četvrtak, 14. srpnja 2016.

Članak o liturgijskoj reformi u Hrvatskoj iz časopisa Una Voce Korrespondenz

Zahvaljujem autoru kao i osobi koja je na ovaj tekst naišla te posredovala kod dobivanja članka u pdf formatu. U ovom preglednom članku iz najnovijeg broja časopisa Una Voce Korrespondenz situacija u Hrvatskoj opisana je od povijesnih vremena pa sve do prije nekoliko godina, točnije 2013. Vjerujem da će članak biti od interesa našim čitateljima koji razumiju njemački, a možete ga proslijediti i hrvatskim teolozima koji su izrasli na germanskim teološkim zasadama.

Broj komentara: 5:

  1. Molim vas, može li netko prevesti na hrvatski?

    OdgovoriIzbriši
  2. Sjajan tekst.

    Dragi F., rječnik u ruke i savladaj jedan divan jezik. Nikad nije kasno...

    OdgovoriIzbriši
  3. Dragi Hermit, Sveto pismo u ruke i savladaj barem 1. Petrovu u kojoj se (5,4-5,5) govori nešto o oholosti. Nije kasno dok si god živ.

    Kvatrić

    OdgovoriIzbriši
  4. Molio bih da se u komentarima pod ovim clankom drzimo teme.
    Najvjerojatnije nece biti prijevoda na hrvatski jer bi to bio opsezan posao (clanak ima 17 stranica). Usto, autor se koristi uglavnom literaturom na hrvatskom, pa svatko koga zanima, moze pronaci i procitati njegove izvore. Za novije dogadjaje (recimo, 21. stoljece) potpunije i opseznije informacije mogu se naci npr. na ovom blogu.

    Inace, usluga google translate funkcionira sasvim prikladno ako zelite steci neki dojam o tekstu na jeziku koji ne poznajete.

    OdgovoriIzbriši
  5. Zanimljivo je prispodobljen Kniewald Rahneru, a Merz Benediktu XVI. s njegovim nastojanjem oko reformiranja reforme. Mika Špiljak, prvi jugoslavenski komunistički premijer u privatnoj audijenciji kod Pape, dobio je od Svetog Oca gostinski dar u obliku izbora Franje Šepera za pročelnika Kongregacije za nauk vjere. Korjenitu pokoncilsku liturgijsku reformu u Hrvatskoj, kaže autor, sprečavao je, paradoksalno, komunizam. Tek, kaže, "jugoslavenski građanski rat" i poraće donijeli su pravi, nesputani pokoncilski ikonoklazam Hrvatskoj, slabo svjesnoj opasnosti da modernizirana sv. misa postane puki zajednički obrok...
    M. P.

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.