subota, 11. svibnja 2013.

Gene Wolfe - The Sorcerer’s House

Nisam već dugo pročitao nikakav, a kamoli dobar roman. Tako sam primjetivši ovu preporuku na blogu autora znanstveno-fantastičnih knjiga čije postove cijenim, premda zbog obimnog teksta rijetko dočitam do kraja, brže bolje pohitio pronaći Čarobnjakovu kuću Genea Wolfa na internetu. Srećom ubrzo sam je pronašao (epub) i moram reći da sam zaista uživao čitajući je. Neću vam previše otkrivati radnju, pa navodim samo nekoliko odrednica. Roman je pisan u epistolarnom obliku i autor se majstorski poigrava tom formom u kombinaciji s nepouzdanim pripovjedačem koji piše većinu pisama. Glavni lik lutajući manjim mjestima u besparici, nailazi na napuštenu kuću, a sve se odvija upravo po njegovu izlasku iz zatvora gdje ga je zbog financijske prijevare na nekoliko godina smjestio vlastiti brat blizanac. Situacija iz poglavlja u poglavlje postaje sve čudnija, a usporedno s razvojem bajkovitih (fantasy) elemenata saznajemo i sve više o zanimljivoj obiteljskoj povijesti.

Ovaj roman nije prikladan za djecu, ne toliko zbog nekih odraslih situacija koje se pojavljuju, koliko zbog zahtjevnijeg razumijevanja i čitanja između linija. Ipak ću napomenuti da vas ne treba odbiti spominjanje čarobnjaka jer ovdje nema govora ni o nekom harrypotterovskom, a kamoli još težem veličanju magije. Naprotiv, u nekim pogledima se pojavljuju vrlo prihvatljiva, čak osvježavajuća razmišljanja o ovoj tematici. Premda bih volio tvrdnje potkrijepiti, neću ništa citirati, ali ako si želite uništiti iznenađenja, pročitajte osvrt koji sam naveo na početku ovoga teksta.

Svakako da Čarobnjakova kuća nije knjiga za one koji ne podnose fantasy literaturu, ali ako ste u komplementu toga skupa i tražite dobru knjigu, bacite pogled! Možda vam se svidi kao i meni.

* * *

2 u 1 (druga, vrlo kratka preporuka u istom postu): Jedna starija knjiga, ali dobra, u engleskom govornom području klasik: Princeza i goblin Georgea MacDonalda. Prikladna i za odrasle i za djecu, a ako je i nećete čitati mlađoj djeci jer je dostupna samo na engleskom, možete je barem iskoristiti kao obilan izvor nadahnuća za priče za laku noć. Isprobano zadržava pozornost malih slušača, možda i predobro.

3 komentara:

  1. Hvala na preporuci, ide na to-do listu čitanja!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo je jedna od slabijih knjiga koje je pisao, vjerojatno najjednostavnija i direktnija, bez velikih meta narativa, kompleksih likova i mašte koju inače koristi u svojim djelima. Vjerojatno je najbolji katolički pisac dvadesetog stoljeća, moja preporuka su Knjiga novog sunca, Peta glava Kerbera i njegova zbirka priča Otok doktora Smrt i druge priče.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na preporukama, ali moram priznati da ne volim prekompliciranu fikciju.

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.