petak, 14. listopada 2016.

Novi lideri za novo vrijeme

Novi dekan KBF-a u Zagrebu navodno će biti franjevac p. Mario Cifrak.


Utješna nagrada odlazi p. Slavku Sliškoviću koji je nedavno postao provincijal hrvatskih dominikanaca.


Danas su isusovci sabrani u Rimu izabrali novog generala svoga reda (njihovi generali imaju doživotni mandat kao i pape, ali isto tako mogu dati otkaz).



Nazdravimo novim liderima!

Broj komentara: 11:

  1. Nazivati te ljude "franjevcima", "dominikancima", "isusovcima" je pogrešno.
    Oni tu nisu!
    Ja ne znam što su oni, ali sigorno nisu (pravi) franjevci, dominikanci, isusovci.
    Ne drže se pravila utemeljitelja tih redova. Ni najmanje!

    Antiliberal

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A kako cemo ih zvati? Neo-franjevci?

      Izbriši
    2. Reformatorski franjevci, dominikanci i isusovci koji pokušavaju živjeti na staroj slavi, ali njihova nova reformirana duhovnost iz iste reformirane liturgije, Brevijara, Konstitucija, teologije, vidljiva je u njihovim nastupima, odijevanju i u arhitekturi novih crkava i samostana koje grade. Današnji reformirani Redovi su sekularizirani i pod utjecajima istočnjačkih filozofija (na Zapadu: zen-budizam, joga itd.), lijevih i liberalnih ideja umotanih u nova teološka strujanja. Rapidan je pad redovničkih(?) zvanja i takvi Redovi se međusobno po poslanju uglavnom malo ili nimalo ne razlikuju. Njihova budućnost je u izumiranju!

      Leon

      Izbriši
    3. Ne mozemo ih zvati reformirani jer su reforme u redovnistvu uvijek znacile povratak izvornim pravilima i prvotnom duhu, a ovi idu upravo u suprotnom smjeru.

      Izbriši
    4. Dakle, naziv sa "neo" prefiksom je upravo jako podesan.
      No ne smijemo nikako zaboraviti na svu onu braću i sestre iz pomenutih i drugih redova, koji su za širu publiku na marginama, ili ih uopće nema u javnosti (da se spominju). One koji su itekako vjerni Bogu, odnosno koji čine sve da budu i ostanu privrženi zdravim korijenima tradicije (svojih redova). I zbog toga izrazito trpe, bivaju prezreni, odbačeni, čak i zlostavljani (zasada više duhovno, nego tjelesno). Ima njih itekako, i zbog njih moramo uvijek paziti da ih sve ne trpamo u jednu te istu korpu sa ostalima, koji su danas najgrlatiji i "istaknuti", pa čak i omiljeni od današnjeg mnijenja (pogotovu medija), pa i velikog broja vjernika. A zašto su omiljeni? Stoga jer nisu "naporni", i ne drže "pridike" nikomu, nego se sva priča, najčešće svodi na trla-baba-lan-da-joj-prođe-dan.
      Nikoga se time i tako dakle, neće i ne smije dovesti u "nelagodan osjećaj", a kamo li ga se povrijedi ili uvrijed!
      "Humanite" prije svega! A potom "liberte" i "egalite"!
      Ili nam volja reći "bratstvo i jedinstvo"...
      Ili pak "liberalizam i demokratija"...
      !?!
      Samo luđak, neznalica, zaveden, i lijenčina ne može izvesti zaključak da je Krist i njegova Crkva ono što svijet treba slijediti, a da NIKAKO nije obrnuto. Crkva se ne smije prilagođavati svijetu, inače ona to više nije, ako uvijek i usprkos svemu ne počivala na načelima VJERE i NAUKA koju nam je Krist Isus, naš Gospodin Bog Stvoritelj i Otkupitelj uspostavio i ostavio u nasljeđe. Čak nam dade i Duha Svetoga da nas vodi i podupire!
      Pa zar je to onda ijednom vjerniku doista toliko teško, ili nejasno!?
      JbD

      Izbriši
    5. Da, terminologija je na mjestu! Reforma ili obnova, tj. obnova: povratak izvornim Pravilima (Regulama). Osobno, "Reforma" me podsjeća donekle na 'Reformaciju' no Katolička Crkva je puno starija od nje. No nije bitno.

      Recimo da bi termin "drugovatikanski neo-franjevci", "...neo-dominikanci" i "...neo-isusovci" bili prikladniji izraz, makar sam u prethodnom komentaru napisao "reformatorski franjevci", itd., a to aludira na protestantizam (reformatorski) kojem su ti Redovi kontaminirani.

      Drugovatikanski neo-franjevci itd. Prefiks "neo" iz razloga kako bi termin bio precizniji jer nakon 2. Vatikanskog koncila postoje tradicionalni Redovi koji još egzistiraju.

      Leon

      Izbriši
    6. Toma,
      jednostavno ih zovite: pseudofranjevci, pseudodominikanci itd.
      Tako ih ja zovem.

      Antiliberal

      Izbriši
    7. Ne mogu shvatiti da bi kardinal Bozanić postavio takvog svećenika za dekana KBF-a. Da Isus nije znao kada i kako će umrijeti?! I nikom ništa!

      Izbriši
    8. @Nikola
      Kardinal nadbiskup Lime (Peru), Juan Luis Cipriani Thorne, član Opusa Dei vodio je veliki boj protiv limskog Biskupskog katoličkog peruanskog sveučilišta. Što mislite, od koga je "katoličko" sveučilište, nakon odlaska Benedikta XVI. dobilo pomoć i u konačnici kardinalu izbilo oružje iz ruku? Jasno, iz sv. Marte... Uostalom, po takvim sveučilištima mrijeste se vodozemci koji pišu gadarije zvane Amoris Laetitia, sramotu za civilizaciju i ljudski rod u naravnom kontekstu, o nadnaravnom da ne govorim. Našem kardinalu očito se ne da gubiti vrijeme na KBF... Ne trdim da bi pobjedio, ali bilo bi u redu boriti se protiv hereza, zar ne?
      Naši KBF-ovci sa svoje strane ne shvaćaju, koliko god bili modernisti, plenumaši s Filozofskog već su ih osudili na smrt. Skretat će oni još ulijevo, ne bojte se...

      Izbriši
  2. U svakom slučaju čestitke novoizabranima.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja ću se kandidirati za bugarskog cara. Zar sve nije moguće? Glavno je biti hrabar i nekonvencionalan.

      Kikii

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.