petak, 28. ožujka 2014.

Hodočašće naroda Summorum Pontificum pod zaštitom sv. Filipa Nerija

Prenosim obavijest o ovogodišnjem hodočašću. Moje iskustvo s prvog takvog hodočašća u Rimu 2012. možete pročitati ovdje. Svakako vas potičem da, ako možete, odete!


Vlč. Claude Barthe, kapelan hodočašća "Populus Summorum Pontificum", objavio je na stranici hodočašća sljedeću obavijest: "Za zaštitnika hodočašća Summorum Pontificum izabrali smo jednog od najpopularnijih svetaca u Rimu: svetog Filipa Nerija (1515.-1595.), poznatoga i kao "trećeg rimskog apostola" - nakon svetih Petra i Pavla - zahvaljujući snazi njegova pastoralnog djelovanja.

Priopćenje je objavljeno 16. ožujka, na sam dan kada se u Rimu obilježava čudo koje je sveti Filip Neri izveo u obitelji Massimo. Naime, upozoren da je jedan od mladih knezova obitelji upravo ispustio svoj posljednji dah bez prilike za ispovijed, sv. Filip otišao je do njega. Čim je stigao, mladić je ustao od mrtvih kako bi sv. Filip Neri mogao čuti njegovu ispovijed i dati mu oprost, nakon čega je spokojne duše zauvijek usnulo.

Kako ističe vlč. Barthe, sv. Filip Neri u Rimu je vodio "život u popunosti posvećen evangelizaciji". Nakon što je jedno vrijeme razmišljao o odlasku za Indiju kao misionar mlade Družbe Isusove, ipak je "shvatio da je njegova Indija u Rimu, točnije, da su to gradske ulice ispunjene djecom koja su prepuštena na brigu sama sebi, prosjacima i hodočasnicima."

Od samoga početka hodočašće naroda Summorum Pontificum u Rim kreće iz Crkve Santa Trinita' dei Pellegrini, nastaloj zahvaljujući sv. Filipu Neriju, koja je danas, zahvaljujući Benediktu XVI., sjedište personalne župe za izvanredni oblik rimskog obreda povjerene Bratstvu sv. Petra.

"Koji je, dakle, svetac bolji od svetog Filipa Nerija", zaključuje vlč. Barthe, "da nas primi u grad papa i dovede na Petrov grob slaviti misu koja je na izvanredan način u njegovom srcu razgarala ljubav prema Bogu"?

Hodočašće "Populus Summorum Pontificum" održat će se u Rimu od 23. do 26. listopada. U subotu 25. listopada u podne kardinal Burke prikazat će svečanu misu u bazilici svetoga Petra.

1 komentar:

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.