utorak, 2. rujna 2014.

Miiiiiiiiiir, miiiiiiiiiiiiiir, miiiiiiiiiiiiiiir je u...

Iz novog intervjua dr. sc. Luke Popova:
Angažirani ste i u Društvu za promicanje tradicionalne mise „Benedictus". Možete li reći nešto više o samome Društvu i njegovim aktivnostima?

Priča počinje 2007. godine, kada je papa Benedikt XVI. objavio glasoviti motuproprij Summorum Pontificum, u kojem je istaknuo univerzalnu vrijednost tradicionalnog rimskog obreda. Osim toga, motuproprij daje neopozivo dopuštenje svakom svećeniku da svoju misu prikazuje po tradicionalnom obredu (preciznije rečeno po misalu sv. Ivana XXIII), a ističe i pravo Ltinska misavjernika da im se omogući pristup tom velikom duhovnom blagu.

Potaknuti tom papinom gestom, skupina vjernika iz Zagrebačke nadbiskupije zatražila je mogućnost prisustvovanja tradicionalnoj latinskoj misi nedjeljama i zapovijedanim blagdanima. Zahtjev je iz prve naišao na određena nerazumijevanja i otpore, da bi u veljači 2011. konačno bio odobren. U međuvremenu, skupina vjernika privržena tradicionalnoj rimskoj liturgiji organizirala se u udrugu „Benedictus", koja za cilj ima promicanje tradicionalne liturgije, te stoji na raspolaganju svakom svećeniku koji se želi upoznati s misom kakva se u Crkvi služila gotovo 1900 godina, sve do liturgijske reforme krajem 1960-ih. Kao rezultat tih nastojanja, danas se u Zagrebu tradicionalna misa služi redovito, svake nedjelje i zapovijedanog blagdana, u crkvi sv. Martina u Vlaškoj ulici, u 11:30 h.

Nažalost, treba reći i to da kod mnogih prelata još uvijek postoji određen otpor prema tradicionalnoj misi, kao da bi tu bilo riječ o nečemu što je štetno ili nepoželjno. Tu bih citirao papu Benedikta koji je napisao: „Ono što je prijašnjim naraštajima bilo sveto, to i ostaje i za nas sveto i veliko, te se ne može najednom potpuno zabraniti ili čak proglasiti štetnim. Svima nam je na korist očuvati bogatstvo koje je izraslo u vjeri i molitvi Crkve, te mu dodijeliti zasluženo mjesto."

Posebno me iznenađuju neki biskupi koji i nakon sedam godina od objavljivanja papinog motuproprija i dalje tvrde da je za služenje tradicionalne mise potrebno ishoditi nekakvu posebnu dozvolu od ordinarijata, iako u samom motupropriju eksplicitno piše da nikakva posebna dozvola nije potrebna.
Hvala Luki što neumorno radi na promicanju tradicionalne mise.

***

Splendor se marljivo dao u borbu protiv modernističkog otrova koji se skuplja pred nadolazeću sinodu. Od brojnih zanimljivih članaka izdvajam onaj Gnocchija o taktici kojom se pokušava razarati katolička vjera i moral. To je obrat onog poznatog citata koji će po novome glasiti "Ako hoćemo da se sve promijeni, sve mora ostati kako jest." Kroz tu prizmu postaju jasnije one čudne i kontradiktorne izjave, one neobjašnjive šutnje s najviših crkvenih razina koje nas prate već godinu i pol dana.

Moram ipak citirati i izvadak iz oporuke jednog svetog biskupa s početka 20. stoljeća. Neka nam svima bude poticaj.
Ponovo ispovijedam da je liberalizam grijeh, fatalni neprijatelj Crkve i Kraljevstva Isukrstova te propast naroda i država. Budući da to želim naučavati i poslije svoje smrti, želim da u prostoriji u kojoj će biti položeno moje tijelo i u crkvi tijekom sprovoda, bude izložena velika ploča koju svatko može vidjeti s natpisom: 'Liberalizam je grijeh. Ovo tu stoji da se ispuni želja pokojnog biskupa.'

Želim i molim da me se pokopa u mojem svetom habitu kao sina moga svetog oca Augustina u kapeli Presvetog Sakramenta u katedrali. Sve ostalo treba biti provedeno u skladu s onim što propisuje Crkva u Pontifikalu za pokop biskupa. Nemam ništa protiv tih svečanosti jer ih je tako odredila Crkva.

***

Izgleda da je fratar koji se solidarizirao s Judom Iškariotskim odlučio prestati biti fratar i svećenik (1,2). Ne mogu reći da me iznenađuje, ali svejedno, pomolite se za njega kao i za tolike koji su izgubili iskru svoga svećeničkog i redovničkog poziva, no ostaju u njima "aktivni" na propast sebi i bližnjima.

***

Kaže gore spomenuti fratar u svom oproštajnom pismu:
U2 ima onu moćnu pjesmu "I still haven't found what I'm looking for". Volim tu pjesmu, jer poistovjećujem se s riječima. Tražim ono nešto. Baš tražim... Ali nisam ga ovdje našao. Tražit ću i dalje...
Podsjetilo me to na neke druge svećenike koji su tako obuzeti popularnom 'kulturom' da će prije citirati nekog pjevača ili zabavljačicu, nego Gospodina i njegove svece.

Na večeras održanoj međureligijskoj nogometnoj utakmici za mir (zvuči glupo i napisati tako nešto) pjevali su Imagine Johna Lennona. Ima li išta prikladnije od te pjesme za ovaj besmisleni događaj? Izgleda da ima. Sjetimo se vrlo uspješne sadnje stabla mira u Vatikanu prije tri mjeseca kada je imam molio svog boga da uništi nevjernike kao i neviđenog mira koji je za tim uslijedio, posebno u Siriji, Iraku i Nigeriji. Predstavnici svih religija odlučili su da sitnice ne smiju stati na put dijalogu i zajedničkim snagama posadili večeras još jedno stablo mira. Tako su smanjili svoj ugljični otisak, još jednom potvrdili da je najvažnije biti zajedno i naglasili da se religije nikada ne smiju krivo tumačiti kao podrška nasilju.

***

 Mislio sam prekinuti moderiranje komentira na novim člancima, ali me nekoliko bolesnih / prostačkih / neukusnih komentara koje sam zatekao u pretincu za moderiranje posljednjih dana uvjerilo suprotno. Znate kako je kad se neki bolesnik namerači. Pomolite se za njega i za mene ili kako bi se reklo na istoku "sami sebe i jedni druge i sav život svoj Kristu Bogu predajmo".

***

Kad smo već kod istoka, otvorena je nedavno nova stranica Križevačke eparhije, a s 1. rujnom započela im je nova crkvena godina.

Broj komentara: 7:

  1. TRADICIONALNA MISA ZA MIR:
    ULAZNA Daj mir, Gospodine, onima, koji te čekaju, da se tvoji proroci pokažu pouzdani; usliši molbe svoga sluge i puka svoga Izraela. - Obradovah se kad mi rekoše: Idemo u dom Gospodnji. - Slava Ocu... - Daj mir, Gospodine...

    MOLITVA Bože, od koga su svete želje, pravi savjeti i pravedna djela, daj slugama svojim onaj mir koji svijet ne može dati, da i srca naša budu tvojim zapovijedima poslušna i sadašnja vremena bez straha od neprijatelja po tvojoj zaštiti mirna. Po Gospodinu...

    POSLANICA Čitanje knjige Makabejaca (II, 1, 1-5)
    Itd...

    OdgovoriIzbriši
  2. Nota bene. Citiram: "Kao rezultat tih nastojanja, danas se u Zagrebu tradicionalna misa služi redovito, svake nedjelje i zapovijedanog blagdana, u crkvi sv. Martina u Vlaškoj ulici, u 11:30 h."
    Hm. Je li izjava doista istinita? Łongin

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Longine, najtocnije ce vam znati odgovoriti u Nadbiskupskom duhovnom stolu. Mi se drzimo odredbi kardinala Bozanica.

      Izbriši
  3. Uz dužno poštovanje, jedna mala digresija vezano za paragraf u kojem se spominje fra Dalibor, Dado Milas. Ne mogu ne zamijetiti vaš šturi komentar, kolumnu o Judi, doduše, pomno izabranu iz njegovog dugogodišnjeg 'opusa' (vjerujem da ste sam naslov smatrali prikladnim, aludirajući na utjecaj 'modernističkog' trenja unutar Svete Majke Crkve), i naravno, usporedba s negativnom konotacijom - njegov odlazak s Judinom izdajom. Za vas je to vjerojatno samo jedna u nizu informacija koju ste željeli 'proslijediti' do posjetitelja ovog bloga, no nama koji ga poznajemo i koji znamo zašto odlazi, nije baš tako bezbolno. Pisali ste o čovjeku koji je svojom jednostavnošću, jezikom bez dlake i zasukanim rukavima pokazao mladima da su sadašnjost (a ne budućnost, kako to mnogi kažu) Crkve. I pazite, govorimo o dijapazonu od 15-25 godina, djeci koja moraju prvo shvatiti što je 'Novus Ordo', čuti da je postojalo nešto prije (Tradicionalna Latinska Misa), a onda pokušati uvidjeti razliku. A i sami znate, sudeći po dugogodišnjem hrvanju s mnogim pametnim glavicama, da to nije nimalo lako.
    Što se tiče njegovog glazbenog izbora, pitat ću ga zašto nije uzeo neki biblijski citat ili misao sv. Franje, mada mislim da bi u ovom slučaju moglo proći i ono Shakespeareovo 'biti ili ne biti'. Laudetur Iesus Christus!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. In aeternum.
      Nisam pomno birao njegovu kolumnu, tog svecenika ni ne znam i zelim mu sve najbolje. Sjetio sam se jos dok sam prije cetiri godine pisao clanak o Krizu Zivota da sam i njegove kolumne tamo nalazio, a ova o Judi mi je posebno ostala u sjecanju. Ni tada, a ni sada mi se takvo razmisljanje nije cinilo dobrim temeljem za duhovni poziv (ni uopce za krscansko shvacanje milosrdja).

      Sto se tice citiranja popularne glazbe kao "duhovne pouke", ta posast se prosirila posvuda, a u ovom konkretnom slucaju mi je posluzila samo kao prijelaz na iducu temu o utakmici.

      U svakom slucaju, pozivam sve citatelje bloga da izmole barem jednu zdravomariju da Bog prosvijetli doticnog patera i izvede ga na pravi put.

      Izbriši
  4. Hvala vam na iskrenosti. Očito ste nastavili pratiti sadržaj na dotičnom portalu jer je njegova kolumna napisana skoro godinu dana poslije vašeg članka. Odazivam se pozivu, prvi ću izmoliti Zdravomariju, ne zato što ste vi pokrenuli akciju spasavanja njegove duše, nego zato što mislim da je to krćanski.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kolumna je bila napisana u trenutku kad sam ja pisao clanak, pa nisam isao stari clanak dopunjavati. U medjuvremenu je portal Kriz zivota zatvoren i ponovno otvoren, sto uostalom vidite i iz linkova u mom clanku koji ne funkcioniraju.

      Pogledam i danas ponekad Kriz zivota, ali sad su jos prozirniji, nego prije.

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.