milosti, koje su udijeljene ljudima na zagovor Marijin od onoga slavnoga dana? Tko može izbrojiti duše, koje su po Njoj u nebo uvedene?

2. Misli danas srdačnom radošću na slavu tvoje nebeske Majke! Djetinjski joj se preporuči i vapi k njoj, da te uvijek štiti na tvom zemaljskom putovanju, da jednom budeš s njom sjedinjen u nebeskom domu. Preporuči joj također sve svoje mile, kao i sve što tebi pripada!

3. Danas se posvećuje i blagosivlje trava. Miomirisne trave sjećaju te na miomirisne kreposti, koje si je Marija stekla na zemlji svojim svetim životom. Nemoj zaboraviti, da i ti moraš kitu kreposti donijeti u vječnost. Koja je tebi krepost najteža? ... Gdje manjka još najviše. Trsi se najviše baš u toj točki!
(Put Srcu Spasiteljevu, Zagreb 1934.)


BLAGOSLOV TRAVA na blagdan Uznesenja B. D. Marije

R. Gospodin će dati blagoslov.
O. I zemlja će naša dati plod svoj.
R. Natapaš gore s visina svojih.
O. Plodom djela tvojih siti se zemlja.
R. Daješ da raste stoci trava.
O. I bilje na službu ljudima.
R. Da izvedeš kruh iz zemlje.
O. I vino da veseli srce čovječje.
R. Da mu se lice sja od ulja.
O. I kruh krijepi srce čovječje.
R. Posla riječ svoju i ozdravi ih.
O. I istrže ih iz svake propasti.
R. Gospodine usliši molitvu moju.
O. I vapaj moj k tebi da dođe.
R. Gospodin s vama.
O. I s duhom tvojim.


Pomolimo se.
Svemogući vjekovječni Bože, ti si riječju svojom od ništa stvorio nebo, zemlju, more, vidljivi i nevidljivi svijet; ti si zapovjedio zemlji, da rađa biljem i drvećem na porabu ljudima i životinjama, i da jedno i drugo prema sjetvi ima u sebi plod; svojom si neiskazanom blagošću dopustio, da biljke budu ne samo živim stvorovima korisne za hranu, nego i bolesnim tjelesima za lijek. Tebi se molimo poniznim duhom i ustima, blago+slovi po svojoj milostivosti ove raznovrsne biljke i plodove i ulij im povrh prirodne moći, koju si u njih usadio, milost svoga novog blagoslova, da u tvoje ime dane na porabu ljudima i životinjama postanu obrana od svih bolesti i protivština. Po Gospodinu našem Isusu Kristu Sinu tvojem, koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga Bog po sve vijeke vjekova. O. Amen.

Pomolimo se.
Bože, ti si po slugi svojem Mojsiju zapovjedio sinovima Izraelovim, neka donesu snopove novih plodova svećenicima, da ih blagoslove, i neka uzmu plodove najljepšega drveta, te se vesele pred tobom Gospodinom Bogom svojim. Pristani milostivo na naše prizivanje i izlij izobilje svoga blago+slova na nas i na snopove novih žita, novih trava i na pobrane plodove, što ti ih zahvaljujući prikazujemo i u ime tvoje blago+sivamo na ovu svetkovinu. Podaj, da budu ljudima i krupnom, sitnom i teglećem blagu lijek protiv bolesti, kuge, čirova, čina, vračarija, zmijskog otrova i ujeda ostalih otrovnih životinja i zvjeradi i protiv svakoga otrova, i da na svakom mjestu, gdje se god što od njih metne, nosi ili drži, brane od svih đavolskih prijevara, spletaka i lukavština, da bismo po zaslugama blažene Djevice Marije, kojoj častimo blagdan Uznesenja, zaslužili, te nas sa snopovima dobrih djela primiš tamo, kamo je ona uzeta. Po Gospodinu našem Isusu Kristu Sinu tvojem, koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga Bog po sve vijeke vjekova. O. Amen.

Pomolimo se.
Bože, ti si mladicu Jesinu, Majku Sina tvoga Gospodina našega Isusa Krista, na današnji dan zato dignuo na nebeske visine, da našoj smrtnosti po njezinu zagovoru i zaštiti podaš plod tijela njezina, istoga Sina svoga. Tebe smjerno molimo, daj nam, da se moći istoga Sina tvoga i slavnom zaštitom njegove Majke, s pomoću ovih zemaljskih plodova po vremen(it)om spasenju pripravimo na vječno. Po istom Gospodinu našem Isusu Kristu Sinu tvojem, koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga Bog po sve vijeke vjekova. O. Amen.

I blagoslov Boga svemogućega Oca i Sina + i Duha Svetoga sašao na ove stvorove i ostao vazda. O. Amen.
(Iz Rimskog obrednika, 1929. g., str. 444-447)

1 komentar:

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.