srijeda, 19. ožujka 2014.

Jasam, reççe, Jossip sveti

K tebi se, o sveti Josipe, utječemo u svojoj nevolji. (Pošto smo tvoju Presvetu Zaručnicu za pomoć zamolili, molimo pouzdano i za tvoju pomoć.) Za ljubav koja te je s neoskvrnjenom Djevicom i Bogorodicom vezala i za očinsku ljubav kojom si dijete Isusa grlio, smjerno te molimo da baštinu koju je Isus Krist svojom krvlju otkupio, milostivo pogledaš te našoj nevolji svojom moći u pomoć pritečeš. O brižni čuvaru božanske obitelji, brani odabrano potomstvo Isusa Krista; ne daj, predragi Oče, da nas okruže zabluda i pokvarenost. Budi nam s neba milostivo u pomoći, o naš jaki zaštitniče, u borbi s vlašću tmine, pa kao što si nekoć dijete Isusa iz najveće pogibli života izbavio, tako i sada brani Svetu Crkvu Božju od svih zasjeda neprijateljskih te nas svakoga pojedinog trajno uzmi pod svoje okrilje da mognemo po tvojem uzoru i tvojom pomoći sveto živjeti, blaženo umrijeti i u nebu vječno blaženstvo zadobiti. Amen.
(Molitva pape Lava XIII.)


Način za pozdravljati svetoga Josipa Patriarku
staroga, i novoga Zakona, Zaručnika pričiste Majke Božje Marie koga bi prilika pravedni Patriarka Josip Staroga Zakona.

Na uspomenu njegovih Radosti i Žalosti

Pridgovor Bogoljubnim.
Dva Fratra Reda svetoga Franceska, mnogo bogoljubna svetomu Josipu, putujući priko mora od Fiandre, razrušivši se plav, padoše u more, i uhitiše se nike dašćice, i dva dni postaše u more nošeni od valova simo i tamo, priporučujući se svetomu Josipu. Treći dan ukaza se njima sveti Josip u obličju lipa mladića, pozdravi ih, i pokripi ih, i dovede ih zdrave na kraj. Kako se vidiše oslobođeni, zafališe Bogu, i onomu mladiću, i moliše ga, da im reče njigovo ime: Ja sam, reče, Josip sveti. Potom toga objavi im sedam Radosti i Žalosti, koje ima na ovom svitu, obećajući da bi pomoga u svakoj potribi sve, koji bi na uspomenu od ovih Radosti, i Žalostih svaki dan govorili sedam Oče naši, i sedam Zdravi Maria. I pobignu od njihovih očiu.

Uzmite, daklen, Bogoljubni, način za ovo izpuniti za slavu Božju, i čast Josipa svetoga i za vašu duhovnu i tilesnu korist.

Preuzeto i djelomično prilagođeno iz djela Czvit razlika mirisa duhovnoga (Flos varii odoris spiritualis) fra Tome Babića.

Dodano nešto kasnije: Evo i novije verzije Pobožnosti na spomen sedam žalosti i sedam radosti sv. Josipa iz jednog molitvenika. Zahvaljujem čitatelju koji mi je poslao te molitve.

Broj komentara: 9:

  1. Podsjecam na ovu knjizicu o svetom Josipu napisanu na poticaj bl. Alojzija Stepinca.

    OdgovoriIzbriši
  2. Eo posto Toma ovo nezna, ja cu reci. Sv. Josip je zastitnik Hrvatske.
    Sv. Josipe moli za nas!

    Luka

    OdgovoriIzbriši
  3. Nema Lefebvra i SSPX-a - nema komentara. Ih!

    Hrvatski je sabor na svom zasjedanju 9. i 10. lipnja 1687. godine, na poticaj zagrebačkog biskupa Martina Borkovića, jednoglasnom odlukom proglasio sv. Josipa zaštitnikom Kraljevine Hrvatske.

    U protokolu Hrvatskoga sabora iz tog vremena nalazi se na latinskom jeziku (nemam pri ruci latinski tekst) zapisano: "Sveti Josip, Krista Spasitelja vjerni branitelj, Djevice Bogorodice djevičanski zaručnik, za posebnog zaštitnika Kraljevine Hrvatske u Državnom saboru godine 1687. od redova i staleža jednoglasno je odabran"

    Kao spomen na tu odluku, 14. srpnja 2008. na ulazu u Hrvatski sabor postavljen je i blagoslovljen reljef sv. Josipa. Rad kipara Šime Vulasa tada je blagoslovio pomoćni biskup zagrebački Vlado Košić.

    Nacionalno svetište svetog Josipa nalazi se u Karlovcu i tamo izlazi časopis "Glasnik svetog Josipa".

    Papa blaženi Pio IX. je 8. prosinca 1870. proglasio svetog Josipa zaštitnikom Crkve.

    Papa Pio XI. proglasio ga je 1937. zaštitnikom borbe protiv ateističkog komunizma (enciklika "Divini Redemptoris").

    Papa blaženi (uskoro sveti) Ivan XXIII. proglasio ga je 19. ožujka 1961. zaštitnikom Drugog vatikanskog koncila.

    Papa blaženi (uskoro sveti) Ivan Pavao II. objavio je 15. kolovoza 1989. apostolsku pobudnicu "Redemptoris Custos" u kojoj govori "o osobi i misiji svetog Josipa u poslanju Krista i Crkve".
    To je najbolji izvor za upoznati svetog Josipa, a dostupna je ovdje:
    http://www.vatican.va/holy_father/john_paul_ii/apost_exhortations/documents/hf_jp-ii_exh_15081989_redemptoris-custos_en.html
    Na adresi www.vatican.va postoje, naravno, i prijevodi na druge veće jezike.

    OdgovoriIzbriši
  4. Prekrasna molitva sv. Josipa od pape Leona XIII. Lijepe su molitve sv. Josipa koje su nastale puno kasnije. Svi pape do danas lijepo nam naglašavaju poočinstvo sv. Josipa i podcrtavaju svim katoličkim očevima uzor koji treba slijediti.
    Sv. Josipe, hranitelju Sv. Obitelji, izmoli Božji blagoslov našim obiteljima.

    Bernard

    OdgovoriIzbriši
  5. Stari prof.
    Postoji li izdanje KS-a spomenutog dokumenta Ivana Pavla II.?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da ne postoji.

      Ali, kao što sam napisao, na www.vatican.va postoji skoro iscrpan izbor crkvenih dokumenata.

      Najprije se izabere jezik, zatim pape, kurija, itd. Kod papa se izabere (u ovom slučaju) Ivan Pavao II., zatim vrsta dokumenta (u ovom slučaju: pobudnice) i onda sam dokument koji želimo.

      Ako u drugom koraku izaberemo kuriju, onda u slijedećem imamo izbor kongregacija, vijeća i drugih ureda kurije, kad izaberemo, na primjer, Kongregaciju za nauk vjere, imamo izbor ne samo svih dokumenata Kongregacije, nego i nekih govora prefekta, itd.

      Ne radi se ovdje samo o ključnim dokumentima, nego i o brojnim drugim, kao što su na primjer sve papine generalne audijencije, pisma...

      Dokumenti su dostupni desetljećima unatrag i bit će vjerojatno sve dalje.

      Ogromna većina dokumenata dostupna je na nekoliko svjetskih jezika, a neki i na puno više njih.
      Na hrvatskom su dostupne, na primjer, i sve generalne audijencije Benedikta XVI.

      Drugi veliki "rudnik" crkvenih tekstova je stranica Kongregacije za kler:
      http://www.clerus.va/content/clerus/it.html

      Ovdje se ne radi samo o dokumentima, nego i o cijeloj biblioteci brojnih drugih teoloških i sličnih tekstova.

      Izbriši
    2. POSTOJI PRIJEVOD REDEMTORIS CUSTUS:
      Tu divnu pobudnicu od 15. kolovoza 1989. imamo i u lijepom prijevodu na hrvatskom jeziku, što ga je izdalo Nacionalno svetište Sv. Josipa u Karlovcu.

      Izbriši
  6. Nevezano uz ovu temu:
    evo jednog lijepog teksta Anne Marije Gruenfelder, prave katoličke teologinje. (na platnom spisku Nove Svjetske Liberalne Crkve) Uživajte.
    Samo kratki isječak:
    Pobačaj je, po svoj prilici, pomoć - makar manjkava, privremena, ali ipak pomoć, jer postoje nužnosti pred kojima i etika mora ustuknuti. Zakon uzima u obzir ovu perspektivu, i samo potpuno zaslijepljeni idealisti - sanjari mogu to zanijekati.
    Siguran sam da bi ova teta opravdala bacanje atomske bombe dok si rek'o keks.

    OdgovoriIzbriši
  7. Ne vjerujem da bi. Kao ni okrutnost prema životinjama. Ona "samo" ne vjeruje da život počinje začećem. Samo to. Sigurno bi pomagala ljudima i besplatnom kontracepcijom (umjesto kruhom), eutanazijom, rodnim i seksualnim opredjeljenjem po izboru i svim divotama današnjih civilizacijskih dostignuća. Kao "katolički teolog."
    S.Š.

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.