četvrtak, 13. ožujka 2014.

Evo jednog lijepog teksta ‘Sin sam razvedenih, pa ponovno vjenčanih i tvrdim: Uskratiti im pričest doista je milosrđe’ koji me podsjetio na vrlo dobru seriju Brideshead Revisited (1,2), rađenu prema istoimenoj knjizi (3) britanskog pisca Evelyna Waugha, koju sam nedavno odgledao.

Broj komentara: 8:

  1. Što se događa s osobama koje su stupile u kršćanski (katolički) brak, ali iz različitih razloga, opravdanih (ili neopravdanih), ne mogu više živjeti zajedno. Ni jedna ni druga ne kane stupiti u novi brak, a ženidbeni vez je sakramentalan i nerazrješiv. Smiju li ove osobe pristupati sakramentima? Noel

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To je, naravno, pitanje za ispovjednika, a ne za komentare na blogu. Ipak, ne vidim zasto te osobe samo zbog toga sto ne zive zajedno ne bi mogle pristupiti sakramentima ako postoji opravdani razlog razdvojenosti.

      Izbriši
  2. Teška tema.. Ja osobno ni ne sumnjam da će papa i dolazeća sinoda naći najbolje, na čvrstom i nepromjenjivom nauku zasnovano kompromisno rješenje, koje će pomiriti sve strane. Ako se zasad još ne može u crkvenom nauku naći rješenje da se rastavljenima dozvoli pričest, zašto možda ne pokazati dobro volju pa zabraniti pričešćivanje i oženjenima!?  Takva odluka bi pokazala i pravednost i milosrđe i brigu za siromašne i jednakost, sve odlike koje nalazimo u ovom pontifikatu.. 


    S.H. :-) 

    OdgovoriIzbriši
  3. S.H.,
    takva odluka bi potakla barem milijardu nevjernika da se obrate i postanu katolici. :)

    Bernard

    OdgovoriIzbriši
  4. Divno,
    ako upoznam djevojku koja mi leži na srcu stupit ću u crkveni brak (prvi put). Ako mi supruga nakon izvjesnog vremena ne bude odgovarala dogovorno ćemo se razići. Sakramente ću svakako koristiti. Kad napokon pronađem srodnu dušu opet ću svoju bolju polovicu odvesti pred oltar. Kardinala Caspera ću, ako bude raspoložen, izabrati za krštenog kuma jednome od svoje desetero djece. :-)

    Bernard

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zašto da budemo isključivi na životne oblike koji uključuju brak samo dvoje ljudskih partnera. Ima toliko mogućnosti za iskorak. Troje ljudi. Petero ljudi. Čovjek i pas. Čovjek, mačka i dva stabla... :-)

      Izbriši
    2. Dragi M.B.,

      nisam toliko liberalan (shvatio sam Vas).
      Više preferiram klasiku. Ne želim zoološki vrt u svom obiteljskom domu. Djeca su dar Božji. Nabavit ću djeci slikovnice kako bi upoznale floru i faunu: te ih, kad im nogice ojačaju, voditi na izlete u selo sa svojim minibusom. :-)

      Bernard

      Izbriši
  5. Autor je uklonio komentar.

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.