nedjelja, 15. svibnja 2016.

S današnje mise u svetom Martinu

Siguran sam da čitatelji ovog bloga nestrpljivo iščekuju fotografije i izvještaj s današnje tradicionalne mise u crkvi sv. Martina. U očekivanju profesionalnih fotografija i potpunijih izvještaja, prenosim nekoliko slika i dojmova. Morao sam se tijekom mise koncentrirati na druge stvari tako da opis neće biti predetaljan.

Premda je cijelo jutro lijevala kiša, crkva je danas bila doslovno prepuna.



Mali, ali dobro uvježbani zbor u kojemu se isticao predivan glas mlade solistice pjevao je misu Lux et origo koja je namijenjena uskrsnom vremenu. Od proprija me se dojmila duhovska posljednica Veni, Sancte Spiritus. Čovjek kroz riječi i melodiju te pjesme osjeća kako izvrsno izražava našu ljudsku nemoć i bijedu iz koje vapimo Duhu Svetom, djelitelju dara svih.

U propovijedi je p. Johannes govorio o Duhu Svetom koji od samih početaka naučava apostole i njihove nasljednike, biskupe, pokazujući im istinu, pomažući da se izreknu dogme naše vjere, ali i da se ne suobličavamo prohtjevima svijeta.

Celebranta je dobro prevodio g. Elvir Tabaković, hrvatski redokanonik koji je iz njemačkog samostana došao s trojicom subraće u kratki posjet Hrvatskoj.


Pričest je trajala dosta dugo. Lijepo je bilo vidjeti puno novih lica. U crkvici sv. Martina zaista nije teško objasniti kako se ispravno prima pričest. Dovoljno je pokazati na vitraj koji prikazuje sv. Karla Boromejskog kako pričešćuje sv. Alojzija Gonzagu. Evo još nekoliko slika nakon pričesti.



Na lijevom rubu sljedeće fotografije možete nazrijeti dvojicu od trojice regularnih kanonika koji su ondje bili.


Završni blagoslov

Poslije mise vlč. Kindler je podijelio svoj mladomisnički blagoslov, najprije svim okupljenim vjernicima zajedno, a nakon toga svakome od nas individualno. I taj je čin prilično potrajao jer je pažljivo ponavljao punu formulu blagoslova (u kojoj je spomenuo uz Blaženu Djevicu Mariju i sv. Ivana i sv. Augustina). Jasno, svatko je od nazočnih vjernika htio kleknuti, prekrižiti se, poljubiti pomazane ruke novog Kristovog svećenika. Vidio sam da su ga kasnije neki vjernici uhvatili i da im blagoslovi raspela s medaljom sv. Benedikta. Ni tu p. Johannes nije žurio, nego je, kako spada, posebno blagoslovio medalju, a posebno raspelo po tradicionalnom obredniku, poškropio i dao onima koji su ga molili za taj blagoslov da klečeći poljube križeve. Hvala Bogu za ovu svetu misu i sve nakon nje! Zato se Njegovi svećenici rede, da prinose svetu i čistu Žrtvu i da se po njihovim molitvama izlijeva blagoslov na sav Božji narod.


Jedna strana mladomisničke sličice koju smo dobili.

Drago mi je da sam nakon mise imao priliku popričati sa svom četvoricom kanonika koji vrlo razborito i pobožno rasuđuju. Daj Bože da nam opet dođu i da mognemo kad nam dođu u posjet imati staru misu kao jedan normalan svakonedjeljni događaj. Svakako se molite na te nakane.

24 komentara:

  1. Naravno da cekamo, ulazim vec 10 puta na blog :) I.

    OdgovoriIzbriši
  2. Nisam spomenuo u postu, ali nakana svete mise je bila za zdravlje preuzvisenog gospodina Valentina Pozaica. U prvoj godini sluzenja tradicionalne mise u svetom Martinu, ovaj biskup se pojavio u crkvi za vrijeme nase mise, pa smo smatrali da je u redu na ovaj nacin mu se 'oduziti'.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jako lijepo.
      Zar nije više puta biskup navarćao na tradicionalnu misu kad se služila u sv. Martinu?

      Izbriši
    2. Ja znam za dva puta, ali oba puta sam cuo od drugih osoba, ja ga nisam vidio. Moze biti da je i vise puta navratio.

      Izbriši
  3. Crkvica je bila malo tijesna, ali svi su bili strpljivi i sve se odvijalo vrlo svečano i dostojanstveno, a ni mokar pod nije bio zaprjeka klečanju. Lijepo da nije izostala tradicionalna misa u Svetom Martinu ove godine kad se slavi svetčev 1700. rođendan.

    OdgovoriIzbriši
  4. Plakao sam u sebi pred slikom ljubljnja dlanova novopomazanom Prezbiteru! Ad multos annos!

    OdgovoriIzbriši
  5. Dojmiljivo mi je bilo i u pojedinačnom blagoslovu mladomisnika kako je na kraju pružio svakome obje ruke na poljubac...Duboko me to ganulo jer koliko sam vidjela današnji svećenici to ne rado prihvaćaju, a to je tako jedna duboka gesta koju nažalost ni sama do kraja ne razumijem samo osjećm u srcu. Po svome osobnom zaključivanju mogu reći čini mi se to znakom poštivanja jer je posebno pomazan i ljubavi te stavljanja svećenika na služenje nama laicima... Molim ako ima što podrobnije o tome da me se pouči. Lijepo mi je bilo vidjeti i redovnike te redovnice koji su došli na TLM jer svi smo jedna katolička crkva...

    OdgovoriIzbriši
  6. Je li mi se čini ili su i neki redovnici bili? Iskreno se nadam da su došli zbog TLM, a ne Elvira Tabakovića.
    Luka

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Naravno da su dosli zbog tradicionalne mise i mladomisnickog blagoslova

      Izbriši
    2. Što ima loše u tome da su došli iz oba razloga? Lijepo je kad imamo svećenika koji će vjerujem kad dođe do kraja formacije služiti TLM i to što dolaze redovnici predvođeni moguće i poznanstvom sa njim može biti samo pozitivno...

      Izbriši
    3. Iz ljubavi prema TLM :) ono što je u svijetu normalno treba biti i kod nas
      Brat

      Izbriši
    4. Anonimno nema ništa samo sam rekao da bi mi bilo drago da su došli zbog želje da vide i prisustvuju TLM, a ne da vide Elvira jer svjesni smo da je čovjek popularan, pa bih bio presretan da su došli i da on nije bio tu. Samo sam to rekao. Luka

      Izbriši
    5. Žalosno bi bilo da netko dolazi na Misu zbog popularnosti Elvira, Pere ili Marka, a ne popularnosti Onoga koji nas je do kraja istinski ljubio . Dao Gospodin da raste broj onih koji se priključuju Crkvi i koji se spašavaju . I da ne samo sv. Martin nego i katedrala bude pretjesna. Kao i svaki put sve je bilo dostojanstveno i savršeno , ČISTA ŽRTVA, PRINOS SVET. Jedino me je uznemirio onaj natpis nasuprot Sv. Martina. Robelar

      Izbriši
    6. Luka,nije potrebno da se opravdavaš jer imaš pravo postaviti pitanje... samo gledaj u Božju ljubav za Te raspetu na križu i drži se pravovjernog nauka.... rasti, imaš pravo na svoju autentičnost...

      Roblear, vjerujem da i sam znaš da Bog često puta piše krivim linijama pravo stoga pustimo Njemu kako će i na koji način koga privući, a onoga koga privuče vjeruj mi da će taj brzo u TLM shvatiti da je Krist u centru. Dobrodošao i Ti TLM.
      Pozdravlja Anonimna...

      Toma, potrebno je ovako trenutno no obećajem da je zadnji put...

      Izbriši
    7. Poštovana nepotpisana , u TLM nije svećenik taj koji je u centru pažnje. Nisu to ni nazoćni vjernici . To nije komunikacija niti igrokaz u kojem sudjeluju to dvoje , s time da jedni druge animiraju. Na TLM ne dolazimo da bi nama bilo lijepo ,jer ni Marija sa Ivanom i pobožnim ženama nije bila pod križem na kome je izdisao Gospodin jer je tamo bilo lijepo. Te stvari su pridržane NO misi . Znaći, bilo da Misnu Žrvu prikazuje biskup ili obićan svećenik , isto je. No , kad bi se najavilo da će TLM prikazati npr. velečasni Sudac ili nadbiskup Bozanić , to bi tek bila navala. Robelar

      Izbriši
  7. Posebno lijepo i dostojanstveno je bilo držanje p.Johannesa, poput Anđela koji sebe sakriva i ukazuje neprestano na Krista i Raspelo - Raspetoga koji je bio daleko vidljiviji i od p.Johannesa i od Elvira.Poklonstveni stav kako je rekao u svojoj homiliji prema Raspetome.

    Ovom prilikom želim pozdraviti i roditelje p.Tina Šipoša, p.Pia Marie koji je u Njemačkoj kartuziji, a čiji roditelji svaki put kad god je TLM u sv.Martinu dođu.Blagoslovljeni roditelji koji rađaju svetu djecu, svete pastire duša!
    Vjerujem da plodovi žrtve p.Pia Marie itekako dopiru do nas!na neki način Bog je njega izabrao da bude preteča za širenje TLM u našoj domovini.

    Hvala i biskupu koji nam je dao dopuštenje za jučerašnju TLM u sv.Martinu. Bog sve blagoslovio i uzvratio svojom ljubavlju i dobrostivošću!

    OdgovoriIzbriši
  8. Moram opet upozoriti komentatore da se potpisuju nekim imenom kako bi se razlikovalo sugovornike.

    OdgovoriIzbriši
  9. Jako mi je žao što nisam bio mogao doći...pozdrav svima!

    OdgovoriIzbriši
  10. Toma, hvala vam na informacijama i slikama! Kad bi barem TLM zaživjela čitavoj zemlji mislim da bi brzo vidjeli plodove. Što je ljepše i čovjeku korisnije od istinske Liturgije?
    D.

    OdgovoriIzbriši
  11. Ako netko ima AUDIO ili VIDEO snimke s mise, molim da mi posalje na mail (necu javno objavljivati ako tako zatrazite).

    OdgovoriIzbriši
  12. Hvaljen Isus i Marija!

    Biskup Vitus Hounder iz Svicarske, Biskupija Chur-Zürich, je uspostavio personalnu zupu na kojoj je Svecenik i za hrvatske vjernike preveo/ posvetio jednu stranicu. Koga zanima neka vidi:

    http://www.personalpfarrei.ch/hr/

    Za to Mu/im velika hvala. Ima sve vise mladih Hrvata koji nazoce na sv. Misama u Svicarskoj u zemlji gdje je odpad od vjere i nauka velik.
    Pozdrav iz Svicarske!

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.