subota, 6. kolovoza 2016.

Papa čita i snima

Nova zamjenica glasnogovornika Svete Stolice i papinsko čitanje dnevnika „La Repubblica“

Tweet Palome Garcia Ovejero, nove zamjenice vatikanskog glasnogovornika

(Rim) Od nedjelje [31.7.2016.] je Greg Burke novi vatikanski glasnogovornik. Pater Federico Lombardi SJ koji je bio u toj službi od 11. srpnja 2006., završio je u nedjelju sa zaključnim izvješćem Svjetskog dana mladih u Krakovu svoj posljednji radni dan. A tko je pak Paloma Garcia Ovejero, nova zamjenica vatikanskoga glasnogovornika?

Amerikanac Greg Burke bio je već od prosinca prošle godine Lombardijev zamjenik. Kao i već Lombardijev prethodnik, Joaquín Navarro-Valls, i Burke pripada Opusu Dei.

Papa Franjo s Gregom Burkeom i Palomom García Ovejero
Nova zamjenica vatikanskoga glasnogovornika od ponedjeljka je Španjolka Paloma García Ovejero. García Ovejero dosada je bila korespondentica za Italiju i Vatikan skupine COPE, jednog velikog španjolskog medijskog poduzeća s vlastitom televizijom, dnevnim listom i više radijskih postaja. Jedna radijska postaja može se slušati po cijeloj Španjolskoj i na drugom je mjestu među španjolskim radijskim programima. U skupini COPE glavnu riječ ima Španjolska biskupska konferencija koja je s 50% dionica većinski vlasnik. 20% drže pojedine biskupije. Ostatak pripada različitim redovima, među kojima uglavnom dominikancima i isusovcima.

Paloma García Ovejero dosada je više puta bila uočljiva po svojim izjavama. Dana 24. svibnja 2015. godine argentinski je dnevni list La Voz del Pueblo objavio intervju s papom Franjom. U njemu je katolički Poglavar ne samo potvrdio da svaki dan čita lijevo-liberalni dnevnik La Repubblica, nego da je to čak jedini list koji Papa čita. Doslovno je Franjo rekao:
„Ne, ne. Čitam samo jedan dnevni list. La Repubblicu.“

Ta je izjava u medijskome svijetu podigla dosta prašine i dovela do nekih krajnje zlobnih komentara drugih dnevnih listova. Kratko vrijeme nakon toga reagirala je Paloma García Overo jednim tweetom i tvrdila je da je kod izjave pape Franje posrijedi bio nesporazum. Papa je navodno rekao La Repubblica, a mislio je pritom na Il Messaggero.

Doslovce je García Ovejero 29. svibnja 2015. napisala:
„Jeste li znali da…? Papa je rekao u svojem najnovijem intervjuu da čita dnevnik Repubblica, a u biti je želio reći Il Messaggero. Bio je to lapsus!“

Pozadina svega: jedan poseban ured Papi svaki dan pripravlja iscrpan pregled tiska koji papa Franjo isto tako redovito ignorira. Razlog: jer on svaki dan čita samo jedan dnevnik, naime La Repubblicu.

Dnevnik La Repubblica nisu bilo koje novine, nego lijevo-liberalni admiralski brod talijanskog novinskog krajolika. Utemeljio ga je Eugenio Scalfari, doajen lijevog novinarstva iz masonske kuće s kojim papa Franjo od ljeta 2013. godine ima isto tako redovit koliko i kontroverzan kontakt. Rezultat je bio Papino pismo i telefonski pozivi i intervjui, kolumne i Scalfarijevi uvodnici s izjavama koje je pripisivao Papi, a koje su bile u otvorenom proturječju s crkvenim naukom, kao primjerice „Dokinuće grijeha“.

Sveta Stolica ništa od toga nije demantirala ili samo slabašno i neuvjerljivo tako da je navodni demanti više sličio potvrdi. Kontroverzni intervjui službeno su objavljeni u jednom svesku koji je objavila Vatikanska izdavačka kuća u obliku knjige. Ništa takvo nije poznato u vezi s dnevnikom Il Messaggero.

Rimski dnevni list Il Messagero nije baš puno katoličkiji, ali je manje lijevo od dnevnika La Repubblica. On pripada obitelji Caltagirone. Jednom kćeri te kuće oženjen je počasni predsjednik Kršćanske demokratske internacionale, Pier Ferdinando Casini. Taj danas šezdesetogodišnji senator od svoje 28. godine neprekidno je u talijanskome parlamentu.

Reći da papa Franjo čita Il Messaggero, umjesto La Repubblice, koji je osim toga jedini dnevni list, manje je pogibeljno. Tweet ondašnje korespondentice skupine COPE izrečen je zacijelo s dobrom namjerom, ali se nije ozbiljno shvatio. 14 mjeseci kasnije Paloma García Ovejero je zamjenica vatikanskog glasnogovornika.

Tko god da joj je tada dojavio netočnu obavijest o Messaggeru/Rebubblici, u svakom je slučaju imao dobru namjeru s njom.

Izvor: http://www.katholisches.info/2016/08/01/59493/


***

Osmi Papin videozapis – šport i kultura susreta


Papin osmi video – kolovoz 2016. – šport, kultura, susret


(Rim) U utorak [2.8.2016.] je objavljen osmi „Papin videozapis“. Posvećen je temi športa i „kulture susreta“. S ovim načinom da se Papine mjesečne molitvene nakane za društvene mreže objave također i kao videozapis, počelo se 6. siječnja ove godine. Tada je objavljen prvi „Papin videozapis“ koji su pravovjerni katolici označili „sablažnjivim“.

Prvi je videozapis s papom Franjom želio promicati „dijalog“. Neuspjela je poruka pak glasila: Neovisno je li dobro ili zlo, najvažnije je da jedni s drugima razgovaramo. Radi toga se kršćani, židovi, muslimani i budisti stavljaju na istu razinu i religije se prikazuju kao istovrijedne: Dijete Isus pokraj menore, islamske brojanice i Budina kipa. Papi su predbačene sinkretističke tendencije. Teolog Klaus Obenauer napisao je da se Papa mora odlučiti: ili Nathan Mudri (njemački: Nathan der Weise) ili Isus Krist.

U videozapisu nastupio je svećenik Guillermo Marcó. Taj je Argentinac nekada bio glasnogovornik Jorgea Marija Bergoglia dok je ovaj bio nadbiskup Buenos Airesa. Marcóve „apstruzne teze“ dodatno su hranile sumnje o stvarnoj poruci Papina videozapisa. Sumnje koje zbog najnovijih događaja nisu izgubile od svoje eksplozivnosti.

Marcóa je 2006. godine „žrtvovao“ kardinal Bergoglio. Ondašnji glasnogovornik današnjega Pape javno je kritizirao povijesni Regensburški govor pape Benedikta XVI. o islamu i relativizmu. Marcó je doslovce rekao: „On je u 20 sekundi uništio što se u 20 godina s islamom izgradilo.“ Nije postojala nikakva sumnja da je lojalni glasnogovornik naveo Bergogliovo mišljenje. On se pak na pritisak iz Vatikana odlučio na povlačenje. Da sam ne bude izložen napadima, Bergoglio je otpustio svog glasnogovornika.

Ondašnji je Argentinski primas čuvao svoju šansu kao „papabile“, a Marcó je nastradao. Za njega su od konklave otvorena vrata Vatikana. Prvi Papin videozapis pokazuje koliko je protjerani Bergogliov glasnogovornik ostao blizak s njim.

„On je u 20 sekundi uništio što se u 20 godina s islamom izgradilo“, glasila je njegova neobjektivna kritika pape Benedikta XVI. Značenje ove rečenice biva možda jasnija ako je se usporedi s trenutačnim, službenim stavom zapadnih vlada i pape Franje o islamu. U to spada i kontroverzna reakcija pape Franje na najnovije islamske zločine u Europi i na ritualno ubojstvo abbéa Jacquesa Hamela, katoličkog svećenika iz Normandije kojemu su tijekom svete Mise „kalifovi vojnici“ na oltaru prerezali grkljan.

Od objave prvog videozapisa dosada je objavljeno sveukupno osam videozapisa. Kritičari ove videozapise označavaju kao „površne“ i „areligiozne“. Video poruke više su srednjostrujaške „ekosocijalne upute ponašanja“ nego molitvene nakane.

Videozapis je ponovno proširio Apostolat molitve, molitvena inicijativa povjerena već više od 120 godina Isusovačkom redu. Proizvodi ga komunikacijska agencija La Machi iz Barcelone pod nadzorom vatikanske televizije CTV.

Izvor: http://www.katholisches.info/2016/08/03/das-achte-video-des-papstes-der-sport-und-eine-kultur-der-begegnung/

2 komentara:

  1. Ovo s Repubblicom meni se i dalje čini samo ružnim snom...jednostavno ne mogu vjerovati da netko može čitati to smeće.
    Ovo s "Messaggerom" čovjeka zbilja " obraduje".

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  2. "Papa čita i snima"... ali i glumi... u filmu o sebi samom, ne.
    http://www.katholisches.info/2016/08/29/drehtage-im-vatikan-papst-franziskus-wirkt-in-film-ueber-papst-franziskus-mit/?pk_campaign=feed&pk_kwd=drehtage-im-vatikan-papst-franziskus-wirkt-in-film-ueber-papst-franziskus-mit

    Doista ne mogu a ne zapitati se, koliko dugo može trajati sljepoća u ljudi?!
    JbD

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.