ponedjeljak, 10. listopada 2016.

Nikada nećete pogoditi čija je...


Da, mogu. To vam je novusordo crkva. Nema na čemu.

Ako vam treba nekih primjera iz našeg glavnog grada, pogledajte npr. ovdje.

Ispravan stav svakog konzervativnog katolika na ovo je: "kašljuc, kašljuc, možda ste malo prerano otišli predaleko". Ili kako je lijepo sažeto u tekstu o crkvi sv. Ivana Evanđelista u Utrinama:
U jednom tekstu kritičar arhitekture Maroje Mrduljaš piše da je kardinal Kuharić taj projekt podržao, ali je ipak autorima rekao da bi takva sakralna gradnja trebala biti izuzetak, a ne pravilo u Hrvatskoj.

PS. Vidim da će na TradFestu biti okrugli stol Tradicionalno i konzervativno nasuprot militantnog sekularizma u Hrvatskoj i Europi. Pretpostavljam da je to lapsus i da bi trebalo pisati Tradicionalno nasuprot konzervativnog i militantnog sekularizma.

4 komentara:

  1. U vezi TradFesta i "militantnog sekularizma".

    Nažalost, Bartulica i Batarelo pod "konzervativizmom" misle na nešto potpuno suprotno našoj katoličkoj kontinetalno-europskoj tradiciji.
    Ta dvojica su odrasla u anglo-protestantskim zemljama (SAD i Australija) i upili su njihov pseudo-konzervativizam.

    SAD se kao država izravno temelji na prosvjetiteljskim idejama 18. stoljeća.
    Američka revolucija je preteča Francuske revolucije.

    Biti "konzervativan" u Americi znači podržavati apsolutnu slobodu govora i apsolutnu vjersku slobodu.
    Nije ni čudo da je Amerika domovina svih sekta (od Mormona pa nadalje).
    Takav "konzervativizam" i "tradicija" nama ne treba!

    Još kad mi počnu govoriti o nekakvoj "judeo-kršćanskoj" civilizaciji, dođe mi da svisnem. Kao da slušam republikance...

    Ali, ovo je općenito veliki problem kod naše dijaspore na Zapadu. Upijaju protestantski sinkretizam, kao spužva vodu.
    Nemojmo im dopustiti da to uvoze u Hrvatsku.

    Antiliberal

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Podesta e-mails: Conservative Catholicism an “an amazing bastardization of the faith”

      http://hotair.com/archives/2016/10/12/podesta-e-mails-conservative-catholicism-amazing-bastardization-faith/

      Izbriši
    2. Koji je smisao ovog linka? Pa ne mislite valjda da Clintonica i njena druzba imaju ikakvog pojma o razlikama izmedju konzervativnog i tradicionalnog katolika, a kamo li da mogu nesto suvislo o tome reci.

      Izbriši
  2. Evo da se i mi u nečemu složimo.
    Dizajn novih crkava je postao potpuni promašaj, prije svega funkcionalan. Zašto funkcionalan? Pa zato što ako bolje pogledate situaciju vidite da se sve više smanjuje broj ljudi u klupama a povećava broj onih oko gozbenog stola. Svećenik, koncelebranti, đakoni, ministranti, ministrantice, čitačice, kratko/polu/trajni đakoni, izvanredni i redovni djelitelji pričesti (inače izvanredni djelitelji pričesti koji su gotovo u radnom odnosu na svojim župama i primaju neku naknadu, mogu se još i zvati redovni uz plaćanje djelitelji pričesti), župni bend, djeca, bivši bogoslovi sa obitelji, katehisti, vjeroučitelji, framaši, istaknutiji fsr-ovci ... Dapače na nedavnoj konferenciji "Trendovi u liturgiji za sezonu zima 2016/2017" otvoreno se govorilo da je biti u klupama passe i da ne živimo više u doba drugog vatikanskog gdje se laika samo djelomično uključuje u gozbeno slavlje. 
    Samim time crkve bi se trebale danas graditi ne po uzoru na lađe, nego više po uzoru na eskimske iglue gdje bi onaj mali uski ulaz bio dio za vjernike, a glavni "iglu" dio bi bio gozbeno-glazbena-scenska  pozornica sa dovoljno mjesta za sve, a ne samo za mnoge. 

    Vilibor 

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.