ponedjeljak, 6. veljače 2017.

Lakše će se plesati kolo

Mi smo išli putem. Put je bio dug.
Kasno opazismo da je taj put krug.
Tin Ujević

Citati i fotografije u nastavku su iz članka Biskup Sudar u sarajevskom samostanu sestara Klanjateljica posvetio oltar.

"Na svetkovina sv. Marije de Mattias, utemeljiteljice Družbe sestara Klanjateljica Krvi Kristove, 4. veljače 2017. u Sarajevu pomoćni biskup vrhbosanski mons. Pero Sudar, u kapeli unutar nedavno obnovljenog samostana Krvi Kristove, kojoj je posvećena i kapela, posvetio je novi kameni oltar."

Jeste odlučili što ćete popiti?

Slika prepuna simbolike

"Pet od deset djevojaka, koje su svoj smještaj tijekom studija pronašle u sestarskoj kući, čitale su misna čitanja i zazive Molitve vjernike te prinijele darove na novi oltar."




"U pozadini oltara nalazi se vitraj koji je, prema nacrtu gospođe Poloni, napravilo poduzeće „Kristal“ iz Viteza, a na kojem prevladava križ i simbol hostije koja izvire iz oltara."


"Kameni oltar u obliku kaleža, prema projektu i smjernicama arhitektice Aleksandre Poloni, izradilo je obiteljsko poduzeće Pozder Nekropoling d.o.o. iz Sarajeva. Gospođa Jasna, pravoslavka koja vodi ovo poduzeće, s puno ljubavi je nadgledala radove i dovoz oltara koji je također s puno ljubavi isklesao jedan majstor musliman. Središnji dio oltara, koji je težak više stotina kilograma, unosila su osmorica radnika među kojima su bili katolici, muslimani i pravoslavni što je istinski odraz Bosne i Hercegovine."
[Još ako je arhitektica masonka sve smo pokrili. S puno ljubavi.]


Može se i prilagoditi liturgijskoj boji dana, tko ima srca tražiti više od oltara?

Zamislite da vas ovo čeka svaki dan, kakav radosni poticaj da ustanete na molitvu.

Ekumensko povjerenstvo "Bugnini & Co." isporučilo je nadgrobni spomenik katoličkim sestricama.  

Broj komentara: 26:

  1. Bez šale govorim, na prvi pogled na prvu sliku pomislih da se radi o kafiću...
    Mislim doista, samo slijepac, zavedeni, zavodnik, krivovjerac ili bezvjerac ne vidi simboliku OKRUGLOG oltara, koja govori da svi moraju biti jednaki u svemu...
    Tako i strane svijeta ništa ne znače. Odnosno uperiti pogled i molitvu prema Onom koji će ponovno doći... Što je uopće značenje pojma "ad orientem"? I ako su već prije oltar uklonili od Križa i Svetohraništa, te i bukvalno okrenuli leđa svom Stvoritelju i Otkupitelju, što je čuditi da svaki sljedeći korak, sve više ukazuje na protestantizaciju Kristove Katoličke Crkve.
    Svakim danom sve mi više ona kratka molitva djeluje najboljom i najvrijednijom za moliti:
    HOSANNA MARANATHA!
    JbD

    OdgovoriIzbriši
  2. Stvarno, kad čovjek ovo gleda, ne može razabrati jesu li ovo katolici ili protestanti...
    Kad bi bilo kojem katoliku prije 1969. pokazao ove slike, on bi rekao: "To su protestanti."

    Dragi svećenici, ako ovo čitate, imam samo jednu molbu za vas: Prekinite ovu agoniju, i vratite se tradicionalnoj misi!

    Antiliberal

    OdgovoriIzbriši
  3. Užasno je to za reći, ali mene ovaj "oltar" ne podsjeća na kalež, nego na jedan dio namještaja koji nemam srca imenovati. Ali čemu se čuditi nakon nove crkve Gospe Aljmaške čiji je vanjski izgled nadahnut prapovijesnim idolom iz Vučedola, zapravo likom božice plodnosti kojoj su prinosili ljudske žrtve, a koja je naknadno, nostra aetate, proglašena golubicom mira.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Molim Vas, prvu rečenicu ipak izbrišite. Stvarno je užasna. Malo mjere imati nije na odmet... +

      Izbriši
    2. Nisam propustio jos nekoliko komentara komentatora koje oltar asocira na istu stvar. Nemojmo nastavljati s ovom diskusijom.

      Izbriši
  4. Sve je to izradio Pozder NEKROPOLING. Kako znakovito :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Svetohranište je dobilo počasno mjesto u gornjem desnom kutu, odmah do paučine.
    U idućoj emisiji 'Ekumene' trebalo bi ispitati kako se dogodilo da u izradi oltara nisu sudjelovali sarajevski sefardi.

    OdgovoriIzbriši
  6. Izražavam svoje saučešće Hrvatima katolicima u BiH. Između svih neprijatelja, ubiše vas vaši vlastiti pastiri.

    DM

    OdgovoriIzbriši
  7. Kad-tad će i ovom ultramodernizmu doći kraj.Makar morali čekati još 20-30 godina,doći će Papa koji će u svom pontifikatu pomesti SVE ono što je protivno tradiciji.Tako su prorokovali mnogi sveti i blaženi.MARANATHA. Luka

    OdgovoriIzbriši
  8. Iako se mogu složiti da estetski nije najsretnije izvedeno, ipak iz vlastitog iskustva mogu reći da su okrugli stolovi puno praktičniji od klasičnih neosedamdesetnih modela stolova. Pogotovo to dolazi do izražaja kod tzv. pune koncelebracije, gdje se niti jedan svećenik više ne izdvaja onako autoritativno kao „glavni“ slavitelj . Stoga više ne govorimo o slavlju slavljenika, već puno prikladnije o zajedničkoj fešti.
    Također okrugli stol je puno zgodniji i za sastanke župnih vijeća kao i za kvalitetan katehetski rad sa mlađim uzrastima (npr. Vola oko stola).

    Vilibor

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Također okrugli stol je puno zgodniji i za sastanke župnih vijeća kao i za kvalitetan katehetski rad sa mlađim uzrastima (npr. Vola oko stola). 

      Živ bio Vilibore. Svaki put odvalim na tvoj komentar. Ahahaha

      Izbriši
    2. Hvala. Sve na veću slavu župnog zajedništva.

      Vilibor

      Izbriši
  9. Višenamjenski oltari nisu nikakva nepoznanica u BiH. Općenitko sam primijetio da je višenamjenost nekakav nepisani ideal postkoncilskog crkvenog inventara.

    Ovdje recimo imate primjer gdje se oltar usred crkve koristi kao stol na znanstvenom simpoziju, a propovjedaonica kao govornica. Ne znam jesu li i za svetohranište našli neku praktičnu svrhu, ali pretpostavljam da je i ono "višenamjensko":

    http://www.bljesak.net/Thumb/0x0/simpozij-blidinje1.jpg
    http://www.dnevnik.ba/sites/default/files/slike-novosti/blidinje1.jpg

    I tko onda može reći da vjera i znanost ne idu zajedno?

    -josko

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Josko, ovo je nestvarno i prežalosno. Nešto me zanima. Je li crkva zbog ovoga oskvrnuta, treba li je opet posvetiti? Volio bih ozbiljan odgovor na ovo pitanje.
      F

      Izbriši
    2. To bi netko stručan trebao odgovoriti, ali po meni ovo jest oskvrnuće. Ne znam je li riječ o župnoj crkvi ili nekoj kapeli, ali u svakom slučaju je neprimjereno na takav način iskorištavati sakralni prostor. Najgore je to što smo u 50 godina nakon koncila došli do točke da nikome takve stvari više nisu čudne i da nikome od prisutnih nije neugodno sudjelovati u tome, a većina su deklarirani katolici.

      -josko

      Izbriši
  10. Pa ovo što oni žele prikazati i predstaviti kao oltar više sliči na wc školjku, nego na žrtvenik, ne treba se pored zdravih očiju praviti ćorav.
    Treba se dodvoriti u multikulti gradu, pa naglasiti da nekrsti i nevjernici sudjeluju u izgradnji i opremanju crkve koja ionako nema vjernika, a i ono što je ostalo dokrajčit će duhovno daidže i dobropastiraši.
    MP

    OdgovoriIzbriši
  11. http://www.lastampa.it/2017/02/07/vaticaninsider/eng/the-vatican/the-magisterium-of-pope-francis-his-predecessors-come-to-his-defence-x5jzE4YtghvlnRvSvcolGM/pagina.html

    Ovdje piše sve suprotno nego što se naučava na ovom blogu. Može li mi to tko objasniti?

    Mihael

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mogu ja pokusati. Autor je nabacao svega i svacega u svoj clanak, pa cu samo ukratko.

      Postoji nekoliko opcija:
      1) Franjo nije Papa i sve sto bulazni su nevazece rijeci heretika koje imaju vrijednosti koliko i lude babe na placu. Tome se priklanjaju tzv. sedevakantisti razlicitih oblika.
      2) Franjo je sumnjiv Papa, pa k'o da i nije papa, tj. ne treba ga nista slusati (blisko sedevakantizmu).
      3) Franjo je u javnom naucavanju poput Amoris Laetitiae viseznacan, neodredjen ili barem ne eksplicitno i formalno heretican. U privatnom razmisljanju i obracanju (u to spadaju propovijedi u sv. Marti, privatna pisma i telefonski pozivi, razgovori sa Scalfarijem) ukazuje da bi te viseznacnosti trebalo tumaciti u heretickom smislu, ali isto tako da zna da to ne moze jasno naucavati jer bi time izgubio pred vecinom (pravovjernih) katolika papinstvo.
      4) Franjo je polusenilan dedica koji je cijeli zivot radio samo na tome da bude na vlasti, a da ga se ipak smatra poniznim i milosrdnim u ocima svijeta. Sada je vec toliko opijen mocu, na rubu gubitka razuma, a okruzen cak i nemoralnijim osobama da jedva ima svijest sto cini. Najbolje bi bilo da ga se zatvori negdje na psihijatriju.
      5) Franjo je Papa koji sve sto cini naucava snagom Duha Svetoga, njegova rijec moze biti u kontradikciji sa Svetim Pismom i onim sto je Crkva oduvijek nezabludivo naucavala, ali ako on tako kaze, katolici su duzni promijeniti ono sto su do sada vjerovali, zapravo moraju kao u orvelovskoj prici vjerovati da su oduvijek tako vjerovali i misliti da su oduvijek tako mislili. Svi koji kazu suprotno zlonamjerno tumace cinjenice jer samo zivuci Papa moze ispravno razloziti sto znace prosle rijeci i definicije (pri tome cemo zanemariti da rijeci koje zivuci Papa izgovara moramo tumaciti imajuci pred sobom znacenje koje su dobile za zivota nebrojenih proslih Papa koji su za danasnjeg katolika nebitni osim kao izvor prigodnih citata kojima bi se trebalo sve Franjine protivnike lupati po glavi).

      E pa sad si vi izaberite.

      Izbriši
    2. A kojoj tvrdnji se Vi Toma priklanjate?

      Oblacan

      Izbriši
    3. Ja sam uvijek isao po sigurnoj sredini, dakle 3.

      Izbriši
    4. Toma, moram priznati da sam duboko razočaran Vašim odgovorom.
      Ja sam Vas molio da razjasnite tekst na poveznici, a ne ponovite ono što čitam svaki dan na ovom blogu.
      Vama se ne sviđa ne samo papa Franjo nego svi pape nakon Pija XII.
      U gore navedenom tekstu pape Pio XII, Pio IX, Inocent III te sv. Robert Bellarmine, Francisco de Suarez i sv. Alfonsus de Liguori govore suprotno Vama.
      Meni je jasno po naravnoj logici kome bih se trebao prikloniti - njima.
      Ili oni isto "ne valjaju" kad naučavaju protivno Vama?

      Mihael

      Izbriši
    5. "Sin Božji obećao je sv. Petru u Cezareji Filipovoj: »Ti si Petar, stijena, i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskog. Što svežeš na zemlji, bit će svezana na nebesima, što razriješiš na zemlji, bit će razriješeno na nebesima.« Kada ljudi nešto obećavaju, onda se to može ili ne mora dogoditi, ako međutim Bog obećava, onda znamo, prema riječima Svetoga Pisma, da ne kasni Gospod sa svojim obećanjima. Zato vidimo kako je Krist nakon svog slavnog uskrsnuća predao Petru vrhovnu vlast riječima: »Pasi jaganjce moje, pasi ovce moje.« Govoriti dalje o Crkvi Kristovoj, a bez sv. Petra, znači Boga nazvati lašcem. Zato nije čudo, kada je Francuz Barane odgovorio Napoleonu na pitanje, da li Crkva može postojati bez pape, da Crkva može biti bez pape isto tako kao i Napoleonova vojska bez Napoleona. Pošto je sv. Petar ostavio svijet, a Crkva ima trajati do konca svijeta, onda je jasno, da vrhovna vlast u Crkvi prelazi na nasljednike Petrove, kao što je to odredio Isus Krist. Svakom čovjeku zdrave pameti jasno je da za postignuće svog vječnog cilja mora ostati vjeran Crkvi, kojoj je papa glavar.

      Dragi vjernici, kroz čitavu povijest Crkve kušali su protivnici da se nabacuju blatom na vrhovne predstavnike crkve, na nasljednike sv. Petra. Ovo nas ne smije pokolebati, jer nikad vrhovni predstavnici Crkve nisu utvrdili, da nema ljudskih slabosti kod njih pojedinaca. Ali Božja providnost bdije nad nasljednicima sv. Petra, i to nitko ne može poreći. Povjesničar Gregorovius, koji nije bio sklon papama, napisao je: »Povijest nema dovoljno junaka, a da bi mogla približno ocrtati djelatnost i neizmjernu slavu papa.«

      I mi, dragi vjernici, obećajemo, da – ako bude potrebno – pokažemo našu vjernost do posljednje kapi krvi, jer znamo kome prisežemo vjernost. Prisežemo je samom osnivaču Crkve Isusu Kristu, Spasitelju svijeta. Za one koji bi se pokolebali, a to su plašljivci, kažemo što piše pred crkvom sv. Petra u Rimu.

      Tamo su tri rečenice: »Krist pobjeđuje. Krist vlada. Krist zapovijeda .« Sigurno je, da ništa i nitko ne može natjerati u laž ono, što je obećao Isus Krist sv. Petru, kada je rekao: »Ti si Petar, stijena, i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju, i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskog. Što svežeš na zemlji, bit će svezana na nebesima, što razriješiš na zemlji, bit će razriješeno na nebesima.« Amen."

      bl. Alojzije Stepinac

      Ivan

      Izbriši
    6. Mihael, jako me pogodilo sto sam vas razocarao. Dali ste tako sustavan i analitican clanak i ja mjesto da se bacim na njegovo iscitavanje i razmatranje napisem par recenica u kojima se ponavlja ono sto svaki dan morate dolaziti citati na ovaj blog.

      Mrvicu ozbiljnije, sto tocno trazite od mene da vjerujem: da je dobrohotno receno dvoznacna fusnota u postsinodalnoj pobudnici pape Franje prepunoj tvrdnji koje se mogu krivo shvatiti protumacena papinim privatnim pismom argentinskim biskupima kojima za njihove smjernice kaze "to je ispravno tumacenje", objavljivanjem pisma malteskih biskupa u L'Osservatore Romano i odbijanjem odgovaranja na konkretne upite cetvorice kardinala kao i prijasnjih molbi za razjasnjenjem grupa i pojedinaca te je time Papa koristio redovito i opce uciteljstvo kako bi obavezao katolike da prihvate kako (neki?) preljubnici koji nastavljaju zivjeti u spolnim odnosima s osobom koja im nije zenidbeni drug mogu dobiti odrjesenje u sakramentu ispovijedi ili i bez tog odrjesenja primiti pricest?

      Jel to zelite da vjerujem?

      Izbriši
  12. Strašno je što se na ovome blogu piše o papi Franji a i nekim njegovim prethodnicima! Svi vrlo dobro znamo da je papa nepogrešiv u svakom pitanju, pa i u pitanje vremenske prognoze (da odmah preduhitrim pitanja tradicionalista pametnjakovića).
    Sve prave katolike koji posjećuju ovaj blog i gube živce čitajući ovakve neutemeljene i zlonamjerne napade, pozivam da se pridruže meni i još par mojih kolega koji pokrećemo redovničku zajednicu koja će se posvetiti naučavanju o punoj nepogrešivosti pape. Ne možemo se još samo odlučiti oko imena. Razmišljamo između Bratstvo pape Aleksandra VI ili Institut pape Benedikta IX.

    S.H.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Strašno! Ljudi moji, pa dokle ćemo ovo trpjeti? Ne možeš više ni izreći herezu a da te ne napadne neki tradicionalist. Ne možeš više ni Misu služiti kako hoćeš a da ne graknu rubricisti! Ne može čovjek disati od svih tih pravila i propisa. I okanite se pape Franje, on ne može biti heretik jer nakon Koncila hereze više ne postoje.
      F

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.