četvrtak, 29. listopada 2009.

Odgovor nadbiskupije

Prenosim sa stranica peticije:
Stigao je odgovor Nadbiskupskog duhovnog stola koji je negativan i ne pruža ikakvu nadu da je moguće ispuniti uvjete čl. 5 motuproprija prema (nepreciziranom) tumačenju predsjednika Povjerenstva za liturgiju Zagrebačke nadbiskupije.

Pisma će biti prevedena i poslana na uvid i prosudbu papinskom povjerenstvu Ecclesia Dei.
Pomolite se za ovu nakanu.

DODANO 9.11.2009.: Poslano!

Broj komentara: 28:

  1. To što kod nas nije bilo odmah izvanrednog obreda moglo se opravdati time da čekaju kako će to biti drugdje, da nisu sigurni što Papa zapravo želi, ali kakvo je sad opravdanje? Nakon skoro pet godina pontifikata, Papinih govora, primjera iz drugih zemalja, vijesti, intervjua Papinih suradnika da ne razumiju. Liturgija je jedan od glavnih Papinih prioriteta, ovo znači gotovo bojkot, nesuradnju s Papom. Iz kojeg se razloga žele izložiti sad raspitivanju iz Vatikana zašto ne dopuštaju? Svašta! Pridružujem se molitvama, i za ove koji ne daju :)
    Vas nek dragi Bog nagradi za trud!

    OdgovoriIzbriši
  2. kada sam ovo pročitao nisam mogao vjerovati,bio sam tako uvjeren da će dopustiti slavljenje Tradicionalne Mise.
    Ali kao što je rekao p.Pijo "molite se,nadajte se i ne brinite se..."
    Sve ima svoje zašto pa tako i ovo..znaju Isus i Marija što čine...
    BL.Djevice Marijo moli se za nas!

    OdgovoriIzbriši
  3. Sutra cu izmoliti krunicu na ovu nakanu... Pozivam I druge citatelje neka se zabiljeze pa da napravimo svojevrsni molitveni buket koji mozemo poslati zajedno sa pismima u Rim.
    Marko

    OdgovoriIzbriši
  4. Dali mi može netko reći kako će se proces dalje odvijati?Kada će se poslati peticija u Rim i koliko se dugo čeka odgovor?Čisto informativno!

    OdgovoriIzbriši
  5. Peticija će biti poslana kad budu gotovi svi prijevodi, najvjerojatnije u roku od dva tjedna.

    Mislim da je razumno ocekivati odgovor u roku od 2-3 mjeseca.

    OdgovoriIzbriši
  6. Platit cu u nedjelju staru misu na koju cu naravno pjevati da vam konacno uspije peticija, pa neka se SVI sveci mole za Hrvatsku. I ja se prikljucujem u vasim molitvama.
    Nedajte se! Nedajte se! Nedajte se!

    Pozdrav iz Svedske
    Ivan

    OdgovoriIzbriši
  7. Nedavno sam objavio prvi kanonistički rad kod nas na temu motuproprija Summorum pontificum. Publiciran je u knjizi "Ništavost ženidbe" (Studia Canonica Croatica 1). Izdavač je "Glas Koncila"

    OdgovoriIzbriši
  8. MP, je li taj rad ili barem sazetak dostupan na internetu?

    OdgovoriIzbriši
  9. Iz vrlo povjerljivih "rimskih" izvora znadem da je Sveti Otac rekao Cardinalu Hojosu na privatnoj audijenciji da je Tradicionalni obred "dobro" (bonum) koje se treba propagirati. TO JE ONO ŠTO SVETI OTAC ŽELI, a ne ove pravne zavrzlame koje onemogućuju slavljenje starog obreda.

    OdgovoriIzbriši
  10. Nazalost ne. Rad je o mogucnosti sklapanja zenidbe po motupropriju. Pisan je krajnje afirmativno.

    OdgovoriIzbriši
  11. I ja se pridružujem molitvama za ovu nakanu.

    Hoćete li objaviti tekst odgovora nadbiskupije?

    t.

    OdgovoriIzbriši
  12. Nece biti objavljeni nikakvi dokumenti dok ne stigne odgovor od komisije iz Rima.
    Mislim da nam za sada javno objavljivanje ne bi donijelo nikakvu korist, pa to nece biti ucinjeno.

    Dovoljno je reci da su argumenti vrlo slicni onima iz prethodnog pisma.

    OdgovoriIzbriši
  13. Koliko potpisnika ima peticija?

    OdgovoriIzbriši
  14. Do 8.7.2009. 30 (iz Zagrebacke nadbiskupije) + 13 (izvan - ne broje se). U medjuvremenu jos 6+4.
    Ne bi bilo problem povecati te brojeve, ali cilj je da oni koji potpisu stvarno stoje iza cilja peticije.

    OdgovoriIzbriši
  15. Suze mi idu nad vašom "patnjom", stvarno se malo gdje može pročitati ovakvo licemjerje, kao da vam je netko uskratio nešto važno za vaš vjerski život. Mise su vam dostupne samo vi bi kruha povrh pogače.

    OdgovoriIzbriši
  16. Meni je misa vazna za moj vjerski zivot i vazno mi je kako ce misa biti slavljena.

    Ne vidim sto ce se tebi oduzeti ili zasto te to uopce treba dirati ako te ne zanima tradicionalna misa.

    Pretpostavljam da bi se tim tvojim "argumentima" moglo opravdati izbacivanje i mijenjanje svega u misi osim onoga sto je nuzno za njezinu valjanost.

    OdgovoriIzbriši
  17. Kurbla imaš pravo, trebamo biti zahvalni što su nam mise dostupne, postoje mjesta na svijetu gdje nije tako! Isto tako biti ćemo zahvalni i kada nam tradicionalna latinska misa bude dostupna.
    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  18. Grrr... Toma zašto uvijek moraš biti par minuta prije mene, još od rođenja!! :):)

    OdgovoriIzbriši
  19. odgovor kurbli:

    Suze treba liti nad činjenicom da se neki postavljaju iznad Pape, uostalom ako si katolik onda to i tvoj obred! Nitko ne traži ništa loše, nego ono što je dobro, što je Papa sam ponudio SVIMA! Ako smo u jedinstvu s Papom onda nam je valjda dužnost da na neki način sudjelujemo u ostvarenju njegovih nakana, a ne da se veselimo kako ga ovdje nitko ne sluša. Nedavno je izdan Euharistijski kompendij koji je Papa obećao i eto klasični obred se nalazi u njemu. Ne znam otkuda takva nesnošljivost!

    OdgovoriIzbriši
  20. Zanimljivo je da te stvari radite baš u ovo vrijeme kad se obilježava Lutherovo zabijanje teze. Nadahnuća dolaze gotovo u isto vrijeme s par stoljeća razlike.

    Umjesto tih vaših zabijanja teza i glumatanja po nadbiskupiji zašto niste našli svećenika da vam dobrovoljno održi takvu misu, već hoćete nekoga "službeno" prisiliti da vam daje kruha iznad pogače.
    Vidi se da vam je samo do protestiranja a ne rješenja tog "problema".

    OdgovoriIzbriši
  21. Kurbla, vidim da je tebi do prepirke, pa cemo uskoro zavrsiti tu raspravu.

    Nisi procitao sto je biskup napisao. Mi bismo po tebi trebali naci svecenika da nam dobrovoljno redovito slavi takvu misu i crkvu u kojoj ce se to dogadjati. Ali nije ti jasno da biskupija "dopusta" samo privatne mise koje uostalom i ne mogu stopirati po motupropriju. Dakle, cak i kad bismo nasli svecenika koji bi nam drzao misu svake nedjelje i crkvu koja je prikladna, onoga trena kad bi informacija o misi dosla u javnost biskupija bi ju mogla stopirati (i to nije isprazna prica, mozes vidjeti sto se dogodilo kad su franjevci shvatili da je informacija o misi p. Sumica postala javna). Takodjer bi, ocito, bile zabranjene pjevane mise. S druge strane, valjda ti je jasno da neskloni biskup ili druga osoba u vlasti vrlo jednostavno moze stopirati mise tako da sveceniku dade vise opterecenja ili ga jednostavno premjesti na drugo mjesto.

    Ne vidim zasto bi se ljudi koji vole tradicionalnu misu trebali skrivati kao da je to nesto lose ili manje vrijedno.

    Usporedba s Lutherom je potpuno nepotrebna jer je Luther bio heretik, a niti peticija niti nase namjere nisu hereticne.

    Ubuduce razmisli kako ces se ovdje izrazavati jer ako bude jos nepotrebnih i uvredljivih izraza, slobodno odi na neki drugi blog ili na neki od foruma.

    OdgovoriIzbriši
  22. Stvarno ne razumijem sto ovaj Kurbla hoće, osim što nam je svima očitovao svoju nedostatnu kultiviranost u vještini retorike i argumentacije. Tražiti izvanredni oblik rimskog obreda je naše subjektivno pravo po normama kanonskog prava te liturgijskim propisima.

    OdgovoriIzbriši
  23. Kurbla..
    samo da znaš..ekipa koja piše na ovom forumu ide gotovo svakodnevno na Mise po svojim župama, poznaje bolje liturgiju od mnogih svećenika i što je najvažnije u duhu su poslušnosti prema Papi (mnogi klerici i "aktivni" laici u Zagrebu nisi pročitali niti jednu stranicu naučavanja Benedikta XVI) ali i svome mjesnom ordinariju!
    budi pozdravljen!

    OdgovoriIzbriši
  24. Ako poznajete liturgiju bolje od svećenika onda si sami i služite misu.
    Idem jer se nemože ovdje slobodno pisati zbog Tominih prjetnji, odnosno može se samo slobodno pisati protiv crkve u hrvata.

    OdgovoriIzbriši
  25. Molim vas da ne nastavljate raspravu koju je Kurbla zapoceo. Ovaj komentar cu mu jos ostaviti.

    Sto se tice tebe Kurbla, rado bih citao tvoje vidjenje ove tematike. Kad otvoris blog, slobodno ostavi link u komentarima ovdje. Ako zelis pisati ovdje morat ces se nauciti drugacije izrazavati od "sami si sluzite misu", "može se samo slobodno pisati protiv crkve u hrvata" i slicno.

    OdgovoriIzbriši
  26. Ovakve rasprave je bolje izbjegavati,jer prevelika strast zasljepljuje pravi smisao!

    nadam se da će nam Bog uskoro ispuniti molbe po zagovoru naše Majčice.Sve ono što je dobro za to se treba malo pomučiti,pa tako i za sv.Misu..Bog želi pokazati da je to njegovo djelo,a ne naše.O Majčice preslatka,moli za nas.

    Danas sam bio na misu u Bazilici Pres.Srca Isusova.Akademski zbor je pjevao gregorijane,predivno iskustvo.Svi su bili zadivljeni.
    Čak je i svećenik na kraju rekao:"Hvala akademskom zboru što nam je omogućio svojim pjevanjem da dublje razumijemo ova otajstva"
    Tim je pokazao čemu gregorijanski korali služe-dubljem razumjevanju otajstava.

    OdgovoriIzbriši
  27. Draga braćo,

    ako je našem Svetom Ocu toliko stalo do tridentske mise zašto nije naložio da se obavezno služi u svim župama rimskog obreda toliko i toliko puta tokom tjedna? I zašto ne sankcionira biskupe koji ga ne slušaju? Ili se možda nama izvana čini da ga ne slušaju, a u stvari rade točno ono što on hoće? Papa ima neposrednu vlast nad svakim biskupom i može ga smijeniti kad god hoće, postaviti novoga, izopćiti neposlušnog biskupa ako je posebno neposlušan itd.

    Da je vama do nečeg jako stalo i da imate vlast upotrijebiti prisilna sredstva u slučaju neposluha ne biste li to i učinili kad bi se u toj vama tako jako važnoj stvari vaš podložnik usudio ne poslušpati vaš nalog? Naravno da biste upotrijebili prisilu ako drukčije ne ide.

    Prema tome, čini se da je taj motu proprio samo mazanje očiju i da je ta komisija u stilu one poslovice: "kad god ne želiš riješiti neki slučaj, osnuj komisiju za taj slučaj.".

    Ali, "ako dvojica jednodušno zaištu u moje Ime dat će im Otac moj što god ga zaištu". A koja je molitva Isusu draža i učinkovitija od Krunice s tri grupe otajstva u čast triju Osoba Presvetog Trojstva? Prema tome, Krunicu u ruke s izričitom nakanom dolaska svete tridentske mise u Zagreb, Hrvatsku i cijeli svijet.

    OdgovoriIzbriši
  28. Mislim da situacija nije tako jednostavna kako ti (vam) se cini. Papa nije direktor firme, nego pastir koji se treba brinuti za mir i jedinstvo svoga stada i prije svega svojim primjerom pokazati sto ocekuje od onih nad kojima je postavljen.

    Jos ionako nismo ni dobili odgovor od komisije, tako da je besmisleno vec sada ju proglasavati beskorisnom. Postoji vec dosta primjera gdje su pomogli da se situacija rijesi s pozitivnim ishodom.

    Sto se tice krunice, svakako se slazem s preporukom da je molimo.

    Usput, mislim da je dodavanje "otajstava svjetla" bilo sasvim u ovlasti koje papa ima, ali ovu temu bilo bi dobro ostaviti za neki buduci post jer razumijem i razloge onih koji su za stariji nacin gdje su postojale tri grupe otajstava.

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.