četvrtak, 24. listopada 2019.

Baden-Baden

Iako je i u Strasbourgu lijepo...



...čim izađete iz auta u Baden-Badenu, osjetite ugodan svježi zrak koji daje obližnji Schwarzwald.

Gradić je bio mondeno ljetovalište u 19. stoljeću, a i danas je poznat po luksuznim lječilištima izgrađenim na termalnim izvorima poznatim još od rimskog doba. Pomalo me iznenadilo da gledano izvana zapravo nema razmetljivosti. Vidi se da već dugo u ovom mjestu koje je prošlo neokrznuto kroz svjetske ratove ima puno novaca, ali eventualne zlatne wc školjke ili bakanalijski razvrat ne vide se u javnim prostorima. Sve je vrlo ugodni i po ljudskoj mjeri.



Nema nekog pritiska da morate puno toga vidjeti, najvažniji i najljepši dio posjeta je šetnja alejom Lichtentaler uz rječicu Oos. Ondje se trenutno može uživati uz jesenske prizore drvoreda i poglede na vile te uređene travnjake.











Vrijedi obići i ružičnjak koji je, naravno, sada većinom ocvao, ali i dalje svjedoči svoju proljetno-ljetnu raskoš. Nekoliko fotki za ljubiteljice ruža:









Na kraju te šetnice vrlo simbolički i prikladno nalazi se opatija cistercitkinja.

Unutar zidova koji okružuju opatiju smještene su uz zgrade monahinja i radne zgrade te suvenirnica, restorančić i naravno crkve.







U manjoj crkvi održavala se kada smo došli proba zbora za božansku liturgiju, a kasnije smo nakratko navratili i prisustvovali dijelu liturgije koja se slavila povodom blagdana sv. Romana Meloda (Slatkopojca). Poslije smo čuli da je ta zajednica došla iz Freiburga te da liturgiju u Baden-Badenu imaju samo par puta godišnje. Neobično je čuti bizantsko pjevanje na njemačkom, definitivno mi se više sviđa na staroslavenskom.


Proba.

Na pokrajnjem oltaru su pripravljeni darovi.


Moli se Vjerovanje. 


U glavnoj crkvi je jedna sestra objašnjavala grupi Njemica što monahinje tu rade i kako izgleda dan u njihovom samostanu.






Sigurno se već pitate gdje su više slike hrane. Sjetio sam se da ćete to pitati tek kada sam već započeo jesti desert. Evo, ja sam naravno uzeo švarcvaldicu:


Sve u svemu, ugodan popodnevni izlet, posebno s obzirom na zanimljive suputnike koji su mi mnogo toga pokazali i objasnili.

1 komentar:

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.