subota, 12. travnja 2014.

Hoćete li ga poslušati?

Iz najnovijeg Glasa Koncila:
On [p. Bonaventura Duda u knjizi Razmišljam o Alojziju Stepincu] zapisuje: "Bio sam nazočan na Marijabistričkom proštenju 1946. kada je nadbiskup održao u prvostolnici zaključnu propovijed. Kako je uzlazio na propovjedaonicu u ono doba već otvorenih bijesnih napada na njegovu osobu, na Katoličku Crkvu, mi smo ga pratili sa sve većom uzbuđenošću. I kad je stupio na samu propovjedaonicu, katedralom se prolomio silan pljesak ljubavi, simpatije, sućuti i oduševljenja. Bio je to, vjerujem, prvi pljesak u zagrebačkoj katedrali. On je stajao mirno i dostojanstveno, kao i uvijek, a onda je zaokružio pogledom po prepunoj crkvi i odsječito, zapovjedno rekao: 'Prije svega, dragi vjernici, molim vas da se u crkvi okanite svakog pljeska - jer u crkvi jedina čast ide Bogu jedinome i nikome drugome.'"
Podebljanje teksta je, naravno, moje.

Broj komentara: 11:

  1. E bas si na pravo mjesto postavio pitanje hahaha

    Luka

    OdgovoriIzbriši
  2. Kada su sv. Pija X. vjernici jednom prilikom ulaska u baziliku sv. Petra dočekali pljeskom, odgovorio je: "Nije dolično pljeskati sluzi u kući njegova Gospodara".

    OdgovoriIzbriši
  3. Da je barem sam p. Bonaventura imao takav stav i o pljeskanju i o drugim stvarima koje oduzimaju pažnju (i čast) Bogu, a svrću je na stvorenje, danas bismo bili pošteđeni od mnogo toga...
    S.Š.

    OdgovoriIzbriši
  4. Prošlo je neprimjećeno i sasvim je izvan teme, ali lijepa vijest!
    Cijela jedna anglikanska crkvena zajednica (The Church of Torres Strait) vratila se odlukom pape Franje u okrilje Katoličke Crkve na temelju normi Anglicanorum Coetibus...

    http://ordinariate.org.au/wp-content/uploads/2014/04/140409-Announcement-re-THE-CHURCH-OF-TORRES-STRAIT22.pdf

    Što svjedoči o tome da taj važan dio pontifikata Benedikta XVI nije završio u recyclebinu...

    OdgovoriIzbriši
  5. Sretan 87. rođendan, Benedikte XVI.!

    OdgovoriIzbriši
  6. Blagoslovljen rođendan našemu Pontifeksu, papi emeritusu Benediktu XVI!
    Neka mu Gospodin bude nagrada!

    Bernard

    OdgovoriIzbriši
  7. Longine Michaele, sigurna sam da pp emeritus čita ovaj blog! Izražavam svoje najljepše molitve i želje za rođendan dragom papi Benediktu XVI!

    Čovjek može pljeskati samo Bogu!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nadam se da razlikuješ prolazak pape ulicom od pljeskanja u Crkvi prilikom odlaska propovjednika za propovjedaonicu/ambon... Vjerujem da je pljeskanje prije 20 godina bilo iskreno. Doduše, neki drugi su trebali mlade nešto poučiti pa nisu. Uostalom, može netko nepoučen zapaliti cigaretu u crkvi, a u drugoj ruci držati pivsku bocu. Inhibicije se svakako uče. Ruke polete spontano? Uz dva-tri pića tuđi muževi liježu uz tuđe žene. Vrlo spontano. Samokontrola iziskuje dosta energije. Za gubitak samokontrole dovoljno je vrlo malo.

      Izbriši
  8. Na četvrtu korizmenu nedjelju 1963. godine papa Ivan XIII. posjetio je vjerničku zajednicu u Ostiji. Oduševljeno mnoštvo vjernika u crkvi ga je dočekalo gromoglasnim pljeskom i klicanjem. Evo kako je papa Ivan XXIII. komentirao ovakav doček svojih vjernika.

    “Sretan sam što sam došao k vama. Ipak moram izraziti želju da u crkvi ne bučite, ne plješćete i ne pozdravljate čak ni papu. Zašto? Templum Dei, templum Dei (Hram Božji, hram Božji)!

    Ako ste sretni što ste u ovoj prelijepoj crkvi, morate znati kako je i papa također sretan što vidi svoju djecu. Ali kad vidi svoju dobru djecu, on im sigurno neće pljeskati u lice. A onaj koji stoji pred vama nasljednik je sv. Petra!”

    Napomenimo kako je papa reagirao iako se nije radilo o pljeskanju za vrijeme liturgije, što je u našim crkvama u posljednje vrijeme sve češća pojava. Pljeskanje tijekom liturgijskog slavlja papa Ivan XXIII. vjerojatno nije mogao niti zamisliti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. S ovom pojavom suočio se jedan od njegovih nasljednika – papa Benedikt XVI. – koji u svojoj knjizi “Duh liturgije” ovako komentira pljeskanje u liturgiji:

      “Gdje god u liturgiji dođe do burnog pljeska za ljudsko djelo ili učinak, to je onda siguran znak da se sasvim izgubila bit liturgije te da ju je nadomjestila neka vrst vjerski zamišljene zabave ili provoda. Takva atraktivnost ne traje dugo. Nemoguće je izdržati konkurenciju na tržištu razonodnih ili zabavnih ponuda koje sve više i više u sebe uključuju i vidove religioznoga kao nadražaj i golicanje. Doživljavao sam da se pokornički čin nadomještao plesnom predstavom koja je naravno požnjela veliki pljesak. Pitam se, je li se moguće udaljiti više od toga, što je to zbiljski pokora u sebi? Liturgija može samo onda privući čovjeka ako ne gleda na samu sebe nego na Boga te kad dopusti Bogo da on nastupa i djeluje. Tada se događa zbilja nešto jedinstveno, nešto što nema konkurencije, a ljudi ćute da se tu događa nešto daleko više od oblikovanja slobodnog vremena ili tjedne razbibrige.”

      Izbriši
    2. Spomenimo kako je o neopravdanosti pljeskanja u crkvi nedavno progovorio i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić. U razgovoru za Nacional, mons. Puljić je komentirao pljesak upućen predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović, kninskoj gradonačelnici Josipi Rimac i pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu, te zvižduke na račun predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke koji su odjekivali novom kninskom crkvom Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta.

      – Nisam čuo zvižduke u crkvi, već selektivno pljeskanje. Ali moram reći da nije uopće prikladno ni liturgijski opravdano pljeskati u crkvi. To smo pomalo baštinili od karizmatskog pape Ivana Pavla II. Njegove mise, kao što znate, uvijek su bile osobiti spektakli i često su se mogli čuti pljeskanje i uzvici okupljenih vjernika. No ako ste u posljednje vrijeme pratili svete mise s Trga svetog Petra, mogli ste primijetiti određene promjene. Naime, nakon što Sveti Otac stigne pred oltar pozdravljan pljeskom i pjesmom, a prije samog početka svete mise, voditelj programa najavljuje: “Uskoro počinje sveta euharistija pa se mole nazočni vjernici da se uzdrže od pljeskanja i izvikivanja.” To je uveo papa u miru Benedikt XVI. U tom vidu velim kako nije prikladno niti liturgijski opravdano, pljeskati u crkvi tijekom svete mise – izjavio je mons. Puljić
      http://www.bitno.net/vjera/pljeskanje-u-crkvi-odgovara-sv-ivan-xxiii/

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.