ponedjeljak, 15. srpnja 2013.

Jesu Rex admirabilis (G. P. Palestrina) - Jesu dulcis memoria (koral)

Vjerujem da će unatoč loše kvalitete snimanja uzrokovane prolaženjem ljudi po crkvi i snimanjem mobitelom, audio snimka koja slijedi ipak biti od interesa. Osobno su mi lijepi zvuci ovog moteta posebno ostali u sjećanju s mlade mise vlč. Tilošanca.



Na mladoj misi vlč. Marka Tilošanca u sv. Martinu u Zagrebu,
koralni pjevači izveli su i motet Jesu Rex admirabilis G. P. Palestrine
uokviren koralnim himnom Jesu dulcis memoria.
Na slici pjevači s mladomisnikom.

Broj komentara: 7:

  1. Tužno je to što je ovo samo u crkvi sv. Martina još prisutno. Ne znam da li se igdje ovo još može čuti u Hrvatskoj osim na koncertima duhovne glazbe. A mi pravimo plagijate protestantskih autora, umjesto da naši mladi zborovi pjevaju katoličke pjesme kao što je ova.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pjeva se gregorijanski i polifono sporadično i drugdje, ali vrlo rijetko. Konstitucija SC Drugogo vatikanskog sabora gdje se kazuje (čl. 116):Crkva smatra gregorijansko pjevanje vlastitim rimskoj liturgiji; stoga neka ono u liturgijskim činima, uz jednakost ostaloga, zadrži glavno mjesto. Druge vrste sakralne glazbe, osobito polifonija, nikako se ne isključuju iz bogoslužnih slavlja, ako odgovaraju duhu liturgijskoga čina, prema odredbi čl. 30.. Čl. 30 kaže: Neka se radi promicanja djelatnoga sudjelovanja vodi briga o poklicima puka, odgovorima, psalmima, antifonama, pjesmama kao i o činima, odnosno gestama i o držanju tijela. U pravo vrijeme neka se obdržava također sveta šutnja. Budući da su mnogi biskupi, svećenici i laici Crkvu počeli promatrati kao instituciju za samopomoć, očito da se pod djelatnim sudjelovanjem laika toleriraju svakakvi trećerazredni zborovi koji su produkt nečijeg ega. Za gregorijansko pjevanje treba koliko-toliko glazbeno obrazovani zborovođa s ponešto iskustva, pjevači s ponešto sluha, puno vježbanja i dovoljno zrelosti za samokritiku. Međutim, danas se u liturgijskoj glazbi njeguje ego i osrednjost. Načinimo analogiju s medicinom: kad bi netko želio liječiti bez polaganja i pohađanja vježbi iz anatomije, fiziologije, patologije, što bismo mu rekli? U tipičnoj župi takvome "glazbeniku" govorimo da je cool i potičemo ga: jer eto, hoće se angažirati.

      Izbriši
    2. " stoga neka ono[gregorijansko pjevanje] u liturgijskim činima, uz jednakost ostaloga, zadrži glavno mjesto. " ovaj mi redak nikad nije išao u glavu. jesam li to ja ili je to kontradikcija?

      jel sad sve jednako ili je ipak nešto glavno?

      Izbriši
    3. "stoga neka ono[gregorijansko pjevanje] u liturgijskim činima, uz jednakost ostaloga, zadrži glavno mjesto. "

      To je posve korektna pravna formula, a znači: ako nema posebnih razloga da se da prednost drugomu (načinu pjevanja), onda gregorijanskom koralu pripada glavno mjesto. Normativna snaga te odredbe je mala (jer nema nikakvih uputâ o tim posebnim razlozima), ona je više deklarativna.
      K.V.

      Izbriši
    4. Normativna snaga te odredbe je mala (jer nema nikakvih uputâ o tim posebnim razlozima), ona je više deklarativna.
      Da, nažalost, SC je poput (slučajno ili namjerno) vrlo općenito pisanog zakona kojim se izvršnoj vlasti dozvoljava i povjerava da sve što je imalo relevantno uredi po svojoj volji podzakonskim aktima.

      Izbriši
    5. Naravno, tako su koncilski dokumenti i zamišljeni - kao temelj i početak Revolucije.

      Izbriši
  2. vrh svaka čast... samo naprid!

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.