nedjelja, 15. prosinca 2013.

Treća nedjelja Došašća

Na današnju 3. nedjelju Došašća, te na 4. nedjelju korizme Crkva predlaže da misno ruho bude ružičaste, a ne ljubičaste boje. Objašnjenje ovog postupka već smo odavno iznijeli na ovom blogu, a možete pogledati i ovaj broj liturgijskog tjednika.

Prije dvije godine posudili smo ružičasto misno ruho za tradicionalnu misu u sv. Martinu, fotografije pogledajte ovdje. Nakon toga više nismo bili u mogućnosti posuditi ružičasto ruho, pa je korišteno ljubičasto što je uostalom standardna alternativa koja se primjenjuje u većini hrvatskih župa.

Ove je godine uoči adventa Društvo Benedictus naručilo novi ružičasti komplet ruha za misu (misnica, štola, manipul, veo i bursa) koji je blagoslovljen prema starom obredu (str. 271-273 u obredniku). Kao i obično, molitve starog obreda blagoslova djeluju mnogo moćnije i bogatije od onih novog obrednika. Iznosim samo prvu od triju molitava:
Svemogući, vječni Bože, ti si po svojem službeniku Mojsiju naredio, da se načini velikosvećenička, svećenička i levitska odjeća, u kojoj će se pred tobom na čast i diku imena tvoga vršiti služba: usliši milostivo naše vapaje, izlij milost svoju na ovu svećeničku odjeću, dostoj se nju po svom neznatnom slugi oči+stiti, blago+sloviti i posve+titi preobilnim blagoslovom, da bude prikladna i blagoslovljena za božanske službe i svete tajne. Daj također, da tvoji biskupi, svećenici i leviti, koji će se oblačiti ovom svetom odorom, budu zaštićeni i obranjeni od svih napadaja i napasti zlih duhova; daj da oni tvojim tajnama pravo i dostojno služe i drže ih se te u njima tebi dragi pobožno ustraju. Po Kristu Gospodinu našemu. O. Amen.

Autor u sjeni (ili zagradama) ovog bloga uslikao je danas za nas nekoliko fotografija od kojih izdvajam samo sljedeće dvije (malo sam ih orezao). Vjerujem da ćemo uskoro imati i fotografije bolje razlučivosti, ali mislim da je i na ovima vidljivo kako smo ispravno odlučili. Možda biste i vi htjeli nabavite za svoju crkvu ružičasto ruho (kako lijepo savjetuje i gore spomenuti liturgijski tjednik). Na internetu su dostupne mnoge opcije, a mi smo ovo ruho kupili ovdje.


PS. Kao što je često slučaj, fotografije ne mogu prikladno prenijeti nijanse boja.

Broj komentara: 46:

  1. Upravo vidjeh da jos mnogo fotografija mozete naci na facebook stranici Tradicionalna latinska misa u Hrvatskoj.

    OdgovoriIzbriši
  2. Misnica je lijepo dizajnirana, a boja je necrkveno napadna i ženskarasta. Možda zato što je novost?!! A što nedostaje staroj ljubičastoj? Ako današnja Crkva nešto predlaže ne mora biti mudro, ovisi tko što predlaže i jesu li motivi svrsishodni i u duhu Tradicije.

    Augustin

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Naporni ste. Odite lijepo u svoj rezervat na znate-već-kojem-blogu, pa tamo liječite svoje frustracije. A do tada, lijep "ženskarasti" pozdrav:
      http://i30.photobucket.com/albums/c305/benodette/2012%20Q4/Dec1612ParishReuters9a_zps692c72e4.jpg

      ED

      Izbriši
    2. Ne bi se trebalo srditi. Ako covjek ne razumije ne znaci da je zlonamjeran. A ako i jest zlonamjeran (sto mi se u ovom slucaju ne cini), par komentara na temi se mogu istrpiti.

      Augustine, procitajte si tekstove na koje su linkovi dani u prvom odlomku ovog posta.

      Izbriši
    3. ne razumjem augustine o čemu pričate, ružičasto ruho je ruho koje se koristi i u tradiciji a čak može prema OURM pavla VI i u novus ordo na 3 nedjelju došašća gaudete i 4.nedjelju korizme. laetare
      MC

      Izbriši
    4. Članak 131. općih odredbi Rimskog misala iz 1962. kaže: Paramenta coloris rosacei adhiberi possum, dominica III Adventus et dominica IV Quadragesimae, sed in Officio et Missa diei dominici tantum. Naravno, uvijek može ljubičasta.

      Izbriši
  3. Lijepo mi je vidjeti oltar crkve u kojoj sam kršten. Łongin

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Longine, vrlo bih rado cuo/vidio vise o tome. Znaci li to da je u sv. Martinu postojala krstionica ili je nekako drugacije rijeseno? Imate li koju fotografiju iz sv. Martina iz tog doba?

      Izbriši
    2. Na žalost pojele su ih kutije koje su diljem Zagreba i okolice ... Možda bi i koji album pronašao. Ne sjećam se krstionice i to s pravom jer je nije niti bilo. Početkom devedesetih. Slike vam se sigurno ne bi svidjele jer smo pjevali, bile su gitare, bubnjevi, bongosi ... vjerojatno bi, iz svoga aspekta, slike povezali s onom "Bože, pogani evo provališe ..." Tada su katekumenat vodila braća salezijanci. Meni je to bio prvi susret s kršćanstvom uopće pa si ne predbacujem. Nisam znao za vetus i novusordovske kontroverze i nisam se opterećivao time. Ali eto, ljudi se mijenjaju ... Łongin

      Izbriši
  4. Gospodin vjerojatno nije "tradicionalist s interneta" poput vas, Toma, pa mu linkovi neće puno značiti...

    ED

    OdgovoriIzbriši
  5. Na velumu iz poveznice gdje ste kupili ruho ne sviđa mi se velum s petokrakom, ali kulturološki valjda ondje nema takvo obilježje kao u našim krajevima. Ove misnice su mi ok, kao i simbolizam iste. Łongin

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Probat ću staviti poveznicu. Ł

      Izbriši
    2. Ne ide mi baš. Ona slika sa Svetom obitelji i natpisom u prijevodu "Hosana, slava Bogu na visini a na zemlji mir ljudima dobre volje" Ispod vinjete s natpisom iznad Svete obitelji je žuta petokraka zvijezda. Simbolizira valjda onu zvijezdu koja je vodila mudrace s Istoka. Łongin

      Izbriši
    3. Ocito nisam dobro citao, ja sam mislio da ima neke veze s ovim nasim ruhom.

      Izbriši
    4. Longine, ako vam se to ne sviđa, nemojte se sablazniti od ovoga:

      Izbriši
    5. Aggelos.
      Malo me toga može sablazniti. Ne kažem da me ne može ništa sablazniti, nego malo toga jer su mi se oči do sita nagledale i uši do sita naslušale. Svega i svačega pod kapom nebeskom i u Crkvi Božjoj. Problem bi bio npr. da su zvjezdice na grbu crvene :) Łongin

      Izbriši
    6. Inače, u grbu pape Franje zvijezda u lijevom donjem dijelu je u prvim danima bila petokraka, ali je onda dobila osam krakova. Simbolika petokrake (također u američkoj zastavi!) je očito bila dovoljno kontroverzna da je napravljena promjena. Estetski, meni je osmerokraka ljepša.

      Izbriši
    7. Problem je u preobražaju simbolike. Pentagram danas ima posve drugo značenje od onoga nekoć. To je profanacija i njezina opasnost. Nešto kao kada gregorian na koralni način grgurovskim ili gregorijanskim stilom pjevaju svjetovne pjesme. S vremenom, a i danas se susrećem s tom vrstom zabune, primjerice, mladi misle kako su to crkvene pjesme i kako su oni koji te pjesme pjevaju i svijetom u baršunastim kimonima (da ne reknem habitima s kukuljicom) nastupaju gotovo pa crkveni red. Kakva nas budućnost čeka možemo samo zamisliti. Łongin

      Izbriši
  6. Toma , drugi put vas savjetujem da isto ruho naručite direktno od proizvođača i to povoljnije na ovoj stranici. Ja sam naručivao , dođe za oko 12-15 dana
    http://catholicliturgicals.com
    MC

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da ovi u Indiji i u Engleskoj nabavljaju iste (ili vrlo slicne) materijale, ali da sami kroje svoje misnice i jedni i drugi.

      Izbriši
    2. MC, a zasto ne naručiti od naših majstora koji također jako dobro rade
      P

      Izbriši
    3. Gdje se mogu naruciti i vidjeti djela tih nasih majstora?

      Izbriši
    4. U Verbumu :) Łongin

      Izbriši
    5. Volio bih ipak da mi P odgovori.

      Izbriši
    6. u verbumu je samo talijanska roba, drugim riječima misnica od običnog benetona na kojoj je jedan križić koji izgleda ko pregažena žaba košta oko 1500-2000 kn, iz poljske se za taj novac mogu kupit svečana misnica i 2 dalmatike. na kaptolu 29 ima radnja"misna vina " koja prodaje proizvode jedne gospođe iz podravine koji nisu loši , ali najidealnije (koliko sam čuo) kad se ode kod te gospođe direktno i jasno joj se "nacrta" kakvu misnicu želiš. Jer neke stvari koje ona serijski napravi po svom nahođenju su malo neukusne (kombinacija baroknog ili rokoko ukrasa i pleter-križa npr), iako kvalitetom neupitne. Što se tiče svete klare, tu se može čak i naći lijepih stvari ali su bezobrazno skupe, većinom uvoz iz italije ali moje oko je prepoznalo i uvoz i iz poljske koji drži jednaku cijenu kao i ovaj uvoz iz italije. Na svećeničkom tjednu na šalati bude časnih koje izlažu svoje proizvode, ali one su još uvijek uglavnom u modi 80-ih kad su bile popularne misnice na grožđe, pogaču kruha, glinenu čašu(kalež) i ostalu patetičnu ikonografiju proizišlu iz duha II vatikanskog. U rovinjskom selu pored rovinja ima isto neka koja radi misnice -nisam baš zadovoljan radovima, a jedan svećenik mi je reko "ta ti uopće u crkvu ne ide a time se bavi"
      MC

      Izbriši
    7. Jel znate mozda koju talijansku stranicu s kvalitetnijim proizvodima (ne uvoznim)?
      Slazem se potpuno s komentarima ovih nekoliko prodavaonica, takva sam i ja iskustva imao.

      Izbriši
    8. http://www.vestments.pl/en_GB/c/ROMAN-VESTMENTS/6 -ovo je poljska stranica koja ima i kvalitetnijih proizvoda, pri dnu čak i ručno vezenih koji su preskupi, ali Bože moj, to se kupuje da traje.

      http://www.euroclero.it/ ovo je euroclero, nalazi se odmah pored kolonada bilzu dvorane pavla VI. -dosta poznata i cijenjena radnja s kvalitetnim proizvodima i za modernistički i tradicionalistički ukus.

      http://serpone.it/Cataloghi/SerponeSrlAS2012.pdf Serpone, po meni najopremljenija radnja u rimu a imaju sve od igle do aviona, to je radnja u kojoj sam vidio kupiti procesionalni suncobran, ja mislim da toga u Hrvatskoj neću vidjeti za života za kupiti. Imaju razne stvari tipa i lustere za crkve, pa sirove robe na metre za šivanje antependija, misnica , biskupskih mitra i štapova .imaju pdf katalog koji možete preuzeti

      http://www.barbiconi.it/categoria.asp?idscat3=52 - barbiconi, ovo je radnja blizu pantheona, oni imaju vrlo profinjene tradicionalne ali čak i moderne misnice, mislim nisu kopija baroka ali opet su , mislim da ćete se čak i vi toma složiti ukusne.

      Mancinelli se nalazi u borgo pio ulici, ali nemaju stranicu, vlasnici vrlo srdačni i ljubazni, nisu preskupi a opet su kvalitetni a pogotovo za kleričku odjeću. Imaju i finih misnica

      http://lavs.it/ Lavs- po meni najluksuznija i najkvalitetnija radionica , Uglavnom sve kopiraju srednjovjekovni tip misnica. 11-14 st. ali bezprijekorno kvalitetne. Držao sam njihove radove u rukama i znam o čemu pričam , to je neopisivo dobar materijal i kvalitetan vez. Njihove produkte je često nosio papa emeritus. Uglavnom se te misnice tradicionalistima koje poznam ne sviđaju... neznam zašto dok su po meni to najkvalitetnije misnice koje sam igdje vidio.
      Toliko od mene
      MC

      Izbriši
    9. Puno hvala na linkovima i opisima. Jednog dana vjerujem da cemo ih i koristiti.

      Izbriši
  7. P .hoćete da vam odgovorim? evo zašto, jednom sam kod jedne majstorice nosio misnicu koju sam naručio preko interneta za 140. eura da mi skroji istu ali samo druge boje i tražila me za to 3500 kn. . Toma, ovi iz engleske uvažaju iz indije , to su potpuno iste misnice, pogledajte malo ponudu na toj indijskoj stranici pa ćete vidjeti o čemu pričam, cjene su jeftinije naravno jer je cijena rada i materijala tamo jeftinija. ista situacija je i sa poljskom, na poljskim stranicama ima prekrasnih misnica za 100-200 eura i "kazula" i "boromejki" i nađem na američkim stranicama iste misnice za 700-900 $ i još napišu proizvedeno u poljskoj. Imam iskustva s nabavkom ruha pa znam o čemu pričam
    MC
    MC

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Izgleda da ste u pravu, morat cu iduci puta biti oprezniji jer je razlika 110$ vs. 150£ ipak drasticna.
      Ipak, prosli put kad smo narucili kod tih iz Indije nisu mjesec dana nista odgovarali, a trebalo je i vise od toga da misnica stigne tako da je recimo ova upotreba jucer malo doprinjela amortizaciji razlike :-)

      Izbriši
    2. I kod ovih u Poljskoj smo isto nabavljali.
      Sve u svemu lijepe su to misnice (i indijske i poljske), ali volio bih kad bismo mogli priustiti ipak klasu bolje koje nazalost kostaju par puta vise.

      Izbriši
    3. gdje ste u poljskoj nabavljali ? možete li mi stavit link?
      MC

      Izbriši
    4. Ma standardno: http://www.chasubles.eu/

      Izbriši
    5. da, danas to uza sve robotizirane šivaće mašine košta relativno skupo a što mislite kako je bilo u 18 stoljeću , kolika je onda morala biti cijena jednog rada.... A opet u nekim našim i siromašnijim župama se mogu naći(gdje ih nije progutala vatra potpaljena plamenom duha II vatikanskog) veličanstveni radovi. Tad su ljudi od usta odvajali da bi nešto tako si priskrbili za svoju crkvu.

      Izbriši
    6. Ovu smo uzeli (ne da mi se sad traziti po njhovim stranicama, nije bilo preko ebaya).

      Izbriši
    7. Anonimno (!?), slazem se, ali nekako mi se cini besmisleno da skupljamo novac i kupujemo ultra fine misnice kad ih nemamo gdje na prikladnom mjestu cuvati, a imali smo i vaznijih stvari koje su nam falile. Ove koje imamo na posudbi iz katedrale su sasvim ok.

      Izbriši
    8. ovo je "woven" misnica dakle u kojoj je ukras plitak tj utkan u tkaninu i nisu baš nešto reprezentativne, uvijek nastojte uzimati "embroidered" na njima su ukrasi izvezeni dakle reljefni su i opipljivi a samim time po mom ukusu ljepši.
      MC

      Izbriši
    9. Te su i skuplje, a ova misnica je do sada koristena samo nekoliko puta. U sv. Martinu imamo (posudjenu) misnicu, pa je ova koju smo narucili koristena samo kad je izvan sv. Martina trebao sluziti svecenik koji je mozda nije imao.

      Izbriši
    10. MC ima jedan svecenik blizu Zagreba kroji misnice, vecinom ruski borkat. Misnice su jako dobre. Nazalost nema nikakvu stranicu vecinom kroji samo sebi ali se relativno lako preko nekoga moze nabaviti ods njega
      P

      Izbriši
  8. A tko je taj netko, preko koga se može doći do toga svećenika? Imaš li kakav kontakt?
    Stephanus

    OdgovoriIzbriši
  9. Svećenik Jole izrađuje lijepe tradicionalne misnice, koje nisu uopće skupe, a kupnjom od njega pomaže mu se jer je u teškom materijalnom stanju.

    OdgovoriIzbriši
  10. Baš me zanima: prije koncila, jesu li se nosile albe i rokete bez čipke - sa ornamentikom? Jel ima kakvih slika da malo i to vidimo?

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.