nedjelja, 8. travnja 2018.

Opomena pred isključenje

Kardinal Burke: „Nesnošljiva situacija“


Kritika pape nije samo mogućnost, nego dužnost

(Rim) „Ono što se dogodilo s najnovijim intervjuom koji je dao Eugenio Scalfari u Velikome tjednu i koji je objavljen na Veliki četvrtak, nadilazi mjeru podnošljivosti“, rekao je kardinal Burke u intervjuu koji je objavila Nuova Bussola Quotidiana (NBQ).

Da poznati ateist uzima sebi za pravo javno objaviti revoluciju u nauku Katoličke Crkve i da pri tome tvrdi da govori u ime Pape i niječe besmrtnost duše i postojanje pakla, teška je sablazan ne samo za mnoge katolike, nego i za mnoge laiciste koji imaju poštovanja za Katoličku Crkvu i njezi nauk iako ga ne zastupaju.“

Rekao je to američki kardinal Raymond Burke u razgovoru s Riccardom Casciolijem, glavnim urednikom NBQ-a. Kardinal Burke jedan je od četvorice potpisnika dubia (dvojbi) glede sporne posinodske pobudnice Amoris Laetitia.

„Na najvišoj crkvenoj razini igraju se s vjerom i naukom“

„K tome je odgovor Svete Stolice na zaprepaštene reakcije koje su pristigle iz cijeloga svijeta bio u najvećoj mjeri neprikladan. Namjesto da jasno i glasno potvrde istinu o besmrtnosti ljudske duše i o paklu, u demantiju samo stoji da neke navedene riječi ne potječu izravno od Pape. Međutim, ondje ne stoji da krive, čak i heretične ideje koje se izriču ovim riječima Papa ne zastupa i da Papa odbacuje te ideje jer stoje u protuslovlju s katoličkom vjerom. Ovo igranje s vjerom i naukom na najvišoj crkvenoj razini s pravom je za pastire i vjernike sablazan.“

„Najviši crkveni predstavnici fantaziraju o 'novoj Crkvi'“

Cascioli je upitao kardinala Burkea što misli o šutnji mnogih pastira.

„Situacija se šutnjom mnogih biskupa i kardinala koji s Papom dijele brigu za opću Crkvu dodatno zaoštrava. Neki jednostavno šute. Drugi se prave kao da nema ništa sporno. Drugi opet šire fantazije o novoj Crkvi, Crkvi koja kreće u posve drugome smjeru u odnosu na prošlost. Tako oni fantaziraju primjerice o 'novoj paradigmi' za Crkvu ili o radikalnoj promjeni pastoralne prakse Crkve koja postaje posvema nova. Potom postoje oni koji su oduševljeni promicatelji takozvane revolucije u Katoličkoj Crkvi. Vjernici koji spoznaju tešku situaciju, osjećaju se dezorijentiranima zbog lošega vodstva njihovih pastira u stvarima vjere i stege. Vjernike koji ne spoznaju težinu situacije, ovi propusti pastira dovode u pomutnju i čine ih čak i žrtvama štetnih zabluda za njihovu dušu. Mnogi koji su nakon krštenja u nekoj protestantskoj crkvenoj zajednici došli u jedinstvo s Katoličkom Crkvom, jer su njihove crkvene zajednice napustile apostolsku vjeru, iznimno pate zbog ove situacije: oni vide da se Katolička Crkva kreće u istome smjeru napuštanja vjere.“

I nastavlja:

„Cijela ova situacija navodi nas da sve više razmišljamo o poruci Majke Božje u Fatimi koja nas upozorava na zlo otpadništva od vjere u Crkvi – što je još puno gore od najgorih zala koje je proširio bezbožni komunizam. Broj 675 Katekizma Katoličke Crkve uči nas: 'Prije dolaska Kristova Crkva mora proći kroz posljednju kušnju koja će uzdrmati vjeru mnogih vjernika. Progonstvo što prati njezino putovanje na zemlji otkrit će otajstvo bezakonja pod oblikom religijske obmane koja će ljudima nuditi prividno rješenje njihovih problema po cijenu otpada od istine.'“

Kardinal Burke spominje inicijative koje treba pokrenuti:

„U takvoj situaciji biskupi i kardinali imaju obvezu naviještati istinski nauk. K tome moraju predvoditi vjernike da vrše zadovoljštinu za uvrede Krista te za povrjede koje se nanose Njegovomu mističnom Tijelu, Crkvi kada pastiri ne čuvaju i ne jačaju vjeru i stegu na pravi način. Veliki kanonist 13. stoljeća, Enrico da Susa ili Hostiensis rekao je, baveći se teškim pitanjem kako treba ukoriti papu koji djeluje protivno svojoj službi, da kardinalski kolegij vrši de facto nadzor protiv papinske zablude.“

Iz toga slijedi:

„Ako papa ne vrši svoju službu na dobro duša, ne postoji samo mogućnost, nego i nužnost kritizirati papu. Ova kritika mora slijediti Kristov nauk o bratskome ukoru (Mt 18, 15-18). Ponajprije vjernik ili pastir treba iznijeti svoju kritiku u privatnome obliku tako da papa ima mogućnost da se ispravi. Ako papa odbija ispraviti svoj način naučavanja ili ako djeluje uz velike manjkavosti, kritiku valja javno izreći jer je posrijedi opće dobro Crkve i svijeta. Neki su kritizirali one koji su Papu otvoreno kritizirali i ovu kritiku prikazali kao izraz pobune i neposlušnosti. No uz poštovanje prema njegovoj službi zahtijevati korekciju pomutnje ili zablude, nije čin neposluha, nego čin poslušnosti Kristu i time i Njegovu namjesniku na zemlji.“

Tekst: Giuseppe Nardi
Izvor: https://www.katholisches.info/2018/04/kardinal-burke-untragbare-situation/

Broj komentara: 11:

  1. Žalosno je dokle smo već dospjeli!
    Sjetimo se samo nekoliko godina unatrag onih veličanja novoga Pape na bitno.netu i sličnim portalima i bolesne, nekatoličke papolatrije (uz popratno pljuvanje po tradicionalistima) koja je kumovala nastanku ozbiljnog pokreta novusordovskih sedisvakantista u našim krajevima.
    Jasan se katolički nauk ne iznosi, svi šute. I nadaju se da će se problemi sami od sebe riješiti. Predivno!
    Teško da će itko od naših natpastira bilo što reći u obranu tradicionalnoga katoličkog nauka.
    A obični vjernici žrtve su ove pomutnje.
    I za to će se Bogu morati podnijeti račun.
    Kardinali Burke i Brandmuller zbilja su hrabri i svaka im čast.

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  2. "Zamara me dužina čekanja. U jednom danu po dvaput mi klone duša kojoj se mrači vid i postaje već teško vjerovati." https://www.youtube.com/watch?v=dvSZ_HQmZgQ
    M. P.

    OdgovoriIzbriši
  3. jedna mi stvar nije jasna u cijeloj ovoj priči. pa jel nema u tom vatikanu katoličkih novinara? bergoglio stalno daje intervjue, stalno je na nekim putovanjima kad odgovora na pitanja novinara. kako to da ga nitko od novinara nije upitao, zašto nije odgovorio na dubije kardinala i misli li odgovorit?? te dubije su postavljene i to je tako ostalo, nikome ništa...teška bruka za kardinale. to je kao da bi ministri vlade neke moćne države postavili neka pitanja premijeru te države a ovaj ih ignorirao. pa novinari ne bi prestali pisat i zapitkivat o tome svaki dan. a ovi u vatikanu žive i rade ko da su na nekoj drugoj planeti...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ante,
      takvih novinara što ima ili su odavno poslani na Sirijsko i slična bojišta da odotud izvješćuju, ako prežive ciljane metke snajpera ili dronove-bombe.
      Ako je koji ipak slučajno i ostao u Vatikanu i okolici, sve i da uspiju prići sa mikrofonom, njima Greg Burke i ostali "zaštitari" apsolutno ne dozvoljavaju postaviti ijedno pitanje, jer nisu unaprijed screen-irani. Tako da se FP ne mora previše brinuti da će mu uopće ikada od ikoga biti postavljeno ikakvo neugodno pitanje.
      Mada njemu ni ne trebaju nešto posebno neugodna pitanja. On sam i na ona unaprijed znana i montirana svojim nakaradnim odgovorima ionako uspijeva sablazniti i velike a kamo li malene.
      JbD

      Izbriši
    2. a ovog komunjaru Skalfarija su izgleda dobro skrinirali čim mu daje intervju 6 puta. i svakih 6 šest puta kažu da to nije baš tako rečeno. je li se mi to nalazimo u monti pajtonu, pa ovo je već ruganje sa ovcama na najjače...

      Izbriši
    3. A ne. Scalfarija se nitko ne usudi skenirati. On je stari veliki osobni pajdaš...
      Da. Ovo je svijet naopačke!
      Ovo je sami vrhunac onoga vremena o kojem je sveti Antun pustinjak tako dobro rekao.
      Vrijeme kada će luđaci govoriti razumnima da su ludi, jer se ne ponašaju kao oni sami.
      JbD

      Izbriši
  4. Kaže tamo sv Pavao u poslanici Galaćanima "A kad Kefa stiže u Antiohiju, u lice mu se usprotivih jer je zavrijedio osudu..." (Gal 2, 11).
    Može li sad kardinal Burke otići u Vatikan i napraviti nešto slično? Ili barem preko telefona?

    OdgovoriIzbriši
  5. Nema smisla beskrajno jadikovati. Jorgeu treba ograničiti djelovanje tako da mu što više pojedinaca, od kardinala pa do laika, otkaže podložnost, te priopći znancima i javnosti škandale koje Jorge pravi; i dati mu to na znanje. U svakoj zemlji u kojoj se pojavi traba ga izzviždati uključivši i biskupe ako ga pozovu; svaki bi biskup tebao biti hrabar kao Lefebvre (misim na hrabrost, ne na sve što je ovaj govorio i radio), i pokazati mu zube. To bi ga uzdrmalo, jer ne mislim da je tako čvrst i stabilan kako se pravi.

    Dogme Vatikana 1 proglašene su pod okolnostima o kojima se u ono doba nije moglo ni sanjati i sigurno im nije bila svrha da omoguće ovo što se danas zbiva u Crkvi, tj proces samo-uništenja pod vodstvom "Kristova Nasljednika".

    Nikako se ne bi smjelo vjerovati Bergoglijevim "pravovjernim" izjavama i činima. I Đavao se služi bojama da pokaže da nije tako crn kao se o obično misli. Pogotovo jer već postoje vjerodostojne indikacije da Bergoglio ne vjeruje da postoji vječni pakao već samo anihilacija.

    Ako pogledamo istini u oči morali bismo priznati kao svarnost, da je suvremena Crkva samo današnja faza Crkve koja već živi dva tisućljeća, te da su oni njezini oblici koji su u neskladu s primljenima, u stvari nanos koji Crkvu neminovno prati ali u biti njoj ne pripada.

    Toga je uvijek bilo, čak i od početaka - sjetimo se razbježale prve hijerarhije od koje je samo jedan ostao pod Križem uz Majku i par žena.

    Ivan nije prekinuo zajedništvo s Petrom već Petar s njim, pa ni oni koji uz primljeni Poklad danas ostaju ne prekidaju zajedništvo s Jorgeom već Jorge s Pokladom.

    Drugim riječima, Jorge se svojim postupcima isključuje iz Crkve, a to je veliko zlo, i slijediti ga u tome bi također bilo zlo.

    Mihovil

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mihovile,
      Napisali ste puno toga pogrešno, trebalo bi puno više čitati predkoncilske izvore pa tek onda uopće razmisliti o pisanju u vezi tako ozbiljnih stvari.

      Počevši od prvog paragrafa, "otkazati podložnost" može se samo lažnom papi (što vjerujem da je Bergoglio), dok bi to učiniti pravom papi bilo po definiciji raskol.
      (U praktičnom smislu nema velike šanse da će novusordovski biskupi javno i konkretno djelovati protiv Bergoglia)

      Zapravo na Prvom vatikanskom koncilu jesu predvidjeli mogućnost pape koji postane javni heretik (iako mislim da se trenutno ne radi o tom jer je Bergoglio bio javni heretik i prije izbora), i zaključili su da bi samim tim činom odmah izgubio papinstvo (https://novusordowatch.org/2015/04/heretical-popes-first-vatican-council/).

      Nepogrješive nauke Prvog vatikanskog koncila nisu problem za razumijevanje Krize nego upravo rješenje, tj. dokaz protiv Franciscove valjanosti, s tim da je većina nauka u toj kategoriji samo ponavljanje prijašnjih nauka Crkve, i to često iz prvih stoljeća: da Rimska Stolica nikad nije niti može zakazati u vjeri, da će uvijek ostati neokaljana bilo kojom zabludom, da nitko ne može suditi Apostolskoj Stolici niti mijenjati njezine odluke i dr.

      Postoji još jedna nepogrješiva nauka, zapisana u Svetom Pismu i ponavljana puno puta, koju je i danas ključno znati: da je Katolička Crkva "sveta i bez mane", "bez ljage i nabora" (Ef. 5, 27), ili kako uči papa Pio XI. u Mortalium animos:
      "Tijekom stoljećâ otajstvena Zaručnica Kristova nikada nije bila iskvarena, a niti u budućnosti može ikada biti iskvarena, kao što svjedoči sv. Ciprijan: 'Kristova Zaručnica ne može se iznevjeriti svojemu Zaručniku: ona je nepokvarljiva i čedna. Njoj je poznata samo jedna postojbina, ona čuva svetost bračne ložnice u čistoći i čednosti' (De Catholicae Ecclesiae unitate, 6)"
      To je najbolji odgovor na gornju nebuloznu rečenicu "da je suvremena Crkva samo današnja faza Crkve koja već živi dva tisućljeća, te da su oni njezini oblici koji su u neskladu s primljenima, u stvari nanos koji Crkvu neminovno prati ali u biti njoj ne pripada".

      Ispravak još pogrešnih izjava: prva hijerarhija Crkve se nije razbježala pred Muku jer tad Crkva još nije bila osnovana niti je imala hijerahiju (sv. Petar je postao papa tek nakon Uskrsnuća, kad mu je Gospodin rekao: "Pasi jaganjce moje... pasi ovce moje"), sveti Petar nikad nije "prekinuo zajedništvo" sa svetim Ivanom.

      Mislim da bi u razmišljanju i traženju moglo pomoći nešto što sam napisao prošle godine, počinje s "Tražeći objašnjenje Krize koje se slaže s katoličkom naukom", u komentarima ispod sljedećeg članka:
      https://tomablizanac.blogspot.hr/2017/11/jedinstvo-i-razlicitosti.html

      Izbriši
  6. Ovakav isti zahtjev & javni poziv MORAO bi biti što hitnije upućen i Hrvatskim biskupima od prominentnih Hrvatskih Katolika!
    Ako imamo uopće takvih? Ake ne onda makar od onih malo manje prominentnih.

    "BREAKING Dutch Catholics Revolt: Bishops Asked To Admonish Francis" - https://gloria.tv/article/6iT41xTpiTuXAFuYajgBFAzkG
    JbD

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. [UPDATE na 13.04.2018.):
      5 dana kasnije, 13. travnja 2018. neokonzervativna snage iz uprave Radio Maria NL odlučile su ukloniti (po direktivi odozgor!?) ovaj vrlo važan audiozapis - interview sa inicijatorima i potpisnicima PETICIJE svim NIZOZEMSKIM BISKUPIMA!

      No evo, ovdje se još uvijek može naći, skinuti, poslušati i podijeliti ovaj audio-zapis snimke interview-a (na nizozemskom):
      "2018-04-19 Petitie Bisschoppen NL (Aan Tafel Met...)"
      https://drive.google.com/open?id=1rYWjMBs9_anCapTX8tGzBvqWmL1H9PyB
      JbD

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.