ponedjeljak, 3. listopada 2016.

Gostujući autor - Bach u ozračju Tradicije

Zahvaljujem se mladoj gostujućoj autorici na ovom kratkom izvještaju i video snimci, te gospodinu koji je sa mnom podijelio fotografije s ovog impresivnog događaja.

***



Jučer se malena skupina nas vjernika uputila u Trst, na pontifikalnu Tradicionalnu Misu koju je celebrirao kardinal Raymond Leo Burke (1,2).

Ranojutarnja vožnja po kišnom i tmurnom danu i gotovo četverosatno stajanje pod Misom itekako se isplatilo. Crkva je bila prepuna. Već na samom početku, kad je s kraja crkve ulazila procesija svećenika i ministranata u haljinama orošenim od kiše, znala sam da će ovo biti nešto posebno.

Odlično uvježban zbor iz Finske prekrasnih glasova s fantastičnim solistima i sjajnim orkestrom ispunjavao je i odjekivao cijelom crkvom pjevajući Bachovu Misu u h-molu. S obzirom da je Bach volio naglašavati dijelove ordinarija, mnogo puta su se ponavljali isti verbalni dijelovi teksta u različitoj melodiji, ali istom karakteru te je npr. Gloria trajala 45 min. Ovisno o tome koji je dio teksta, melodija se mijenjala – npr. na „Et incarnatus est...“ sve je postalo smirenije, a na „Et resurrexit...“ melodija je brza, živahna i veselija, a zbor je to odlično uspio naglasiti. Dok je trajao ordinarij, stigli smo pred Bogom i Majkom Božjom reći sve što nas muči, prikazati svoje žrtve i nakane, moliti za pomoć i spasenje... Proprij je pjevao ili sam solist ili svećenik na oltaru (izmjenjivali su se) što je također bilo prekrasno zato što je samo jedan nježan glas bez ikakve pratnje ispunjavao crkvu. Zanimljivo je da se u isto vrijeme odvijala još jedna tiha Misa na pokrajnjem oltaru s jednim ministrantom.

U Misi se osjetila iznimna kardinalova blagost, bio je vrlo simpatičan, pogotovo sa svojim naglaskom. :-) Onoliko koliko sam razumjela talijanski, u svojoj propovijedi kardinal je pričao o važnosti molitve krunice Blažene Djevice Marije, pogotovo sad u mjesecu listopadu. Pred kraj su svi dobili papir s tri molitve Djevici Mariji na talijanskom pa smo svi u crkvi zajedno molili. Kad je završila Misa, kardinalu su stavili veliki crveni plašt „cappa magna“, sjeo je ispred oltara pa smo svi imali priliku u redu doći do njega, poljubiti mu prsten, a on je dijelio blagoslov i sličice s Presvetim Srcem Isusovim. Osjećala sam se počašćeno jer sam uz blagoslov dobila i veliki osmijeh.

***

Detaljni foto-izvještaj s tumačenjem pojedinih prizora na tradicionalnoj pontifikalnoj misi možete pročitati u ovom članku (arhiv) od prošle godine koji je objavljen na stranici tradicionalnamisa.com. Evo samo nekoliko fotografija od ove nedjelje.





Za vrijeme pontifikalne mise, odslužena je i tiha misa na pokrajnjem oltaru.

2 komentara:

  1. Predivno!

    Vidim na www.tradfest.org da kardinal Burke dolazi u Zagreb za koji tjedan pa pretpostavljam da i mi možemo očekivati barem klasičnu pontifikalnu misu.

    Ivan

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ivane, ne mogu nista reci osim: nemojte nista ocekivati. Zar zaista mislite da bi kod nas bilo dopusteno da narod uzivo vidi kako izgleda tradicionalna svecana pontifikalna misa kakvu je celebrirao npr. nadbiskup Stepinac?

      Usput, prije nego netko pita, ja nemam veze s organizacijom tog festivala, ali sudeci prema gostima i programu, cini mi se da bi moglo biti zanimljivih tema.

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.