petak, 22. veljače 2013.

O, pa ima toga i kod nas...

Nismo ni mi zaostali!


162 komentara:

  1. Toma, treba ti odmor, prijavi se na modrave
    http://www.pastoralmladih.hr/getattachment/0cd76232-78c8-4566-af40-4db239f19ea7/Modrave-–-maslenik-Gospodnji.aspx?maxsidesize=460

    OdgovoriIzbriši
  2. Potrebna nam je podhitno liturgijska obnova, novi pokret i zahtjevi za poštivanje Kongregacije za bogoštovlje! Ovako ne može više.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Novus ordo sam po sebi - u izvornoj konstituciji i bez radikalnih promjena (dodataka iz tradicionalnog misala i ukidanja novotarija), ne može ni superman spasiti od ovakvih zastranjenja. Čisti je automatizam da će do toga doći kad je obred izbanaliziran do krajnjih granica te je time stvorena podloga da se služi u bilo kakvom ambijentu i okolnostima. Sa starom misom je to apsolutno nemoguće s obzirom na sve zahtjeve koji su postavljeni i sami po sebi osiguravaju dostojanstvenost bogoslužja (neovisno o okolnostima - čak i ako se služila misa u neposvećenom prostoru). Kako je lijepo kazao ovaj uviđajan čovjek: http://www.christianorder.com/editorials/editorials_2010/editorials_oct10.html

      Izbriši
  3. Strašno!

    Mislim da je odgovornost svakog katolika da bar pošalje mail ili nazove ne telefon i reče kako to nije način zahvaljivanja Bogu, nego da je to svetogrđe i velika sablazan za mnoge.
    Da ih bar potakne na razmišljanje i da se takvo što više nikad ne ponovi.

    http://www.radiomarija.hr/Kontakt.aspx

    OdgovoriIzbriši
  4. Znate vjerojatno za ignacijevske duhovne vježbe (u svakodnevici) koje se održavaju tijekom 5 mjeseci svake godine, pa tako i ove. Hvalevrijedna stvar. ALI sveta misa zahvalnica slavi se u dvorani u kojoj se drži vjeronauk........ Pa se onda sjetim seminara fra Zvjezdana Linića u Ciboni-to stvarno nisu dostojni uvjeti. Pa naguravanje po tribinama za pričest :/ ...

    Čula sam da kada skupine mladih iz tradicionalnih pokreta sudjeluju u nekom većem događaju tipa Svj. dan mladih, ne idu na te velike zajedničke mise (dobro, vjerojatno i zato što su NO), nego u crkvu, kao i inače. Food for thought. Inače, papa u Madridu lani nije slavio misu kad ih je bilo 2 milijuna na Cuatro Vientosu. Iako su se mnogi ljutili, mislim da je to bilo super :-)

    m.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U biti, bila je misa u Madridu, ali nisu dijelili pričest zbog vremenskih uvjeta. Nažalost, i kod nas na hipodromu su bili loši uvjeti. Ja sam vidjela kako je svećeniku ispred mene pala hostija na pod, zbog vjetra. Pokupio ju je i stavio u usta, ali svejedno :(

      Izbriši
  5. Stvarno pitanje je ili je moguče uvjeriti svećenike da pristojno slavio misu bez da ih prisiljavajo na to jasni, kruti zakoni, koji također propisuju kazne. Valjda če ih svi imati za crne ovce, postoji još problem surađivanja u svih koncelebracijah gdje se zakoni Crkve ne poštujejo. Ovih zakona dugo vremena nečemo videt.
    Kad sam objasnio svećeniku kako je potrebno praviti misu(pričest, patena,..), rekao je nešto kao da on djeluje tako kao biskup. To i ja vidim, loše i krivo.
    Tu je pitanje ima li smisla inzistirati na pristojan način praviti novu misu ili je bolje inzistirati na pričenjanju maševanja Tridentinske mise. Ja vjerujem, da svećeniki ne vide potrebe u dostojnom pravljenju mise neko sa svojo kreativnostjo misle, da nisu farizeji i kad kažu vjernici, da su na misi imali dobar osječaj i govore gluposti kao da su takvi svečenici puni Duha Svetog stvarno ne možeš ništa. Oni stvarno misle, da so zakoni samo za farizeje. :)

    Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš to. Kažu da si farizej, a kao da zaboravljaju da je Krist 2 puta istjerao trgovce iz Hrama jer Ga je izjedala revnost za dom Očev.

      Izbriši
  6. Jedan dokument, oni koji se bave prijenosima i žive od toga trebali bi poznavati ovu materiju. Ma sigurno poznaju, ali misle da je to za nekoga drugoga, a ne za njih.
    Jole

    BISKUPSKA KONFERENCIJA BOSNE I HERCEGOVINE
    LITURGIJSKA SLAVLJA U
    IZRAVNIM PRIJENOSIMA
    Temeljne odredbe BK BiH za televizijski, radijski i internetski prijenos liturgijskih slavlja
    Sarajevo 2010.

    OdgovoriIzbriši
  7. Hvala Bogu za Radio Mariju i sve koji su slavili sv. Misu povodom rođendana tog radija. Meni je to lijepo i ispravno.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bitno da je vama lijepo i ispravno.

      Zar ti s Radio Marija zaista nisu imali kapelicu ili crkvu za sluziti misu zahvalnicu. Zar nisu nikad culi za primjerice neki od blagoslova iz obrednika ili molitvu casoslova itd. koju su mogli moliti u studiju.

      Slika svecenika koji zdravih nogu sjedi dok je na rub neprikladnog stola pred njim naguran tjelesnik s kalezom i patenom govori o potpunom gubitku osjecaja za sveto i dolicno.

      Izbriši
    2. Tako sam pobožno slušao Svetu Misu da mi se duša uzdizala k nebu i osjećala se svetost sa svakim zazivom na razumljivom jeziku koji je izazivao duboko strahopoštovanje za živu prisutnost Božju u prilikama kruha i vina. Koja je to milina u srcu da ju teško mogu opisati ali želim svakome od vas da ju osjeti bar jednom u životu.

      Izbriši
    3. Ja sam siguran da ljudi koji uzimaju kokain također svima nama ostalima žele da iskusimo divotu tog osjećaja kad si high.

      Izbriši
    4. Onda, Ivane, ako je Vama lijepo gdje je iduća granica? Danas sjedečki u studiju, sutra kod nekoga doma, prekosutra biste i Vi sami mogli pokušati, ionako je svećeništvo koje ste dobili krštenjem veće od ovog rigidnog ministerijalnog. A nakon toga bi i koja zainteresirana dama mogla izgovoriti riječi posvete.

      Izbriši
    5. M.B
      Otkuda znas da Ivan mozda nije bio pod drogom,pa pusenje trave je sastavni dio njihovih "susreta mladih"dok ima i djevojaka koje se vrate kuci i onda otkriju da su trudne.I one su se uzdizale,samo na cega?:)

      Alex

      Izbriši
    6. Administrator je uklonio komentar.

      Izbriši
    7. Put od ove (studijske) mise do ovakve je kraći nego što mislite, dragi Ivane...

      Izbriši
    8. Zašto je moj posljednji komentar uklonjen???
      Da nije slučajno zamijenjen s nekim drugim :-)

      Izbriši
    9. Ni Marko ni ja nismo nista brisali, ne znam u cemu je stvar.

      Izbriši
    10. Možda nije bio u duhu Koncila i dijaloga, M.B. ;-)

      Izbriši
    11. Ivane,
      Hvala na lijepim željama, ali ne smiješ biti toliko sebičan i komentirati samo svoj doživljaj te pritom zanemariti kako je bilo onima u studiju. Ti si to sve mogao doživjeti tako „mistično“ jer si slušao misu od doma i pretpostavljam imao dovoljno prostora za sve one Novus Ordo aktivnosti (pružanje mira, širenje ruku i slično). A da li ti je možda palo na pamet ozljede koje su mogle nastati u tom malom skučenom studiju kod molitve Oče Naš!? Samo zamisli kad su u istom trenutku svi prisutni raširili ruke?! Zadnje što Radio Mariji treba za rođendan, je tužba nekog laika za ozljede nastale pod misom u njihovom prostoru.

      S.H.

      Izbriši
    12. Bio sam napisao, pa je zbog tehničke pogreške nestalo otprilike sljedeće:
      Ivan kaže da je vrlo bitno bilo da su zazivi na narodnom jeziku. No što bi bilo da su bili na katalonskom ili na svahiliju? To je taj problem narodnog jezika: odem iz Zagreba 200 km sjevernije do Graza i više ne razumijem liturgiju. Dok je sve bilo na latinskom ono što sam čuo u Supetru na Braču odgovaralo je riječima koje su se izgovarale u Rimu, Parizu, Krakovu, Buenos Airesu, Bostonu, Manili ili Dar-es-Salaamu (tamo se govori svahili, a imade i svog kardinala elektora).

      Izbriši
    13. Jadni sv. Franjo, sv. Toma, sv. Dominik, sv. Ignacije, sv. Marko Križevčanin, sv. Leopold Mandić, sv. Pio X., sv. Pio iz Pietrelcine, što bi tek bilo od njih da su slušali zazive na razumljivom jeziku...

      Izbriši
    14. M.B. i Aggelos
      Nemojte tako, možda je Ivan samo pod „razumljiv jezik“ htio reći da je konačno čuo svećenika što govori tj. da mu ovaj put nije smetao žamor koji inače vlada na Novus Ordu

      S.H

      Izbriši
    15. Ma znate što, ja bih dekanonizirao tog Marka Križevčanina. Njega su pogubili protestanti, ali to je očito bila greška i nesporazum. Oni su u biti bili dobri tako da je nemoguće da je Marko trpio kao mučenik poradi Vjere. Jasno, on jest s Bogom, ali zar da ga slavimo na štetu ekumenskog dijaloga?

      Izbriši
    16. :D Bull's eye!

      V.

      Izbriši
    17. Vjerujem da ste govorili u dobroj namjeri Ivane, ali ne mogu vam opisati koliko me (a vjerujem, i mnoge druge) iritiraju te opaske o (ne)razumljivosti latinskog jezika.

      Pa zar stvarno mislite da je prosječan katolik toliko slabouman da za svetu misu nije u stanju usvojiti vokabular (ups, latinska riječ) od 500-tinjak latinskih riječi, koje su mu većim dijelom poznate iz opće kulture, ako već ne iz mise (nije li misa latinska riječ?) na vernakularu (pardon, opet latinska riječ) da bi mogao u potpunosti razumjeti svetu misu (ako je ključ problema u jeziku, a nije). Uostalom, svake godine učimo desetke novih izraza (tko je prije 10 godina znao što je tablet, što mobbing i sl.). Nadam se da nisam upotrebljavao pretjerano nerazumljiv jezik.

      Usput, kako vam je sugerirao M.B., kako bi se snašli s misom da morate npr. par mjeseci boraviti u Mađarskoj? Az Úr legyen veletek!

      Izbriši
    18. Bože mi prosti, ovdje jedini normalni komentar onaj Tomin. Lijepo reko čovjek da bi primjerenije bilo u prostorijama radija izmoliti kakav bladoslov, a da bi misu trebalo slaviti s većim osjećajem za sveto. Pa ko se slagao ko se ne slagao, ne može se reći da komentar nije sadržajan. A ovo ostalo rugacanje s visoka je za ispovraćat se. Od pušenja droge, preko ozljeda u skučenom studiju, pa do žamora na Novus Ordu. Bitno da ste vi veći katolici od pape. Bože svašta. :rolleyes:

      Izbriši
    19. Dao Bog da se tako snebivate nad svim liturgijskim zlouporabama kao nad ovim komentarima. Komentari su katkad preoštri, ali otvorena rana u liturgiji peče još više. Bog zna da se katkad teško suzdržati, posebno kada se nađete u situaciji da se netko izruguje s vašim svetinjama. Ipak, slažem se da bi valjalo birati riječi.

      Izbriši
    20. Ne snebivam se nad liturgijskim zloporabama jer nemam osjećaj za njih isto ko što nemam osjećaj za sveto. I nije mi bilo točno jasno u čemu je problem. S druge strane sam mogla posve razumjeti Ivanov komentar jer imam jednu pobožnu tetu koja jako voli slušati Radio Mariju i ta radio stanica joj mnogo znači. Pa tako onda razumijem i da Ivanu može značiti. I onda sam se našla u situaciji - lijep radio, proslavio rođendan misom, slušatelji bili zadovoljni, u čemu točno vidite problem?! I na to pitanje mi je odgovor dao Tomin komentar. Ko što rekoh, slagao se čovjek ili ne, ali bar mu postane jasno koji problem tu vidite. Od ovog poslije mi se lagano došlo ispovraćati. Mislim, žamor na novus ordu? Pa naravno da je žamor, kad bude hrpa svijeta. Radnim danom kad je na misi desetak ljudi ne bude žamor ni na novus ordu. Ili pružanje mira, širenje ruku, ili što već čime će se polomiti ruke?! Upravo zato sam rekla - veći katolici od pape. :rolleyes: Koliko znam, novus ordo je redoviti oblik služenja mise odobren od svete stolice. Ili se varam? Sve da jednom papa vrati tradicionalnu liturgiju, novus ordo se više ne može proglasiti nevaljanim. Ili može? Mislim, ako se na taj argument pozivate kad je u pitanju stara liturgija, onda bi trebao biti jednako valjan i za novu liturgiju kad bi se jednom stvari obrnule, ne? Sve u svemu, takvo rugacanje mi ide na jetru.

      Izbriši
    21. Isto tako bih ja za vas mogao reći da gledate na prisutne s visoka, jer vam se povraća od prethodnih komentara. Ali neću. Jedna stvar mi nije jasna: viđao sam katkad vaše komentare na ovom blogu, što znači da ga bar katkad posjećujete. Iz svega što ste mogli pročitati, još uvijek vam nije jasno zbog čega ovakvi prizori pobuđuju nemir u mnogima? Kažete da nemate osjećaja za sveto, pa razumijem da ne možete povezati jedno s drugim. Ali, kod većine ovdje prisutnih, to nije tako, pa mi nije jasno da barem to ne razumijete. Za većinu ironičnih primjedbi od kojih se vama povraća, osobno sam se mogao uvjeriti u pojave s kojima su vezane. Još mi je u živom sjećanju prizor osobe koja je na "Očenaš" držala ruke kao da drži dvije nevidljive bačve na ramenima. Čemu to služi osim samoisticanju? Spominjanje žamora nije zbog mnoštva, nego zbog ljudi koji uporno razgovaraju tijekom svete mise, pipkaju se, i sl. (moji doživljaji s ovogodišnje polnoćke) Nameće nam se otrov selektivnog arheologizma, dok se izruguje znakovima pobožnosti koji nemaju izvora u "Prvoj Crkvi", nego su plod razvoja. Tradicionaliste se svakodnevno ponižava od strane "modernih" katolika. Liturgijska zlouporaba koju ne razumijete, tj. nemate osjećaj za nju, najgora je uvreda za onoga kome je ona središte života, jednaka onoj kada vam netko u lice uvrijedi majku, pa je to jedini razlog povišenih tonova. Nadam se da sam vam uspio bar malo približiti ovu problematiku, i da je vaš probavni trakt izdržao moj post.

      Izbriši
    22. Čovjek sam slabo pokretan i ovisan o tuđoj pomoći pa mi slušanje Svete Mise jako koristi. Hvala Radio Mariji što nam prenosi pa možemo crpsti sa izvora slavljenja božanstva.
      Ne želim vam da doživite moju sudbinu i budete invalidi nego da bar jednom doživite ushićenje koje mi slušanje Svete Mise preko Radio Marije donosi. Ja to ne bih mogao na latinskom kad ne razumijem ali ovo razumljivo je blagdan za uši. Duša mi treperi od radosti i svetosti trenutka koje su pater Fridl i fra Ivan Bradarić prikazali. Neka im Bog uzvrati dobrotom što nama nemoćnim i ostavljenim to omogućuju.

      Izbriši
    23. Baba Jaga, kakve veze ima slušanje radio Marije i neprikladno slavljenje mise o ćemu je ovdje tema?
      Ako naši komentari nisu odmjereni kao vaši (povraćanje ... veći katolici od pape..mi ide na jetru) onda iskrena isprika.

      S.H.

      Izbriši
    24. Nemate osjećaj za liturgijske zloporabe, nemate osjećaj za sveto, najčešće nemate vremena čitati tuđe komentare (kao onaj Matea R. prije dva tjedna) jer su ionako preglupi da bi privukli Vašu cijenjenu pažnju i Vaše dragocjeno vrijeme. Od svih, ali baš svih komentatora na ovom blogu, Vi ste, baba Jaga, daleko najbezobrazniji. Za dva-tri koplja bezobrazniji od svih.
      Ako vam nije jasno u čemu je problem ostavite se komentiranja. Došlo vam je da povraćate? Ništa, ostavite mi adresu pa ću od sada pa nadalje slati svoje komentare da ih moderirate.
      Ivan nam je pokušao sugerirati da smo lišeni ljepote u srcima, mi smo mu pokazali da smo vražja djeca koja zaista jesmo lišeni svega, i sad lijepo izvolite pričati da smo odvratni (S.H., Alex, ja). Slušati pogrde od nekih ljudi zbilja može biti kompliment.

      Izbriši
    25. Ivane, ovdje se uopce ne radi o prenosenju mise preko radio Marije. U tome (ako se ispravno radi, naravno), nema nista lose, moze samo biti od pomoci ljudima koji su, kako kazete, nepokretni, tesko bolesni itd.

      Ali, ovi na radio Mariji sasvim sigurno imaju tehniku za prenosenje mise iz kapelice ili crkve, uostalom to redovito i cine. Misa zahtijeva prikladan prostor, crkve su gradjene radi Mise i oduvijek se za misu davalo samo najbolje. Nema apsolutno nikakvog razloga da se misa sluzi u studiju. Niti su presiromasni, niti su progonjeni. Jedini razlog je sto su se pogubili, zaboravili su o cemu se tu radi.

      Izbriši
    26. Poštovani Ivane, ovdje je izgleda došlo do brkanja lončića. Nitko od nas nije protiv radio prijenosa mise već načina na koji je to napravljeno na navednoj radio stanici. Toma je još na početku rasprave rekao da bi bilo prikladnije napraviti prijenos iz neke od mnogobrojnih obližnjih crkava. Imate na live mass svaki dan na webu prijenos TM od FSSP pa možete vidjeti o ćemu mi pričamo

      S.H.

      Izbriši
    27. No, ja ako na nakoga gledam s visoka, ja to činim u svoje ime, a ja nisam ništa posebno e da bih morala biti puna vrlina. No ovdje se to isto čini u ime ko fol uzvišenih razloga. Ja pak dolazim do zaključka - je, uzvišenih, moš mislit. A što se bloga tiče, ne navraćam ponekad nego prilično redovito iako ne komentiram jer sam manje više outsider za tu tematiku. I da, još uvijek mi nije jasno zbog čega neke stvari pobuđuju nemir. Što da kažem - sporo me se prima. Recimo, kad sam vidjela naslov posta i tekst linka, zvučalo mi je ironično, a nije mi bilo jasno što je problem, ono, obične slike iz radio marije (na prvu letimično gledajući slike nisam ni skužila da se služila misa). Tek kad sam ugledala label 'liturgijske zloporabe' postalo mi je jasno da sam dobro skužila ironični ton, ali još uvijek mi nije bilo jasno što je točno zloporaba. Eto, ima nas i takvih.

      Ajde sad malo o tome što spominješ. Prvo o dizanju ruku i samoisticanju. Ja sam posve analognu izjavu čula od jednog neokatekumena o njegovoj susjedi koja se samoističe tako da jedina klekne za primiti pričest u punoj crkvi. Obzirom da si protiv samoisticanja, vjerujem da se tu slažeš. Ili ne? Nadalje, što se žamora tiče, baš si našao što ćeš uzeti za primjer - božićnu ponoćku. Stvarno situacija za pobožnu atmosferu nema šta, ta bar tada su svi prisutni upućeni u crkveni red i što se pristoji, ponajviše oni kojima je to jedini dan u godini da dođu na misu. :rolleyes: Reci ti meni onako iskreno, što ti misliš da bi tom prigodom vladala tišina da se misa služi po starom obredu? Bože svašta. A to da se vas tradicionaliste svakodnevno ponižava od strane modernih katolika, bome vidim ja da ni vi nimalo ne zaostajete u ponižavanju modernih katolika, samo kad ste u većini kao što je to slučaj primjerice na ovom blogu.

      Izbriši
    28. Dragi Ivane, nitko ovdje prisutan nije vam osporio korist od slušanja svete mise preko radija, posebno ako niste u stanju osobno prisustvovati (Molit ću Boga za vaše zdravlje). Niti sam primjetio zajedljive komentare na račun same Radio Marije. Ali, iz vašeg komentara je ispalo kao da ljudi koji mole svetu misu na latinskom jeziku nemaju osjećaj približavanja Bogu, jer ne razumiju drugi jezik osim svoga, pa su moji komentari bili u tom smjeru, jer sam se osjetio povrijeđenim.

      Ono što je Toma već sugerirao, ponovit ću i ja: razvoj tehnologije omogućio je da radio prijenose možete obavljati praktički preko boljeg mobitela, pa ne vidim razloga zašto se ista nije mogla slaviti na doličnom mjestu, i prenositi otamo? (da se razumijemo, na internetu možete naći mnoge slike iz Drugog svjetskog rata gdje se sveta misa slavila na podnožju topova, ali to je ipak, za razliku od ove, izvanredna situacija)
      Vama kao slušatelju, učinak bi bio jednak, ali onda ne bi postojale ove uistinu ružne slike svećenika koji sjedi za stolom i bez tjelesnika, bez ičega što bi štitilo rasipanje Presvetih čestica, (pa se poslije emisije gazi po Kristu) ne iskazuje nikakvu čast prisutnome Kristu. Valjda ćete se složiti sa mnom da se to moglo obaviti u bilo kojoj kapelici. Bog vas blagoslovio!

      Izbriši
    29. Ivane, žao mi je što ne možete ići na misu onoliko često koliko biste mogli da ste bolje pokretni. Svejedno, za godišnjicu radija moglo se organizirati neki prijenos iz kapelice. Koliko mi je poznato, Radio Marija je na Jordanovcu udaljen pedeset metara od velike crkve Bezgrešnog Srca Marijinog, a ta crkva ima manju kapelu sv. Josipa. Pedeset metara.

      Izbriši
    30. Dakle, ako nekome nije jasno, riječi pretvorbe se izgovaraju sjedečki, svećenici sjede, laici u studiju sjede, a uvjeren sam da ih se velika većina može ustati (laici bi mogli i kleknuti). Tko hoće neka uzme rubrike Rimskog misala i pročitat će da sjedenje nije prikladno ponašanje prilikom izgovaranja riječi pretvorbe, niti za svećenika, niti za puk. Kad se ljudi naviknu na zloporabe, sljedeći korak može biti da se dodaje nešto u euhristijsku molitvu (što neki i rade), a onda još i u riječi pretvorbe.

      Izbriši
    31. Izvući ću iz autoričinog konteksta primjedbu babe Jage, jer mislim da je riječ o stvari koja je u našim crkvama naprosto činjeničnja pojava. Polnoćka je stvarno situacija za pobožnu atmosferu nema šta, ta bar tada su svi prisutni upućeni u crkveni red i što se pristoji, ponajviše oni kojima je to jedini dan u godini da dođu na misu.
      Točno je što kaže baba Jaga, ljudi nisu upućeni.
      Pitanje koje se mora postaviti: zašto se ne upute? Pokušajmo ući na raspravu zagrebačkog općinskog suda u potkošulji i kratkim hlačama. Lijepo će nas udaljiti.
      Nismo znali da ne smijemo doći u kratkom hlačama? Koga briga, reći će nam.

      Izbriši
    32. Draga baba Jaga, ako vi činite to što činite u svoje ime, to ću učiniti i ja. Molim vas da mi navedete neki od mojih postova gdje sam nekoga vrijeđao ili ponižavao, pa ću se osobno ispričati za svoju nedoličnost. Ali, pokušajte ne miješati ironiju (ili sarkazam) i uvrede.

      A za uzvišenost, pa...ne postoji ništa uzvišenije od Gospodina, a susresti ga možemo na svetoj misi. Ja svakako nisam uzvišen, a moji razlozi su inzistiranje na iskazivanju prikladne počasti Kristu kralju, pa na vama ostaje da zaključite jesu li moji motivi iskreni, ili hinjeni (iako bojim se, teško je to zaključiti preko nekoliko otipkanih slogova). Ako sam prevrtljiv iz sebičnih razloga, kajat ću se kada me Gospodin bude sudio, jer on jedini čita ljudska srca poput otvorene knjige. Usput, ispričavam se, jedino nisam shvatio da li vam liturgija kao takva ne "sjeda", ili ne vjerujete u prisutnost Gospodina pod euharistijskim prilikama?

      Što se tiče drugog dijela vašeg posta (vis-à-vis katekumena), naravno, ne mogu se složiti s time. Za razliku od navedenih radnji (širenja ruku i sl.), klečanje (kao gesta ili molitveni stav), ili sklapanje ruku kod molitve su toliko karakteristični za katolika, koliko je karakterističan povoj za mumiju. Možete se uvjeriti u to uđete li u gotovo svaku crkvu građenu prije Drugog vatikanskog sabora (tako npr. u sv. Martinu imate predivne vitraje - na jednom je prizor gdje sv. Karlo Boromejski daje prvu Pričest sv. Alojziju Gonzagi. Dakako, sv. Alojzije Pričest prima klečeći. Zatim, na oltaru imate osim naslovnog sveca dvije slike - sv. Rozaliju i sv. Mirka: i jedno i drugo drže sklopljene ruke. Lijevo je sv. Obitelj. Blažena Djevica Marija ruke drži sklopljenima) I sada mi probajte odgovoriti: za što mislite da je "autentičnije" katoličko? Ono na što ukazuju stotine godina zabilježene katoličke tradicije, ili ni više manje nego jedan neokatekumen, pripadnik kvazisektaške filoprotestantske skupine unutar KC osnovane prije pedesetak godina (ako i ovo shvaćate kao uvredu, molim, na hrvatskom jeziku imate dostupnu knjigu katoličkog svećenika Franca Zoffolija "Osvrt na neokatekumenski put", u kojima se govori o tim stvarima, nisam izmislio ove stvari).
      No, ovakve stvari se ne bi ni spominjale da se ljudima nije počelo otvoreno braniti pričešćivanje klečeći, i prijetiti uskraćivanjem svete pričesti ukoliko se ne podjeljuje na ruku, kao što se i dobar dio klera otvoreno izruguje iskazima pobožnosti. Primjera imamo i danas.
      A to se tiče polnoćke, to je bilo u crkvici u koju jedva stane 100-injak ljudi, pa nema govora o pretrpanosti, niti je to župna crkva, pa da netko "mora" ići u nju zbog obitelji i sl. Ali, to nije usamljen prizor, to je nešto što se često doživi na misi.
      Ne želim da mislite kako sugeriram da su tradicionalni katolici "svetiji" od drugih (ne znam da li to tako zvuči), već je riječ o tome da za razliku od novus ordo obreda, gdje se stalno zahtijeva nekakva verbalna aktivnost, i samo se ona priznaje kao "aktivno sudjelovanje", tradicionalni obred stavlja naglasak na tišinu, molitvu i sabranost. Tko nije spreman na to, taj neće ni ići na TLM.

      Izbriši
    33. Oprostite ali pozliće mi od nekih komentara. Tako sam sretan što su pater Fridl i fra Ivan slavili Svetu Misu baš u studiju od kuda mi primamo nektar koji nas podiže i drži na životu. To su dobri i pobožni ljudi koji slave Boga tamo gdje rade. Zar je to grijeh? Grijeh je napdati ih jer oni za nas služe Svetu Misu a šta meni vrijedi gledati ove vaše Mise koje ne razumijem. Slabo mi je pa se neću svađati, moram se odmoriti jer me zlo jako ranjava preko vašeg pisanja.

      Izbriši
    34. U čemu nalazite zlo, Ivane? Ipak bih rekao da svećenici "rade" u crkvi, a ne u studiju. A Boga se može (i treba) slaviti na tisuće drugih načina. Žao mi je što vas vrijeđaju ovi komentari, ali ostajem pri tome da svetoj misi tamo nije mjesto, bar ne u onakvim uvjetima, a crkva i kapela pod nosom. Ako se baš na tome inzistiralo (a za time nema potrebe), postoje i prijenosni oltari koji se lako postave. Ovo jednostavno nije prikladno.

      Izbriši
    35. Znate li, Ivane, da su Židovi imali samo jedan Hram. I nisu smjeli žrtvovati na uzvišicama.
      Kad bih napao učitelja da je pred djecu u razredu došao u potkošulji i kupaćim gaćicama Vi biste mi vjerojatno rekli da on samo radi svoj plemeniti posao poučavanja djece i da se ja bavim nevažnim detaljima.
      Slažete li se s time da nastavnici u školi dolaze djecu podučavati odjeveni za plažu? Ili neka razina dostojanstva treba biti zadržana? POSTOJE PROPISI rimskog misala o tome kako se treba služiti misa. Ova dvojica svećenika ih nisu poštovala. Nadajmo se da ubuduće hoće.

      Izbriši
    36. @Aggelos: Ti kaza:

      Usput, ispričavam se, jedino nisam shvatio da li vam liturgija kao takva ne "sjeda", ili ne vjerujete u prisutnost Gospodina pod euharistijskim prilikama?

      Pa razumije se - ne vjerujem u prisutnost Gospodina pod euharistijskim prilikama. Što drugo očekivati od nekoga tko je odrastao na protestantiziranom novus ordu, jel. Tek kad šačica vas iz sv. Martina, odabrani ostatak pravovjernih, proširite ponovo tradicionalnu liturgiju širokim i prostim masama, tek onda će se povratiti poznavanje katoličkog nauka među iste. :rolleyes: Bože oslobodi... Ajde ti sad meni reci kako si ti iz mojih riječi zaključio da bih se ja mogla referirati na to da pod prilikama nije prisutan Gospodin? Ako mi smeta vaše rugacanje s novus ordom, automatski zastupam protestantske stavove? Da ne ulazimo u moju osobnu vjeru ili nevjeru, sasvim jasno sam oduvijek u okviru katoličkog vjeronauka i novus ordo misa učena i upoznata da po katoličkom nauku po riječima pretvorbe dolazi do transsubstancijacije. I da, znam što ta riječ znači, znam što je akcident, znam što je supstanca, i općenito u filozofiji, i konkretno kad je u pitanju hostija, i znam nauk po kojem akcident kod riječi pretvorbe ostaje nepromijenjen, dok se supstanca mijenja, pa ma što ti umišljeno mislio o tome.

      E, što se tog širenja ruku tiče, upravo to sam i pretpostavljala da će biti odgovor. Ono što je karakteristično za novus ordo, to nije katolički i time se ljudi ističu. Ono pak što je karakteristično za staru misu, to jest katolički. Ko što rekoh - veći katolici od pape. Koliko znam, novus ordo je redoviti oblik služenja mise na zapadu. Odobren od svete stolice. Točka. Amen. Ista stvar vrijedi i za tvoju karakterizaciju neokatekumenskog puta. Ne da su mi kao pokret nešto pretjerano simpatični, ali koliko znam imaju odobrenje svete stolice i to bi trebalo značiti više nego Zoffolijeva knjiga (za koju mi ne bi bio problem ni da je na engleskom :p). Naravno, to bi bilo - trebalo bi značiti više svima osim onima koji su veći katolici od pape.

      I na kraju da se osvrnem na ove tvoje riječi:

      Ne želim da mislite kako sugeriram da su tradicionalni katolici "svetiji" od drugih (ne znam da li to tako zvuči)

      Moš ti želit ne znam šta, ali ja mislim upravo to. I da - upravo tako to zvuči.


      Inače, nemam pojma kako izgleda sveti Martin, nisam nikad bila tamo, postoji u ovoj državi civilizacija i izvan Zagreba.

      Izbriši
    37. Joj Ivane sad vec malo i pretjerujete.
      Al dobro ak ce vas to oraspoloziti ...

      S.H.

      Izbriši
    38. Baba jaga,

      U ovim raspravama o NO i TM ima jedna mala razlika između vas modernista i nas zatupljenih tradicionalista; mi smo svi bili i odrasli na Novus Ordu i znamo o čemu pričamo. Vi o tradiciji nemate pojma ali vas to ne sprečava da o tome nama solite pamet.

      Ova naša rasprava je kao kad Jovanovic docira Crkvi kako bi trebala navjestati evanđelje a Crkve vidio nije ...

      S.H.

      Izbriši
    39. @S.H.: Hahahahaha. Ja modernist? A ko si ti da bi o tom sudio?!! Zašto sam točno ja modernist? Zato što kažem da je novus ordo redoviti oblik služenja mise na zapadu odobren od svete stolice? Što je tu laž? Eto lijepog primjera kako se netko pravi većim katolikom od pape - tebi je netko 'modernist' dočim pristaje uz redovni oblik služenja mise na zapadu.

      Btw, nisam mislila u to ulazit, ali ako ćemo već o mojim osobnim stavovima i opredjeljenjima, ja nisam ni modernist ni tradicionalist, nego sam ja nevjernik, potkategorija agnostik. Zadovoljan?

      Izbriši
    40. Baba Jaga,
      bilo bi vam pametnije da više ne komentirate ili da promijenite bar "ime".
      Nitko vas ovdje ne želi, pogotovo nakon vaših komentara.
      Vjerojatno će se većina koji ovo gledaju ili komentiraju moliti za vas i vašu dušu, ali iskreno nikome ne trebaju vaši komentari.
      Opečaćeni ste isto kao što je i modernist Mihovil bio opečaćen.

      Izbriši
    41. Ne znam gdje ste uspjeli iskonstruirati da sam ja "zaključio" da je vaše mišljenje kako Gospodin nije prisutan pod euharistijskim prilikama, uostalom, pitao sam vas baš zato jer ne znam ništa o vama i ne volim donositi preuranjene zaključke, a sami kažete: "nemam osjećaj za sveto".

      A ovaj vaš princip "napad je najbolja obrana", neće me isprovocirati, sasvim ste slobodni vjerovati što god želite, to nam je sam Gospodin dao. I, vidim da ste se dali u pretragu mojih postova kako biste našli neku uvredu, pa mi je drago da istu niste našli. Ostalo vam je dakle, da me etiketirate kao "umišljenoga", citirajući pri tome moj post u kojem opisujem hipotetsku situaciju blisku stvarnosti, jer začuđujuće malo odraslih katolika zna što je to transupstancijacija (kao i moji roditelji, uostalom). (naravno, vaš odgovor na ovo bio bi: "ali zato vi iz sv. Martina znate što je to, jer ste veći katolici od pape").

      Zatim me u klasičnoj zamjeni teza etiketirate kao nekoga tko obiluje predrasudama: "Pa razumije se - ne vjerujem u prisutnost Gospodina pod euharistijskim prilikama. Što drugo očekivati od nekoga tko je odrastao na protestantiziranom novus ordu, jel." Pa, 99% ljudi s ovog bloga je pretpostavljam odraslo na novus ordu, stoga ne znam što to po vama dokazuje (ili pretpostavlja).

      "Koliko znam, novus ordo je redoviti oblik služenja mise na zapadu. Odobren od svete stolice. Točka. Amen." Koliko ja znam (a i papa, ali to je nevažno, jer sam veći katolik od pape), ni tradicionalna latinska misa nije zabranjena, a ipak ima dulji staž od redovnog obreda, pa bi se prije za geste koje ona sadrži moglo govoriti da su karakteristične za zapadnu Crkvu. Kako kaže sam papa: "Prema tome, dopušteno je, u smislu izvanrednoga oblika crkvene liturgije, slaviti Misnu Žrtvu prema tipskome izdanju Rimskoga misala koji je objavio blaženi Ivan XXIII. godine 1962. i koji nikada nije bio ukinut." "Među vrhovnim svećenicima koji su se pobrinuli za ovu važnu stvar ističe se ime svetoga Grgura Velikoga, koji se pobrinuo da se novim europskim narodima preda i katolička vjera i blago bogoslužja i kulture koje su Rimljani prikupili u proteklim stoljećima. Zapovjedio je da se odredi i očuva oblik liturgije misne žrtve i božanskoga časoslova kako se slavilo u Rimu.....Poznato je da je latinska liturgija u svojim različitim oblicima tijekom svih stoljeća kršćanstva jačala mnoštvo svetaca u duhovnome životu te da je osnažila mnoge narode u krijeposti bogoštovlja i obdarila plodovima njihovu pobožnost..."

      A za neokatekumene? Pa, mogu vam samo citirati nekoga od važnijih ljudi iz Vatikana - kardinal Jorge Arturo Medina Estevéz, kardinal koji je s Balkona Blagoslova bazilike sv. Petra 19. 4. 2005. objavio izbor Benedikta XVI. za papu i koji je godinama bio prefekt Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu. On kaže: Tijekom godina sam, kao prefekt vatikanskog Ureda koji je zadužen za ovu stvar, nažalost uočio u njihovim liturgijskim činima određena zastranjenja i zabrinjavajuće ekstravagantnosti. Odavno je Sveta Stolica pozvala NP da to promijene i poslušaju; i ja im to savjetujem, jer liturgija nije ničije vlasništvo, a najmanje Kika Arguella. Znači, kaže se "Sveta stolica pozvala..." To dakle, nije moja izmišljotina. Ako su "priznati", ne mora značiti da su med i mlijeko.

      I na kraju, pripisujete mi nekakav oblik urbane snobovštine i nadmenosti: "Inače, nemam pojma kako izgleda sveti Martin, nisam nikad bila tamo, postoji u ovoj državi civilizacija i izvan Zagreba. Pa valjda je logično da uzimam za primjer crkvu koja mi je fizički jedna od najbližih. Možete naći slike čak i na ovom blogu, začudili biste se kako ih je lako naći. Za slijedeći put ću probati naći neki primjer iz Kameruna, iako nikad nisam bio tamo, a čuo sam da i tamo postoji civilizacija. Evo, izvucite i idući set stereotipa iz ovog posta ako imate želju. Možete početi s npr. "rasist".

      Izbriši
    42. Baba Jaga,

      Dobra taktika, nema šta. Opet se hvatate za riječ a konkrtetnog odgovora nigdje. Nema veze, subota je popodne pa i meni više paše neobavezno baljezganje (pritom mislim i na sebe da ne bi i to shvatili kao uvredu)

      Sad kad ste mi objasnili svoje opredjeljenje ne preostaje mi ništa drugo nego gentlemanski priznati kapitulaciju. Još se mogu raspravljat s pokojim modernistom ali protiv nemodernističkog agnostika koji je pobornik Novus Orda, zbilja ne mogu. To je ipak stepenica više za moje skromno teološko znanje.

      S.H.

      Izbriši
    43. @katolik: Nitko me ovdje ne želi, nikome ne trebaju moji komentari?? Želim se ja ovdje i trebaju meni. Bože umišljenog lika... Za tvoju informaciju, ovo je javni blog, s javnim pristupom, kao takovg sam ga počela čitat i kao takvog sam ga komentirala. Ne vidim načina da tebe iti teoretski mogu ovlastiti svi koji čitaju ovaj blog da govoriš u njihovo ime. A inače, vlasnik bloga je Toma Blizanac (i brat Marko koji rijetko navraća) i jedino on me može isključiti ako moje komentare smatra neprikladnima. Koliko vidim, dosad me još nije pobrisao, zapravo me nije čak ni zamolio/upozorio da prestanem/odem.

      Izbriši
    44. Administrator je uklonio komentar.

      Izbriši
    45. Administrator je uklonio komentar.

      Izbriši
    46. Inače, neokatekumene pod hitno treba zabraniti. To je opasna sekta u katoličanstvu. Kiko je kriptoprotestant. Treba se domoći samo njihovim internih "katekizama": to su jasne hereze! Nije to Aggelos izmislio. Hrpa poznatih rimskih teologa i biskupa po svijetu traži njihovu zabranu!

      Izbriši
    47. baba Jaga čini logičku grešku koja se zove potvrda posljetka. Pogodbeni izraz kaže Ako A onda B, tj. A-->B. Zaključivati se može da ako je A istiniti, onda je i B istinit. Ako B nije istinit, onda niti A nije istinit. Međutim, baba Jaga zaključuje Ako B onda A.
      Dakle, Aggelos kaže: Ako "katolik" ne vjeruje u transsupstancijaciju, onda je njegov spolni moral loš.
      To ne znači da nema katolika koji vjeruju u transsupstancijaciju, pa da im je moral svejedno loš.

      Izbriši
    48. Administrator je uklonio komentar.

      Izbriši
    49. Administrator je uklonio komentar.

      Izbriši
    50. Administrator je uklonio komentar.

      Izbriši
    51. Molim da se ne prenosi na privatnu sferu rasprava.

      Evo dijela komentara babe Jage koji eventualno ima veze s raspravom:

      @Aggelos: Prvo, komičan si s tim 'pretraživanjem tvojih postova', a nema tome komentar ili dva da sam ti rekla da redovito pratim ovaj blog. Pa sam tako i taj tvoj komentar pročitala kad je bio objavljen, a ne da sam ga sad našla. A zapamtila sam ga upravo po tom umišljenom tonu omalovažavanja drugih s visoka.
      [izbaceno]

      Što se ostalog tiče, zaključio si da bih se mogla referirati na to da nema pretvorbe čim si išao pitati je li to možda slučaj. Čim to pitaš, znači da priznaješ tu mogućnost, a moje riječi tu mogućnost ni na koji način nisu dale naslutiti, nego si ti to u njima iščitao (po svojoj predrasudi?). Kad sam rekla da nemam osjećaj za sveto, jasno je bilo da je to u kontekstu Tominog obrazloženja da nije prikladno misu držati u studiju, te da nije prikladno što svećenici sjede, jer da se to protivi osjećaju za sveto. Ja sam pomalo prostodušna, pa ne vidim općenito neke razlike između sjedenja i stajanja, ovakvih ili onakvih posuda, i sličnih stvari. Nemam osjećaj za ceremoniju/liturgiju. No to ni na koji način ne znači da ne poznajem osnove katoličkog nauka koje se uče još na prvopričesničkom vjeronauku.

      Inače, to da ljudi ne znaju što je transsupstancijacija, čuj, možda je samo stvar u načinu na koji pitaš. :p Pitam ja staru majku: mama, znaš li ti što je transsupstancijacija? Kaže ona: nemam pojma. Kažem ja: a znaš li što se događa sa hostijom i vinom kad svećenik nad njima moli? Kaže ona: postaju tijelo i krv kristova. Zna li dakle moja mama što je transsupstancijacija? Ha? A kako se uzme, jel. :p

      Što se stare mise tiče, nisam ni rekla da je zabranjeno služiti je, tako da citiraš bezze. A što se neokatekumena tiče, najvažniji čovjek u vatikanu je još uvijek papa. ;-)

      Izbriši
    52. A joj Toma, sve zanimljivo pobrisa... :zubo: No, uglavnom, taman je trebala uslijediti poanta da ako netko može biti ozbiljan vjernik, pa svejedno imati problema s određenim stvarima, po kojoj osnovi onda može suditi o vjeri drugih (i poznavanju pojma transsubstancijacija) samo zato što imaju problema s određenim stvarima. Ovo je valjda dovoljno neosobno.

      No dobro. Još sam samo mislila upitat S.H.-a a zašto bi točno očekivao nešto dublje od babe Jage? Da ja to shvatim kao kompliment?

      Izbriši
    53. Što se mene tiče, nisi morao brisati, svatko stoji iza svojih riječi i postupaka, pa tako i ja. Ne vrijeđam nikoga, a na stvari intimne naravi jednostavno neću odgovarati, jer ovo nije ni vrijeme ni mjesto za to. Ako sad nekom nije jasno o čemu se radilo u samoj raspravi, bez vraćanja na spomenuto, kratko ću ponoviti...

      Što se tiče mog odgovora na ovo zadnje što si ostavio, sad bih morao opet pisati, umjesto toga ću sumirati - dakle, nisam shvatio po čemu sam omalovažavao nekoga u svom postu od prije par dana, gdje sam na banalan način iznio površnost shvaćanja vjere kod dobrog dijela katolika, gdje je baba Jaga na meni nejasan način povezala poznavanje pojma transupstancijacije sa (ne)činjenjem grijeha. Moje pitanje nije bilo zlonamjerno, već informativne naravi, iako ga je baba Jaga shvatila kao takvog. Transupstancijaciju kao pojam rabim jer pretpostavljam da većina ovdje prisutnih zna što je to, a u razgovoru s prosječnim vjernicima od 60-ak godina, kao ni s malom djecom, razumljivo je da ne bih upotrebljavao tu terminologiju.

      Što se tiče zabrane "stare mise", tu sam se nadovezao na riječi babe Jage, te mi nije bila namjera diskutirati o zabrani, već uputiti na njezinu povijest i utjecaj, pa shodno tome navedeni citati očigledno govore o prenošenju katoličke kulture kroz tradicionalni obred, u što ulaze i vidljive geste karakteristične za katolike (što ne mora značiti da ih je taj obred "izmislio", već očuvao).

      A za neokatekumene sam spomenuo da su Kongregacije ustanovljene s jasnom svrhom da papu rasterete od obimnog posla, što i sam kardinal Estevéz jasno kaže: "kao prefekt vatikanskog Ureda koji je zadužen za ovu stvar".

      Izbriši
    54. Babo Jago,

      Ma ne, nikakav kompliment. To sam više onako nabacio, reda radi. :-) nešto kao kad deklarirani agnostik poput vas kaže, u nekom od prethodnih postova, "Bože umišljenog lika...", a sam nije siguran jel Bog postoji ili se propitkuje i ne znam kaj sve ne. :-)

      S.H.

      Izbriši
    55. Ih, reda radi... :-( A ja se već ponadala. :zubo: Ajde, nek je i reda radi, lipo je čut. Inače, jasno je valjda da se radi o 'figure of speech' kad upotrijebim neku frazu tog tipa.

      Izbriši
    56. Đes Maroon (aka baba Jaga), pametnjakušo stara? Imate svagdi, ko prašine. Oladi bona i pusti liturgičarima da imaju primjedbe na slavljenje Mise. Ovo je inače problematično slavljenje sv. mise jer po kanonu:

      Vrijeme i mjesto euharistijskog slavlja

      Kan. 931 - Slavljenje i dijeljenje euharistije može biti svakog dana i sata, osim onda kad to isključuju bogoslužne odredbe.

      Kan. 932 - § 1. Neka se euharistijsko slavlje obavlja na svetom mjestu, osim ako u posebnom slučaju potreba traži drukčije; u tom slučaju slavlje mora biti na doličnu mjestu.

      § 2. Euharistijska žrtva treba da se obavlja na posvećenom ili blagoslovljenom oltaru; izvan svetog mjesta može se upotrijebiti prikladan stol, ali uvijek s oltarnikom i tjelesnikom.

      Brate, e ne vjeruješ, e pametuješ svima.

      Izbriši
    57. Evo nam Deftona, evo nam Deftona. Moj sinko šta ti je hercegovačka krv, taj uvik brzo doćuka di je glavna akcija i tu se stvori. :D I kažeš ima me svagdi, pametujem svagdi. Da, svagdi osim na bitno.net forumu. A štaš, tužna je ta sudbina. :p

      Izbriši
    58. Ova će nas babetina posve zagaditi: kad nije prošla vulgarnost, napada banalnošću!Postat ćemo freak blog!
      DELETE

      Izbriši
    59. Ljudi moji, manite se ćorava posla rasprave s Maroon, odnosno babom Jagom. Iz mojeg iskustva radi se o najsvirepijem sofistu s kojim sam dosad imao prilike raspravljati - taktika ignoriranja, izokretanja i iskrivljivanja argumenata te provlačenja stvari koje nemaju veze s temom, pod psihološkom krinkom da imaju. Šteta truda i vremena, svrhovitije je takve ekscese suzbijati molitvom.

      Izbriši
    60. A što ste se toliko nakačili na mene i komentirate ono što ja nisam rekao. Zašto ne poštujete neki red. Zalažete se za nekakav red a niste u stanju održati red u komentiranju. Vama je samo do svađe koje ste započeli tko zna gdje. Kako vas nije sramota. Čovjek tako bude žalostan dok čita vašu mržnju.
      Netko je gore napisao da su židovi imali samo jedan hram za molitvu ali mi nismo židovi farizeji več katolici.

      Izbriši
    61. Ajte vi, Ivane, lijepo svojim putem. Vise puta vam je objasnjeno u cemu je problem. Vama je svejedno tko, gdje, kada i kako sluzi misu dok god se vi dobro osjecate. I necete dopustiti da vas tisucljetna tradicija Crkve ili nekakvi crkveni propisi u tome razuvjere. Sto biste onda vi ovdje zapravo htjeli?

      Izbriši
    62. Htio bih malo božanske dobrote u odnosu prema ljudima zar je to previše?

      Izbriši
    63. Napada nas da smo farizeji i oholice, jer se suprotstavljamo uništenju obreda koje je sam Gospodin Isus Krist želio u svojoj Crkvi i koji početke i temeljnu strukturu imaju već u liturgiji iz apostolskog doba, a propovijeda nam božansku dobrotu. Dajte, unesite malo božanske dobrote u komunikaciju s bama i pokušajte razumjeti naše stavove, a pošaljite prosvjedno pismo onim paterima koji sablažnjavaju desetak, dvadesetak, možda i pedesetak onih koji su vidjeli one grozne fotografije!
      Nije li to širenje božanske dobrote!?
      Kikii

      Izbriši
    64. U Sarajevu se misa za Radio Mariju svaki dan prenosi iz katedrale, ako mogu oni ne vidim razlog zašto ne bi mogli i ovi iz Zagreba naći neku crkvu, pa vršiti prijenos odatle.

      Vlado

      Izbriši
    65. Hvala ti Bože što nas nemoćne nisi ostavio. Zahvaljujem ti Bože na pateru Fridlu i njegovom ispravnom slavljenju Svete Mise.

      Izbriši
    66. MASONSKI PLAN IZ 1995.GODINE

      Prijevod iz španjolskog časopisa Roca viva,
      veljača 1997., José Abascal, Madrid

      A – Ustrajnom i metodičkom borbom koja vodi nestanku Katoličke Crkve, postigli smo bitan napredak koji odgovara unaprijed zadanim ciljevima:
      1. Nestanak svijesti o jedinoj pravoj vjeri. Mnogi već sumnjaju u temeljne dogme: u stvarnu Kristovu prisutnost u Euharistiji, u Kristovo božanstvo i Uskrsnuće, u Marijino djevičanstvo, postojanje pakla, anđela i demona itd.
      2. Stanje šizme i apostazije, još uvijek skriveno, međutim već stvarno.
      3. Osporavanje Pape i njegova nauka.
      4. Nadzor katoličkog izdavaštva i publikacija.
      5. Ulazak masonerije u vjersku pouku, napose na crkvene fakultete i u sjemeništa.
      6. Oni koje smo ubacili u sjemeništa i redovničke kongregacije, uspjeli su zauzeti utjecajna mjesta i učinkovito već djeluju.
      7. Biskupi, svećenici i vjeroučitelji, ali i razne muške i ženske redovničke kongregacije surađuju s nama, možda i ne znajući za to, ali čine to uspješno.
      8. Marginaliziranje i prijezir svećenika i redovnika koji su vjerni tradicionalnom nauku.
      9. Napuštanje Ispovijedi promicanjem kolektivnog odrješenja.
      10. Gubitak molitve u svojim različnim oblicima: osobna molitva, Krunica, Križni put, procesije, prošnje itd.
      11. Prijezir pobožnosti prema Euharistiji.


      B – Veoma su se uspješnima pokazale „mjere“ koje smo predložili:
      1. Promijeniti ustroj Mise, umanjujući joj vertikalni vid, a naglašavajući horizontalni.
      2. Uvesti „liturgijsku slobodu“, odbacujući misno ruho, mijenjajući i ukidajući obredni dio, čineći obrede što praznijima i proglašavajući ih besmislenima.
      3. Primati Pričest stojeći i na ruku, oduzimajući na taj način važnost Hostiji.
      4. Ukloniti poklanjanje i svaki oblik iskazivanja strahopočitanja.
      5. Iskriviti smisao grijeha.
      6. Promicati nemoral, shvaćajući ga „slobodom“ i „napretkom“: seksualno oslobođenje, prezervative, kontracepcijska sredstva, homoseksualnost, promicanje pornografije na televiziji i videu, filmove, sex shopove, časopise, ali navlastito na televiziji.
      7. Prihvaćanje pobačaja: napokon ga je također i katolička Irska odobrila.
      8. Ukloniti vjerski i moralni odgoj mladih ljudi.
      9. Iskvariti mladež, širiti drogu, seks, nemoralne zabave, psovku, nasilje itd.
      10. Nadzirati društvena sredstva priopćavanja, a osobito televiziju.

      C – Moramo nastaviti s napretkom u gore navedenim točkama. Mi smo već u poziciji da možemo zauzeti vrhove moći u Crkvi. Onda će se otvoreno proširiti, zahvaljujući autoritetu, posljednja faza naše taktike:

      1. Dokrajčiti transcendentalnu dimenziju i svaki oblik molitve.
      2. Uništiti i učiniti posvema besmislenim sadržaj dogmi.
      3. Teocentrizam zamijeniti antropocentrizmom.
      4. Relativizirati moral: ne smiju više postojati ni načela, ni objektivna uporišta, a još i manje bilo kakvo nametanje odozgor. Sve mora biti subjektivno.
      5. Liberaliziranje seksualnosti, kontracepcije, homoseksualnosti…
      6. Svećeničko ređenje žena.
      7. Itd.itd.

      I na koncu-a to je naša velika čežnja-uništiti misu. Očigledno je nećemo moći uništiti od danas do sutra: mnogi to ne bi prihvatili. Valja ukinuti „žrtveni“ karakter i svesti je na puku „bratsku večeru“. Na taj način u njoj neće biti nikakve sakramentalne vrijednosti, a misa će se preoblikovati u obično zborovanje, bez ikakva sadržaja.

      Evo naše velike čežnje, jer uništavajući katoličku misu, uništit ćemo Crkvu iznutra, bez krvavog progona i zahvaljujući kapitulaciji samih katolika.

      Imamo pobjedu na dohvat ruke.

      Samo izravan i izvanredan Božji zahvat bi to mogao omesti. Međutim, mi ćemo moći uskoro, vrlo skoro uskliknuti:“Pobijedili smo Te, Galilejče!“

      Izbriši
    67. Bože oprosti dobrom pateru Fridlu i fra Brdariću! Dobri su to svećenici i u svom neznanju nisu svjesni uvreda koje su Ti nanijeli.

      Izbriši
    68. Smiluj se Bože oholicama umišljenim, što vrijeđaju tvoje svećenike patera Fridla i fra Ivana, koje si preko svoje Crkve pomazao za svoje službenike. Hvala ti za Radio Mariju tvoj glas u ovoj dolini suza.

      Izbriši
    69. Ivane, prosli put sam bio poprilicno jasan. Vase daljne komentare tog oblika koji izbjegavaju problematiku ovog posta, a to je svjesno, svojevoljno i potpuno nepotrebno krsenje crkvenih propisa u sluzenju svete mise, cu brisati.

      Izbriši
    70. Danas cijeli dan ležim, pola dana doslovno prikovan uz krevet: budući da sam u deset godina četiri do pet puta imao povišenu tjelesnu temperaturu, nisam na to navikao pa me posve izbezumi.Ognjica je nešto najgore što mi se može dogoditi.(No, mislim da je to sutra već passe...)
      K tome nisam mogao otići na sv.Misu. Dovoljan razlog da se cijeli tjedan jadno osjećam!
      A kad čovjek ima ognjicu, bude malo u bunilu. Bolovi u kostima, želucu...mene vazda potaknu da razmišljam o smrti.
      Danas sam baš o tome intenzivnije razmišljao. Zbilja se ne bih bunio da me još noćas dragi Bog pozove k sebi.(Mislim da je još prerano, riječ je samo o hipotezi.) Kad pogledam stanje oko sebe(od župnika pa nadalje...), opće stanje u Crkvi, pa opet sve ove bezočne komentare, nebitno je li to Ivan, Baba Jaga, Mihovil, Pero ili anonimni modernist koji se time ponosi, srce me zaboli.
      Vrijeme je sveopćeg licemjerja, bez ikakve mjere. Komentari o Papinu odreknuću to zorno pokazuju. Koliko laika i klerika bezočno laže.Što su govorili do prije mjesec dana, a što danas. Ali to prolazi.
      Međutim, oholice, farizeji, klerofašisti i čudni i morbidni tipovi su dakako tradicionalisti. A tko više govori istinu od nas na ovom blogu!!!
      Biti tradicionalistom primjer je čistog bijelog mučeništva. Nas baš svi napadaju. Znam da katkad imaju i valjan razlog(zbog mog vlastitog karaktera). Ali sam se više puta uvjerio da se staje na stranu grješnika, lopova, bludnika-a nas se gazi. I zli i tzv.dobri.
      Znam da postoji i duhovnost posljednjih dana, da nikada nije lako bilo zaslužiti vječno spasenje. Najlakše bi bilo umrijeti, ali danas je svjedočenje Krista iznimno bolno.
      Započne se najnormalnija tema o onome što bismo svi katolici jednodušno trebali osuditi: jasno, očito i dokumentirano(fotografirano)kršenje uredbi Rimskog misala, čak i ovog jadnog novoga. Niti postoji opravdanje, a niti potreba. Nakon osam godina Pape koji takve celebracije nije želio.
      A svjetina na nas drvljem i kamenjem!
      A zucnete župniku o staroj Misi, zauvijek vas stavlja u razinu baba koje imaju vizije itd.
      Zucnete o profesoru koji je nastran, letite iz bogoslovije.
      Zucnete iza zatvorenih vrata o konkubinatu susjednog župnika i o sablazni koja je strašna, svi se ostali župnici solidariziraju: Vi ste odmah crna ovca!
      Nije li to antikristovski duh koji već djeluje među nama? Ljudi koji mrze istinu, a vole laž i opsjenu?!
      Kikii

      Izbriši
    71. Kikii napisa:

      Ali sam se više puta uvjerio da se staje na stranu grješnika, lopova, bludnika-a nas se gazi.

      Koje li lijepe kontrapozicije!! Grešnici, lopovi, bludnici, to su oni drugi. Mi smo pak gaženi mučenici. Bože oslobodi koje li umišljenosti. :rolleyes: Evo samo da te podsjetim:

      Nekima pak koji se pouzdavahu u sebe da su pravednici, a druge potcjenjivahu, reče zatim ovu prispodobu: "Dva čovjeka uziđoše u Hram pomoliti se: jedan farizej, drugi carinik. Farizej se uspravan ovako u sebi molio: 'Bože, hvala ti što nisam kao ostali ljudi: grabežljivci, nepravednici, preljubnici ili - kao ovaj carinik.' Postim dvaput u tjednu, dajem desetinu od svega što steknem.' A carinik, stojeći izdaleka, ne usudi se ni očiju podignuti k nebu, nego se udaraše u prsa govoreći: 'Bože milostiv budi meni grešniku!' Kažem vam: ovaj siđe opravdan kući svojoj, a ne onaj! Svaki koji se uzvisuje, bit će ponižen; a koji se ponizuje, bit će uzvišen." (Lk 18,9-14)

      Nadalje, da ne bi ispalo da samo kontriram, onda moram reći da se s ovim tvojim riječima...

      Vrijeme je sveopćeg licemjerja, bez ikakve mjere.

      ...u potpunosti slažem. Licemjeru!!

      Uglavnom, koliko ja mogu primijetiti, mnogima ovdje taj tradicionalizam služi gotovo isključivo kao lijepo utočište za uzgajati osjećaj veće vrijednosti. Odvratno.

      Izbriši
    72. Bakice, tko Vas financira? Koliko Vam plaćaju da uništavate tradicionalne blogove?!
      Sumnjam da tako proračunata karikatura išta čini bez novaca...
      Koji bi drugi razlog bio?!

      Izbriši
    73. @nepotpisani: Vjerovao ili ne, ali neke stvari radim iz čistog zadovoljstva. :p Inače, jedan citat iz evanđelja i za tebe:

      Na te njegove riječi jedan od nazočnih slugu pljusne Isusa govoreći: "Tako li odgovaraš velikom svećeniku?" Odgovori mu Isus: "Ako sam krivo rekao, dokaži da je krivo! Ako li pravo, zašto me udaraš?" (Iv 18,21-22)

      Izbriši
    74. Ono trabunjanje o perverzijama koje ste pokušali nametnuti, pomiješano s citatima iz Evanđelja, kod mene uvijek bude osjećaj gađenja ali i govore da je riječ o bezboštvu, da ne kažem da takve osobe imaju nešto dijabolično u nastupu...Dobro je Fesapo rekao-takvi se slučajevi rješavaju molitvom! Apage...

      Izbriši
    75. Apage? Hm, čudna neka riječ, koji je to jezik? :p Ali nešto čudno se tu događa definitivno - tek što ja to pročita, odma nekako sumnjivo počelo dimit iz mene i smrdit u sobi po sumporu. :zubo: Nemam pojma o čemu bi se moglo radit. :p

      :rolleyes:

      Izbriši
    76. Bakice, toliko si oklevetana i ponižena ovdje. Iskreno te žalim. Moj savjet: NE POJAVLJUJ SE više na ovom groznom blogu. Nitko Te ne želi, jadnice. Tvoje licemjerje i pametovanje ne prolazi.
      Kikii

      Izbriši
    77. Oklevetana? Hmmm, nije mi baš jasno na što bi mogao misliti. Inače, nije mi na kraj pameti otići. Kod ovako veselog društvanca, šteta bi bilo propustiti zabavu. A što se tebi moje pisanje ne sviđa, hm, morat ću nekako naučiti živjeti s tim. Avaj, suzna je ovo dolina.

      Izbriši
    78. Ne begeniše te bona ni Aggelos, a ni M.B. Fesapo te proglasio najsvirepijim sofistom, a S.H. te ne voli mlogo. Čak ti se i Deftom suprotstavio, a Kikii te pozvao da se NE POJAVLJUJEŠ, jer te nitko ne voli. A Toma izbriso rpu tvoijeh komentara, nakon što Ti reče urbi et orbi da te neće brisati. Ja mislio da imaš proročki dar. Nisko pade...nisko...Jazuk!

      Izbriši
    79. Hm da, kako ti to pobroja - Aggelos, M.B., Fesapo, S.H., Defton, Kikii... Da stvarno, nema više nikog (vrijednog?) na ovom svijetu tko bi me mogao voljeti. A oni me ne vole... Teško je to, nema šta. A šta da kažem a da to nisam već rekla - suzna je ovaj život dolina. :rolleyes:

      Izbriši
    80. Kiki,
      Nemoj te se toliko nervirati! Stvarno ste lijepo pisali na ovom postu i nema smisla sada stati zbog baba Jaginih sola scriptura dosjetaka. Pogotovo joj nemojte dizati krila komplimentima da netko možda plaća te njene provokacije. Ovaj blog je sigurno trn u oku mnogim protivnicima tradicije, ali kakvo god naše mišljenje o njima bilo, ne smijemo ih baš toliko omaložavat misleći da bi tako uludo potrošili novce. Recesija je i njima. Još se baba Jaga mora puno dokazati da bi je netko angažirao ...

      S.H.

      Izbriši
    81. Hvala, S.H. Istina, ne smijemo dopustiti da nas se iživcira. Ruzno je to. Zao mi je bilo Aggelosa koji se toliko trudi objasniti joj stvari na pristojan nacin, a baba Jaga ga sve više podbada. Još će se umisliti koliko je pametna...A jeste li vidjeli kako se gubi kad netko na nju nasrne s provokacijama. Ono o novcima bila je provokacija u njezinu stilu premda ništa ne bih isključio.
      Kikii

      Izbriši
    82. Kako ću se umisliti koliko sam pametna, ako su moji komentari tako glupi? Zašto nisi odgovorio na moje vrlo konkretne primjedbe? Moj komentar i prvi i drugi su bili jako sadržajni. Tek s trećim sam se počela rugati, jer što drugo da čovjek napravi nakon što mu na vrlo konkretnu primjedbu nekome da mu je komentar prožet samopravednošću koja se protivi kršćanskom duhu, što je poduprto i izvatkom iz komentara i izvatkom iz evanđelja, netko odgovori s 'Apage'? Na prvi blesavi protukomentar o financiranju sam još uvijek jako ozbiljno i sadržajno odgovorila da bi trebao dokazati da krivo govorim ako je krivo, u suprotnom me ne udarati takvim blesavim insinuacijama. Ni na to nisi ništa sadržajno odgovorio. Znadeš li ti uopće išta sadržajno i konkretno reći i sročiti, osim pisati kilometarske samohvale?

      Izbriši
    83. Ne želim više gubiti vrijeme na takve diskusije.
      Većina ljudi ovdje napada objektivno zlo u Crkvi i društvu. Baba Jaga cijelo vrijeme operira niskim udarcima i napada sugovornike: ohol, farizej, umišljen, samohvala...tra, la, la...Nimalo zanimljivo i kreativno! Iz iskustva znam kakvi su takvi ljudi-ranjeni, iskompleksirani. Što fesapo reče: Valja moliti za njih! A Tomi predlažem da briše svakoga tko u više od 90% komentara samo vrijeďa sugovornike.
      Kikii

      Izbriši
    84. I dakle ponovo nisi odgovorio. Bježiš od odgovora ko vrag od tamjana. No bitno da si počeo pozivati vlasnika bloga da me briše. Klasika. Kad se nema odgovora, onda ukloni onoga tko ukazuje na nezgodne stvari.

      Izbriši
    85. Kikii,
      prije koji dan citirao sam Edmunda Burkea,
      The writers against religion, whilst they oppose every system, are wisely careful never to set up any of their own..
      Ne mogu shvatiti zašto osoba koja je ateist ili agnostik čita blogove koji se bave zloporabama liturgije.
      Vezano s trenutnom situacijom i skorašnjom konklavom, znam jednog ateista koji se obogatio i više ne mora raditi i cijelo svoje vrijeme zadnjih par godina provodi proučavajući konklave i povijest papinstva. Vjerojatno je poslije Salvadora Mirande najbolji poznavatelj konklava i kardinalske službe. Institucija papinstva ga fascinira, a istodobno pljuje po njoj i vrijeđa je. Vrijeđa papu Benedikta, vrijeđa Ivana Pavla II, vrijeđa kardinale, a po cijele dane s njima bavi. Bolesno? Ali i logično, jer i Sotona mrzi Stvoritelja, a ne može ne misliti o njemu.

      Izbriši
    86. Nije lijepo adresirati post na Kikiija, a indirektno se zapravo obraćati meni. Ako tebi nije jasno zašto osoba koja je ateist ili agnostik čita blogove koji se bave zloporabama liturgije, to ne znači da tog razloga nema. Samo znači da ti taj razlog ne znaš ili da ti nije jasan. Ne vrti se svijet oko tebe, tvog razumijevanja, tvog poznavanja razloga. Inače, ad hominem argumentacija nikad nije bila na cijeni, pa teško možeš očekivati da će sada postati. Što je bitno da sam ja koja kažem što kažem o Kikiijevom kometaru nevjernik ili agnostik? Ako je krivo ono što sam napisala, a ti dokaži da je krivo! To bi bila valjana argumentacija, a ne se baviti mojom osobom.

      Izbriši
    87. baba Jaga.
      Vi ste ti koji niste imali nikakvih argumenata na liturgijske zloporabe koje prema vlastitom priznanju ne razumijete. Nego ste ljude koji su iznosili neke argumente napali ad hominem kao licemjere i kao loše kršćane. Vi ste ti koji skačete s čiste racionalne argumentacije na moralnu i s moralne na čisto racionalnu kad Vam to odgovara. Priznajem da ste vješti u tome i da ste pravi sofist. Tema su bile liturgijske prakse/zloporabe, a Vi ste se obrušili na manjak kršćanske ljubavi prema Ivanu. Tu dolazi do izražaja i Vaš svjetonazor jer se licemjerno pozivate na tuđi svjetonazor i manjak kršćanske ljubavi, nešto u što sami ne vjerujete.

      Izbriši
    88. To da sam sofist, i to vrlo vješti, doživljavam kao kompliment. Jer čini mi se da to znači da zastupam stavove s kojima se ne slažete, ali da me ne možete nadjačati argumentima. Doduše, nezgodna dodatna sitnica je da to usput znači i da ste nedovoljno intelektualno pošteni da to priznate, ali nećemo sad u detalje, ne moš imat sve.

      I kažeš ti da sam se ja 'obrušila na manjak kršćanske ljubavi prema Ivanu'. Gdje i kad? Jel ti uopće razumiješ na što sam se ja ovdje obrušila? Čini se da ne razumiješ.

      I konačno, sve da se ja i pozivam na tuđi svjetonazor i manjak kršćanske ljubavi (prema Ivanu?), što nisam ali ti to ne razumiješ, to nipošto ne bi bilo licemjerno. Jer ne vidim ništa licemjerno u očekivanju da se vi kršćani pridržavate vašega svjetonazora. Licemjerno bi bilo da ja tražim da se pridržavate kršćanske ljubavi *radi mene*, a ne kad kažem da bi bilo za očekivati da se toga pridržavate jer *vi kažete* da ste kršćani.

      Izbriši
    89. Ajde da ja dodam nekoliko rijeci, ali mislim da bismo trebali s ovim uskoro zavrsiti.

      Dakle, ti se baba jaga referiras na "Ali sam se više puta uvjerio da se staje na stranu grješnika, lopova, bludnika-a nas se gazi."
      I kazes da je to licemjerno, suprotno onome sto nas uci Gospodin u prispodobi o farizeju i cariniku u hramu itd.

      Ja mislim da se to uopce ne mora tako shvatiti. Naravno da ne mogu procijenjivati srce osobe koja je to napisala, a mislim i da ovo grjesnika nije najsretnije izabrano (jer smo svi gresnici), ali napisati da se staje na stranu lopova ili bludnika, a da se mene gazi nije licemjerno. Ako sam grjesnik, ne mora znaciti da sam lopov. Ako grjesim u jednoj stvari, ne znaci da grjesim u svemu ili jednako tesko. Ako npr. upozorim zupnika da pricest daje nekome tko ocito zivi u drugom braku sto je javno poznato i ta osoba to i ne skriva, a zupnik se izdere na mene da sto to mene briga, onda mogu reci da on mene gazi, a staje na stranu bludnika. Ovo je naravno samo hipotetska situacija, ali pokazuje da se ova kratka recenica (izdvojena iz autorovih dugih postova) mogla sasvim jednostavno shvatiti dobrohotno.

      Izbriši
    90. Izdvojeno, ta izjava bi se zbilja mogla tako shvatiti, i to je ok argument. Ali ja se referiram na cijeli njegov komentar, a ne samo na taj izdvojeni dio. Izdvojila sam taj dio jer ne mogu izdvojiti cijeli komentar, a u tom dijelu je najkraće sažet onaj problem koji vidim s cijelim komentarom. Pobogu, pa cijeli komentar mu je takav. Pa prvo bezočnost nas par komentatora s kojima se ne slaže, pa zatim sveopće licemjerje (no sebe izgleda tu ne ubraja), pa na kraju toliki i klerici i laici koji lažu. Sav svijet nepravedan, samo on pravedan jer citiram 'tko više govori istinu od nas na ovom blogu'. I onda kad tako sve po spisku popljuje, onda se žali kako njega svi napadaju. Ironija života.

      No dobro, istina jest da je vrijeme da se stane. Jutros sam okrenula na civiliziraniji ton, s manje temperamenta, da vidim hoće li mi imati tako šta kazati. Izgleda da nema. Eksperiment gotov, što se mene tiče možeš zaključat stvar.

      Izbriši
    91. Eto baba Jaga,
      Vi ste se upetljali u raspravu na temelju irelevatnog argumenta svoje navodne tete kojoj se Radio Marija sviđa, onda ste imali probavnih problema od čitanja, potom je ključni argument bio o tome kako su neki veći katolici od pape.
      To, dakako, nisu nikavi argumenti u prilog rasprave o liturgiji. Sada Vam je argument da sam ja intelektualno nepošten, a pored toga da ništa ne razumijem.
      Za razgovor s Vama vrijedin sljedeće:
      1 Mogu se složiti s Vama
      2 mogu se ne složiti s Vama iz čega rezultira
      2A da sam shvatio da sam poražen, ali se to ne usuđujem priznati što znači da je 2a zapravo 1
      2B da ništa ne razumijem pa se nisam složio s Vama
      Drugim riječima, ili se slažem s Vama ili ništa ne razumijem.
      Na Tominu sugestiju ovime bih završio s Vama i neću odgovarati ni na jednu Vašu primjedbu.

      Izbriši
    92. ,,To da sam sofist, i to vrlo vješti, doživljavam kao kompliment. Jer čini mi se da to znači da zastupam stavove s kojima se ne slažete, ali da me ne možete nadjačati argumentima.'' - pa ovaj odgovor je još samo dodatna potvrda onoga što je konstatirano. Znači ti sama smatraš umijeće sofisterije kao mjerilom ispravnosti i istine. Što da više dalje onda o ičemu pričamo?

      Izbriši
    93. Kako su pustinjski oci, kada bi posjetili jedni druge razmišljali o braći: ako je ćelija uredna, pomislili bi da to odgovara i redu u duši tog drugog pustinjaka.
      Ako bi ćelija bila neuredna, pomislili bi da je toliko zauzet oko napredovanja u krepostima da nema vremena za pospremanje.
      1.Ne želim se braniti. Uvijek nam dobro dođu poniženja ako želimo napredovati u krepostima. Međutim, ne vidim velik problem u riječi "grješnici", a pod tim sam mislio na "javne grješnike" koje je pretkoncilska Crkva ionako izdvajala od svih nas ostalih grješnika. Pa eto tu enigmu nitko nije uspio odgonetnuti.
      2.Osim toga, primjeri su bili nejasni jer Crkva nikada nije htjela da se grijesi "contra sextum" iznose na sva zvona, pa eto ne htijući iznositi to što sam doživio, a ne htijući ugroziti osobe koje su bile žrtve, ostalo je sve malo konfuzno.Međutim, u tim se primjerima jasno vidi kako nas tradicionaliste doživljavaju. A o tome bih mogao napisati knjigu. Uopće ne želim reći-dobri tradicionalisti, zli ostali. Ali je činjenica da se Tradicija u posljednjih četrdeset godina u katoličanstvu progoni.Imam konkretna imena, samostane, bogoslovije...No, stara je Crkva nakon nekoliko godina spaljivala sve o ružnim grijesima, jer nije htjela trovati nove generacije.
      3.Budući da ja spadam u prvu generaciju tradicionalista, a nas je bilo jako malo i svi smo se poznavali, počesto smo rabili taj "mi".(Većina ovih koji se ovdje javljaju spada u drugu generaciju. To je ipak malo drukčije iskustvo.)
      Nekome je to samohvala...Budući da smo svugdje bili vazda napadani, prije bih rekao samoopravdanje! Hvaliti se nismo imali čime nego križem Gospodina našega Isusa Krista.
      Možda iz današnje perspektive to katkad tako i izgleda kao samohvala, jer se nakon "Summorum Pontificum" bitno promijenila situacija.
      osim toga, svi mi starimo i imamo nedostatke u karakteru. No, opet, Bogu hvala na svemu!
      A to opet ne znači da unatoč našoj nedostatnosti ne trebamo još i više navještati Tradiciju!
      4.Osim toga, nečastivi vazda u naše redove nastoji unijeti nemir i podjele. Pa malo pripazimo odakle dolazi otrov, perverzije i nemir koje netko želi unijeti u naše rasprave. Uostalom, bapsko trabunjanje i psihologiziranje izravan je napad na stvarne diskusije o jasnim problemima liturgije kojima ćemo zaintrigirati mlade bogotražitelje, a kao vjernici smo pozvani da o tome razmišljamo. Tko nas u tome ometa, ne može biti inspiriran Duhom Svetim.
      Slažem se s (velikim)M.B.-om. Neću više odgovarati niti na jednu provokaciju za koju ocjenim da ne dolazi s Božje strane.
      Kikii

      Izbriši
    94. A (velikom) fesapu zahvaljujem na opomeni da se određenih ljudi treba kloniti na ovom blogu. Zbilja je gubljenje vremena i uvlačenje u blato.Trebao sam ga poslušati i odmah napisati samo: Apage...
      Obezvrjeđivanje nečijeg tradicionalnog vjenčanja,popraćeno perverznim opisima nešto je najđavolskije što sam na ovog blogu pročitao. A nakon toga su uslijedili izljevi lažne skromnosti i hrpa citata iz Biblije!
      A onda sijanje razdora među nama. Ako nije plaćeno, onda znamo tko takve inspirira. Nečastivi nađe put do duša. Najćešće je pukotina izazvana grijesima "contra sextum"!
      Sancte Michael archangele, defende nos in proelio...
      Kikii

      Izbriši
  8. Da bi se ovakve stvari spriječile, potrebne su nam katoličke vehabije.:D
    Konzerva

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa ne znam imaš li baš pojma ko su i šta vehabije. Ja živim u Sarajevu i odrastao sam u naselju gdje ih ima jako puno, poznajem neke i kažem ti da ničim ni pod razno bilo koji katolički pokret s njima ne možeš uporediti, a ako si baš navalio možda bi najbliži oblik nečem tako radikalnom i izoliranom bili neokatekumeni.

      Vlado

      Izbriši
  9. Evo da vam ispricam jedan istiniti primjer koji se desio bas danas,prije nekoliko sati;
    Sretnem u gradu jednu stariju gospodju,znam ju jos od prije iz crkve,rodom je iz Slovenije,i pita me,pa zar ti neides vise u crkvu,vec te nisam vidjela godinama? Na to joj kazem da neidem vise na NO nego da putujem na misu,i objasnim joj gdje,kako i sto.
    Na to ce ona :pa ja ti neidem svake nedjelje na misu jer bi uprotivnom izgubila vjeru! -mislim da ova recenica vrijedi vise nego bilo koji komentar

    Alex

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Rečenica je bezbožna koliko to može bit. Longin

      Izbriši
    2. Vjerujem da ste pogrijesili pa ste umjesto nova misa napisali recenica?!

      Alex

      Izbriši
    3. Velika je tvoja vjera. Longin

      Izbriši
  10. Pater mi je Fridl vazda bio drag. Iako on o liturgiji jednostavno nema pojma. Toliko se isusovački unosi u svoje poslanje: a to je navijestiti Božju Riječ svima, da zaboravlja ono što je još bitnije, odnosno najbitnije: sveta misna žrtva, ali i način kako je celebrirati. Je li on sam kriv za to?!
    Sjećam se ispovijedi kod patera Ipše, i one svete pružene ruke s čudotvornom medaljicom(Inače, braćo tradicionalisti, ne zaboravimo da je velika milost nositi i dijeliti blagoslovljene čudotvorne medaljice!!!Osobito u današnjem vremenu tihe apostazije, a čudotvorna je medaljica upravo protiv toga i dana čovječanstvu).
    Prisjećam se i okojnog patera Rusana i svetih propovijedi...i patera Cveka na biciklu! Itd., itd...
    Međutim, kako uvijek ponavljam-dok postoji NOM, svi su svećenici ugroženi. Taj obred ima svoju dinamiku i svoj duh.
    Stoga, sljedeći papa treba:
    1. Zabraniti NOM;
    2.Revidirati koncilske dokumente
    3.Oštro osuditi moderniste kriptoprotestante i masoneriju, za koju je navodno sam sveti padre Pio govorio da je došla "fino alle pantofole del papa"
    4.Posvetiti Rusiju Bezgrješnom Srcu Marijinu i u cijeloj Crkvi podupirati obavljanje ove pobožnosti.
    5. Rehabilitirati nadbiskupa Lefebvra, Atanazija naših dana.

    Sinoć pročitah tri masonska plana: iz šezdesetih, sedamdesetih i devedesetih. Teorije zavjere...ali tko je imao tako proročke darove da napiše izmišljotine koje se obistine?!
    Sredinom devedesetih već su uvjereni da je pobjeda pitanje još nekoliko godina borbe.
    "Ecco la nostra grande aspirazione, poiché distruggendo la messa cattolica noi distruggeremo la Chiesa dall’interno, senza persecuzione sanguinaria e grazie alla capitolazione dei cattolici stessi.

    "Abbiamo il trionfo a portata di mano!

    Solo un intervento diretto e straordinario di Dio potrebbe impedirlo. Ma noi potremo presto, molto presto gridare: «Ti abbiamo vinto, Galileo!» "
    Pronađoh talijanski prijevod iz nekog španjolskog časopisa "Roca viva" o kojem ništa ne znam. No, zvuči istinito i sve to vidimo oko nas.
    Jedna točka kaže da se obezvrijede liturgijski obredi, jer će tako pasti na kraju i sama Misa.
    A to vidimo na fotografiji. Gubitak osjećaja za strašnu Tajnu svete Mise, potpuna horizontala i ženskasto unošenje u probleme bolesnih, ostavljenih, hendikepiranih...Mora li to baš biti sveta Misa?
    Najgore je kada su "dobri" zavedeni!
    Kikii

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kikii, ovaj post, odnosno pet točaka, treba uokviriti. Ljudi moji, otvorimo oči i budimo realni - badava ćemo mi ne znam koliko 'novih evangelizacija' smišljati i tjerati ako ti projekti nisu utemeljeni na čistoj i optimalnoj manifestaciji katoličke vjere kakva je u trajnoj crkvenoj tradiciji, nego na (post)koncilskom sustavu zaraženom modernizmom. Oremus pro pontifice nostro futuro!

      Izbriši
    2. Fesapo, od srca zahvaljujem!
      Inač, upravo sam s interneta skinuo film "Cristiada", film o cristerosima u Meksiku, njihovoj borbi i žrtvama koje su podnijeli zbog terora masonske vlasti!Krasan film.
      Svima preporučujem da skinu ovaj film i pogledaju ga. Imate ga na stranici www.sanpiox.it Film je na engleskome s talijanskim titlovima.
      Jako sam ganut tim svijetlim primjerom borbe za Krista Kralja, ali i žalostan da se ovaj film nigdje u kinima ne prikazuje!
      Viva Cristo Re!
      Kikii

      Izbriši
  11. Ovo je prijevod za one koji ne razumiju talijanski:
    „Evo naše velike čežnje, jer uništavajući katoličku misu, uništit ćemo Crkvu iznutra, bez krvavog progona i zahvaljujući kapitulaciji samih katolika.
    Imamo pobjedu na dohvat ruke!
    Samo izravan i izvanredan Božji zahvat bi to mogao omesti. Ali mi ćemo uskoro, vrlo skoro moći uzviknuti:“Pobijedili smo Te, Galilejče!“
    A mi molimo i zazivajmo da budemo svjedocima Božjeg izravnog i izvanrednog zahvata, preko moćne ruke sljedećeg Kristovog Namjesnika!

    OdgovoriIzbriši
  12. Inače, Blažena je Djevica dala Čudotvornu medaljicu svetoj Katarini Labouré, francuskoj milosrdnici kratko prije masonskih napada na francusku državu i Crkvu i početku apostazije u toj državi koja se lagano širila na cijeli svijet. A vremena su došla u kojima masonerija napada cijeli svijet, a misli da će dokrajčiti Katoličku Crkvu. Samo to misli, zavedena nečastivim koji je lažljivac otpočetka!
    U nedjelju prije molitve Anđeoskog pozdravljena Sveti je Otac pozvao da se molimo za njega i za sljedećeg papu. Pozvao je i da se utečemo Mariji Majci. Naravno, molitva svete Krunice i pobožnosti Bezgrješnom Srcu Marijinu na prvom mjestu, ali mi na um pade i širenje Čudotvorne medaljice koju ja inače oduvijek nosim. A kako bolje odgovoriti na Papin poziv da se utečemo Mariji nego onako kako je Ona sama željela: ujedno i širenjem moćne Čudotvorne medaljice koja je dana upravo za ovo vrijeme!
    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  13. Administrator je uklonio komentar.

    OdgovoriIzbriši
  14. Bogu su potrebni ljudi koji se neće svađati već pomagati drugima. Na radio Mariji su divni ljudi koji nama pomažu a ovdje ste ih napali kao nekave ratne zločince, nije to uredu. Ne mrzim vas nimalo makar ste me nepadali zato što sam vam zaželio da osjetite ushićenje sa Svetom Misom kako sam ja to doživio na gorišnjicu Radio Marije.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Eto, lijepa prilika da malo proucite sto zapravo Crkva kaze o mjestu i nacinu kako se treba sluziti sv. Misa.

      Izbriši
    2. Kad bi znanje bilo garancija vjere onda bi se ona lako naučila ali ne može Svetu Misu doživjeti onaj kojem nije dano odozgo. Hvala Bogu na milosti koju daje bez obzira na znanje.

      Izbriši
  15. Inače, u Italiji se širi pošast molitve vjernika po crkvama koja se sastoji od spontanih zaziva pojedinih vjernika. Nećemo dugo čekati da to dođe i kod nas. Sve se novotarije vazda šire kao vatra u stepi(kao da to netko želi i nadzire...).
    Pa će nas odmah napasti ove dušice koje su se gore javile, čim dignemo svoj glas.
    Zbog toga unaprijed parafraziram otprilike ono što savjetuju talijanska braća.
    Treba:
    -otići na sv.Misu u kojoj se vjernici spontano javljaju da iznesu molitvu u tijeku molitve vjernih;
    -javiti se također za izlazak na ambon ili jednostavno izići ako je posve spontano;
    -a kad se dočepamo ambona, onda iznijeti molitve tipa:
    1. Da svi biskupi savjesno i s ljubavlju promiču primjenu motuproprija "Summorum Pontificum", molimo Te!-Gospodine, usliši nas!
    2. Da se nikad ukinuti ili zabranjeni manipul vrati i u redoviti oblik svete Mise, molimo Te!-Gospodine, usliši nas!
    3. Da se ukine nepotrebna molitva vjernika, molimo Te!-Gospodine, usliši nas!
    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  16. Ako nas je više, možemo dodati i druge zazive, tipa:
    1. Da se zabrani Bogu mrska Pričest na ruke koja je jedan od glavnig razloga gubitka vjere u stvarnu prisutnost kod milijuna katolika, molimo Te!-Gospodine, uliši nas!
    2. Da se oltari vrate versus orientem kako su vazda stajali i kako to prakticiraju sve kršćanske obredne skupine, molimo Te!-Gospodine, usliši nas!
    Draga braćo tradicionalisti, ako tko još ima neki zaziv molitve vjernika, molim Vas, nastavite...

    OdgovoriIzbriši
  17. Da zaista spoznamo pravi poredak molitve i tražimo Tvoje a ne kraljevstvo svoje. Molimo Te. Longin

    OdgovoriIzbriši
  18. Kada tradicionalizam postane sam sebi svrhom dostatan je i zaziv: Gospodin sa mnom i s duhom mojim. Mislim da se radi o besmislenoj borbi za povratak na nešto što je preživjelo i iscrpilo se kroz reformu liturgije. Svakako postoje bitni i nepromijenjivi dijelovi liturgije koji takvi trebaju i biti. No, treba priznati kako su oni drugi promijenjivi dijelovi ipak natruha nekih drugih vremena... Crkva traži reformu in capite et in membris ali to se neće dogoditi povratkom na staro (iako vrijedi "valja staro") nego uvođenjem više reda u liturgijske sastanke, euharistijska slavlja, službe koje su povezane i dr.. Na žalost dokle god se sve svodi na nadmudrivanje, rječeborstva i besplodne rasprave s jedva prikrivenim podrivanjem jedinstva: reforma ne samo da se neće dogoditi nego će se dogoditi razbijanje vitalnosti Crkve koja je danas prijeko potrebna. Hoće li svećenik imati manipul ili ne stvarno me ne zabrinjava. Isto tako što se tiče pričesti na ruku zaista mi netko treba teološki i dogmatski i liturgijski razjasniti u čemu je problem jer ako je čitav Krist prisutan Tijelom i Krvlju, Dušom i božanstvom pod neznatnom prilikom kruha zar se ta prisutnost na dlanu gubi ako ga prihvaćam sa strahopoštovanjem punim ljubavi. Zar su naborane i žuljne ruke radnika ili čiste ruke liječnika, vozača, kriojača, blagajnice, vrtlara, pekara zaista nedostojne primiti Onoga koji ih je stvorio i bez kojih jedva da bismo mogli zamisliti svakodnevni život. Mislim kako u svemu tome ima mnogo praznovjerja. Mnogo je važnije srce, dakako, raskajano i koje je uvijek nedostojno primiti Onoga koji sve drži ... nije li rekao "Uzmite i jedite" ... Ne, nema razlike. Svaka čast svećenicima i posveti koju su primili ali mi je draža istina. Pravi katolik sigurno neće profanirati svetu Pričest nego će je sa zahvalnošću primiti. Ako je to jedini razlog. Mislim na mogućnost zloporabe. No, za to su predviđene kazne, no svetogrdnici ionako za njih i ne mare. Ne, nema razlike svatko će za sebe Bogu položiti račun. Ako je način slavljenja Mise kriterij prosuđivanja onda je puno važnije sudjelovanje svih na način kako dolikuje misnom slavlju uz poštivanje postojećih pravila i propisa, nego li jezik koji je ionako relikt prošlosti i još uvijek jedina poveznica s Rimskim imperijem i imperijalizmom. Zašto u konačnici ne bi bila uvedena Misa na aramejskom, grčkom i hebrejskom jeziku? No, to bi zaista bilo besmisleno. Tako da ne vidim smisla u forsiranju Tradicionalnog obreda ako je naglasak na novoj evangelizaciji i ekumenizmu. U konačnici, kada do jedinstva i dođe čisto sumnjam da će misa biti služena po obliku koji je tradicionalan. Više sam sklon pomisliti na neki od istočnih obreda. No to je svakako za liturgičare koji imaju što proučavati. Longin

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znaci vase misljenje je... totalna konfuzija.
      Ovo nije bitno, ovo je kao bitno, ali zapravo nije, a u principu tko zna sto je uistinu bitno jer samo Bog vidi srca. Dakle, neka svatko radi sto hoce jer bitno je kakvu ima nakanu, a to ne mozemo procijeniti iz njegovih postupaka ili rijeci, mozda mu je nakana upravo suprotna od onoga sto se vidi.
      A kad sve skupa propadne, onda cemo se okrenuti onima kojima su tradicija, propisi i sve te "izvanjske" stvari ipak bile bitne.

      Izbriši
    2. Istini za ljubav tekst sam sastavio "na prvu loptu" iz glave, ne imajući pred sobom svu potrebitu dokumentaciju vrijednu citiranja. Stoga je moguće protumačiti stvari koje sam naveo iz različitih kutova promatranja. Naglasio bih samo one dijelove koji očituju slaganje s mišlju koja traži "više reda na liturgijskim sastancima". Što se tiče dijela o rimskom imperiju: ono se odnosi na povijesno razdoblje (prva stoljeća i sustret s antikom) gdje su se relikti (npr. liturgijska odjeća, mitre, prstenje i sl.) jednostavno prelili u kršćansku liturgiju i ostali do danas. I dalje mislim kako nam nije potrebna misa na latinskom. Osobito ne ona koja bi bila "pro populo" jer bi to bilo izvan okvira onoga što nazivamo pastoralna razboritost. Konfuzija proistječe iz prakse koja nije jedinstvena u svim crkvama i može se svesti na tvrdnju "koliko župnika, toliko teologija" što sam čuo od istaknutijeg teologa, pastoralaca i stručnjaka. Jedno je sigurno - red - ORDO mora postojati. Mislim na ORDO MISAE ali u skladu s Pismom, Predajom, Učiteljstvom i svim postojećim mjerodavnim i smjerodavnim pravilima i propisima, liturgijskom tradicijom, duhom i kulturom naroda kojemu pripadamo. Konfuzija se može izbjeći i moguće ju je izbjeći ako svi postanemo doista katolički i apostolski i ako svoju službu obavljamo ne po svojim vlastitim prohtjevima i nagnućima nego u skladu s pravim potrebama prepoznavajući znakove vremena u kojemu živimo. Nadam se da sam malo ublažio ono prethodno napisano. Longin

      Izbriši
  19. Usporedite ovo cijenjeno izlaganje s masonskim planom!
    Sve štima...

    OdgovoriIzbriši
  20. Hm ... nisam mislio da je baš totalna konfuzija. Ne bih je niti zanijekao jer kad vidim kako i što se čini stvarno ima konfuzije i to ne malene. Bitni dijelovi sigurno neće propasti. Čista nakana isto tako. Neka svatko radi ono što spada na njegovu službu. Tradicija, propisi i "izvanjske" stvari su bitne, ali im se treba pridati drugotnu a ne prvotnu važnost. Prema stvarnim prilikama mjesta i običaja. Longin

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znaci ono sto se ne moze unistiti to su bitni dijelovi, a ono sto moze, to je onda od drugotne vaznosti.

      Je li obicaj ono sto je nametnuto i provodi se 10, 20 ili 40 godina, a ono sto se provodi stoljecima i tisucljecima, to nije.

      Izbriši
    2. Mislim da je Predaja jasna u pogledu bitnog i drugih dijelova. Da sada ne citiramo sv. Justina, Hipolita ... dobronamjerni čitatelj zna o čemu sam pisao. Longin

      Izbriši
    3. Da,Predaja je jasna,Pio XII je osudio "nezdravi arheologizam"nemozemo "preskociti 19 stoljeca unazad",jer u protivnom kazemo da Duh sveti nije vodio Crkvu od Justina i Hipolita naovamo.
      Vi ste u duhu Lutherovog protestantizma,vi ste ustvari protestant a da to mozda i sami niste svjesni!
      Ono sto je u vasim modernistickim glavama je upravo ono sto se na drugoj strani,na svjetovnoj strani desava.A to je gubitak vrjednosti,kao sto zapad gubi vrjednote i urusava se tako i modernisticki dio Crkve nemari za nikakve vrednote,sve je irelevantno,nista nije bitno"vazna su srca"(prikriveni humanizam) a to dovodi do laganog urusavanja i gubitka vjere i na koncu u ateizam.


      Alex

      Izbriši
  21. Eto, sad sam i mason. No, dobro. Valjda 33. stupnja. Masonima tog stupnja jako smeta gregorijansko pjevanje uz pratnju orgulja. Priznajem. To stvarno teško podnosim. Pjevaj brate koral, ali za to vrijeme pusti orgulje na miru. Lucky me. Longin

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mozda su to stvarne potrebe Crkve da se pjeva uz pratnju orgulja.

      Izbriši
    2. Da, neka se pjeva uz pratnju orgulja ali ne gregorijanski koral. Ali ako baš ne ide (mislim na svećenike kojima baš ne ide pjevanje, iako cantus firmus ili planus nije nešto zahtijevan) onda nek se ore orgulje. Longin.

      Izbriši
  22. Ne bih se služio izrazom "uništiti" možda prije uskladiti, prepraviti ili prilagoditi stvarnim potrebama Crkve. Naglašavam Crkve, ne neke bazične zajednice, bratstva ili sličnih zajedništava. Longin

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ah, divno, stvarne potrebe Crkve. A to cemo najlakse odrediti tako da vjernicima stavimo uz klupe aparate za glasovanje tako da mogu u svakom trenutku pritisnuti ocjenu trenutnog zbivanja u liturgiji i onda na velikom uzorku dobijemo stvarne potrebe Crkve.

      Izbriši
    2. Hm...to bi ipak bilo malo previše demokracije u Crkvi, zar ne? Konklave su već previše. Longin.

      Izbriši
    3. Zapravo sam mislio ovo:

      1204 Slavlje liturgije treba, dakle, odgovarati duhu i kulturi različitih naroda.[73] Da Kristovo otajstvo bude objavljeno "svim narodima da se privedu poslušnosti vjere" (Rim 16,26), treba ga navješćivati, slaviti i živjeti u svim kulturama, tako te ove ne budu dokinute, nego, spašene i privedene k ispunjenju.[74]Mnoštvo sinova Božjih, naime, ima pristup k Ocu, da Ga slavi u jednom Duhu, u i po svojoj ljudskoj kulturi, uzetoj i preobraženoj po Kristu.

      1205 "U bogoslužju, osobito u liturgiji sakramenata, postoji nepromjenljiv dio, jer je božanskog ustanovljenja, a Crkva mu je čuvarica; i dijelovi podložni promjeni, koje Crkva ima moć, a katkad i dužnost,prilagoditi kulturi nedavno evangeliziranih naroda".[75]

      1206 "Liturgijska raznolikost može biti vrelo obogaćenju, ali može također stvarati napetosti, međusobno nerazumijevanje, čak i raskole. Jasno je da na tom polju raznolikost ne smije škoditi jedinstvu. Ona se može izražavati samo u vjernosti zajedničkoj vjeri, sakramentalnim znakovima koje je Crkva primila od Krista, i hijerarhijskom zajedništvu. Prilagodba kulturi zahtijeva također obraćenje srca a, kad je potrebno, i raskid s naslijeđenim navikama koje su nespojive s katoličkom vjerom". Longin

      Izbriši
    4. "dijelovi podložni promjeni, koje Crkva ima moć, a katkad i dužnost,prilagoditi kulturi nedavno evangeliziranih naroda"

      Poput nedavno evangeliziranog hrvatskog naroda?

      Izbriši
    5. Evangeliziranog? Longin.

      Izbriši
    6. Zar je članak 1204 toliko nerazumljiv? Longin

      Izbriši
    7. Zar je moje pitanje vezano uz citat iz clanka 1205 koji ste sami naveli toliko nerazumljivo?
      To je naime vasa potkrepa za ono sto se dogadja u Hrvatskoj:
      "dijelovi podložni promjeni, koje Crkva ima moć, a katkad i dužnost,prilagoditi kulturi nedavno evangeliziranih naroda"

      Ocito postoji razlika izmedju npr. prinosa darova u ritmickoj (plesnoj) procesiji u africkom narodu koji do prije sto godina nije bio nimalo katolicki i mise sjedecki u radiostudiju naroda koji se ponosi svojom tisucljetnom katolickom prosloscu. Ili ne?

      Izbriši
    8. Možda reevangelizacija nudi odgovor na to pitanje. Ponosi li se narod svojom trinaesttisućljetnom kršćanskom prošlošću? Ne znam. Ishlapilo nam je pismo. Tu bi vrijedilo načelo: "Pokaži a ne kaži mi". Sjedi li netko u studiju ili ne to zaista ne mogu vidjeti ako npr. slušam radio. Poznavajući spomenutog svećenika prije bih pomislio da se radi o posljedicama neke povrede, bolesti ili slabosti i drugih okolnosti što smo uostalom mogli vidjeti za vrijeme života bl. Ivana Pavla II.. Čovjek je sjedio i koga briga. Isus se utjelovio. Ljudi su se pričestili i ite misa est. Prije sam sklon pomisliti da je takvo što posrijedi nego li obeščašćivanje svetinje pred svekolikim slušateljstvom. Uostalom, misa na radiju je za bolesne i nemoćne, stare i one koji nisu sposobni prebivati na uobičajenom redovnom slavlju u svojim župama. Mislim da nema smisla zamjerati im takvo što. Ljubav je dosjetljiva. Možda su neki i kleknuli. Možda su neki rasprostrli svoje srce pred Bogom. Zašto bi ih osudili u svom srcu? Longin

      Izbriši
    9. * trinaeststoljetnom. errare ... Longin

      Izbriši
    10. Ponosi li se narod svojom trinaeststoljetnom krscanskom prosloscu? - Kakve to veze ima s frazom "nedavno evangeliziranih naroda"? Mozda je u katekizmu trebalo pisati "nedavno evangeliziranih naroda i onih naroda koji su davno evangelizirani, ali se ne ponose svojom prosloscu, no ponose se izvoditi gluposti na misi jer koga briga"

      Mozda je bolestan? - Oba svecenika na slikama su bolesni? A laici uokolo?
      Koga briga? - Crkvu ocito briga jer inace ne bi imala nikakve propise.
      Misa je za bolesne? - I zato je treba bolesno sluziti?
      Mozda su neki rasprostrli svoje srce pred Bogom? - Tko, svecenici koji nisu htjeli pokleknuti iako su mogli?
      Zasto bi ih osudili u svom srcu? - To se vidi?

      Suocen s takvom konfuzijom, nemam vise sto za reci.

      Izbriši
    11. Zbilja. Toliko konfuzije. Nisam gledao slike. Možda ostali nisu poklekli iz solidarnosti s celebrantom :) U svakom slučaju slovo ubija a Duh oživljuje. Smijemo se nadati da će se to doista i dogoditi. "Valja staro". Glavno da "Riječ Božja trči i proslavlja se". Longin

      Izbriši
    12. Ne pokleknuti iz solidarnosti sa celebrantom? Dajte molim Vas. Ako je tako onda su se postidjeli Boga, i ispred Njega stavili čovjeka.

      Izbriši
    13. Longine,
      srećom, bio je tu Luther kojega papinsko slovo nije ubilo. Vi Longine nastavite svijetlim stazama Luthera i Hansa Kuenga.
      inače, kad se razbacujete riječima Pisma, sjetite se da je Luther to činio bolje od Vas i da mu još niste ni do koljena. No ako se potrudite...

      Izbriši
    14. Pa slušali smo sada nedavno u Evanđelju da se i đavao razbacivao riječima sv. Pisma

      Izbriši
  23. Longine, izgleda da si malo zaostao u 70 - im godinama 20. stoljeća... pa odonda se liturgija razvila i nije ostala na razini "bolesnog" Pape... Pri tom mislim na to da nije ostala u svojevoljnom tumačenju pojedinog "liturgičara" jer uostalom Sv. Stolica i Rim su tumači i kreatori liturgije u duhu kontinuiteta. Prema tome, kako Rim reče će bit. A fotke i imena ove dvojice već su proslijeđene tamo kao trebaju biti. Sveta Kongregacija za bogoštovlje i DISCIPLINU sakramenata. Ili kako naši vole reći "Zbor"... pa ćemo vidjeti što će Oni zboriti o ovakvoj Svetoj Misi.

    RiKa

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Čestitam na proslijeđivanju fotografija.

      Izbriši
    2. Nadam se da ste poštivali evanđeoski put "Pogriješi li brat tvoj ..." Ili ste preskakali stepenice kao što je u mnogih običaj. Longin

      Izbriši
    3. "Slavlje liturgije treba, dakle, odgovarati duhu i kulturi različitih naroda." To sam htio naglasiti. Longin

      Izbriši
  24. Napokon sam pogledao i slike. Bitan je i kontekst. Na slikama se vidi da je prostor skučen, ali su srca široka. Možda negdje postoji i snimka misnog slavlja. Longin

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A pedeset metara dalje ogromna crkva s dodatnom kapelom. crkva. Župljani jordanovačke župe čekali su je tri i pol desetljeća. Najbolje da je srušimo i napravimo još koji studio. Jer misu možemo i trebamo imati i u studiju i u garaži.

      Izbriši
  25. Evo, čitam na blogu Father Z-a o izvanrednim djeliteljima pričesti koji daju blagoslove. Glavno je da smo širokih srdaca. Svećenik star 40 godina sjedi, izvanredni djelitelji dijele pričest (iako ih uopće ne bi trebalo jer pričesnika ima dovoljno malo da im pričest može dati dotični zdravi svećenik, ali budimo širokih srdaca jer tim ljudima to puno znači), djelitelji blagoslivljaju što ne bi smjeli, ali budimo širokih srdaca. A što danas-sutra ne bih ja kao laik služio misu. Puno bi mi to značilo, budimo širokih srdaca. Što danas-sutra ne bi neka dobra i požrtvovna časna odslužila misu. Budimo svi jedni prema drugima širokih srdaca.

    OdgovoriIzbriši
  26. Ima nas tu nekih na blogu koji smo roditelji. Dijete lijepo kaže: "Tata, jučer je u vrtiću X slavio rođendan i jeli smo čips i tortu i pili kolu. Mogu li ja danas jesti tortu i čips i piti kolu?" Koji roditelj široka srca ne bi to odbio djetetu koje ga tako lijepo moli. Uskoro bi dijete počelo određivati što da se u kući jede.
    Ili kaže dijete: "Ja bih se sada igrao, tako mi je lijepo, ne bih za stol k jelu (ili ne bih u krevet na spavanje)". I čovjek široka srca lijepo pusti dijete igrati se do 5 ujutro, jedan dan, drugi, treći.
    Uvijek se krene s najboljim namjerama i širokih srdaca. Pitanje je gdje se na kraju završi.
    Rekao bih, OK, slavili su u studiju, posve neprimjereno, neka im bude jednom i nikad više, mogli su barem ustati prilikom pretvorbe i treba ih opomenuti. Ali kakav je efekt? Jednom čips i kola, jednom problematično služenje mise i odmah toliko silnih advokata čipsa i kole baš tog i takvog služenja mise.

    OdgovoriIzbriši
  27. U studiju je ipak bolji sound i oprema. Za jačinu i širinu signala. Možda je problem u nedostatku sredstava za pokretni studio. Tko zna? Longin

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja znam, Longine. Zna i svatko tko je slusao misu koju Radio Marija prenosi, zna i svatko tko je npr. jedan prvi petak bio u bazilici srca Isusova u Zagrebu. Radio Marija ima sasvim dobra sredstva za prijenos mise iz crkve. I to bilo koje crkve kao sto sam se jedan tjedan uvjerio kad su dosli i nekoliko dana za redom prenosili misu iz moje zupne crkve.

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.