utorak, 29. srpnja 2014.

Papa, kvadratni metri i demagogija

Članak o progresivnom dvoru vladajućeg pontifeksa objavili smo početkom ovog mjeseca. Evo članka istog autora koji je zgodan nastavak. Dodajem slično kao i blog Rorate Coeli da Papa, jasno, ima pravo i slobodu izabrati gdje želi živjeti u Vatikanu. Njegov izbor gostinjca sv. Marte sam po sebi nije nešto ni pozitivno ni negativno, nego više ukazuje na Papin karakter i način razmišljanja.

***

Budimo iskreni: ako postoji kralj, neizbježan je i dvor. Čak i ako je taj kralj poput pape Franje koji kaže da ne želi nikakvih kraljevskih simbola. No, dvor sigurno postoji ako to i izbjegavamo tako nazvati, barem ovom prilikom kad se želimo pozabaviti demagogijom i kvadratnim metrima. Kad se govorilo o kardinalu Bertoneu i o njegovih 700 kvadrata (veličina koju on i dalje niječe) istaknuto je kako Papa živi u dvije sobe u Svetoj Marti, te da toliko, ili nešto manje, ima i sadašnji državni tajnik Parolin.

Ne želimo braniti kard. Bertonea, on to i sam dobro zna, no želimo reći nešto o usporedbi s Papom. Istina je da papa Bergoglio zauzima dvije sobe plus popratne prostorije, međutim u stvarnosti je za njega i njegove suradnike rezerviran cijeli kat na kojem stanuje u Svetoj Marti. U blagovaonici Svete Marte barijera biljaka okružuje prostor rezerviran za Papin stol - vrlo željeno mjesto mnogih koji nastoje biti za njegovim stolom - tvoreći tako jednu privatnu blagovaonicu. Štoviše, Papa za kapelu ima cijelu crkvu - onu Sv. Marte. Ukratko, ne vidimo puno razlike između toga stanja i onoga s papinskim apartmanom gdje bi Papa imao vlastitu sobu s posteljom, blagovaonicu koja je dnevni boravak, kapelu i radnu sobu. Kad papa Franjo prima posjetitelje, čini to ili u svojoj dnevnoj sobi ili u drugoj sobi u rezidenciji. Dakle, ima na raspolaganju sve.

A kad budu gotovi radovi u Bertoneovu apartmanu, novi će se državni tajnik premjestiti u službeni apartman u Apostolskoj palači koji je vrlo prostran. Do početka prošlog stoljeća je to bio papinski apartman, dakle nipošto nisu dvije sobe i kuhinja.

Treba reći da većina kardinala zauzima normalne apartmane (samo privremeno - ne mogu ih ostaviti rođacima ili nećacima) bilo u palači Sv. Uficija, bilo na Piazzi della Città Leonina, ili Ulici Rusticucci, a neki čak u samom Vatikanskom Gradu. Svakako, ako je Bertone bio prisiljen potražiti drugo mjesto za život, za to postoje razlozi. Kardinal Casaroli dao je izgraditi vrlo lijepo potkrovlje iznad Palazzine dell’Arciprete da posluži za umirovljenog državnog tajnika. No, kardinal Re ga je preuzeo dok je još bio prefekt Kongregacije za biskupe, i još je u njemu.

Još jedan vrlo veliki povijesni apartman onaj je predsjednika Papinskog kardinalskog povjerenstva za Vatikanski Grad, kard. Bertella. To je povijesni apartman koji je u vrijeme Pija XII. nastavao predsjednik (laik) markiz Sacchetti. U tomu je živio i kard. Castillo Lara kojeg su neprijatelji (kojih nije imao malo u Vatikanu) zvali 'cardinale Settebagni' [kardinal Sedmokupaonički], zbog prostranosti apartmana.

U istoj se zgradi nalazi i apartman tajnika Vatikanskog Grada, još uvijek neobjašnjivo zatvoren (već nekoliko godina), a rukama je bivšeg tajnika i sadašnjega nuncija u SAD-u, Vigana.

Prefekt Propagande fide, 'crveni papa', uživa u izvanrednom aranžamanu, vili na Janiculu. Međutim, i neki kardinali u mirovini ili još aktivni, imaju kilometarske apartmane. To su oni koji su imali sreće biti smješteni u 'starom' krilu Sv. Kalista, do Sv. Marije in Trastevere. Novo krilo, sagrađeno '20.-ih i '30.-ih, ima velike sobe iako s lošim rasporedom. Naprotiv, stara palača ima kneževske apartmane, kakvim su se smatrali u minulim stoljećima. U svakom slučaju, kako je jedan stari kurijalni lisac primijetio, to su stvari koje nitko ne odnosi sa sobom. Ulaze unutra i očekuju dan kad će ga izručiti sljedećem hodočasniku.

MARCO TOSATTI







Tekst: http://www.lastampa.it/2014/07/25/blogs/san-pietro-e-dintorni/papa-metri-quadri-e-demagogia-uCRxtqDklEqdUbaG0sSaUI/pagina.html

Fotografije (gostinjac sv. Marte): http://rorate-caeli.blogspot.com/2014/07/the-high-cost-of-frugal-living.html

3 komentara:

  1. Papa je više puta izrekao da nije u sv. Marti radi neke poniznost i siromaštva, nego zato što ne voli biti sam u uredu i što voli biti u okruženju drugih i izbjeći silne protokole, te je slobodniji. On kako veli, ne voli biti sam, jer takav. Ne radi se tu o nikakvoj poniznosti.

    S obzirom na Vatileaks, poprilično je logično bilo da će novi Papa nešto napraviti po pitanju stanovanja. Franjo je izabrao sv. Martu. I neka ju je izabrao. Na kraju krajeva, on je Papa - Petar i može činiti što sve ono što mu ta služba dopušta, a dopušta mu dosta.

    Što se tiče Bertonea, ha.. ne vidim ima li smisla braniti toga čovjeka.

    OdgovoriIzbriši
  2. Podsjecam komentatore da procitaju upute dolje. Nekoliko komentara nije objavljeno jer su potpuno anonimni.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja se samo pitam predstavlja li ova papina odluka presedan, odnosno koliko ce iduci papa biti pod pritiskom da nastavi na isti nacin. Od Benedikrove abdikacije nije proslo ni godinu i pol, a vec se vremena u kojima je papa zivio u papinskom apartmanu i nosio crvene cipele doimaju tako daleko...

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.