ponedjeljak, 4. rujna 2017.

S katedrale

Vidim da je g. Elvir Tabaković objavio, a bitno.net prenio fotografije sa sjevernog tornja zagrebačke katedrale. Podsjetilo me to da nisam sa čitateljima ovog bloga podijelio svoje slike s vrha katedrale. Naravno, Elvirove fotografije su neusporedivo profesionalnije i bolje. No ja sam prije više godina imao jedinstvenu priliku popeti se po skelama gotovo do samog vrha južnog tornja. To sada, a vjerojatno i u skoroj budućnosti, nije moguće. Evo nekoliko uspomena s tog zanimljivog i poučnog razgledavanja.

Iz lifta. 

Sjeverni toranj.Pogled u unutrašnjost južnog tornja.
Tko dolazi na KBF i u crkvu sv. Martina?Shvatio sam sada da su Elvirove fotke pune boja, svjetla i živosti, a moje su mračne i sumorne. To vjerojatno osim o fotografskom umijeću, kameri i vremenskim uvjetima ovisi i o fundamentalnom pogledu na svijet. Izgleda da se moj više ravna onom mišlju o "ovoj suznoj dolini" :-)

Broj komentara: 9:

 1. Da , Elvirove su fotografije pune boja , svjetla i živosti zato jer on dolazi iz tradicionalnokarizmatskih krugova.
  Robelar

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. A mozda i zato sto je bio suncan dan, ima dobru kameru i izvrstan je fotograf.

   Izbriši
  2. A i mozda zato sto koristi Photoshop.

   Luka

   Izbriši
  3. Pa de nam vi pokazite takve fotografije koje ste napravili Photoshopom.

   Izbriši
  4. Govorimo li o tehničkim podacima ili stanju duha?
   Robelar

   Izbriši
 2. Ne znam zašto, ali Zagreb, iako je često oblačan i u magli, nikada ne djeluje sumorno.
  Katedrala je uvijek lijepa, osobito što je u njoj blaženi Alojzije Stepinac.
  Sada nastavljam razmišljati, neovisno od teksta gore:

  Jedino je ne bih dijelio nikada od Splitske - jer to je, barem što se tiče građevine, najstarija katedrala u cijeloj Crkvi, dugostoljetna prvostolnica i to nikada ne smijemo zaboraviti.
  Nekako bi to dvoje uvijek trebalo držati skupa. Jedno s drugim itekako ima veze.
  Mi Hrvati odavno nismo imali kralja pa nam nedostaju poveznice kao primjerice u Francuskoj između Notre-Dame u Parizu i Notre-Dame u Reimsu i sl. (ili što su Srbi imali preko Karađorđevića).
  Upravo su ove poveznice - tu možemo uključiti i romaničku Svetu Stošiju, gotičku Šibensku, baroknu Dubrovačku i Varaždinsku, pa opet onu jedinstvenu Kotorsku...i jedinstvenu Križevačku-važne za katolike u Hrvata, ali i za zdravo domoljublje i osjećaj pripadnosti i Katoličkoj Crkvi od apostolskih vremena, ali i Hrvatskome narodu.
  Ovo od apostolskih vremena nije pretjerivanje. Mislim da će nam genetika pokazati (ili je već pokazala) da su pridošli većinski Hrvati apsorbirali romanizirano stanovništvo koje su našli u našim krajevima i koje je očito bilo uglavnom rimokatoličko.
  Primjerice, Mađari od starih Mađara imaju samo još jezik. Genetika je ista kao i u okolnih naroda pa to opet ne utječe na njihovo shvaćanje mađarske državnosti i domoljublje.
  Nama ovo preslagivanje može biti samo šansa i dosadašnje teze o doseljenih ovima i onima, pokrštenim ovima ili onima, pokatoličenim ovima ili onima, tu ne bi imale šanse, kao ni predbacivanja - ovi su pravi ovi krivi Hrvati.

  Kikii

  OdgovoriIzbriši
 3. Kiki , ne stoji činjenica da mi Hrvati odavno nismo imali kralja. Naš je Kralj štoviše Kralj svih kraljeva i Gospodar svih gospodara. Ne samo da imamo Kralja , nego imamo za Majku Kraljicu Neba i zemlje. Druga je stvar što ih svi ne priznaju , nego samo mnogi .
  Robelar

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. To nikada ne bih dovodio u pitanje! To nas je i održalo kao narod.
   No kako se ovih dana događaju svakakve stvari, kako se i dalje trgovi nazivaju po masovnim ubojicama i monstrumima, kako u drugim državama većina ljudi radi na dobrobit svoje države, a mi stalno imamo petu kolonu koja patološki mrzi sve hrvatsko, katoličko i uništava što god stigne, obradovale su me ove fotografije Stepinčeve katedrale koja usprkos svemu i svima uspravno stoji i odmah mi je pala na pamet osunčanost Sv.Dujma i veza s početcima kršćanstva, ali i jačanje svijesti u nas Hrvata koju baštinu imamo i koliko ponosni trebamo biti. No ponajprije ujedinjeni!
   Tu crtu državnosti i osjećaja za svoj teritorij još nam treba ojačati. Hrvatska pogotovo nije avnojevska tvorevina, nego je puno šira i u prostoru i u vremenu.
   Pogledajmo samo Mađare, Slovence, Slovake, Ruse, Poljake....ili pak Srbe i ovu naciju koja se svakih dvadeset godina drukčije naziva.
   Mi smo na samom dnu ljestvice po svijesti o našoj državi i narodu.

   Kikii

   Izbriši
 4. Svratim s vremena na vrijeme na ovaj uvijek zanimljivi blog i uvijek se zacudim kako pojedini komentatori nadju zavjeru protiv tradicionalizma cak i u benignim stvarima kao sto su fotografije s vrha katedrale.

  Lijep pozdrav

  OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.