četvrtak, 28. veljače 2013.

Pa-pa

















93 komentara:

  1. Nedostajat će mi ovaj starac
    Pero

    OdgovoriIzbriši
  2. Dobar izbor, odavde dodajem OVU, jedinstvenu :)

    ¡Gratias tibi Benedicte!

    OdgovoriIzbriši
  3. Jako lijep izbor fotografija!

    Hvala ti, Boze, sto si nam dao tako velikog covjeka i papu u ovim teskim vremenima!

    OdgovoriIzbriši
  4. Dobar naslov :)
    Krenuo je lanac molitve od milijun zdravomarija za dragog bivšeg papu Benedikta, pa da znate.
    Iako vjerujem da svi molite i za njega i za kardinale, da izaberu budućeg papu po Božjoj volji, kako je i on zamolio.
    m.

    OdgovoriIzbriši
  5. "Najdirljiviji" trenutak mi je bio danas, kad je u tv prijenosu papinog pojedinacnog pozdravljanja kardinala, gost u studio don Antun Suljic, prokomentirao sarkasticno prizor rijecima: "po ovome vidimo da je Crkva jos u renesansi, cak ni do baroka nije stigla". Vjerojatno su po njemu trebali svi biti odjeveni kao manageri. Jos je i rekao da novi papa prvo mora rjesiti problem rastavljenih i ponovo ozenjenih tj. da se mora prilagoditi novom vremenu, mislici na uskracivanje pricesti kod tih ljudi.

    Boze, kakva nas ekipa vodi ...

    S.H.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Komentari don Antuna Šuljića su bili takvi da me je moj tata ( bravar ) zamolio da dotičnog navučem za uši prvom prilikom. Obećao tati da ću to načiniti.
      seoski župnik

      Izbriši
    2. Ako neke ova ekipa vodi. Sretno. Ja im odavno ne vjerujem. Podnosim ih i to mi je dovoljno. Radujem se metli koja će ih pomesti. Longin

      Izbriši
    3. Blago njemu...
      x

      Izbriši
    4. Baš gledam nešto o don Šuljiću i iskoči mi ovaj filmić s prilogom. Zanimljivo...
      http://www.mojarijeka.hr/kultura/u-ex-librisu-predstavljena-knjiga-hansa-kunga-sporna-istina-sjecanja/

      x.

      Izbriši
    5. „Izvrstan“ filmić; urednik knjige je protestantski teolog Grozdanov, promotori fra(!?) Ivan Šarčević koji stvarno iskreno mrzi sve što je hrvatsko i već opjevani don Šuljić u svom standardnom „nit sam pop, nit sam manager“ izdanju.
      Zbilja su reklama i pol za Kungovu knjigu :-)

      S.H.

      Izbriši
    6. Ma dobro sad, fra Ivana Šarčevića osobno poznajem, ne bih rekao da mrzi sve što je hrvatsko, ali čovjek je jednostavno progutao neke SDP (bošnjačka socijaldemokratska partija) priče i eto... potonuo u tome i misli da je to ispravno. Uglavnom se i kreće u tom društvu bošnjačkih ljevičarskih intelektualaca i eto... identificirao se s njima kao i još neki.
      Ipak ne mrzi on nikoga, ne treba dušu griješiti mrziti nekoga znači željeti nekome zlo, a fra Ivan je pošten čovjek bez obzira na njegove političke (i teološke) zablude.
      Što se tiče teologije, nažalost on spada u grupu od 10-tak bosanskih fratara (uglavnom profesori sa Franjevačke teologije u Sarajevu)kojima je hanskungovska modernistička teologija pomračila um.
      Treba za njih moliti.

      Sarajlija

      Izbriši
    7. Don Šuljića poznajem od prije nešto godina, dok je stanovao kod časnih karmelićanki. Držao je "duhovnu obnovu" za odgajateljice o nesuđenju drugog, te govorio o svojim prijateljima homoseksualcima koje poštuje i na osuđuje (pri tom ne spominjući pojam grijeh ni jednom riječju). Naši moderni svećenici... Tad još nisam ništa znala o modernizmu, ali zato jesam o grijehu. Ostalo mi je u sjećanju kao čudno i ni malo duhovno poticajno.

      S.Š.

      Izbriši
  6. Damian ima dobar članak;
    http://blogs.telegraph.co.uk/news/damianthompson/100204682/the-legacy-of-ex-pope-benedict-xvi-one-of-the-most-important-pontiffs-in-catholic-history/

    Anononimni ;)

    OdgovoriIzbriši
  7. Večeras sam od jedne časne sestre dobio poruku:
    "Započela je molitva milijun Zdravomarija za dragog bivšeg papu Benedikta XVI. i za izbor novog Pape, svetog pape. Ti izmoliš jednu i poruku proslijediš dalje! Dodji DUSE PRESVETI!"
    Napomenuh kako će nas maleni ljudi počesto posramiti svojom dubokom vjerom, a posebice dobre i požrtvovne redovnice.
    Odmah sam proslijedio poruku svim prijateljima i sam izmolio 33 Zdravomarije, na latinki, polagano baš iz duše...
    U ovoj me poruci fascinira koliko se vjere polaže u povjerenje u Blaženu Djevicu. Samo jedan zaziv, samo jedna Zdravomarija izmoljena s velikom vjerom brda premještati.
    Osim toga, poruku sam proslijedio i osobama koji nisu veliki vjernici, no mislim da će se i oni svakako uključiti, osobito u ovakvoj situaciji u Crkvi. I to je prednost ovakve akcije!
    Mislim da se isplati podržati je!
    Kikii
    P.S.Ako niste upalili svijeću na svojem balkonu, vrtu, prozoru za Sv.Oca, možete to još učiniti!

    OdgovoriIzbriši
  8. Ja se usuđujem reći da dugo crkva nije imala ovako jakog papu. Kako je samo Sotona udarao, a nije ga uspio slomiti. Nek ga dragi Bog blagoslovi i čuva i dalje.
    Nikad neću zaboraviti Zagreb i onaj susret nas mladih s njim na Trgu Bana Jelačića, tu tišinu i sabranost za vrijeme klanjanja pred Presvetim...



    OdgovoriIzbriši
  9. Američki kardinali opraštaju se s papom.
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=0MVdbu4uhsY
    Neki mu nisu niti ruku poljubili (jednom me netko na blogu pitao što imam protiv Dolana; ništa, ali mislim da je previše "televizičan", i ne sviđa mi se da se ne može malo sagnuti). Kardinal Burke je jedini kleknuo pred (tada još uvijek) slavnovladajućim papom.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. nemoj tako, kardinal Dolan je baš cool
      http://www.bitno.net/vijesti/kardinal-dolan-njujorcanima-ne-vratim-li-se-iz-rima-do-cvjetnice-posaljite-mi-maslac-od-kikirikija/

      S.H.

      Izbriši
    2. Stvarno je kool. Nekaj izmedju Beavisa i Buttheada, oprosti mi Boze...

      Izbriši
    3. Pojavio se prvi jaki papabile. Odilo kardinal Scherer, brazilski kardinal. Podržava ga skupina talijanskih kardinala koje predvode kardinali Sodano i Re.Očito znaju da Talijan neće proći, cijeli svijet čeka nekoga iz Latinske Amerike ili Azije. Procurilo je da bi uvjet bio da mu Državni tajnik bude Talijan, primjerice kardinal Piacenza ili kardinal Sandri, talijanskih korjena.
      Daj Bože da prođe kardinal Ranjith, želja mnogih tradicionalista! Premda većina o tome šuti...
      Da, Duh Sveti želi da se molimo.
      Kikii

      Izbriši
    4. Spominjali smo "velike elektore" u konklavi. Naveli smo da su to Re (rođen 1934.) (iza kojeg stoji Sodano) i Bertone (1934.). Od latinoameričkih to bi vjerojatno bio Jorge Maria Bergoglio (1936.), isusovac, nadbiskup Buenos Airesa, za kojega se govori da je bio po broju glasova 2005. odmah iza Ratzingera (iako kažu da je sam bio podržao Ratzingera, a liberali su glasali za njega kao pokušaj da pokušaju spriječiti Ratzingerov izbor). Naravno broj glasova u konklavi je tajna, onaj koji je odaje biva izopćen pa su priče o Bergogliovim glasovima samo puste priče. U ovoj konklavi Bergoglio je osobno prestar (osim ako kardinali ne žele pontifikat dug najviše 10 godina; Benediktovo odreknuće ih je, vjerujem, potreslo dovoljno da izaberu nekoga mlađega), ali se čini da jest neformalni predvodnik Južne Amerike odnosno "veliki elektor".
      Scherer, nadbiskup Sao Paola, je rođen 1949., nema još ni 64 što mi se pak čini da je malo "premlad" (mlađi je od Benedikta 22 godine!). Od latinoamerikanaca postoji još stari papabile iz 2005. Rodriguez Maradiaga (1942.), iz Hondurasa. Spominju se i Norberto Rivera Carrera (1942. Ciudad Mexico), Francisco Robles Ortega (Guadalajara, Meksiko, 1949.) i Ruben Salazar Gomez (1942., Bogota, Kolumbija).
      Među Afrikancima Robert Sarah (kurija, Gvineja, 1945.) i Peter Appiah Turkson (kurija, Gana, 1948.).
      Među azijskim kardinalima potencijalni "veliki elektor" je Ivan Dias (1936., Indija), umirovljeni prefekt Propagandae Fide, prije nadbiskup Bombaja. Od azijskih kandidata po mom proračunu godina šanse bi imali sadašnji nadbiskup Bombaya, Oswald Gracias (1944.), Albert Malcolm ranjith Patabendinge Don (1947.) i Luis Antonio Tagle (1957., Manila, Filipini). Taglea bi rado birali liberali, ali je premlad, drugi najmlađi kardinal i najmlađi rimskog obreda, jer je najmlađi kardinal veliki nadbiskup Siro-Malankarske Crkve (bio bi mlađi čak i od Ivana Pavla II., ali 1978. je u konklavi sjedilo 15 kardinala mlađih od njega, među kojima Gantin i Ratzinger i sadašnji protoprete Arns).
      Od Evropljana netalijana mislim da šanse ima samo Canizares Llovera (kurija, prije Toledo, 1945.). Možda i Mađar Erdo (1952.), ali je premlad, tako da ostaju Talijani: Scola (Milano, prije Venecija, 1941.), Ravasi (kurija, dosta liberalan, 1942.), Bagnasco (Genova, 1943.), Piacenza (kurija, 1944.). Inače, Bagnasca i Piacenzu je za svećenike zaredio kardinal Siri.

      Izbriši
    5. Zaboravih kandidata iz "prvog ešalona", Marca Ouelleta (1944. Kongregacija za biskupe, prije Quebec). Kanađanin, ali bio je i u Latinskoj Americi. Ima iskustva i u biskupiji i u Kuriji.
      "Analitičari" tvrde da bi papa, ako bude neevropljanin, svakako bio pravi bijelac (stari Bergoglio pa papabili Ouellet, Scherer, Salazar Gomez, Robles Ortega). Meni su te rasne priče idiotarija (Rodriguez Maradiaga i Rivera Carrera imaju indijanske krvi, Ranjith Patabendinge i Tagle nisu bijelci, Afrikanci bi također otpali).
      Mislim da te priče o Schereru šire upravo zagovornici tih "geopolitičkih" odabira.

      Izbriši
    6. Da, dosada barem nisam čuo da se mađarski kardinal Erdo spominje. Međutim, sada je i on ozbiljno upao među papabile.
      Sve u svemu, kao ni 2005.godine praktično ništa ne znamo. No, i onda sam se nadao protiv svake nade: Ratzinger...i prošlo! Možda i ovaj put bude s kardinalom Ranjithom. Onda bih još umislio da sam vidovit, a to ludilo je u trendu. Bože sačuvaj!
      Duh Sveti čini čuda!
      Kikii

      Izbriši
    7. Mislim da je kardinal Scola zbilja bio veliki favorit da nije bilo one (izmišljene?!)urote s brbljivim Sicilijancem Romeom u Kini, pa prognoze da će Papa uskoro umrijeti, a da će Scola biti sljedeći papa...
      Praktično je time kardinal Scola vjerojatno maknut s popisa sigurnijih papabila. Tko mu je to i zašto smjestio?
      Možda ćemo jednog dana i znati...

      Izbriši
    8. Reklo bi se također: što dulja konklava, to neočekivaniji kandidat. To stoji. No, kratka konklava ne mora dati očekivanog kandidata. Albino Luciani (4 glasovanja) nije bio baš u prvom planu.
      Puno toga ovisi o sastancima kongregacija. Kardinali baš i ne poznaju toliko dobro jedan drugoga (tu je bitan čimbenik "velikih elektora", Re osobno poznaje sve kardinale jer ih je veliku većinu "provjeravao" kad ih se biralo za biskupe, s Bertoneom su svi razgovarali kad su dolazili papi, tu su kontinentalni veliki elektori: Bergoglio iz Južne Amerike; Erdo je predsjednik konferencije evropskih biskupa pa ga oni znaju; on sam nema ulogu "velikog" elektora jer ne vidim netalijanskog kandidata osim kurijalca Canizaresa Llovere).
      Sve gornje prognoze temeljio sam na činjenici da bi papa trebao biti netko rođen 1940.-1950.
      "Prijelazni" papa bio bi netko star 75-77 godina. Mislim da je Benediktovo odreknuće sve dovoljno zatreslo da će izabrati nekoga mlađega.
      Liberali bi voljeli svakog papu penzionirati s 80 (ili, realnije, s 85). S druge strane i moćni vladari Dioklecijan (zloglasni progonitelj kršćana) i Karlo V (Habzburgovac) su abdicirali, Karlo V. se štoviše povukao u samostan. Svejedno, nijedan nasljednik nije abdicirao nakon njih (u Španjolskoj tek u 19. stoljeću i to kraljica kojoj su osporavali nasljedstvo).

      Izbriši
    9. Talijani su najjača skupina s 29 glasova. Imaju velike šanse utjecati na izbor sljedećeg pape iako se ne može govoriti o jedinstvenom bloku. Za izbor novog Pontifeksa potrebno je 78 glasova, dvije trećine(+1) od 116 glasova. Ako bi im se cijeli europski blok priključio, imali bi sve skupa 61 glas. Opet nedovoljno.
      Rimska kurija ima 38 kardinala izbornika, no među njima je već 20 spomenutih Talijana. Da se i oni priključe, opet nedovoljno.
      Ali je i utjecaj ultramodernista oslabio. Martini je umro, ostali su se kompromitirali štiteći pedofile.
      Čini se da je konklava neizvjesna. Ali takva jedna neizvjesna konklava već je dovela na Petrovu Stolicu velike pape kakav je bio papa Pijo VI. Pod djelovanjem Duha Svetoga i nejedinstven kardinalski zbor može izabrati velikog i svetog papu kakvog za današnje vrijeme i trebamo. Zašto ne papa Pijo XIII. Ili papa Leon XIV.?!
      Kikii

      Izbriši
    10. M.B, slažem se s prognozama da će vjerojatno biti izabran netko tko je rođen između 1940. i 1950.godine.
      Moguća su i odstupanja, ali teško.
      Talijani nemaju velike šanse zbog strašnog stanja u Kuriji i njihove nemogućnosti da to riješe.
      A baš tu vidim šansu za kardinala Ranjitha. Rođen je 1947.godine. Idealna starost za novog papu. Posve je zdrav i vitalan. Izvrno govori talijanski, engleski također, vjerojatno i druge jezike uz svoj materinji. Ima visoku teološku naobrazbu i...kurijalno iskustvo od 2005.-2010. Iz takve Kurije je otišao, po nekim pričama jer je previše otvoreno napadao liturgijsku reformu i širio ideje pape Benedikta XVI. A nije iskuljčeno da će većina nekurijalnih kardinala tražiti čvrstu ruku i jasne stavove.Baš netko takav koji će stvari dovesti u red.
      Tu ima prednost pred kurijalnim kardinalima koji su svi skupa vjerojatno isključeni iz izbora.
      Jedan od malobrojnih koji može nastaviti s liturgijskom reformom pape Benedikta XVI, upravo zbog rada u Kongregaciji za bogoštovlje i sakramentalnu stegu. Čisto sumnjam da kardinali žele da se to najedanput sve zaboravi i zabrani. To sebi Kurija ne može dopustiti. Ionako je posve kompromitirana.
      Osim toga, ipak bi Crkva dala veliki znak ako bi bio izabran netko tko nije Europljanin, ali nije ni bijelac, o čemu se već desetljećima nagađa. Pa eto, neka bude ovaj put!
      Jasno, ne će već drugi dan biti bijeli dim, ali vidjet ćemo.
      No, sve su ovo nagađanja. Duh Sveti će odlučiti! Molimo se!
      Kikii

      Izbriši
    11. Po meni je Scola i dalje kandidat broj 1 (dakako, Ranjith je broj 1 po mojim preferencijama), na stranu blesave prozirne urote. Ali već sam spominjao da mi se čini bolestan. Bagnasco (1943., predsjednik Talijanske biskupske konferencije, CEI) isto nije u Kuriji, na početku je bio "Bertoneov čovjek". Bertone je s mjesta tajnika Kongregacije za nauk vjere postao nadbiskup Genove, naslijedivši Tettamanzija, koji je poslan u Milano. Tri su dakle đenovska nadbiskupa u ovoj konklavi (Tettamanzi je inače bio 2005. glavni novinarski "kompromisni" papabile koji je tobože trebao postati papa nakon pat-pozicije u "igri" velikih elektora Ratzingera i Ruinija, vikara grada Rima, s jedne, i Martinija s druge strane; dakako, cijela prognoza je ispala skroz promašena). Bagnasco je ne samo naslijedio Bertonea u Genovi, nego upravo i Ruinija u CEI; o potom se pokazao vrlo samostalnim i dosta (ili previše, na svoju moguću štetu?)u vječitim borbama koje potresaju vrlo brojnu i moćnu talijansku konferenciju. Mogao bi imati protivnike među Talijanima, ali s druge strane Kurija je, osobito na srednjim i nižim razinama, talijanska. Možda će baš netalijanski elektori dati jednom nekurijalnom, a opet Kuriji bliskom Talijanu koji se pokazao dobrim plivačem među morskim psima da malo te morske pse pohvata i smiri (a ne da dođe neki Južnoamerikanac koga će talijanska "mafija" u Kuriji strpati u džep, poput lukavih španova koji vazda nadmudre svog vlastelina).

      Izbriši
    12. Pročitah jedan francuski članak o kardinalu Ranjithu. On poznaje 10 jezika. Budući da je proučavao Sveto pismo,ali i studirao u Rimu i Svetoj Zemlji poznaje izvrsno latinski, grčki i hebrejski. Govori svoj materinji singaleški kao i tamilski te engleski, a naučio je izvrsno njemački jer je godinama dolazio u jednu njemačku župu gdje je i propovijedao, misio i sakupljao pomoć za svoje siromašne vjernike. Osim toga, poznaje i francuski i španjolski.
      Za svećenika ga je u Rimu zaredio papa Pavao VI. 1975.godine. Ima iskustvo s misijama, problemima nepismenosti, siromaštva i bijede, jer Šri Lanka spada u najsiromašnije zemlje na svijetu zbog tridesetgodišnjeg građanskog rata s tamilskim tigrovima. Bio je kapelan, pa župnik po Šri Lanci. Kasnije je nekoliko godina bio apostolskim nuncijem u Istočnom Timoru, tako da ima iskustvo u diplomaciji. Iskazao se velikom ljubavlju prema pogođenima cunamijem, ali inače svojom ljubavlju prema siromasima.Od 2005.-2009. bio je zamjenikom Pročelnika Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu i bitno je pridonio stvaranju i primjeni motuproprija "Summorum Pontificum".Spada u vrlo odane kardinale papi Benediktu XVI.i poznaje Kuriju, i dobre i loše strane, stoga zbilja ima sve predispozicije da nastavi djelo Benedikta XVI. s još više entuzijazma. Sam je o sebi rekao da su mu dvije stvari bile najbitnije otkada je postao svećenikom:ljubav prema liturgiji i siromašnima.
      No opet, sve je u Božjim rukama...
      Kikii

      Izbriši
    13. Argentinski kardinal Leonardo Sandri mislim da također ima dosta šansi. Latinoamerikanac je, ali talijanskog porijekla, pročelnik kongregacije za Crkve istočnog obreda, tako da bi njegovim izborom mnogi bili zadovoljena očekivanja mnogih. Koliko sam pročitao konzervativnih je stajališta, u njega su veliko povjerenje imali i Ivan Pavao II i Benedikt XVI. Eh pa sad...

      Vlado

      Izbriši
    14. Eno, ja pohvalih Sandrija pa 10 minuta kasnije pročitah da je izjavljivao da Crkva treba ženama obezbjediti veću ulogu u tijelima odlučivanja.
      Nije spominjao ređenje žena za svećenike nego eto kao da ih se više uključi u rad vijeća i kongregacija.

      Vlado

      Izbriši
    15. Čini se da je kard.Dolan ipak ispao iz igre zbog nekih neriješenih problema i skandala u bivšoj biskupiji, a kard.Ouellet također zbog svoje dobroćudnosti i karaktera koji ne može reformirati Kuriju.
      Kard. Erdo je u igri, ali mislim da je ipak premlad.
      Ostaje Scola(no ipak mislim da je zbog one glupe afere u nezgodnoj poziciji) te kardinal Ranjith, nada večine nas tradyja. Sve više kako dani odmiču, rastu mu šanse. Kard.Pell kaže da se ne bi začudio da opet papa bude Talijan i da nije dobro da Crkva predugo bude bez pape Talijana!
      Kikii

      Izbriši
  10. I ja sam pratio opraštanje kardinala od Sv.Oca. Baš je bilo očito kako su se neki kardinalu dostojno oprostili: poklon(lijevim koljenom, naravno. Desno samo Bogu), poljubac ruke. A neki ništa. Sramota!
    Ovaj nam put dobre dušice ne mogu reći da izmišljamo!
    Kikii

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zasto se ne bi moglo pokleknuti na desno koljeno pred papom?

      Izbriši
    2. Sada ste me uhvatili...Iskreno ne znam. Ratzingera sam upoznao dok je bio kardinal.
      Dok sam bio u jednoj tradicionalnoj zajednici u posjetu, dolazio je u njihovu kapelicu jedan (pobožan i svet) nadbiskup. Napomenuli su nam da se trebamo pokloniti lijevim koljenom i poljubiti prsten(desno je rezervirano samo za Presveti Oltarski Sakrament). Premda se u tim krajevima odavno nitko nije poklanjao pred biskupom ni lijevim koljenom, uopće nikako. Jesu li postojale iznimke za Papu?! Možda netko bolje poznaje predkoncilske uredbe.
      Inače, prije su papi mu samo kardinali ljubili prsten, biskupi i svećenici skute, a vjernici papuče, ako se dobro sjećam.To ovako napamet.
      To poklanjanje lijevim koljenom vrijedi i dalje... Biskupu se ne bi trebalo poklanjati desnim.
      No, i meni su napomenuli da trebam pripaziti. Kako je nadbiskup bio star i boležljiv, k tome puno niži od mene, prepoznavši moj južnjački temperament, napomenuli su mi(ali i ostalima, ne samo meni) da treba pripaziti budući da je puno teže pokleknuti lijevim, nego desnim koljenom. Dogodi se da se netko onako pun revnosti i oduševljenja to naglo učini pa se izvrne...Pa bilo bi nezgodno povući i nadbiskupa (ko Mister Bean Kraljicu).
      Međutim, prevarili su se ti disciplinirani Prusi. Imamo i mi dugu tradiciju ljubljenja ruku svećenicima, što sam kao dječak još i vidio...vazda je to bilo polagano i pobožno, a i poklicanje također. Nije bilo nikakvih brzih reakcija!
      Kikii

      Izbriši
    3. Evo nađoh na brzinu na wikipediji na njemačkom jeziku da katolici razlikuju poklicanje lijevim koljenom papi i biskupu, za razliku od poklicanja desnim koljenom koje je rezervirano samo klanjanje Bogu!
      Jučer sam vidio Opus Dei kardinala Herranza koji se poklonio Sv.Ocu premda se dobro nije vidjelo dok su ovamo naši novinari i don Šuljić pričali Markove konake...
      Poklicanje su učinilo malo nespretnim, premda su braća iz OD-a istrenirani u svemu(Brzo bi se mogli nastaniti u obitelji Tradicije da kad bi se željeli obratiti). No, to je uvijek tako kad se pokliče lijevim koljenom. Nije nespretno, jednostavno drukčije od svakidašnjeg uobičajenog poklicanja desnim koljenom.
      Kikii

      Izbriši
    4. Ma onisu još super sveti i katolički u poređenju s njemačkim biskupima koji se nisu htjeli ni rukovati s papom prilikom njegovog posjeta Berlinu.
      http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=yHZ6e_-Mec4

      Vlado

      Izbriši
    5. Oduvjek se u povijesti u Europi pred ljudima (kraljem, carem, papom) poklanja lijevom nogom samo se u crkvi poklanja desnom.
      A

      Izbriši
    6. Volio bih vidjeti neke podatke o tome, imate li neke knjige u kojima se to spominje ili mozda fotografije. Naisao sam na postove u kojima to ljudi spominju, ali nigdje nista sluzbeno ili polusluzbeno.

      Izbriši
    7. Ne opet to, vec smo prije par dana o tome komentirali.

      Izbriši
    8. Još jedanput napominjem da je kardinal Brandmüller(peti po redu nakon Bertonea, Kocha, Kaspera i Cordesa) glavni dokaz da nije ni o kakvoj uroti riječ. On je bio desetljećima vatikanski „Chefhistoriker“, papa Ivan Pavao II. ga je u osamdesetima imenovao apostolskim protonotarom, dakle monsinjorom, a papa Benedikt XVI. ga je kao svećenika 2010. imenovao kardinalom. Kardinal Brandmüller je poznat po pravovjerju, više je puta i kao kardinal celebrirao staru Misu, između ostalog i u Bazilici sv.Petra. Posve je lojalan papi Benediktu XVI. Prošle se godine jako zalagao za rješenje pitanja FSSPX-a, i javno je izjavio da Nostra aetate i Dignitatis humanae samim svojim karakterom nisu obvezujući dokumenti. Ne postoji urota u kojoj bi on sudjelovao! Jedino da je u međuvremenu drogiran ili ozračen?!?A prije njega Papi ruku pružaju i kardinal Kasper, sušta suprotnost od Brandmüllera, a i kardinal Koch. Sve su to kardinali i biskupi(osim nuncija, Švicarca) koji su s Papom doputovali iz Rima te ih Sv.Otac predstavlja njemačkom saveznom predsjedniku Wulffu. To je ta Papina ispružena ruka. Ne poznajem tu ceremoniju. Budući da on predstavlja svoju pratnju, možda je red da se rukuje samo s prvom dvojicom kako je i napravio…Ili se Švicarac Koch nije baš snašao, a Kasper pruža ruku Papi da se pokaže finim?!
      Prvi "njemački" biskup koji slijedi, a pruža Sv.Ocu ruku, jest biskup Robert Zollitsch, Predsjednik Njemačke biskupske konferencije, a nakon njega i berlinski mjesni ordinarij, sada kardinal Woelki koji također pruža ruku. Mons.Guido Marini dolazi nakon njih, ravnatelj Papinskih bogoslužnih obreda. I on pristigao s Papom, Papi posve odan. Ni on ne pruža ruku, tek je pruža mons. Gaenswein koji stoji nakon mons. Marinija. Možda Marini ne pruža ruku i drži se pasivno jer poznaje do u tančine sve ceremonije, a mons. Gaenswein kao tajnik skakuće uokrug što mu je i dužnost.
      Ja jednostavno ne uspijevam povezati sve ove tako različite prelate u nekakvu urotničku skupinu. Da je bilo bojkota, onda bi tu stajali kardinal Lehmann, skupa s kard. Kasperom i još nekolicinom drugih njima sličnih biskupa….
      Međutim, ovo jučerašnje rukovanje određenih kardinala s Papom kao znak oproštaja držim zabrinjavajućim. Kad sam danas tražio o onom poklicanju lijevim koljenom, nađoh štošta na njemačkim stranicama o „Grüße“, o pozdravima. Jasno se definira da se „Händeschütteln“, dakle rukovanje događa među ljudima na istoj razini, kada je riječ o zapadnoeuropskoj kulturi, dok je poklicanje nešto posve drugo. Ljubljenje prstena također.
      To je zabrinjavajući znak odnosa nekih kardinala prema papinstvu. Ja tu jasno vidim raskolničku, ako ne i heretičku svijest:“Primus inter pares“, što Rimski biskup nije i nikada neće biti, jer bi to bila izdaja Krista!
      Kikii

      Izbriši
    9. Wikipedia:"Pozdrav ili pozdravi su kratke ritualizirane geste koje izražavaju poštovanje, prijateljstvo ili dobre želje pri sastanku ili rastanku ljudi.

      Osoba koja pozdravlja pokazuje svoje viđenje odnosa prema pozdravljenom.

      Načini pozdrava ovise o kulturi, vremenu ili modi." Toliko wikipedia.

      Pozdravi su kardinala dakle puno govorili...Nije čudo da je tradicionalist Burke kleknuo ili stari Opusovac Herranz. Nisam vidio kard.Ranjitha.
      Kardinal je Bozanić Svetom Ocu poljubio ruku, nisam vidio poklicanje lijevim koljenom, a čini mi se da nije skinuo ni pileolnisam siguran). Međutim, zračio je odanošću i ljubaznošću, ali sve po protokolu. Nitko ga nije ubrzavao niti upozoravao.
      Ako bismo ga morali na osnovi toga analizirati, mogli bismo zaključiti sljedeće:
      1. Dolazi iz vrlo pobožnog katoličkog naroda i Papi prenosi poruke tog naroda.
      2.Vjeran je Papi jer mu ljubi ruku.
      3.Ne drži previše do Tradicije Crkve, nema poklicanje i skidanja pileola.
      4.Ovaj je čin "odradio" bez previše unošenja u cijelu situaciju više u odnosu prema javnosti u svojoj zemlji, nego u nekom živom prijateljskom odnosu prema papi Benediktu XVI, premda ljubaznost i srdačnost nije hinio.

      Izbriši
    10. T.B negdje sam to pročitao u dokumentima templarskog reda al sad da me ubiješ nemogu naći
      A

      Izbriši
  11. Odgovori
    1. Glupava karikatura do bola. Šiljaste uši i visina sugeriraju master Yodu ( jedi vitezovi ), koji govori poprilično nerazumljivo, a papa Benedikt XVI je bio i te kako razumljiv u svom govoru i racionalan, bez zagonetki. Promašeno....
      seoski župnik

      Izbriši
    2. Najdirljiviji trenutak otac Georg plače

      http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=SvjXHW0FJZ8

      Bosanac

      Izbriši
    3. Da li je istina da je nadbiskup Gaenswein jedan dio studija bogoslovije išao kod SSPX-ovaca.
      Kako bi dobro bilo da je i njega u decembru papa imenovao kardinalom.

      Vlado

      Izbriši
  12. To prvi put čujem. Ako je istina, onda je dobro čuvana tajna.
    Inače, Bratstvo sv.Pija X., činim mi se,najviše je šutjelo cijelo ovo vrijeme, a najviše normalno živjelo svakidašnjicu, sa stalnim pozivima na molitvu za papu Benedikta XVI., ali i za novog papu.
    Međutim, komentari Papinog govora pred rimskim klerom o Koncilu, dakako, nisu mogli izostati. FSSPX se moli Duhu Svetome da pošalje papu koji će revidirati saborske dokumente koji već u sebi sadržavaju dvoznačnosti. Ovo s virtualnim Koncilom ne prolazi.Nadbiskup Lefebvre je za govor kardinala Fringsa u Genovi govorio da je katastrofalan. Toliko o mišljenju FSSPX-a.
    Kikii

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Koncilski dokumenti ne sadržavaju samo puno dvoznačnosti ili dvosmislenosti, nego nažalost i otvorene greške (errores), kao što su vjerska sloboda, ekumenizam, kolegijalnost, kriva ekleziologija (nauka o Crkvi) itd. Zato, čak i s tradicionalnim tumačenjem Koncil je nemoguće učiniti sukladnim katoličkoj nauci. Ta nabrojena učenja su suprotna i oprečna prijašnjim i vjekovnim učenjima Crkve.

      U poznatoj deklaraciji iz 1974. godine, koju bi svi trebali pročitati, jer je to sažetak vjere tradicionalnih katolika (http://www.sspx.org/archbishop_lefebvre/1974_declaration_of_archbishop_lefebvre.htm), Mons. Lefebvre je rekao ovo za konciliarnu i postkonciliarnu "reformu":
      "Rođena od liberalizma i modernizma, ova reforma je skroz naskroz otrovna. Počinje u herezi i završava u herezi, čak i ako svi njezini čini nisu formalno heretički."

      Izbriši
    2. Najgore je ako dodje vrijeme kad će im dosaditi moliti da DS posalje normalnog papu. Jer ne posalje li ga ubrzo bojim se da će između bratstva i Crkve nastati nepremostivi jaz. Jer svjesni smo šta godine rade. Ne učini li se nešto u bliskoj budućnosti sto idemo dalje sve je teže. Ne uvidi li Crkva pogreške drugog vatikanskog koncila, bratstvo bi moglo nastaviti na svom putu a Crkva na svom jednom sasvim drugom od onoga katoličkog, a na njemu je već 50 godina nažalost
      Bosanac

      Izbriši
    3. Sve ovisi o tome što mislite pod pojmom "Crkva".
      Ako mislite na Koncilijarnu crkvu, crkvu revolucije, na skup gorenavedenih krivih nauka i njihove manifestacije, kao parazita na tijelu Katoličke Crkve, onda između nje i Bratstva, kao i svakog katolika, znao ili ne znao, već automatski postoji nepremostivi jaz od samog trenutka njezinog nezakonitog nastanka, kad su njezini autori prekršili svoje antimodernističke zakletve, koje su se zakleli prije svoga ređenja.

      S druge strane, ako mislite na Katoličku Crkvu, onda između Crkve i Bratstva nikad ne može nastati jaz jer je Bratstvo dio Crkve, oni koji su ostali potpuno vjerni katoličkoj nauci i vjeri, u vremenu kad su je i mnogi autoriteti napustili.

      Ukratko, Bratstvo sv. Pija X. (i tradicionalni katolici općenito) su ništa drugo nego Katolička Crkva kakva je uvijek bila, dok su modernisti, koji su zasjeli na stolice autoriteta, zajedno s njihovom naukom i plodovima, novom Misom itd., ta Koncilijarna Crkva, koje će nas Gospodin Bog uskoro osloboditi.

      Ili, po riječima Mons. Lefebvra:
      "Koncilijarna crkva je raskolnička crkva jer raskida s Katoličkom Crkvom kakva je uvijek bila. Ima svoje nove dogme, svoje novo svećenstvo, svoje nove institucije, svoje novo bogoštovlje; sve već osuđeno od Crkve u mnogim dokumentima - službenim i definitivnim. To je razlog zašto utemeljitelji koncilijarne crkve toliko inzistiraju na poslušnosti današnjoj crkvi, odjeljujući je od jučerašnje crkve, kao da više ne postoji. Ta koncilijarna crkva je raskolnička jer je uzela za temelj svog moderniziranja principe suprotstavljene principima Katoličke Crkve.

      Dakle, ta koncilijarna crkva nije katolička!
      U onoj mjeri u kojoj papa, biskupi, svećenici, ili vjernici, pristaju uz ovu novu crkvu, odjeljuju se od Katoličke Crkve.
      Današnja Crkva je prava Crkva samo do one mjere do koje je nastavak i jedno tijelo s Crkvom jučerašnjom i Crkvom vjekovnom. Norma Katoličke Vjere je Tradicija. Zahtjev Njegove Uzoritosti Mons. Benellija je zato prosvjetljujući: traži se podložnost koncilijarnoj crkvi, crkvi Drugog vatikanskog, raskolničkoj crkvi!
      Što se tiče nas, mi ustrajemo u Katoličkoj Crkvi, milošću Gospodina Isusa Krista i zagovorom Blažene Djevice Marije."

      Izbriši
    4. Mislim na Katoličku Crkvu i koliko znam bratstvo nema uređen kanonski status unutar te K Crkve štoviše bilo je ekskomunicirano. E sad nastavi li ta Katolička Crkva u smjeru u kojem je isla do sada nakon Koncila itekako može nastati jaz između nje i bratstva koliko god se to bratstvo smatralo katoličkim. Jer evo nakon toliko godina od Koncila modernizam je postao normalan u Crkvi odnosno još gore Modernistička teologija je postala službena teologija KC, a to je već sam jaz između predkoncilske Crkve i postkoncilske Crkve
      B

      Izbriši
    5. Ne, Bratstvo sv. Pija X. nikad nije bilo ekskomunicirano. Jedini razlog zašto mu se 1976. nezakonito i nevaljano oduzelo kanonski status je zato što je bilo i ostalo vjerno Katoličkoj nauci i pravoj katoličkoj Misi. U toj nesretnoj aferi je službeni Vatikan prekršio sva pravila i uskratio Bratstvu zakonom zajamčenu mogućnost da se brani, čak je kardinal Villot, državni tajnik, zaprijetio kardinalu Staffi, vrhovnom sucu Rimske Rote, da će ga smijeniti ako posluša priziv Bratstva.

      Modernistička teologija nikad ne može biti službena teologija Katoličke Crkve, nego samo koncilijarne crkve, jer je protivna nauci Katoličke Crkve.

      Krivo je u svakom smislu izjednačavati službene autoritete i "službenu Crkvu" s Katoličkom Crkvom, zaboravljajući nadnaravnu dimenziju i gledajući samo fizičku. "Službena Crkva" je Katolička Crkva u onoj mjeri u kojoj slijedi katoličku vjeru i nauku. Ono što je suprotno katoličkoj vjeri i nauci, a obilježje je ili dio "službene Crkve", to onda nije djelo ili nauka Katoličke Crkve, nego te raskolničke koncilijarne crkve, koja je već osuđena i čeka izvršenje kazne.

      Izbriši
    6. Dakle zelis reći mi moramo čekati da na čelo Katoličke Crkve napokon ne sjedne koncilijarni papa?

      Izbriši
    7. Kad na čelo Katoličke Crkve opet dođe uistinu katolički papa, pravi pastir Božjega stada, onda će on obnoviti sve što je bilo porušeno i vratiti Crkvi Njezinu vjekovnu Misu, sakramente, nauku itd.

      Dotad, kao što čini Bratstvo sv. Pija X., mi moramo ostati vjerni katoličkoj Istini, Tradiciji, Vjeri, nauci i sakramentima, uklj. Misu svih vjekova, tj. biti potpuno vjerni Katoličkoj Crkvi, čuvati sve što je katoličko dok se na svetu Petrovu stolicu opet ne vrati graditelj umjesto rušitelja, obnovitelj umjesto inovatora. Jer vrlo mnogo od toga što pape zapovijedaju zadnjih 40-50 godina sama Katolička Vjera zabranjuje da poslušamo.

      Ne daj Bože da bi mi ikad napustili Katoličku Crkvu, ili osnovali neku novu "crkvu", kao protestantske sekte. Kao što smo čuli u evanđelju jučer: "Tko nije sa mnom, protiv mene je, i tko ne sabire sa mnom, rasipa" (Mt 12,30).
      Mi ostajemo vjerni Katoličkoj Crkvi kakva je uvijek bila, čekajući Njezinu slavnu Obnovu, i poraz Njezinih neprijatelja i rušitelja.

      Izbriši
    8. Razgovori Bratstva sv.Pija X. s Rimom u meni su pobudili veliku nadu da će se Crkva lagano oteti pokoncilskoj pošasti i da će stvari krenuti nabolje. Da to neće ići od danas do sutra, da će taj proces biti dug, priznali su mnogi unutar FSSPX-a, nitko ljepše od patera Niklausa Pflugera. Više je puta upozorio vjernike i svećenike FSSPX-a da ne stvaraju preidealnu sliku Crkve kakva bi morala biti.
      Mons. Lefebvre je ljubio Katoličku Crkvu i stalo mu je bilo da svaki katolik ima mogućnost odlaska na sv.Misu svih vremena.Nije želio nikakvo odvajanje od Rimske Crkve, nikakvu paralelnu Crkvu, jer bi to bila sekta.
      No, opet uoči nove konklave pada mi svašta na um:
      Zašto je Crkva dopustila širenje Gospinih poruka iz La Salette u kojima otvoreno stoji da će Rim izgubiti vjeru?!
      Smijemo li unaprijed isključiti mogućnost velikih kušnji koje sve dosadašnje nevjerojatno nadilaze?!
      Sam Krist govori o strašnim kušnjama posljednjih vremena koja će biti tako strašna da se nijedan čovjek ne bi spasio kad se dani ne bi skratili(Mt 24,22).
      "I kad se ne bi skratili dani oni, nitko se ne bi spasio. No poradi izabranih skratit će se dani oni."
      23"Ako vam tada tko rekne: 'Gle, evo Krista!' ili: 'Eno ga!' - ne povjerujte! 24Ustat će, doista, lažni kristi i lažni proroci i iznijeti znamenja velika i čudesa da, bude li moguće, zavedu i izabrane."
      25"Eto, prorekao sam vam."
      Sjetimo se pape Pavla IV. koji j,e kako je znano, živio u trajnom strahu da bi na papinsku stolicu mogao biti izabran čovjek sumnjive vjere i stoga je donio bulu "Cum ex apostolatus officio" po kojoj bi takav izbor sam po sebi bio nevaljan.
      Sjetimo se i velikih teologa (svetog R.)Bellarmina, Suareza i Garrigou-Lagranga koji su držali mogućim ili barem nisu držali isključenim da na Petrovu stolicu zasjedne....papa haereticus.(I papino smo odreknuće stoljećima držali nevjerojatnim!!!)A ova trojica se ne mogu optužiti da su bili sedisvakantisti.
      Ovo neokonzervama zvuči strašno, no ne pokazuju li strahovi mnogih ovih dana u Crkvi, premda to ne kažu izričito, da se takvo nešto zbilja može i dogoditi?!
      Ja mislim da će sljedeći papa nastaviti reformu koju je započeo papa Benedikt XVI. i da će se intenzitet još pojačati. U kojoj mjeri??? Vjerujem da Gospodin neće dopustiti takve kušnje i da će sveta Majka Crkva doživjeti sjajne trenutke. Žao mi je da se o ovakvim stvarima uopće treba raspravljati. Lijepih li vremena kad se o ovome nije moralo mozgati!
      Kikii

      Izbriši
    9. O Pavlu IV., Giovanniju Pietru Carafi (1555-1559), više u ovom članku. http://rorate-caeli.blogspot.com/2013/02/from-marcellus-ii-to-benedict-xvi-and.html. Kratko treba napomenuti da je vladao u toku Tridentskog koncila. Smrću svakog pape koncil se prekida do ponovnog saziva od strane nekog nasljednika. Pavao IV. nije ponovno sazvao koncil nego je svoje 4 godine iskoristio za radikalno čišćenje Augijinih štala o čemu se može više pročitati u članku. Po njegovoj smrti njegov nasljednik, Pio IV. (ujak Karla Boromejskog) dovršio je koncil, a njega je slijedio sv. Pio V.

      Izbriši
    10. Kako izvješćuju talijanski tradicionalisti, šuška se o velikoj ofenzivi koju pokreću kardinali Sodano i Re(koji inače ne mogu ući u konklavu). Čak su na neki način u sve uvukli i Bertonea, u biti, zbog kojeg je izbila većina svih skandala u Kuriji.Oni bi na ovoj konklavi željeli potisnuti tzv."ratzingeriani", kardinale koje je imenovao papa Ratzinger i kardinale koji žele nastaviti s ratzingerovskom obnovom, a vratiti Kuriju na katastrofalno stanje Wojtylinog vremena. Ne znam što te ljude uopće motivira?! Dobar dio problema koje je papa Ratzinger rješavao, samo su naslijeđe prethodnog pontifikata.Škotski kardinal, o čijoj se prošlosti dosta znalo, u Wjtylino je vrijeme imenovan kardinalom, na zgražanje crkvene javnosti. Papa Ratzinger je godinama proučavao sve problematične slučajeve, mjesečno pozivao 2-3 biskupa, čije su biskupije bile zapuštene ili čiji je život bio sablažnjiv, da se povuku. Samo su dvojica, trojica odbila-odmah ih je smijenio.
      Ti proturatzingerovski kingmakeri su odabrali kandidata:kardinala Odilija Scherera kojeg su inače u devedesetima, dok je bio u Rimu, zvali "chiericchetto di Re", ministrant kardinala Re. To je umjereno liberalni kardinal, s prošlošću povezanom s teologijom osolobođenja. Kažu da ne voli Summorum Pontificum i da je čak "progonio"(?!) svećenike koji su celebrirali staru Misu. Cijela je Biskupska konferencija u Brazilu prilično liberalna, a stanje općenito dizastrozno. A to bi sada trebalo prenijeti i u Rim?!
      Inače, prije nekoliko godina je kardinal Scherer komentirao petu Božju zapovijed koja od nas zahtijeva "da ne krademo"?!!!! Prije Koncila bi ga se ponovno poslalo na pripravu za prvu svetu Pričest!
      Sodano i Re žele tako vratiti svoje učenike na vlast u Kuriji, jer nikako nisu mogli prihvatiti da im je vrijeme bilo ići i da njihovi istomišljenici ne drmaju Kurijom.
      Bilo bi to strašno za svetu Crkvu kad bi se taj liberalni lobi sada ponovno nametnuo. U Crkvi je ionako sve uništeno. Jedino bi se moglo pristupini konačnom uništenju. U tom slučaju čekaju nas katakombe!
      Ne daj Bože da se te crne slutnje obistinile. Molimo se!
      Kikii

      Izbriši
    11. Bas sam i ja citao o novosti kardinalu Scherer-u,mislim da to nece biti dobro za Crkvu generalno,sada trebamo cvrstu ruku koja ce znati provesti reforme zapocete za vrijeme B16.
      A mislim kako to nece biti dobro ni za rjesavanje problema RIm-Fsspx,ostaje nam moliti jer jos nista nije rjeseno.

      Alex

      Izbriši
    12. Netočno ste, Kikii, nažalost rekli za Rea. Sodano ne može ući u konklavu, no Re je rođen 1934. štoviše, on je po prvenstvu i najstariji kardinal i pitat će budućeg papu (ne bude li sam izabran, kao Ratzinger u prethodnoj konklavi) prihvaća li izbor. Bez brige, imaju Re i Sodano još par kandidata u džepu. Nakon Scherera tu je Ravasi. Čini se da Ouellet nije ničiji igrač i to bi mu moglo koristiti. Možda na kraju ipak prođe Scola.

      Izbriši
    13. Imate pravo. Kardinal Re ulazi u konklavu. U biti, čovjek se ne bi trebao brinuti za ishod kako Duh Sveti nadahne kardinale. Meďutim, je li baš Aleksandar VI. bio po želji Treće Božanske Osobe. Neki tvrde da je bio puno bolji nego što ga se opisuje!
      Kikii

      Izbriši
    14. Nije da sumnjam, ali pročitah komentare rimskih tradicionalista: kardinali koji biciklom obilaze Rim, razgledaju ga turistički, nastupaju kao psiholozi, sociolozi...A svi mi želimo ljude Božje, apostole.
      Međutim, ne zaboravimo: i da kardinali izaberu posve liberalnog kandidata, Duh Sveti u njegovoj duši u času izbora može učiniti čudo i pretvoriti ga u velikog branitelja pravovjerja i Tradicije.
      No ipak, daj Bože da izaberu
      1. kardinala Ranjitha ili
      2.kardinala Burkea ili eventualno
      3.kardinala Pella.
      Talijani spominju pravovjernost kardinala Piacenze. Ja osobno o njemu ne znam previše.
      Kikii

      Izbriši
    15. Father Tim Finigan cesto u zadnje vrijeme spominje kardinala Piacenzu, pa onda mora biti ok.

      Izbriši
    16. Uh...oprez! Tijekom prošlogodišnjih razgovora između Vatikana i Bratstva sv.Pija X., kardinal je Piacenza izjavio da bi se dokumente II.vatikanskog sabora trebalo "čitati na koljenima"...Divno! Samo bi nam propala koljena od količine dokumenata. Osim toga, onaj dio o hladnoratovskim podjelama i problemima prošlog stoljeća koji nemaju ama baš nikakve veze s današnjim vremenom, još bi trebalo slušati u prostraciji!
      Takav neokonzervativac, navodno blizak Opusu Dei, posljednje je što mi tradicionalisti želimo da Petrovoj Stolici! Trebamo papu tradicionalista da se i dezorjentirani Opus posvema vrati Tradiciji!
      Kikii

      Izbriši
    17. Bez obzira na osobu kardinala Piacenze, treba izjave uzimati u obzir vrlo oprezno jer mogu biti krivo prenesene. Rekao bih da nama katolicima treba osoba poput Pavla IV (1555-1559; http://rorate-caeli.blogspot.com/2013/02/from-marcellus-ii-to-benedict-xvi-and.html) koja je na ljudskom planu spremna počistiti prljavštinu koja se godinama nakupljala (Pavao uopće nije sazivao Tridenstki koncil svojih 4 godine pontifikata!). A Providnost će pomoći kad dođe do situacija kad čovjeku nije moguće (jer Bogu jest). Nedavno sam čitao intervju s jednim od kardinala koji u sudjlovali u konklavi 2005. Kaže on fino da je kardinal Ratzinger tijekom generalnih kongregacija pokazivao veliki obzir,mnogo slušao i da im se činilo da ispoljava meni tko zloglasnu "kolegijalnost". To mi je malo otvorilo oči: mnogi su kardinali prljavih ruku podržali izbor pape koji je osobno posve besprijekoran, ali star i dokazano bez smisla za upravljanje i također dokazano bez ozbiljnih intimnih savezništava bilo u kuriji, bilo izvan nje. Karijernim kurijalcima zapravo je posve svejedno kakva je liturgija, je li pitanje FSSPX kanonski riješeno (postalo bi problem tek ako bi član SPPX javno kritizirao takvog karijerista), ali Bog napravi dobro od djela zlih. Papa Benedikt je napravio puno više od onoga što su od njega očekivali, od Summorum pontificuma do zaslužene osude i degradiranja Maciela Degollada. Papinsko odreknuće velika je opasnost i mogući opasni udarac na Petrovu službu, no vjerujem da je upravljano Božjom rukom: Benediktov nasljednik treba imati čiste ruke, udariti karijernu kurijalnu mafiju koja je samo formalno u svećeničkom staležu, a zapravo jedna velika birokratska mašinerija u kojoj se zbog nedostojnosti ljudi uzgajaju zavist i oholost. Libralnim šezdesetosmaškim strukturama treba pomoći u ubrzavanju rješenja koje ionako već dolazi biologijom. SSPX će se riješiti samo ako bude maaaaalo volje, puno manje volje i energije nego što je potrebno za ove druge stvari.
      Naravno, mislim da bi Burke i Ranjith to mogli odlično napraviti jer su "gadni", "netolerantni" tipovi. Iako osobno ne bih imao ništa protiv na dođe Talijan izvan kurijalnih struktura (Scola). Scherer bi bio katastrofa, i osobno i zbog opstanka mafijaških struktura (one ga i pokušavaju izabrati). Rekoh, ne treba fini pristojni papa, treba nam Pavao IV.

      Izbriši
    18. Lijepo rečeno. Posve se slažem. Čak i o mišljenu o izboru Scola-e. Ipak papa Talijan ima svoje značenje. Sinoć sam pročitao mišljenje Talijana tradicionalista(Ecclesia Dei). I sami se protive samoj pomisli da je netko od većine talijanskih kardinala uopće spomenut kao papabile. Oni su prvi javno osudili spletkarenje kardinala Sodana, Rea i čudnog saveznika Bertonea. Dosta i mje tzv.montinijevskih udovica koje žale za daljnjim otvaranjem Crkve prema svijetu itd. Međutim, ide im na živce da se stalno Talijani a priori iskuljučuju kao nesposobni, pokvareni i neprikladni. Zaključuju: nije li se dizastrozno stanje u Kuriji upravo dobrim dijelom stvorilo u tijeku pontifikata dvojice papa "stranieri", stranaca kažu oni, mi bismo rekli-papa netalijana. Jedan je putovao, a drugi pisao knjige-vele oni.
      S ovim drugim osobno se ne slažem. Ja bih rekao da je drugi itekako djelovao, ali zarobljen lošim naslijeđem i prevelikom vjerom u kolegijalnost te svojom starošću,nije previše mogao, no ipak je sve iznenadio s više nevjerojatnih odluka. Zbilja je učinio puno. Kolegijalnost ga je sputavala, ali je svojim odreknućem svijetu i Crkvi pokazao da nije bitna sama osoba kojiko vjera u pomoć Duha Svetoga.
      Složio bih se posvema s mišljenjem gore spomenutih tradicionalista da cijeli raspad nije počeo upravo s talijanskim papom: Montinijem. Da je nakon smrti Ivana Pavla I. bio izabran đenovski kardinal Giuseppe Siri, povijest bi bila krenula drugim putem, ali Duh je Sveti htio slabog papu. Zašto? To će me pitanje zaokupljati možda i cijeli život!
      Stoga-Talijan ili ne, bitno je da dobijemo papu koji će otpočeti s velikim reformama i oteti se zlom zagrljaju kolegijalnosti!
      Kikii

      Izbriši
    19. O kard. Piacenzi se govori kao o učeniku nesuđenog pape Pija XIII. - kard. Sirija. To je po meni sasvim dobra referenca - od Scole nemamo ništa previše eksplicitno tradicionalno pa osobno ne vidim razloga polagati prevelike nade na tu kartu. A teško je očekivati od nekog kardinala otvorenu izjavu da bi trebalo The Koncil predati u damnatio memoriae - naprosto moramo uzeti situaciju kakva jest realna. I stavio bih [beware!] na kard. Pella, koji nas je izblamirao svojim modernističkim stavovima u debati s R. Dawkinsom: http://unamsanctamcatholicam.blogspot.com/2012/05/cardinal-pell-richard-dawkins-adam-eve.html - samima po sebi dovoljnim da nas podsjeti na realnost one opasnosti: 'stara misa - nova vjera'.

      Izbriši
    20. Fesapo, očito niste pročitali moj komentar o Piacenzi i "čitanju dokumenata Drugog vatikanskoga na koljenima...". Minuta šutnje, jer slijede suze i ganuće kod neokonzervi. Rigorizam i pokornički duh povezan s Drugim vatikanskim-jao divote!
      Kardinal Siri je imao posve drukčije mišljenje o Koncilu, kao i o papi Roncalliju i Montiniju. Svoje mišljenje nije tajio.
      Davno je preminuo, tako da se Piacenza morao prikloniti umjerenoj koncilskoj struji.
      Žao mi je zbog kardinala Pella. Toliko je situacija dizastrozna da se svi na kraju negdje izblamiraju...Zbog toga se molimo za izbor kardinala Ranjitha. Premda je najtradicionalniji i najotvoreniji prema reformi, i on je živio i radio u pokoncilskoj Crkvi i Kuriji. Negdje je spomenuto nekakvo sudjelovanje na međureligijskim glupostina, no ne znam ništa o tome. Ali kod njega je frapantna velika otvorenost za istinu i poštovanje Tradicije! To je bitno.
      Kikii

      Izbriši
    21. Stara Misa, a nova vjera opasnost je koja čuči u svim ED skupinama. I ne samo vjera, nego način razmišljanja, posvjetovnjačenost i nedostatak straha Božjega koji vjernici sa sobom donose na staru Misu i u te skupine, župe i zajednice. Posebice oni koji idu malo na novu, a malo na staru Misu, počesto čisto da se ne odvoje od ostalih katolika, no ipak.
      Kad sam prvi put bio u Zaitzkofenu kod Bratstva sv.Pija X. na ređenju, bio je topao, no kišan dan. One tisuće Nijemaca, Švicaraca i Austrijanaca koje su cijelo vrijeme klečale na mokroj travi...Pa nakon toga dugo na koljenima čekali mladomosnički blagoslov.
      Ja sam konkretno za Nijemce mislio da su oni narod koji ne zna klečati, da je to oduvijek tako. Grdno sam se iznenadio. Ta je slika bila usporediva sa slikama iz mojeg najranijeg djetinjstva početkom osamdesetih dok je ona generacija predkoncilskih katolika, tako malenih i poniznih, klečala i molila po našim crkvama. Vrijeme dok se na hodočašće nije išlo u bermudama, sa skupim sunčanim naočalama, mobitelima, a onda na cugu, kolače i pizzu.Nego tiho, ponizno, posteći dan ranije, čedno odjeveni! Jedino bi neki nakon dugometražnih pješačenja, ili ranijeg ustajanja usnuli tijekom dugih propovijedi sve tamo do Sanctusa!
      Kikii

      Izbriši
    22. Ja imam osjecaj da ce Piacenza biti papa,neznam zasto iako bi bolje volio Ranjith ili Burke.
      Naznam dali je netko citao komenttare na Rorate C.kaze jedan;nocas sam sanjao da je kard.Schonborn izabran za papu,i kako se lijepo pojavljuje na lozi sv.Petra sa obojenim balonima:)

      Alex

      Izbriši
    23. A da, evo ga ovdje: http://rorate-caeli.blogspot.com/2012/05/cardinal-piacenza-vatican-ii-documents.html . Odlična fora :), ne znam kako mi je to promaklo. Pa, ja i dalje mislim da bi on bio bolji izbor od Scole ili naročito Pella jer unatoč neokonzervativnoj orijentaciji (opet, budimo realni - koliko ima kardinala tradicionalista i koja je vjerojatnost da trad dospije do crvenog šešira?), čini mi se da je više naklonjeniji tradiciji; možda bi to bio čak korak naprijed u odnosu na prošli pontifikat (samo nagađanje, to ne bih mogao verificirati). No, bez daljnjega, zalažem se za realnost i trijezvenost, gdje nećemo prešućivati tamne sjene kod pojedinih stvarnosti i na liniji umjetnog biritualizma rimskog obreda (koji čini mi se hvata tlo kod Fr. Z.-a, Finigana i dr.), nekritički glorificirati nečiju naklonost prema tradiciji.

      Izbriši
    24. Budimo realni, poslije Ranjitha i Burkea, Pell bi bio sasvim solidan izbor, bez obzira na neslavnu epizodu s Adamom i Evom gdje je proturječio iskazima Učiteljstva iskazanim kroz encikliku Pija XII. Na Scolu, Piacenzu i Bagnasca gledam kao na solidne talijanske kandidate koji bi mogli malo zauzdati karijerističku kliku u Kuriji. Ta klika svakako želi nekog latinoameričkog kandidata, poput "Reovog ministranta" Scherera ili nekog liberalnog, pristojnog i obrazovanog gospodina poput Ravasija. uspjela se poput tumora uglaviti za Ivana Pavla II. gdje je uspostavila jaltsku podjelu interesnih područja s "poljskim klanom". Rasla je tijekom pontifikata Ivana Pavla II., a Benedikt je u nekoliko navrata uklonio grane koje su stršale na površinu. Duboki korijen je netaknut, a Bertone poput "poljskog klana" dogovara "novu Jaltu". Tko zna, Pija IX. si izabrali kao oponenta Kuriji pokojnog prethodnika Grgura XVI. pa je Providnost iznjedrila nešto sastim različito od onoga čemu su se nadali. Kad govorim o Scoli, ne očekujem ništa teološki bolje od Ivana Pavla II. Realno malo konsolidacije na posve racionalnom i ljudskom planu, a više od toga što dopusti Providnost.

      Izbriši
    25. Kikii, kad kažete Stara Misa, a nova vjera opasnost je koja čuči u svim ED skupinama, osjećam se pomalo osobno pogođenim jer sv. Martin makar formalno jest ED skupina. Osobno ne idem na NO osim u slučaju kad sam od nekoga pozvan na zadušnicu, svećeničko ređenje, vjenčanje, ako sam u Hrvatskoj izvan Zagreba (ljeti nastojim svesti propuštene nedjelje sa starom Misom na najviše jednu). Međutim, znate i sami da ima ljudi koji nedjeljom idu na staru Misu, a kad nije nedjelja ili zapovijedani blagdan idu na NO jer žele svaki dan na misu (radnim danom su na "misama za bakice" zlouporabe manje jer nema publike za klaunašenje). Ne smijemo se zatvarati i odbijati ljude. Treba s ljudima razgovarati i poučavati ih. Strpljivo. I budimo realni: što više ljudi pokušate dovesti na staru Misu, više će biti onih koji su, bar u prvi mah, dosta laksni. Molitva i vrijeme čine svoje, pogotovo ako od Gospodina zamolimo da nam to vrijeme "posveti" tj. dade nam vremena za strpljivo poučavanje i (samo)usavršavanje.

      Izbriši
    26. Reagiram na Alexov sanjivi komentar. Ja si na javi zamišljam Dolana koji nakon izbora i predstavljanja silazi s lože i grli sve žive na trgu st. Petra. :) Longin

      Izbriši
    27. Bože dragi, moramo se moliti za čudo. No, to Duh Sveti počesto učini kada je Rimski Biskup u pitanju. Nekada pripusti nedostojne kandidate...ali valjda samo pojedine, jer ako se ovako nastavi, onda su zbilja nastupila posljednja vremena.
      Ali kad je govor o velikom otpadništvu prije drugog dolaska našega Gospodina, koji "venturus est cum gloria, judicare vivos, et mortuos: cujus regni non erit finis", onda se takvo nešto ne može dogoditi s pravovjernim episkopatom, jakim papama i milijunima vjernika, punim samostanima, zar ne?! Nekako mi to ne izgleda moguće. No, Gospodin je obećao svoju pomoć i za takva vremena. Ako nastupe vremena najstrašnijih kušnji dosada, onda će, govorili su vazda teolozi i sveci, nastupiti i vremena i najvećih svetaca.
      Sestra Lucija imala nekoliko neprospavanih noći kada je primila onaj dio III. fatimske poruke koji je objavljen. Samo zbog onih riječi!? Ima li u tome nešto toliko strašno da krajnje pobožnu klauzurnu redovnicu toliko uznemiri? Ili ima još jedan dio, odnosno tumačenje poruke u kojem se spominje veliko otpadništvo, kako tvrdi katolički publicist Antonio Socci. Je li to ostvarenje onih strašnih poruka iz La Salette?! Zašto je Crkva dopustila njihovo širenje ako su čista mašta? Je li papa Pavao VI. to tumačenje Fatimske poruke djelomično objavio govoreći «da qualche fessura sia entrato il fumo di Satana nel tempio di Dio». C’è il dubbio, l’incertezza, la problematica, l’inquietudine, l’insoddisfazione, il confronto.,dakle o"sotoninu dimu u Božjem hramu"o „sumnji, nesigurnosti, problemima, nemiru, nezadovoljstvu, sukobu“ te o "samouništenju Crkve", a papa Ivan Pavao II. ga nadopunio, govoreći o "Tihoj apostaziji"?! Je li to Vatikanski „diplomatski“ način objave tog strašnog tumačenja da ne bi uznemirili svjetsku javnost?! Je li ona propovijed kardinala Ratzingera dok je bio dekanom kardinalskog kolegija nastavak tog objavljivanja u dijelovima:“Signore, spesso la tua Chiesa ci sembra una barca che sta per affondare, una barca che fa acqua da tutte le parti. E anche nel tuo campo di grano vediamo più zizzania che grano. La veste e il volto così sporchi della tua Chiesa ci sgomentano. Ma siamo noi stessi a sporcarli! Siamo noi stessi a tradirti ogni volta, dopo tutte le nostre grandi parole, i nostri grandi gesti. Abbi pietà della tua Chiesa! „ Crkva koja izgleda kao lađa koja pušta na sve strane…
      Možda ćemo se i sami smijati zbog ovih riječi kada dođe vrijeme pape reformatora, ali završavamo riječima pape Pavla VI. iz iste propovijedi:(http://www.vatican.va/holy_father/paul_vi/homilies/1972/documents/hf_p-vi_hom_19720629_it.html):“ Si credeva che dopo il Concilio sarebbe venuta una giornata di sole per la storia della Chiesa. È venuta invece una giornata di nuvole, di tempesta, di buio, di ricerca, di incertezza.“ „Vjerovalo se da će nakon Koncila doći sunčan dan za povijest Crkve. Došao je naprotiv dan oblaka, nevremena, mraka, traženja, nesigurnosti!“
      Ja vjerujem da nastupaju bolja vremena, da se nalazimo na kraju ovog dana oblaka i tame, sunce se jedva nazire, no Bog je Gospodar povijesti. Samo on zna!
      Inače, FSSPX poziva svoje vjernike na dan posta za izbor pape(post znači jedanput dnevno jesti do sita, neko jednostavno jelo, dvaput nešto založiti: ujutro komad suhog kruha i napitak, uvečer tanjur juhe od povrća i komadić kruha primjerice). Dobro bi bilo da se svatko priključi akciji posta za izbor budućeg pape!
      Kikii

      Izbriši
    28. Dragi M.B., ja sam naveo da postoji ta opasnost. To je činjenica. Sjećam se da sam pitao jednog njemačkog ED svećenika, još potkraj devedesetih, nose li oni zbilja uvijek reverendu. Rekao je:"Da, uvijek. Samo kad odlazimo u posjet biskupu,onda ne. Oblačimo crno odijelo s rimskim kolarom!" Smješno, zar ne?! Inače, ja sam se samo nadovezao na fesapovu konstataciju. Zar sumnjate u njegove procjene?!
      To se odnosilo ponajprije na određene prelate, njihov autoritet, ali i...Mi se svi pribojavamo da će udari na staru Misu upravo tako doći. Stara Misa da, ali može i Pričest na ruke, izvanredni djelitelji ili koncelebracija...
      A Vas bih dosta ipak kao i sebe stavio izvan tipičnih ED okvira i proglasio pravim tradicionalistima(a to su za većinu modernista lefebvrovci).
      Morate uzeti u obzir da sve skupine koje se okupljaju na staru Misu izvan FSSPX-a, nemaju ovaj hrvatski gen i nisu tako ustrojeni kao Vi u Sv.Martinu. Pri tome sam mislio na skupine po Njemačkoj i Austriji koje sam i sam vidio.U Lijepoj Našoj će se tek stvoriti prava slika tko je ED, a tko FSSPX kada Bratstvo sv.Pija X. dođe u Hrvatsku i otvori priorat.Sve je još u nastanku, stoga se ne trebate osjećati uvrijeđenim. Nije mi bio cilj. (Zasada) radite izvanredno djelo. Samo nastavite. Vergelt's Gott!
      Kikii

      Izbriši
    29. Bojim se da će se mnoge stvari tek ponovno znati nakon četvrtka(mogući dan bijelog dima). Stoga mi nije bio cilj nikoga napasti. Sam je pater Niklaus Pfluger, prvi asistent Bratstva, u više navrata javno opomenuo vjernike da ne stvaraju preidealnu sliku Crkve kroz povijest te da se ne zadovolje svojevrsnom "zaklonjenošću" od pokoncilskog "ludila"(moj izraz) po prioratima Bratstva! Svima nam u srcu treba biti sveta Crkva Katolička!
      Kikii

      Izbriši
    30. Kikki,Stara misa-nova vjera,to je tipican napad sspxa na one koji nemisle kao oni ali bi ipak ostali vjerni staroj misi i staroj vjeri.Otidjite na sranice sspx u GB,vidjet cete gdje pozivaju da se neide na TLM koje se sluze pod motu proprijem i da se neide na pricest ako svecenik pricescuje hostijama posvecenim na novoj misi.
      Mislim stvarno..Tu se u potpunosti slazem sa M.B. a to je i taktika vecine ED zajednica,ljudi s novus orda su laksni i nece ni pomisliti otici na staru misu ako se drzi takav (sizmaticki)stav.
      Gledajte,znate da sam ja kao vjernik blizak fssp-u,i dobro znam njihova razmisljanja iako ne kritiziraju JAVNO,(sto je mozda nedostatak a mozda i nije zavisi tko kako gleda na neke stvari i kojom se taktikom sluzi)puno su vise napravili(u engleskoj)za tradiciju za recimo 2 god.nego sspx,u to sam siguran.
      Pa i doticni Finingan koji se spominje je ucio staru misu kod fssp-a,no istina je sto Fesapo kaze ali da li je bolje nemati TLM ili imati,dali je bolje da vjernici imaju kantakt sa TLM ili nemaju?.Jedna generacije koja je odrasla na novotarijama se nemoze promjeniti preko noci,mislim da je i to korak naprijed a sljedece generacije mogu ici po jos koji korak dalje.Svatko prihvata onaku hranu kakvu je u stanju prihvatiti.

      Alex

      Izbriši
    31. Kikii,
      sve je u redu. Bilo me malo osobno pogodilo, pa sam pisao ono što mi je bilo u srcu. Kad sam malo bolje razmislio, sjetio sam se Fesapove rasprave s jednom drugog osobom (znate i sami kojom). Tu je opasnost o kojoj govorite. Dakako, u sv. Martinu se pričest prima klečeći na jezik (o tome stavimo obavijest svaki put prije mise na ulazu u crkvu), ministrant prati svećenika s pliticom. Hostije se posvete na našoj misi. Prosjek godina je vrlo nizak, većinom su u pitanju ljudi od 25 do 35 godina (samo je par starijih od 60 godina), više od polovice redovitog puka su muškarci (rekao bih oko 60%). Muškarce obično ne privlače razvodnjene stvari. Čak palimo i neparnu "sanctus svijeću" koja gori od Sanctusa do ablucije. Eto, sad sam malo nahvalio svoje i sebe samog :-)

      Izbriši
    32. Mislim da nije vrijeme da sada o tome raspravljamo. Međutim, činjenica je da je "Stara Misa-nova vjera" "činjenica", s FSSPX-om ili bez njega.Dakle, spomenuti jedan gorući problem, nije a priori isključivanje mogućnosti postojanja skupina koje vole staru Misu.
      Ne znam kako je u Sv.Martinu, jer nikada nisam bio. O sugovornicima ovdje na blogu imam vrlo visoko mišljenje.
      U odnos FSSP-FSSPX ne želim ulaziti. Meni su svećenici Petrusbruderschafta napričali svašta o Piusbruderschaftu, a to uglavnom nije bilo blizu istini. Nebitno.
      Meni je osobno jedan njemački Pater FSSPX-a rekao da je neizmjerna vrijednost svake stare Mise, celebrira li se ona u prioratu ili drugdje.
      FSSPX-a nema još kod nas. Ja svake nedjelje odlazim na Novus Ordo. Očit dokaz da nisam lefebvrovac. Jedino imam hrabrosti javno iznositi pozitivne činjenice o mons. Lefebvru i modernisti me ne mogu uplašiti. Dosta barem jedan ludi Hrvat! A Ecclesia Dei od toga može imati i koristi. "Ej...nismo mi kao on."(Ne kažem da ste Vi takvi). Ali "kontaminacija lefebvrovskim idejama"(naš nikad prežaljeni Mihovil) bila je bitna. Sada se lijepo iskristaliziralo kako tko razmišlja. Kako smo mi Hrvati orjentaliziran narod, sve se nešto istočnjački skriva, prešućuje. Čak se ni raspravljati ne smije o nekim stvarima. Potreban je jedan "ridikul" koji pred svima, u nepovoljnom trenutku spomene javno sve ono što je skriveno. A eto, ulogu svete lude, ja sam malo igrao. Ozbiljno razmišljam da s time prekinem.
      A da nemam staru Misu u 200 km blizine, jest najžalosnija činjenica mojeg života. Vi imate staru Misu u Sv.Martinu i činite veliko djelo Lijepoj Našoj.
      Kako će se snage kasnije raspodjeliti, ovisi o izboru pape ovih dana. A kada FSSPX dođe, onda će se stvari drukčije preraspodijeliti. Ja ću im se svakako kao vjernik priključiti ako me budu htjeli primiti.
      Hoće li onda netko skupa s modernistima sve činiti da kapelica FSSPX-a bude prazna, a neće biti, ne znam. Kako ćemo onda razmišljati, ne znam. Da taj ne može očekivati ljubav i podršku lefebvrovaca te preporuku da se odlazi na Misu i kod tog svećenika(koji na staroj Misi propovjeda o velikim koncilskim dometima, a opominje od strašne lefebvrovske šizme i vidi svugdje sedisvakantiste) nekako se čini logičnim. Opet kažem: sve je još prerano. Zašto unaprijed rješavati zamišljenje probleme. Pričekajmo barem sljedeći vikend.
      Znam da nam je na srcu svima ljubav prema svetoj Crkvi i tako treba i biti.
      Kikii

      Izbriši
  13. Mateo, sablaznit ćeš dobre dušice nenevikle na napade na modernizam i liberalizam. Naši su vjernici navikli samo na napade na Tradiciju, pod krinkom poslušnosti te neokonzervativno pristajanje uz ostatke katoličkog nauka. Ove napade se drži normalnim životom Crkve. Tradicionalistima se drže svi koji otvoreno ne napadaju ponovno odobrenje celebracije stare Mise i primjerice vole koral ili barokne paramente, a lefebvrovcima svi koji su barem jedanput bili na staroj Misi i koji svećenika Bratstva sv.Pija X. ne bi napali odmah nakon što ga vide...
    Ne zaboravite da je mons.Lefebvre ujedno cijelo vrijeme ljubio Crkvu, nikada to nije s visine i bez ljubavi govorio. No, kada je trebalo iznijeti katolički nauk, nije se libio!
    Koliko je god mogao slijedio je odluke pokoncilskih papa, u svim se liturgijama Bratstva spominje njihovo ime, u svim kapelicama i crkvama visi njihova fotografija skupa s fotografijom mjesnog biskupa. Upravo je on spriječio odlazak stotina tisuća vjernika u kojekakve sumnjive sedisvakantističke skupine.
    Nadamo se da će konačno sljedeći papa imati snage uhvatiti se u koštac s rješavanjem problema koje je Mateo naveo!
    Oremus pro pontefice futuro sancto...
    Kikii

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Koje su to sedisvakantističke skupine? Longin

      Izbriši
    2. Ma imaš ih milion. Najpoznatije su Društvo sv. Pija V i Bratovština Leona XIII (tzv. brazilska katolička crkva).
      Bio je onaj nekakav vijetnamski biskup koji je prije nego što su ga javno ekskomunicirali bez dopuštenja pape zaredio desetke svećenika za biskupe i sad svaki od tih biskupa ima svoju neku sedevakantističku zajednicu.

      Vlado

      Izbriši
  14. E ljudi baš me to zanima kako bratstvo spominje papu na Misi i spominju li ga jesu li spominjali sve pape od 2. vatikanskog do danas?
    A

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Iz Bratstva se redovito isključuju bogoslovi, ali i svećenici koji zastupaju sedisvakantističke stavove.

      Izbriši
  15. Da, Bratstvo je spominjalo sve pape normalno kao i svi koji celebriraju staru Misu. U to nema sumnje. Pokoncilske pape su valjano izabrani i stvarni poglavari Katoličke Crkve. Ako su tzv.slabe pape, ne mijenja ništa situaciju.
    Redovito se moli za papu i Crkvu i u ostalim okolnostima, zacijelo puno više nego kod modernista.Postoji velika želja za kanonskim rješenjem unutar Crkve, a mit o sedisvakantizmu je bezočno prenapuhivanje i izvrtanje činjenica. Ili potreba neokonzervi koji su izdali Tradiciju.
    Kikii

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Koje skupine se smatraju sedesvakantističkima i zašto? Longin

      Izbriši
    2. Sedisvakantisti-ja o njima i ne volim uopće govoriti-svi su oni koji kažu da je Apostolska Stolica nakon pape Pija XII. ispražnjena...Tako da ne spominju Sv.Oca u Misi. Usmjerenja ima koliko i samih sedisvakantista. Dosta se često njihovi svećenici daju rediti za biskupe od kojekakvih lutajućih biskupa.
      Uglavnom, svi mrze Bratstvo sv.Pija X. iz dna duše!
      Za većinu od njih bih rekao da su poremećeni tipovi!
      Na njihove stranice je najbolje ne ići! No, i za njih kao i za moderniste valja moliti.
      Kikii

      Izbriši
    3. Za one normalnije među njima, rekao bih da imaju istu onu crtu zadrtosti, nedostatka razboritosti, ali i ljubavi kao i neokonzerve.
      Neokonzerve su žrtvovale Tradiciju, počesto se upuštale u lov na tradicionaliste, samo zbog svog legalizma i uzdizanja Učiteljstva iznad svih katoličkih standarda.
      Sedisvakantisti tako uzdižu Tradiciju u svojoj zadrtosti, nerazboritosti i nedostatku ljubavi. Čine velik grijeh odvajanja od Rimskog Biskupa!
      Jedini je nadbiskup Lefebvre dao odgovarajući odgovor na postkoncilske probleme.
      Kikii

      Izbriši
  16. Nema sveze s temom, ali palo mi na pamet da se prostor oko sv. Martina nekoc nazivao VICUS LATINORUM, doslovce "latinsko naselje" ili starinski "Vlaska ves". Otuda "Vlaska (v)ulica". Trebalo bi, u kontekstu TLM-a i sv. Martina, reaktualizirati taj latinski topos!

    OdgovoriIzbriši
  17. Jučer su kardinali u svojim crkvama u Rimu celebrirali svetu Misu. Kako je kardinal Scherer dijelio svetu Pričest bez plitice, Hostija je pala na pod. On ju je samo podigao. I ništa više!
    Kardinal Scola je imao ljubičaste paramente, premda je bila nedjelja Laetare. Jeli moguće da u rimskim crkvama nema ružičastih paramenta?! Ali je u propovijedi spomenuo da se treba moliti da Bog Crkvi podari Papu koji će nastaviti s tradicijom velikih papa posljednjih 150 godina(jeste li čuli, ne pedeset, nego stopedeset). Jasna aluzija na hermeneutiku kontinuiteta!
    Kardinal Dolan je zato bio cijeli ružičast kao veliki bombon, primjećuju Talijani!
    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  18. http://blog.messainlatino.it/
    Kratak video o celebraciji kardinala Scherera te o Hostiji koja mu ispada. liturgijsku glazbu bolje ne komentirati!
    Ako bude izabran, molimo se da ga Duh Sveti rasvijetli!
    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  19. http://multimedia.lastampa.it/multimedia/vatican-insider/lstp/182061/
    Kratak video o celebraciji kardinala Scola-e. Ništa posebno, dobro je napomenuo fesapo.
    Valjda će biti toliko velik da naslijedi velike stvari velikog Ratzingera!
    Kikii

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.