subota, 19. siječnja 2019.

Kraj jedne ere

Papa dokida Povjerenstvo Ecclesia Dei

Papa Franjo otpuhnuo je Povjerenstvo Ecclesia Dei

(Rim) Papa Franjo danas je dokinuo Papinsko povjerenstvo Ecclesia Dei. Glasine o tome pojavile su se već tijekom Došašća prošle godine.

Povjerenstvo je integrirano u Kongregaciju za nauk vjere. Za motuproprij Summorum Pontificum pape Benedikta XVI. i vjernike koji su povezani s tradicionalnim oblikom Rimskoga obreda nakon prvoga pregleda u biti se ništa ne mijenja. Barem s pravnoga stajališta.

De facto, u mnogim biskupijama, osobito u onim krajevima koji dosad nisu baš bili skloni Tradiciji, puše prilično leden vjetar. To vrijedi navlastito za Italiju. Konkretne posljedice novoga motuproprija još će se vidjeti.

Ubuduće će se razgovori između Svećeničkoga bratstva sv. Pija X. (FSSPX) i Svete Stolice voditi izravno preko Kongregacije za nauk vjere. Izravni sugovornici jesu sukladno tomu kardinal Luis Ladaria Ferrer SJ (za Svetu Stolicu) i novi generalni poglavar p. Davide Pagliarani (FSSPX).

Ako slijedimo ono što donosi današnji dokument, dijalog će se uglavnom usredotočiti na pitanja nauka vjere koja se tiču Drugoga vatikanskog sabora.

Pozadina događaja

Povjerenstvo Ecclesia Dei utemeljio je istoimenim motuproprijem Ivan Pavao II. 1988. godine. Ono je ponajprije trebalo služiti kao institucija kojoj se mogu obratiti oni koji nisu htjeli napraviti korak koji bi vodio do raskida s Rimom koji se stvorio za Svećeničko bratstvo sv. Pija X. kada je nadbiskup Marcel Lefebvre bez dopuštenja zaredio biskupe jer je Rim reagirao ekskomunikacijom biskupa zareditelja i novozaređenih biskupa.

I zbilja je otad nastalo nekoliko zajednica, ponajprije Svećeničko bratstvo sv. Petra (FSSP) još 1988. godine, koje su stupile u jedinstvo sa Svetom Stolicom i koje su bile pod upravom ovoga Povjerenstva.

Motuproprijem Summorum Pontificum iz 2007. godine ovaj je vid papa Benedikt XVI. dodatno ojačao tako što je ovo Povjerenstvo dobilo nadležnost za praktičnu provedbu motuproprija Summorum Pontificum i za odlučivanje glede pitanja koja se pojave u svezi s tradicionalnim obredom.

Kada je Benedikt XVI. 2009. godine dokinuo ekskomunikaciju biskupa FSSPX-a koji su bili zaređeni 1988. godine i koja je odonda bila na snazi, preustrojio je Papinsko povjerenstvo Ecclesia Dei motuproprijem Ecclesiae unitatem. Podložio ga je pročelniku Kongregacije za nauk vjere i učinio ga tako dijelom Kongregacije za nauk vjere. To stoga jer su prvi put počeli službeni razgovori s Bratstvom sv. Pija X., kod kojih je uglavnom bilo riječi o pitanjima nauka vjere za što je nadležna Kongregacija za nauk vjere.

U svibnju 2012. godine i u svibnju 2017. godine na zasjedanju kardinala članova Kogregacije za nauk vjere odbačeni su, koliko je poznato, sporazumi s Bratstvom sv. Pija X. koji su postignuti tijekom razgovora, odnosno odbačeni su stavovi Bratstva sv. Pija X. prema kojima bi se trebalo ponovno uspostaviti jedinstvo sa Svetom Stolicom.

Potkraj lipnja Franjo je otpustio kardinala Müllera s mjesta pročelnika Kongregacije i imenovao kurijalnoga nadbiskupa Ladariju njegovim nasljednikom kojega je kasnije kreirao u kardinala.

Papa Franjo piše u svojemu današnjem motupropriju da je kardinalsko zasjedanja Kongregacije za nauk vjere u studenome 2017., dakle kratko nakon neuspjeha gore spomenutoga pokušaja, izrazilo želju da se dijalog između Svete Stolice i Bratstva sv. Pija X. izravno prenese Svetoj Stolici jer se otvorena pitanja prvenstveno tiču nauka vjere. To je Papa prihvatio još toga istog mjeseca.

Obrazloženje

To je učinilo i plenarno zasjedanja Kongregacije za nauk vjere u siječnju 2018.

Papa Franjo ustvrdio je danas u svojemu novom motupropriju da se „okolnosti“ pod kojima je Ivan Pavao II. uspostavio povjerenstvo Ecclesia Dei, „danas mogu držati promijenjenima“:

- jer su „instituti i redovničke zajednice koji obično celebriraju prema izvanrednome obliku, danas postigli vlastitu stabilnost po brojnosti i životu“;

- jer su svrha i pitanja kojima se bavi Papinsko povjerenstvo Ecclesia Dei „uglavnom doktrinarnoga reda“.

Franjo je današnji motuproprij uz ove vidove obrazložio i željom da spomenuta svrha i pitanja kojima se valja baviti „u svijesti crkvenih zajednica postaju sve očitijima“.

Mjere

Motuproprij obuhvaća tri članka.

- Prvi članak određuje da je Papinsko povjerenstvo dokinuto i da odluka odmah stupa na snagu.

- Drugi kaže da su zadaće Povjerenstva „posvema“ prenesene na Kongregaciju za nauk vjere unutar koje se stvara „vlastita sekcija“ koja nastavlja zadaće „nadzora, poticanja i zaštite“ koje je imalo dokinuto Povjerenstvo.

- Treći članak tiče se proračuna dokinutoga Papinskoga povjerenstva koji postaje dijelom redovitoga knjigovodstva Kongregacije za nauk vjere.

Papa Franjo koji je potpisao motuproprij 17. siječnja odredio je k tome da spomenuti članci stupaju na snagu današnjom objavom i da se potom trebaju objaviti u Acta Apostolicae Sedis.

„Papin glasnogovornik“ objašnjava značenje

Prvi put od imenovanja danas je postao vidljiv preustroj vatikanskih medija. Andrea Tornielli objavio je komentar o novome motupropriju s naslovom „Ecclesia Dei, okončana izvanrednost“, koji je Vatican News objavio na raznim jezicima.

Tornielli koji je do svoga imenovanja glavnim urednikom svih vatikanskih medija djelovao kao kućni vatikanist pape Franje, ima izravan pristup Papi. Smije se pretpostaviti da je s papom Franjom dogovoren i sadržaj njegovoga komentara.

Tornielli pripisuje današnjemu motupropriju „dvostruko značenje“.

„Prvo, Papa podsjeća na to da izvanredni karakter zbog kojega je Ivan Pavao II. ovu povjerenstvo uspostavio 1988. godine, više ne vrijedi.“

„Stanje nužde“ o kojemu se onda govorilo, danas više ne postoji, „također i zahvaljujući odluci Benedikta XVI. da dopusti uporabu misala iz 1962. godine kako ga je objavio sveti Ivan XXIII. prije početka Koncila“. Sastav staroobrednih zajednica jest „konsolidiran“, piše Tornielli.

Drugo značenje u svezi je s „procesom koji je pokrenuo papa Benedikt XVI.“ 2009. godine, a to su razgovori s Bratstvom sv.Pija X.

O Bratstvu sv. Pija X. Tornielli je napisao važne stvari:

„Kako je i poznato, pitanje je nauka, nakon dokinuća ekskomunikacije nedopušteno zaređenih biskupa 1988. godine, slobodne uporabe Rimskoga misala iz 1962. godine i ovlasti koje je papa Franjo dodijelio svećenicima Bratstva sv. Pija X., također i najvažnija još otvorena tema.“

Papin šef medija kaže faktički da je papa Benedikt XVI. dopustio uporabu tradicionalnoga obreda i da je papa Franjo priznao ređenja svećenika Bratstva sv. Pija X. i njihovu podjelu sakramenata. Ova točka u prošlosti je dovodila u nedoumicu mnogobrojne vjernike. U godini milosrđa papa Franjo dopustio je svećenicima Bratstva podjelu sakramenta Pokore, kasnije sakramenta Ženidbe. Time se to doduše čini prije formalnoga, kanonskoga priznanja Bratstva, ali se kaže da o tome nema otvorenih pitanja. Izjava glasi: tko kao svećenik može valjano i dopušteno podijeliti jedan sakrament, može podjeljivati sve sakramente.

Tornielli iznosi još jednu specifičnu uputu:

„To vrijedi osobito sada jer se promijenila uprava Bratstva. Novi poglavari Svećeničkoga bratstva zbilja su nagovijestili da će moliti za daljnje razgovore sa Svetom Stolicom o tekstovima Drugoga vatikanskog sabora: osjetljiva tema kojom će se sada baviti pročelnik Kongregacije za nauk vjere, kardinal Luis Ladaria.“

O dosadašnjim dužnosnicima i suradnicima Povjerenstva Ecclesia Dei motuproprij ništa ne govori. Kod Torniellija nalazi se uputa da će se pri uspostavi nove sekcije Kongregacije za nauk vjere i za zadaće koje su joj prenijete „posegnuti za osobljem koje je dosad bilo zaposleno u Povjerenstvu“. Vrijedi li to i za kurijalnoga nadbiskupa Guida Pozza koji je od 2009. s kratkim devetomjesečnim prekidom tajnik Povjerenstva, još nije poznato [poznato je da ne vrijedi, opaska TB].


Tekst: Giuseppe Nardi
Izvor: https://katholisches.info/2019/01/19/papst-schafft-die-kommission-ecclesia-dei-ab/

3 komentara:

  1. Mnogima zbilja nije jasno o čemu je riječ.
    Bilo bi krasno kad bismo mogli reći da je riječ čak o poboljšanju ili samo preustroju.
    Ipak neke talijanske novine donose naslove u stilu: "Papina neuljudnost prema tradicionalistima. Ukinuto Povjerenstvo Ecclesia Dei - tako se Bergoglio bori protiv tradicionalizma."
    Modernisti ovo već tumače kao konačan odgovor na sve ono što su morali proživjeti za pontifikata Benedikta XVI: nadaju se protjerivanju Tradicije.
    Valja pričekati i vidjeti, no...

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  2. Mala tempora currunt, sed peiora parantur.

    I.T.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Stanno passando brutti tempi, ma se ne preparano di peggiori.

      Valeria

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.