petak, 15. siječnja 2010.

Što vjerovati?

Evo jedne vrlo jasne i pregledne stranice koja sadrži popis dogmi Katoličke Crkve uz napomenu o stupnju obvezatnosti pojedine tvrdnje. Popis je sastavljen prema engleskom prijevodu knjige Ludwiga Otta Grundriss der Katholischen Dogmatik (Osnove katoličke dogmatike).
Dvije napomene:
  • Prvi engleski prijevod, u pedesetim godinama 20. stoljeća, imao je brojne pogreške. Ne znam jesu li te greške ispravljene u novijim izdanjima (popis odozgo je iz izdanja iz 1974. godine) i da li su greške učinjenje u samim izrekama tvrdnji, a ne samo u njihovim objašnjenjima. 
  • Ovo nije službeni dokument Crkve. U tom smislu bolje je poslužiti se Katekizmom Katoličke Crkve (engleski: 1, 2; hrvatski 1, 2, 3, word doc) koji je doduše "sigurno pravilo za poučavanje vjere", ali nije tako pregledan i jasan.
Još jedan vrlo koristan priručnik je takozvani Denzinger, nazvan po njegovom prvotnom autoru, u hrvatskom prijevodu naslovljen  Zbirka sažetaka vjerovanja, definicija i izjava o vjeri i ćudoređu. Staro izdanje na engleskom jeziku možete naći na internetu na stranici Catechetics Online koja sadrži i brojne druge korisne tekstove (npr. čitava Catena Aurea). Pdf kopiju hrvatskog prijevoda potražite po internetu, a vjerojatno ćete je još nekoliko dana moći skinuti i odavde (c. 8 MB).
Zanimljivo je pročitati i priču oko prevođenja na hrvatski, nastalu kao reakcija na kritički osvrt. S jedne strane se pokazuje uvijek poznata priča o tome kako je lako reći "trebalo bi učiniti" ovo ili ono bez da se sa svoje strane pripomogne, a s druge strane možemo između redaka iščitati odgovor na retoričko pitanje patera Ivana Zirduma: "Ako nam je veoma značajan prijevod dokumenata II. vatikanskog sabora (rijetko tko i od profesora navodi izvornik), kako da nam ne bude značajan prijevod nauka svih prethodnih crkvenih sabora i sržnog crkvenog učenja tijekom dvaju tisućljeća!?" Očito je nekima stalo da ovakav priručnik ne bude, kako jedan tekst iz 1915. godine kaže, prekorisna knjiga koju - poslije sv. Pisma - kler ponajviše prevrće.

4 komentara:

  1. Katoličke dobme su neiscrpivo blago za osobni rast i meditaciju,pokazuju nam kako je Božje Ljubav čudesna i svemoguća...BTB

    OdgovoriIzbriši
  2. Izvrsno. A u duhu primjedbe da je "uvijek lako reći 'trebalo bi učiniti' ovo ili ono bez da se sa svoje strane pripomogne", reći ću i ja da mislim da bi i Otta valjalo prevesti na hrvatski. :-)

    Inače imam engleski prijevod Otta, upravo to izdanje iz '74 (a to je zapravo reprint 4. izdanja iz '60) i čini se da su greške i dalje tamo. Doduše provjerio sam samo prvih 5-6 navedenih, ali sve su i dalje u knjizi, pa pretpostavljam da su i ostale. No to su suptilnosti i sitnice, koje su višestruko nadjačane dobrim stranama knjige.

    t.

    OdgovoriIzbriši
  3. Na blogu Pax et bonum nalazi se pregledan popis dogmi iz te knjige Grundriß der Katholischen Dogmatik (ukupno 245).

    OdgovoriIzbriši
  4. Hej!
    Hvala na DS-u, već ga 4 godine planiram nabaviti :-)

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.