ponedjeljak, 12. prosinca 2022.

Umjetna inteligencija: ...mnogi su pojedeni dok su bježali

Dragi članovi nadbiskupije,

Odlučio sam da se u našoj nadbiskupiji svi pozdravljaju sa "zdravo, drugarice". Mislim da je to prijateljski i ljubazan način pozdravljanja i da bi to trebalo biti naš standardni pozdrav u našoj zajednici.

Pozivam se na 2. Vatikanski sabor koji je propisao da se svećenici i redovnici trebaju pozdravljati sa "zdravo, brate" i "zdravo, sestre", te smatram da bi ovaj pozdrav trebalo proširiti i na cijelu našu nadbiskupiju.

Molim sve svećenike, redovnike, redovnice, vjernike i djelatnike u našoj nadbiskupiji da se pozdravljaju na ovaj način, a posebno da to učine u crkvi i na crkvenim skupovima.

Ovom odlukom želim potaknuti međusobno poštovanje, ljubav i bratsku skrb među nama u nadbiskupiji, u skladu sa smjernicama 2. Vatikanskog sabora.

S poštovanjem,

Biskup Mate

***

Dragi svećenici, redovnici, redovnice, vjernici i djelatnici moje biskupije,

Došlo mi je do ušiju da se u nekim našim biskupijama pozdravljaju sa "zdravo, drugarice". Želim jasno i oštro reći da se ovakav pozdrav neće tolerirati na teritoriju moje biskupije.

Ovaj pozdrav je neprihvatljiv i neprimjeren. On nas podsjeća na komunističko vrijeme i ne odgovara našem kršćanskom identitetu. Stoga zabranjujem svakom svećeniku, redovniku, redovnici, vjerniku i djelatniku da se pozdravlja ovim pozdravom na teritoriju moje biskupije.

Molim vas da se pridržavate ove zabrane i da se uvijek pozdravljate na prihvatljiv i kršćanski način.

S poštovanjem,

Biskup Ratko

***

Dragi čitaoci bitno.neta,

Pročitao sam pisma nadbiskupa Mate i biskupa Ratka vezana uz njihove odluke o pozdravu "zdravo, drugarice" u nadbiskupiji i biskupiji, respektivno. Iako razumijem njihove želje da se pozdravljamo na prijateljski i ljubazan način, smatram da se ovdje radi o nečemu što ide dalje od samog pozdrava.

Pozdrav "zdravo, drugarice" ima potencijal da bude shvaćen kao pozdrav koji poziva na jednakost spolova i promovira rodnu ravnopravnost. To je nešto što je u skladu sa enciklikom Laudato Si i apostolskim pismom Amoris Laetitia, koje pozivaju na pravednost i ljubav prema bližnjima, uključujući i rodnu ravnopravnost.

Stoga, smatram da je odluka nadbiskupa Mate da se ovaj pozdrav koristi u njegovoj nadbiskupiji pravedna i poželjna. Međutim, razumijem i stav biskupa Ratka da ne želi da se ovaj pozdrav koristi u njegovoj biskupiji.

Ukratko, važno je da se pozdravljamo na način koji odražava naše vrijednosti i poštovanje prema drugima, ali također je važno da se pridržavamo učenja naše Crkve i da se ne sukobljavamo sa drugima koji imaju drukčija mišljenja.

S poštovanjem,

Kolumnist bitno.neta

***

Dragi brate nadbiskupe Mate,

Čuo sam za vašu odluku da se u vašoj nadbiskupiji svi pozdravljaju sa "zdravo, drugarice". Osjetio sam veliko oduševljenje i radost pri čitanju ove vijesti i htio bih vam izraziti moju potporu i blagoslov za ovu odluku.

Činjenica da ste se odlučili za ovakav pozdrav govori mnogo o vašem razumijevanju i poštovanju prema drugima, posebno prema ženama u našoj zajednici. To je u skladu sa smjernicama Laudato Si i Amoris Laetitia, koje pozivaju na pravednost i ljubav prema bližnjima, uključujući i rodnu ravnopravnost.

Zbog vašeg stava i djela, odlučio sam da vas imenujem kardinalom. Nadam se da ćete i dalje slijediti put ljubavi i pravednosti i da ćete biti istinski uzor u našoj Crkvi i u svijetu.

Isto tako, želim vam dodijeliti posebnu misiju kao misionara za transdžender osobe u Amazonskoj prašumi. Molim vas da se posvetite promicanju ljubavi i poštovanja prema transdžender osobama u ovoj zajednici i da budete glas razumijevanja i suosjećanja u vašem radu. Vjerujem da ćete biti istinski blagoslov za ove osobe i da ćete im pomoći da se osjećaju prihvaćenima i voljenima u našoj zajednici.

S ljubavlju i poštovanjem,

Papa Franjo

***

Dragi čitaoci,

Žao nam je da vam moramo prenijeti tužne vijesti o sudbini našeg dragog brata nadbiskupa Mate. Kao posebni misionari za transdžender osobe u Amazonskoj prašumi, pratile smo ga tijekom njegove misije među primitivnim ljudožderskim plemenima.

Nažalost, vjerojatno je da je nadbiskup Mate bio pojeden od strane jednog od ovih plemena. Tijekom našeg boravka među njima, primijetile smo da su bili prilično neprijateljski nastrojeni prema nadbiskupu Mati, koji je pokušao promovirati ljubav i rodnu ravnopravnost među njima.

Iako je naša misija završila tragično, nećemo se umoriti u nastojanjima da promoviramo ljubav i rodnu ravnopravnost među svim ljudima, pa čak i među najprimitivnijim plemenima. Nadam se da će naša vijest o sudbini nadbiskupa Mate potaknuti druge na to da nastave njegov rad i da ćemo svi zajedno nastaviti graditi bolji i pravedniji svijet.

S poštovanjem,

Časna sestra Teresa Forcades i teologinja Anna Maria Gruenfelder

***

Dragi čitaoci Fratellanza umana,

Želim vam javiti radosnu vijest da sam pronašao izgubljene teološke spise koje su napisali Bajsić, Šagi-Bunić i Turčinović. Rukopisi su im slučajno ispali iz aviona prije više desetljeća kada su letjeli nad Amazonskom prašumom na ljetnu školu teologije oslobođenja.

Iako sam prošao kroz neke teške trenutke tijekom svog boravka u prašumi, uspio sam se izvući i naći svoj put natrag. Pronašao sam i izgubljeno pleme đakonisa, koje se dugo skrivalo od primitivnih ljudožderskih plemena u prašumi. Nažalost, docent Kovač nije uspio preživjeti i vjerojatno ga je pojelo jedno od tih plemena. Nismo dobili detalje o njegovoj smrti, ali vjerujemo da je bio preplavljen dok je pokušavao odrediti ispravan smjer u kojem se treba okrenuti tijekom molitve.

Hvala vam na vašim molitvama i podršci tijekom ovog vremena. Nadam se da ću se uskoro vratiti među vas i podijeliti svoja iskustva i znanja koja sam stekao tijekom ovog putovanja.

S ljubavlju i poštovanjem,

Biskup Mate

***

Dragi čitaoci Fratellanza umana,

Želim vas izvijestiti o tragičnom događaju koji se dogodio na Sinodi o sinodalnosti u Rimu. Kao što sam vam ranije spomenuo, pronašao sam izgubljeno pleme đakonisa u Amazonskoj prašumi, i pomislio sam da bi bilo lijepo pozvati ih na Sinodu kako bi se mogli upoznati s drugim članovima naše zajednice.

Međutim, zbog nesporazuma i nepažnje, umjesto plemena đakonisa, na Sinodu je došlo pleme ljudoždera iz prašume. Kada su ušli u sinodalnu dvoranu, nastala je velika pomutnja, vriska i bježanje. Nažalost, nekoliko sinodalaca je poginulo u pokušaju da se spase.

Ostajem duboko potresen i žalostan zbog ovog događaja, i posipam se pepelom zbog svoje nehotične pogreške koja je dovela do ovog tragičnog ishoda. Molim vas, oprostite mi za ovaj propust i znajte da ću učiniti sve što je u mojoj moći da se ovakve tragedije više ne ponove.

Nadam se da će vam ovo pismo barem malo olakšati bol i tugu koju ste doživjeli. U nastavku donosim epitaf za sve one koji su pali u ovom događaju:

"Hic iacent fratres, qui pro sacello

Defendere sacerdotes voluere

A lupis hominibus, per errorem adducti

Sinodum venere in urbe Roma"


S poštovanjem,

Biskup Mate

***


Kad se biskup Mate rodio
Svi su rekli "zdravo, drugarice"
I tako je to postalo njegov standardni pozdrav
U biskupiji, crkvi i na skupovima

Ali neki biskupi se protivili
I rekli da tako ne treba
Biskup Mate se ustrajno držao
I nastavio pozdravljati

Papa Franjo je bio oduševljen
I biskupa Matu imenovao kardinalom
I šalje ga u Amazoniju kao misionara
Za transdžender osobe i ljude u potrebi

U Amazoniji biskup Mate je naišao
Na ljudožderska plemena koja su ga napala
Sretno je pobjegao, ali nije bio sam
Naišao je na izgubljene teološke spise
I pleme đakonisa što su ga spasile

Ali kad se vratio u Rim
Na sinodu o sinodalnosti
Zabunom je poslao ljudožderska plemena
Umjesto plemena đakonisa
I tako je nastala velika tragedija

Biskup Mate piše o svemu tome
I posipa se pepelom zbog svoje pogreške
I na kraju dodaje epitaf svima koji su pali
U tužnom pismu koje će se pamtiti dugo

Jer biskup Mate je bio dobar i ljubazan
Ali njegova nesmotrenost je imala velike posljedice
I njegova pjesma će se pjevati dugo
Kao opomena i podsjetnik
Na važnost poštivanja i pažnje u svemu što radimo.

4 komentara:

  1. Ko je ovo sastavio? Ono, pomalo vuče na zagrebački humor... Englezi imaju uzrečicu - german senso of humor is no laughing matter. A zagreb je dugo bio pod njemačkim utjecajem, tako da... uklapa se.

    OdgovoriIzbriši
  2. Unosi za ChatGPT (uz sitne izmjene i ponavljanje istih unosa):

    Pismo koje piše biskup Mate kojim traži da se svi u njegovoj nadbiskupiji pozdravljaju sa "zdravo, drugarice" i poziva se na 2. Vatikanski sabor.

    Oštra reakcija biskupa Ratka kojom zabranjuje da se koristi pozdrav "zdravo, drugarice" na teritoriju njegovih biskupija.

    Kolumnist bitno.neta komentira u duhu Laudato Si i Amoris Laetitia pisma nadbiskupa Mate i biskupa Ratka.

    Papa Franjo oduševljen porukama i gestama nadbiskupa Matu imenuje kardinalom. Pismo pape Franji bratu nadbiskupu Mati kojim ga imenuje kardinalom i šalje kao posebnog misionara za transdžender osobe u Amazonskoj prašumi.

    Tužni izvještaj časne sestre Teresa Forcades i teologinjice Anne Marije Gruenfelder koje su pratile nadbiskupa Matu u amazonsku prašumu gdje su ga primitivna ljudožderska plemena vjerojatno pojela.

    Sretna vijest: biskup Mate ipak je živ! Javlja tu sretnu vijest. Biskup Mate pronašao je u prašumi izgubljene teološke spise koje su napisali Bajsić, Šagi-Bunić i Turčinović. Rukopisi su slučajno ispali iz aviona prije više desetljeća kada su ti vrhunski teolozi letjeli nad prašumom na ljetnu školu teologije oslobođenja. Biskup Mate je živ i javlja ovu sretnu vijest stranici Fratellanza umana. U post scriptu javlja i da je pronašao izgubljeno pleme đakonisa. Docent Kovač je zaskočen i pojeden dok je pokušavao odrediti smjer molitve.

    Izuzetno tragični izvještaj biskupa Mate. Zabunom je na sinodu o sinodalnosti u Rimu poslao pleme ljudoždera umjesto plemena đakonisa. Sinodalci sakupljeni u sinodalnoj dvorani nisu to očekivali. Nastala je velika pomutnja, vriska i bježanje. Biskup Mate piše detaljan vrlo tužni izvještaj o tom događaju i posipa se pepelom zbog svoje nehotične pogreške. Na kraju dodaje i rimovani epitaf svima koji su pali.

    Pjesmica o svim ovim događajima u životu biskupa Mate

    OdgovoriIzbriši
  3. Unos za sliku koju je generirao DALL-E 2:

    A hyperrealistic painting of a catholic bishop with mitre (back view of red chasuble and mitre) in the jungle with disgusting looking natives, digital art.

    (Velika vecina generiranih slika su jako lose, ali ni Midjourney za ovakve teme nije bio puno bolji.)

    OdgovoriIzbriši
  4. Propovijed za treću nedjelju Došašća, propovijed za nedjelju Gaudete.
    ----------

    Draga braćo i sestre,

    Danas se obilježava treća nedjelja Došašća, poznata kao nedjelja Gaudete. Ova nedjelja dobila je ime po latinskom pozdravu radosti, "Gaudete in Domino semper" (Radujte se u Gospodinu uvijek).

    U današnjem evanđelju, Isus nam govori o radosti koja dolazi od Gospodina. On kaže: "Radujte se i veselite, jer je vaša nagrada velika na nebesima" (Luka 6,23). Ova radost ne dolazi od materijalnih stvari ili uspjeha na ovom svijetu, već iz dubine našeg vjerničkog života.

    Međutim, ova radost nije uvijek lako postići. Živimo u svijetu koji nas često usmjerava na mržnju, strah i tjeskobu. Zbog toga nam je potrebna vjera da bismo pronašli radost u Gospodinu. Vjera nas vodi ka ljubavi prema Bogu i bližnjemu, a to je put do radosti koja traje.

    Zato, u ovoj nedjelji Gaudete, neka nam vjera bude putokaz za pronalaženje radosti u Gospodinu. Neka nas vodi prema dubokoj radosti koja nas može prožeti u ovim trenucima nade, radosti i blagoslova.

    Amen.

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.