petak, 12. ožujka 2021.

Previše je to misâ

Dekret Državnog tajništva


Danas, na blagdan pape sv. Grgura Velikog i 1417-tu obljetnicu njegove smrti, objavilo je Državno tajništvo Svete stolice dekret kojim se efektivno ukida celebracija tradicionalne mise u bazilici sv. Petra u Rimu. To je misa koju neki kolokvijalno nazivaju gregorijanskom upravo po ovom svetom papi koji je kodificirao njezin kanon u 6. stoljeću (usp. zadnji redak u Malom misalu, str. 255), pa izbor datuma vjerojatno nije slučajan. Novom odlukom zabranjuju se u gornjem, glavnom prostoru bazilike sv. Petra sve privatne celebracije kojih je svakodnevno bilo na desetine, kako po tradicionalnom obredu, tako i po novus ordu. Svatko tko je posjetio baziliku u jutarnjim satima mogao je vidjeti kako se na brojnim oltarima služi sveta misa. Sada je svećenicima dopušteno priključiti se samo jednoj od koncelebriranih misa prema naznačenom rasporedu. Hodočasničke grupe vjernika smiju imati misu u kapelicama u kripti bazilike, a tradicionalnu misu mogu u jednoj vrijednoj, ali sitnoj kapelici u kripti služiti u četiri dopuštena termina samo svećenici koji imaju autorizaciju. 

Redovita jutarnja misa na oltaru sv. Mihovila.
Sv. Mihovile brani nas u boju!

Pretprošle godine bio sam zadnji put u Rimu povodom posjeta Svetim stubama te mi je, razumljivo, jedan od duhovno najkorisnijih i najupečatljivijih dijelova hodočašća bilo obilaženje bazilike gdje sam se mogao zaustaviti u molitvi sad ovdje, sad ondje, vrlo često uz privatnu misu kojeg francuskog, talijanskog, američkog... svećenika. Bolesnici iz Vatikana, kako ih drugačije nazvati kada su očito duhovno teško bolesni, odlučili su sada da to više ne smije biti dopušteno. Lik minornog poganskog božanstva može se na ramenima biskupâ nosati po tom svetom prostoru, ali privatni prinos svete misne žrtve (koji, dakako, nikad nije zaista privatan) postao je zabranjen. 

Istina je da nas mrze i žele nas zatrti, ali zato moramo još brižnije prionuti molitvi i djelima milosrđa. Hvala dragome Bogu, pa naše spasenje ne ovisi o njima. Kako je ovu vijest komentirao jedan klerik "Non praevalebunt!" Vrata paklena koja podižu neće nadvladati Crkvu Božju. 


Broj komentara: 11:

  1. mislim da mu čak ni novi frend to nije savjetovao...
    https://www.youtube.com/watch?v=A2VOpRQDssk

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovakve mudre odluke baš čovjeku uljepšaju dan.
    Mislim da su osobito prikladne u doba pandemije: barem 60 koncelebranata odjednom.
    No novusordovska mudrost nadilazi sve naše male retrogradne trady mozgiće i mi to nikad ne ćemo dokraja moći shvatiti.
    Uhhh... kako sve to evocira uspomene na divno vrijeme prije motuproprija Sumorum Pontificum kad su sveti pape mudrim odlukama promicale nadolazak proljeća u Crkvi...no nešto kasni, pa se zabavljamo prizorima Pachamame, a bit će to jednom, možda i prije.
    Koja divna vremena sloge papa i vjernih neokonzervativaca...koji su sebe nazivali pravim katolicima...milina jedna!
    Suze mi na oči naviru!

    Tradicionalni okamenjeni likovi njurgali su i kvarili taj sveopći sklad mudrosti u zabranama tradicije.
    Hoće li ikad opet doći do onakve sinegrije...ahhh...

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  3. Zanimljivo Toma.Vi niste prenjeli vijest kardinala Leonarda Sandrija o vaznosti ove godine Kolekte na Veliki Petak za pogodjene krscane.Vi ni jednom jedinom rijecju niste se osvrnuli na nedavni pohod sv.Oca jednoj od najstarijih krscanskih zajednica u Iraku.To su nasa braca sestrinjskih Crkava Istocnog obreda cijih se 20.000 krscana nije htijelo pred Isilovcima odreci Krista.Ciji pobozni obredi i sv.Liturgija traju i po nekoliko sati od kojih su njih 21 mladih muskaraca,mahom pjevaci na tim liturgijama iz poboznog naroda jake vjere,svijesni da je pravi zivot onaj u vjecnosti.Oni su glavu izgubilo pred Isilovskim egzekutorima izgovarajuci Isusovo ime posljednji put prije pogubljenja...Vi niste prenijeli informaciju,vrlo dobre savjete pape Franje ispovjednicima kod ispovjedanja.Opcenito se primjecuje prateci vas rad da cete vrlo brzo objaviti nesto negativno ili na rubu negativnog dok se jos ni tinta sluzbenih glasila Svete Stolice nije ni posusila.Tu vam nema premca s nekim nasim medijskim kucama koje samo cekaju gdje ce podbost i ocrniti Crkvu.Mogli ste u ovoj korizmi ili malo zasutiti ili bar koju pozitivnu o sv.Ocu jer nije moguce da Kristov namjesnik na zemlji,rimski Prvosvećenik i Sluga Slugu Bozjih u vasem srcu nema bas ni jednu pozitivnu stvar!Zasto se gordi vase srce ponekad tamo gdje gordosti i nema pa jos u u Korizmi.Kako cete docekati radosno Vazam kad se u ovom svetom vremenu vidim ne povlacite u mir.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A zasto bih o tome pisao kad to mozete citati na IKA-i, Laudatu, Glasu Koncila, bitno.netu itd. itd.
      i to valjda reda velicine vece brojeve clanaka nego se ovdje objavljuje?

      Bih li trebao i s tog Franjinog pohoda preskociti nezgodne medjureligijske i ekumenske momente kojima se relativizira katolicka vjera?

      O kakvim bih to "dobrim savjetima" Franjinim trebao pisati, a u sluzbenim dokumentima mu jos stoje strahote koje ne da nije nikada povukao, nego ocito i dalje u njima ustraje?!

      Jel vi tako prosudjujete i u vlastitom zivotu? Istina da me taj covjek par puta prevario za koju tisucu kuna, ali danas je bas lijepo govorio. Ili: ma on ti je ok, ponedjeljkom me lupi šakom u glavu, ali ostatak tjedna je stvarno korektan, pozdravi i pita kako sam.

      Izbriši
    2. Baš pogađa ova kritika. Da, retrogradni mozgovi koji njurgaju...opet se osjećam ko trady šljam.
      Jednostavno moramo prihvatiti identitet pozemljuva koji nam opet u širokogrudnosti dodjeljuju.
      Da kaldejski obred ikonoboračko ludilo još nije dokrajčilo i da ima svetih muževa i žena, činjenica je, ali da postoji veliki trud da se te obrede izludi - također je činjenica.
      Stara Misa manje više - živo Učiteljstvo ima pravo zabranjivati kad hoće i što hoće.
      Da meni župnik zabrani Krunicu, ja bih kujisao s lokalnim hodžom.
      Ili sa Štefom iz Mrzlog Polja pjevao "Po šumama i gorama".
      Glavno je vidjeti sve ovo dobro i pozitivno.
      Božji zakon i apostolska Tradicija ne obvezuju nikoga i mora ih se kršiti.

      Kikii

      Izbriši
    3. @IHS

      Pozdrav,
      jel ste vi mozda hipiji iz Palme dosli ovdje moralizirati?
      Dobro je autor bloga rekao, cijelokupni katolicki mediji preplavljeni su la-la tekstovima poput vaseg i sad vam smeta sto u nekom kuticku interneta se netko usudio drugacije propitivati stvarnost?
      A ja mislio obzirom da ste slizani s hdzom da zastupate demokraaciju.

      Izbriši
  4. Po mom mišljenju ovo je tek početak. Malo možda da pročitamo knjigu Otkrivenja koje će se otkriti. Vrijeme brzo prolazi, a Gospodar svijeta dolazi. Baš me ništa ne bi iznenadilo da kroz neko vrijeme budemo u katakombama. Počelo je...
    KM

    OdgovoriIzbriši
  5. Dva zanimljiva komentara s Facebooka:
    -----------
    I remember in the 1990s when they were celebrated clandestinely with propers hidden under sleeves and votive Mass Salve Sancta Parens, using the new missal for the canon (which is virtually the same textually). Noé had to altar boys go around and spy and if a priest was caught, they would remove the cruets or even the chalice while he was celebrating.
    -----------
    I was one of those priests in the 1980s and 1990s, who had to celebrate clandestinely in those days. We got it down to a science though. when one of us was celebrating, another priest would keep watch, and when one of the stasi was noticed that priest would warn the celebrant and we would pretend like everything was Novus Ordo Till the threat went away. After one priest finished his mass, he would return to the sacristy, divest and then become the watchmen for the first priest who kept Watch for him.
    -----------

    OdgovoriIzbriši
  6. Vrijeme katakomba već počelo. Masonerija već preuzela kormilo crkve...prije mnogo godina.Istina je da " Vrata paklena koja podižu neće nadvladati Crkvu Božju."Ali Crkva mora proći na svom zemaljskom putovanju sve faze koje i naš Spasitelj a to i svoju Smrt a Uskrsnuće.Ovo je tek početak njezinog bičovanja najgora faza još nije stigla.Isusa nije pribila na križ svjetska vlast ali crkveni poglavari-najviši židovski svećenici. Tako i Isusovu Zaručnicu crkvu pribije na križ Anticrkva - vladajuća crkvena masonerija (knjiga Otkrivenje nju naziva Bludnicom)koja zavlada preko lažne evangelije- sve vjere su dobre a sve vjere vode do spasenja ku Bogu. Mnogi svetci su o tome pisali.Sveti Pio kojega rado spominjete na ovom blogu je u šesdesetim godinama napisao da u njedrima Crkve preko njene glave Đavao uskoro zavlada svojom lažnom crkvom.To se već dogodilo.Upravo u Rimu kako je Marija rekla u La Salettu "da će Rim izgubiti vjeru i postade sjedište Antikrista.(To je priznato crkveno ukazanje) Ima više priznatih ukazanja koja govore slično.Živimo upravo u tim vremenima. Upravo se formira jeden svjetski poredak( u političkom svjetu) i jedna svjetska religija(preko crkvene masonerije-Anticrkve),žigosanje već počelo vakcinama nastavit će se čipovanjem. Otkrivenje nam govori da će biti u to vrijeme Zaručnica hranjena samim Bogom na pustinji.To je vrijeme katakomb.Zaručnica će također biti progonjena Anticrkvom a to do te mjere da će skoro nestati(Najveći progon opisuje isto knjiga Otkrivenje)Prođe svoju smrt na križu kao Isus ali i svoje slavno uskrsnuće.Pazite da nebudete zavedeni Anticrkvom jer u to slučaju ćete piti i čašu Božjega gnjeva koja će se izliti na nju i na Zvijer kojoj će služiti...Ivan

    OdgovoriIzbriši
  7. Toma postovani zar ovakva jalova raspredanja dopustas u korizmenom vremenu?

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.