nedjelja, 30. siječnja 2011.

D. Kniewald - Liturgika

Postoje razni tekstovi na hrvatskom više ili manje vezani uz liturgiju koji su do sada bili dostupni na internetu:

Ipak, koliko sam zapazio jedine knjige na hrvatskom jeziku koje sustavno obrađuju ovo područje su A. Adam - Uvod u katoličku liturgiju koja je izgleda bila dostupna na internetu, ali je sada više ne mogu naći, te D. Kniewald - Liturgika. Dok je ova prva prijevod koji je izdan 1993., djelo Dragutina Kniewalda izdano je 1937. godine. Neću u ovom postu ulaziti u diskusije o kvalitetama i manama gore navedenih naslova, tko hoće, može sam provjeriti o čemu se radi. Kapitalno Kniewaldovo djelo dostupno je od danas i na internetu. Hvala osobi koja mi je posudila knjigu. Iako je skenirana verzija poprilično minimalna što se tiče kvalitete, ipak isprintano izgleda sasvim pristojno. Ako tko softverski poboljša ili smanji ovaj file, neka mi ga slobodno pošalje na email adresu.

Broj komentara: 8:

  1. Na stranim jezicima je naravno dostupna puno bogatija literatura. Mozda ce, recimo, nekog od nasih citatelja interesirati knjiga
    Laszlo Dobszay (edited by Laurence Paul Hemming): Restoration and Organic Development of the Roman Rite (password: ebooksclub.org)

    OdgovoriIzbriši
  2. Malo sam "prelistao"; prava knjiga, posebno što se tiče zagrebačkog obreda.

    OdgovoriIzbriši
  3. Detaljan i praktičan vodič kroz obrede (novus ordo) od mons. Elliota:
    http://books.google.com/books?id=E6aBepPSKCwC&printsec=frontcover&source=gbs_atb#v=onepage&q&f=false

    Za usus antiquor najpoznatija je The ceremonies of the Roman rite described, autor Adrian Fortescue.

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlično za Kniewalda! Kod Adama je povijesni pregled izrađen po modelu hermeneutike diskontinuiteta - odnosno postupnog uvlačenja devijacija da bi na kraju papa Pio V. de facto kanonizirao 'liturgijski bućkuriš' kojega treba dearheologizirati. Slični pogledi (kojima vjerujemo polako otkucava rok trajanja) mogu se čitati i kod domaćih suvremenih liturgičara, a u preporuke bih još dodao i Daviesov 'A Short History of the Roman Mass'.

    OdgovoriIzbriši
  5. kakvo vam je mišljenje o
    Gozba Jaganjčeva; Misa kao nebo na zemlji (2. izdanje) - Scott Hahn

    Bb

    OdgovoriIzbriši
  6. Pa tako, ok knjizica koja usporedjuje misu sa knjigom Otkrivenja. Ima nekoliko dobrih zapazanja, ali nisam bio tako odusevljen kao autor - stekao sam dojam da on tu usporedbu smatra revolucionarnom kao da nikome prije nije pala na pamet. Meni se cini da su svakom katoliku koji slusa pozornije ta citanja na misi jasne paralele izmedju jednog i drugog.

    Mislim da je to drugaciji tip knjige, vise duhovno stivo. U svakom slucaju preporucljivo jer je lagano za citati i dosta kratko.

    OdgovoriIzbriši
  7. Ispustili ste najvažniju: Ratzinger: Duh Liturgije, lani sam je dobio iz Mostara (Ziral). Početak je težak, dalje je lakše i vrlo aktualno danas.

    A ovo bi moglo biti od interesa (prijevod iz knjige: Fr. Alcuin Reid, OSB, ed. : Looking Again at the Question of the Liturgy with Cardinal Ratzinger- Proceedings of the July 2001 Fontgombult Liturgical Conference (Amazon, rabljena, novih nema). Kadinal je predsjedao, održao homiliju, i dva predavanja):

    Fr. Reid u uvodu, str. 9: “…kao student teologije dao sam profesoru liturgije rad u kojemu sam naveo dulji izvod is knjige kardinala Ratzingera: Feast of Faith….’Ratzinger nije liturgičar – odvratio je profesor – i ne smijemo ga navoditi kao liturgijski autoritet’ ”.

    “Zaista …nije liturgičar – piše otac Reid – Ali je u stvari baš to možda vrlo dobar razlog da se na njega oslonimo (we ought to tourn to him) u litugijskim stvarima, kako vrlo prikladno (aptly) kaže otac Aidan Nichols, OP: ‘Liturgija je suviše važna da se prepusti liturgičarima’ “ (navod iz
    knjige oca Nicholsa: Looking Again at the Liturgy: A Critical View of its Contemporary Form, Ignatius Press, 1996).

    Ad Socrates, kad već spominjete Davies-a: Pope Paul’s New Mass (treći dio djela Liturgical Revolution), Angelus Press, Dickinson, Texas. Ogorčeni prikaz obraćenika s Protestantizma. Čitati cum grano salis, ali vrelo podataka, te podosta - istine. Čini shvatljivom podršku koja je omogućila SSPX-u da se usidri po svijetu, i sada ima oko 500 svećenika. Tko ne zna teologiju bolje je da ne čita.

    Bizantinska Liturgija (trebali bi se mi “Latini” s tim bolje upoznati, da se konačno iskorijeni “praestantia ritus latini” iz Crkve Katoličke): Kazimir Kucharek, Ukrajinski svećenik, Kanada: The Byzantine-Slav Liturgy of St. John Chrysostom, Alleluia Press. Amazon (rabljena, novih nema), 800 stranica, 1971. Bogatstvo povijesnih podataka, usporedbi s ostalim Istočnim liturgijama, tekst, komentar. Poći barem katkad u Gornji Grad.

    OdgovoriIzbriši
  8. Bog Vas blagoslovio zbog stavljanja Kniewalda na download! <3

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.