petak, 20. studenoga 2009.

www.latinska-misa.com

Internet stranica www.latinska-misa.com je (do sada bila) veliki i dragocjeni izvor informacija na hrvatskom jeziku. I ja sam puno puta linkao na tu stranicu. Budući da već duže vremena nije bilo novih sadržaja na njoj, webmaster se nije javljao na mailove, a forum je bio zatvoren za nove članove, pretpostavljam da su u nekom trenutku osobe koje su tu stranicu uređivale bile zbog vremenskih ili nekih drugih razloga u tome spriječene. Unatoč tome, stranica je i dalje (bila) najvažnije mjesto za ljude koji traže informacije o tradicionalnoj liturgiji na hrvatskom.

Zato mi je žao što pristup stranici www.latinska-misa.com više nije moguć. Nadam se da će se takvo stanje vrlo skoro popraviti, a u međuvremenu vam predlažem dvije mogućnosti. Neke od sadržaja možete i dalje naći na Internet arhivi. Jedan dio sadržaja nije više ni tako dostupan, pa sam najvažnije tekstove kopirao i pohranio OVDJE. Ovo je dakako samo privremeno rješenje, ali osigurava dostupnost barem nekih, po mom sudu najvažnijih, materijala koji su na stranici www.latinska-misa.com (bili) dostupni.

Broj komentara: 8:

  1. Šteta zbog stranice, iako se to moglo i očekivati s obzirom na dugotrajno neodržavanje.

    No hvala tebi što si sačuvao vrijedne sadržaje.

    t.

    OdgovoriIzbriši
  2. Slučajno sam naletjela na stranicu Neovisnog templarskog viteškog reda i veoma sam se ugodno iznenadila... Naime, i ja sam često posjećivala stranicu Tradicionalna latinska misa, pa mi se njezino praktično gašenje čini velikim gubitkom, jer su mnogi dokumenti ostali nepristupačni, ali sam na gore navedenoj stranici pronašla gotovo sve dokumente... Evo linka: http://www.templari.hr/povijest%20crkve/mise%20na%20latinskom.html

    OdgovoriIzbriši
  3. Vidio sam vec prije tu stranicu, ali nisam stavljao link jer su mi ti "templari" sumnjivi. Imaju i drugih stvari gore, poput "evandjelja" po Mariji Magdaleni.

    Evo, npr. sto sami kazu o sebi (ja naglasio neke rijeci), a onda mozemo nagadjati kakva je tek istina ako ovo otvoreno govore:
    Pitanje: Jeste li vi ezoterično društvo? Bavite li se alternativom?
    Odgovor: Što Vi smatrate pod ezoterijom? Alternativu ( kristali, Reiki, transcedentalna meditacija, rašljarstvo, liječenje pranom, astrologija, ljekovito bilje...)?
    Iz Vašega pitanja uviđamo da niste previše pažnje posvetili Svetom pismu. Naime u svemu ovome što smo naveli, a što se smatra alternativom, postoji pisani trag u Bibliji i praksa svetaca koji su se bavili upravo tim područjima u cilju dobrobiti zajednice i pojedinca, premda je Crkva u njihovo vrijeme bila sumnjičava prema takvim njihovim djelatnostima. Posthumno su pak proglašeni blaženima i svecima, te ih se kao takve i danas štuje. Templari kao red su imali od samih početaka kao osnovnu zadaću učenje i spoznaju, te korištenje istih na dobrobit reda i sveukupne zajednice. Templari su karika između svijeta i Boga, tj. učiniti ih jedinstvenim, jer to i jesu. Znanje i spoznaja su u prošlim vremenima bili uglavnom nepoželjni i proganjani institucija vlasti i moći - Crkve i države, jer su budili i poticali individualnost i osobnost te isključivali potrebu za "posrednicima i prenosiocima znanja" (svećenstvo), tako su Templari i svi napredni ljudi u prošlosti bili nepoželjni i proganjani, te spaljivanja na lomačama i na druge načine odstranjivani iz društva. Tu je dakle i uzrok nastanku mnogih - više ili manje ezoteričkih - tajnih društava, koja su okupljala ljude željne znanja, spoznaja i Božje istine.

    OdgovoriIzbriši
  4. Da, slažem se, "templari" idu u red s mnogim današnjim sinkretističkim "pokretima", a vjerujem kako prosječan čitatelj već pri samom spomenu njihova puna naziva osjeća neku sjenu koja baca sumnju na usklađenost s naukom Crkve, ali kako stranica sadrži uistinu vrijedne dokumente, koji se baš i ne mogu pronaći drugdje, a uz to su i preuzeti s Tradicionalne latinske mise, mislim da je dobro da link bude barem ovdje u komentaru... Vjerujem da će se netko njime "okoristiti"...

    OdgovoriIzbriši
  5. Konacn imam ugodno iskustvo s jednim svecenikom (za Hrvatsku je i to NAPREDAK): naime svecenik je sluzio sv. misu zadusnicu za moju pokojnu baku (nonu) i ja ga zamolio da barem "Pater noster" izmoli na latinskom buduci da mi je none (umrla 2008.) uvijek pricala o uzvisenosti i ljepoti sv. mise sluzene prema Misalu bl. Ivana XXIII. na latinskom jeziku i nikako se do smrti nije mogla pomiriti s "novotarijama" - oltarom i svecenikom okrenutim narodu i potpunim potiskivanjem latinskog jezika iz liturgije, a uz to je 8 godina u gimnaziji ucila latinski i jos sve odgovore i molitve na Vjeronauku, pa je znala tocno sto svecenik govori i sama mu sa zborom odgovarala - molila.
    Dakle, taj svecenik, ne samo sto je je izmolio "Pater noster", vec i CIJELU EUHARISTIJSKU MOLITVU na latinskom jeziku. Bila je tzv. II., a ne Rimski kanon, ali i TO JE NESTO, a POKOJNICI SIGURNO ZNACI PUNO.
    I zato, poznavajuci stanje u HBK gdje od latinskog bjeze kao "vrag od tamjana", a Misal bl. Ivana XXIII (izvanredni oblik sluzenja sv. mise) bi narjardje stavili na Index, da jos postoji - HVALA MU.
    AD MAIOREM DEI GLORIAM !

    OdgovoriIzbriši
  6. Tomislave, drago mi je zbog susretljivosti tog svecenika. Nadam se da u buducnosti takve stvari nece biti tako neobicne kao danas.

    OdgovoriIzbriši
  7. ...neka Bog..blagoslovi tog svecenika......

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.