petak, 21. rujna 2012.

M. Markov - Katolička liturgika

Od današnjeg dana moram nažalost koristiti novo Blogger sučelje koje je po mom mišljenju užasno nepraktično i stoga iritantno. Do danas sam uspijevao vratiti staro sučelje, ali sada mi "don't be evil" Google javlja da to više nije moguće. Zato imajte razumijevanja.


Ovo je, dakako, nevezano uz temu posta u kojem vam donosim zanimljivu knjižicu "Katolička liturgika za srednje škole". Knjige o liturgiji, a posebice Kniewaldovu Liturgiku već smo na ovom blogu spominjali, ali ova knjiga meni je zanimljiva iz barem dva razloga. Najprije zato što u sažetom i preglednom obliku donosi i definira pojmove koje bi svaki katolik trebao znati, pa je zaista primjerena širokom rasponu uzrasta. S druge strane, uspoređujem je (prema sjećanju, doduše) s konfuznim vjeronaučnim udžbenicima koje sam morao trpjeti u osnovnoj školi (npr. onaj Snagom Duha) i iz kojih se vjerojatno ničega ne sjećam pa se pitam zašto su morali izmišljati toplu vodu.

dr. Matija Markov - Katolička liturgika za srednje škole, Zagreb 1944.

Hvala čitatelju koji je skenirao i poslao nam ovu knjigu!

Broj komentara: 8:

  1. Nesto nevezano uz ovu temu;Danas u -Mir i dobro-Biskup Uzinic kaze kako problem nedostatka svecenickog pomladka u Dubrovackoj biskupiji vidi u
    "pretjeranom tradicionalizmu" (kao da nikad nije izasao iz Dubrovnika il Bosne pa da nezna kako je stanje sa zvanjima na zapadu,tamo gdje je "pretjerani tradicionalizam"vec odavno nestao te kako su citali neke dokumente II V-koga i naovamo.Kao da je Crkva stvorena 1965-te.

    A i biskup Kosic upucuje lijepu cestitku novom muftiji,"njegovajuci i utvrdjujuci svaki svoj vjerski identitet jer jedino smo tako ravnopravni subjekti"-pa zar na to biskup hoce reci kako i islam treba "njegovati i utvrdjivati"isto kao i krscanstvo,zar to znaci da je Muhamed isto sto i Krist,il je mozda Krist isto sto i Muhamed?

    ALex

    OdgovoriIzbriši
  2. Bode oči "nezavisna država Hrvatska na naslovnici"..odaje li to političko usmjerenje i autora i tome?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Anonimno, molim vas da koristite neko ime ili nadimak.

      Izbriši
  3. Pa sta bi trebala biti Zavisna? Bit ce od slijedece godine jos i vise....

    OdgovoriIzbriši
  4. Ne ulazeći u diskusije o zavisnosti tzv. "NDH", zanima me, odaje li isticanje naslovnice sa dotičnim nazivom političko usmjerenje autora bloga?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Anonimno, molim vas da koristite neko ime ili nadimak.

      Izbriši
  5. Ovaj naziv države: "Nezavisna Država Hrvatska" može smetati samo onima koji žive u prošlosti.
    I opterećeni tom prošlošću.
    Slično i naziv BK: "Biskupska konferencija Jugoslavije". Zar to govori o biskupima da su bili jugosloveni? Koliko znam, tek jedan biskup se izjašnjavaokao "jugosloven".
    To je jedna odrednica koja smješta dotično djelo u prostor i vrijeme i ništa više.
    Jole

    OdgovoriIzbriši
  6. Stvarno dobra logika; po tome bode u oči da je vlasnik domene ovog bloga Google a svi znamo da je njegovo sjedište u SAD pa možda samim time je i autor ovog bloga za Obamu!?

    ... nevjerojatne ideje ljudi imaju

    Krešo

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.