subota, 19. ožujka 2011.

Ite ad Joseph

Golemo je dostojanstvo sv. Josipa na koje ga je uzdigao Bog kad ga je postavio na čelo Svete Obitelji. Što slijedi odatle za nas ljude? Kad je faraon postavio onog mladog Josipa nad svom kućom svojom i nad svom zemljom svojom egipatskom, nije se zadovoljio samo time da to Josipu priopći, nego je učinio i nešto drugo. "I skide", veli Sveto pismo, "faraon pečatni prsten svoj s ruke svoje i metnu ga Josipu na ruku, dade ga onda obući u haljine od najljepšeg platna i stavi mu zlatni lanac oko vrata. I dade ga voziti drugim kolima svojim i pred njim klicati: 'Na koljena!'"(Post 41, 42-43). Faraon je tražio od svojih podanika bez iznimke da Josipu iskazuju izvanrednu čast i poštovanje.

Tko će razborit poricati da i Gospodin Bog traži od nas da iskazujemo štovanje njegovom miljeniku, glavaru Svete Obitelji, svetom Josipu? Njemu, koji je tako silno uzvišen na nebu i obučen, ne u raspadljivo platno nego sjajno odijelo neprolazne posvetne milosti; sa zlatnim lancem, ne od zemaljskog zlata nego ljubavi Božje, koja ga je tako tijesno zauvijek povezala s Isusom i Marijom, da je kao pečatni prsten tomu primio u nebu mjesto odmah iza njih, najviše od svih drugih stvorova. Duboku čast i poštovanje dugujemo svetom Josipu, kao glavaru Svete Obitelji.
(Blaženi Alojzije Stepinac, Propovijedi prema Litanijama sv. Josipa)



K tebi se, sveti Josipe, utječemo u svojoj nevolji. Za ljubav, koja te je s neoskvrnjenom Djevicom i Bogorodicom vezala i za očinsku ljubav kojom si grlio Dijete Isusa; smjerno te molimo da baštinu, koju je Isus Krist svojom krvlju otkupio milostivo pogledaš te u pomoć pritečeš našoj nevolji svojom moći. O, brižni čuvaru Božanske obitelji, brani odabrano potomstvo Isusa Krista. Ne daj, predragi oče, da nas okruže zabluda i pokvarenost. Budi nam s neba milostivo u pomoći, o naš jaki zaštitniče, u borbi s vlašću tmine. Pa kao što si nekada izbavio Dijete Isusa iz najvećih pogibli života, tako i sada brani svetu Crkvu Božju od svih zasjeda neprijateljskih te nas svakoga pojedinog uzmi trajno pod svoje okrilje, da uzmognemo po tvojem uzoru i tvojom pomoću sveto živjeti, blaženo preminuti i u nebu vječno blaženstvo zadobiti.
Amen

3 komentara:

  1. "Ako i imaš mnoge svece za zagovornike, ipak štuj kao sasvim posebno svetoga Josipa kao svoga Zagovornika jer on postiže puno kod Boga. Čini se da je Gospodin drugim svecima dao milost da mognu pomoći u nekoj određenoj stvari, ali ovoga divnoga sveca, imam iskustva, kao pomoćnika u nevolji na svim područjima. Ne sjećam se da sam ga dosad za nešto molila, što mi on ne bi udijelio.", sv. Terezija Avilska

    Sancte Ioseph, ora pro nobis!

    OdgovoriIzbriši
  2. Samo bih napomenuo, ako tko planira hodoćašće običnim danom u nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu da tamo nema jutarnje sv. Mise, iako na
    portalu GK piše nešto drugo.

    OdgovoriIzbriši
  3. http://www.molitve.info/index.php/200901211310/LITANIJE-SVETOG-JOSIPA.html

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.