ponedjeljak, 12. rujna 2016.

Mons. Fulton Sheen: „O lažnom proroku i antikristu“


Američkog biskupa Fultona Sheena sjećamo se ne samo kao čuvenog i dubokog teologa, nego i kao izvrsnog komunikatora preko radija, tiska i televizije. Držao je predavanja koja su se svugdje pratila, i u domovini i u inozemstvu, u kojima je oduševljavao i osvajao slušateljstvo. Godine 1930. na NBC-u držao je nedjeljom uvečer emisiju Katolički sat.

Bilo je to djelo koje je dovelo do brojnih obraćenja.

Biskupom ga je imenovao Pio XII. i poslao kao pomoćnog biskupa u New York, ali on je nastavio sa svojim djelovanjem kao predavač i pisac. Prisjetimo se: Mir u duši, Sreća srca, Prva ljubav svijeta (o Blaženoj Djevici), Filozofija religije u kojoj pokazuje kako je u našem vremenu filozofija dosegla najnižu razinu iracionalizma kojim gleda s posvemašnjim prijezirom na Boga i na vječne istine i on pokazuje put zdravog razuma koji je prosvijetljen vjerom, upućen na Oca, u Kristu, jedinom Putu, Istini i Životu.

Uvod

Nadbiskup Fulton Sheen rekao je 1950. godine: „Živimo u vremenu apokalipse posljednje dane naše epohe… Dvije velike sile, Kristovo mistično Tijelo i antikristovo mistično tijelo počinju stvarati crte bojišnice za kraj“. (Flynn T&L Grmljavina pravde, Maxkol Communications, Steling, VA, 1993., str. 29).

Rekao je također: „Lažni će prorok imati religiju bez križa. To je jedna religija bez budućega svijeta. Religija da se unište religije. Bit će to lažna crkva. Kristova Crkva [Katolička Crkva] bit će jedna. Lažni će prorok stvoriti drugu. Lažna će Crkva biti svjetovna, ekumenska i globalna. Bit će to federacija crkava. A religije će stvoriti neku vrstu globalne udruge. Svjetski parlament crkava. Ispraznit će se od svakog božanskoga sadržaja i bit će to antikristovo mistično tijelo. Mistično će Tijelo na zemlji danas imati svojeg Judu Iškariotskoga, a to će biti lažni prorok. Sotona će ga pronaći među našim biskupima“.

Mons.Fulton Sheen o antikristu:

„Antikrist se neće tako zvati; inače ne bi imao sljedbenikā. On neće nositi crvene čarape, niti će bljuvati sumpor, niti će nositi trozubac, ni rep kao Mefisto u Faustu. Sve to kako bi pomogao đavlu da uvjeri ljude da ne postoji. Kada ga čovjek niječe, postaje još moćnijim. Bog je definirao Sebe samoga kao „Ja sam koji jesam“, a đavao kao „Ja sam koji nisam.“

Nigdje u Svetom pismu đavla ne nalazimo opisana kao klauna. Štoviše, opisan je kao anđeo koji je pao s neba, kao „knez ovoga svijeta“ čiji je cilj uvjeriti da ne postoji vječni život. Njegova je logika jednostavna: ako nema raja, nema ni pakla; ako nema pakla, onda nema ni grijeha; ako nema grijeha, onda nema ni sudca, a ako nema suda, onda je zlo dobro, a dobro je zlo. A kako će mu uspjeti uvjeriti nas u svoju religiju? Rusko pretkomunističko uvjerenje je da će se on prerušiti u velikog humanitarca; govorit će o miru, napretku i obilju, ne kao sredstvu koje nas vodi k Bogu, nego kao ciljevima samima u sebi…

…Treće iskušenje u kojemu je sotona tražio od Krista da mu se klanja i onda će sva zemaljska kraljevstva biti njegova, postat će napast da imamo novu religiju, bez križa, liturgije, bez budućega svijeta, religiju da se uništi religija ili politiku koja je religija – ona koja daje Cezaru i ono što je Božje.

Usred sve njegove ljubavi za čovječanstvo i njegova prividnog govora o slobodi i jednakosti, postojat će velika tajna koju on nikomu ne će reći: on ne vjeruje u Boga. Budući da će njegova religija biti bratstvo bez Božjeg očinstva, on želi zavesti čak i izabrane. Ustanovio je protucrkvu koja će biti majmunsko oponašanje Crkve, jer je on, đavao, Božji majmun. Imat će sva obilježja i oznake Crkve, ali u obrnutom smislu i ispražnjene od svojeg božanskog sadržaja. Bit će to mistično tijelo antikristovo koje će u svim izvanjskim stvarima sličiti mističnomu Tijelu Kristovu…

…No XX. stoljeće ujedinit će se s protucrkvom jer drži da je nezabludivo kada njegov vidljivi poglavar iz Moskve govori ex cathedra o temi gospodarstva i politike i kao glava i pastir svjetskoga komunizma.

(Nadbiskup Fulton J. Sheen, Communism and the Conscience of the West, Bobbs-Merrill Company, Indianapolis, 1948., str. 24-25)

Izvor: http://chiesaepostconcilio.blogspot.com/2015/11/mons-fulton-sheen-il-falso-profeta-e.html

34 komentara:

  1. September 21, 1978

    Dear Barbara:

    I thank you for your kind letter and I admire you as the mother of eight small children. I am sure you are busy, but happy.

    If you have any influence on your friend I would beg you to influence her to leave the so-called Society of Saint Pius X. This group has no ecclesiastical approval, and indeed, it can lead her and possibly her family into schism and even heresy.

    The Vatican Council approved the updating of the Liturgy and amongst the changes were those recommended for the Mass. The changes made by Pope Paul VI were not doctrinal changes, they merely changed from Latin to the vernacular. There have been many changes in the Mass down through the centuries.

    The Lord never said Mass in Latin; He used the language of the time. Moreover, the change in translation does not alter the meaning of the text. I am always looking for translations that make the Scriptures more understandable and clear.

    Since I never write to anyone unless they have written to me I shall not write to Mrs. Richardon. I beg of you to tell her that she should withdraw from that schismatical sect as soon as possible, or suffer the consequence of possibly finding herself outside the Church.

    God love you!

    †Fulton J. Sheen

    Š.B.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da je ovaj tekst Fultona Sheena o antikristu i lažnom proroku izvrstan i vidio sam da se dosta citira.
      To opet ne znači da je on sve znao i da je crkveni naučitelj koji je u svemu imao pravo. Osobito ne u prosudbi praktičnih stvari.
      Mislim da je danas zbilja, zbilja suvišno i smiješno govoriti o raskolničkoj skupini...a tolika pomutnja i karcinom s milijunima metastaza svuda oko nas.
      Mnogim je starijim prelatima i Fatimska poruka bila čudna i bojali su se bilo kakve kritike hijerarhije - oni su bili malo uspavani u onom "pijevskom idealizmu" svetih, jakih i velikih papa...
      To je modernizmu itekako bilo od koristi.
      Time će mjesto mons.Lefebvrea biti još istaknutije i važnije. Uspio je izići iz tog romantičarsko-naivnog mentaliteta fiktivne poslušnosti i gluposti i suprotstaviti se modernističkoj sljedbi: a danas vidimo da su svetoj Crkvi nanijeli toliko stravične udarce da će u crkvenoj povijesti dobiti jedno od najgorih i najljigavijih mjesta.
      Problem svih nas jest modernizam - protukatolička, protucrkvena, protubožja sljedba koja uništava Crkvu, minira joj same temelje, želi presjeći korijen stabla. Modernizam izravno pripravlja put stvaranju novog svjetskog poretka i anticrkve.
      Tko toga danas nije svjestan, jao njemu i njegovoj budućnosti!

      Kikii

      Izbriši
    2. "The Lord never said Mass in Latin; He used the language of the time. Moreover, the change in translation does not alter the meaning of the text. I am always looking for translations that make the Scriptures more understandable and clear."

      1) Isus je, kao Židov (u čitanju u sinagogi, u židovskim obredima, na Vel. Četvrtak) koristio drevni hebrejski jezik, ne aramejski koji je bio (govorni) jezik vremena.

      2) Prijevod često ne donosi razumljiviji i jasniji. Srž "Filioque" kontroverze je u prijevodu jedne grč. riječi i neslaganju/neshvaćanju definicije jednog pojma.

      3) Prijevod Sv. Pisma i liturgije na govorni jezik nije doveo do produbljenja vjere neukih, preporoda Crkve i slično. Izgleda da je učinak bio suprotan.

      Izbriši
    3. Toma, ne.

      F,

      Kome nije jasno na kojem je jeziku Isus ustanovio misu i izrekao riječi pretvorbe neka pogleda film Pasija koji je rađen prema Evanđeljima i ukazanjima bl. Katarini Emmerich.

      Filioque "kontroverza" nije nastala iz neshvaćanja definicije jednog pojma, nego naprotiv iz savršenog razlučivanja/razumijevanja... Ili pojednostavljeno: "i Sina" znači upravo to: "i Sina".

      Ja savršeno dobro razumijem Sveto Pismo i liturgiju na hrvatskom. Kome je problem hrvatski, neka čita na latinskom ili staroslavenskom.

      Š.B.

      Izbriši
    4. Š.B.,

      1) Ne znam mnogo o filmovima i ukazanjima. Isus je odgojen kao tradicionalni Židov, učio je hebrejski, kao dječak raspravljao je sa učiteljima u Hramu (Lk 3,46), kao odrasli muškarac čitao je u sinagogi (Lk 4,16), sa apostolima slavio Pashu i pjevao himne (Mt 26,26-30). Za sve to je korišten isključivo hebrejski, kao sakralni jezik.

      2) Pravilno definiranje i poznavanje grčke i latinske teološke terminologije ključno je za nastanak i rješavanje kontroverze Filioque. Zbog međusobne dobre volje i znanja taj problem se možda riješi u ne tako dalekoj budućnosti.

      3) Razumijevanje pojedinih (pogotovo prevedenih) riječi ne znači nužno i razumijevanje smisla teksta. Točno shvaćanje ne dobijamo "savršenim razumijevanjem" pojedinih riječi na materinjem jeziku nego iz interpretacije Crkve - preko papa, svetih otaca, naučitelja,... predaje.

      Crkva je u ogromnoj krizi. Odbacivanje liturgijskog jezika Crkve doprinosi takvom stanju. Da je latinski idealan kao lit. jezik znali su mnogi pape i isticali su njegovu univerzalnost važnu za jedinstvo Crkve, stabilnost važnu za izražavanje nepromjenjive istine, plemenitost važnu zbog prikladnosti za bogoslužje, itd. Drugi Vatikanski Sabor nije odredio napuštanje latinskog, nego samo umjereno korištenje govornog. Istražite i uvjerite se sami.

      Izbriši
    5. F.,

      Sasvim ukratko.

      Isus je znao i aramejski i hebrejski. I kad je nakon pročitanog Pisma raspravljao sa učiteljima sve je to činio na RAZUMLJIVOM JEZIKU (-icima) svima nazočnima. To je poanta.

      Ne volim "proročke" rasprave, ali mislim da je skoro rješavanje problema Filioque-a jako daleko od istine i stvarnosti. Barem ne u smislu da ćemo ga ti i ja doživjeti.

      Nepoznavanje Pisama nepoznavanje je Krista. sv. Jeronim Držimo se mi hrvatskog jezika i Crkve jer nitko od čitatelja bloga ne zna latinski da bi mogao suvereno čitati Bibliju.

      "Crkva je u ogromnoj krizi. Odbacivanje liturgijskog jezika Crkve doprinosi takvom stanju."

      Ja bih se odrekao hrvatskog jezika u korist latinskog kad bi to napunilo crkve.
      Mala digresija: kad je izašao članak o SSPX-u u Slobodnoj Dalmaciji "na naslovnici s udarnim naslovom" onda je Kikii na jednom blogu komentirao: "Ja sam jedva uspio pronaći dva primjerka koja su preostala." LOL
      I sam znaš o čemu govorim. Puno galame, rezultati nikakvi. Tresla se brda...

      Š.B.

      Izbriši
    6. Šabane,
      Vi ste trebali pokupovati taj dan sve primjerke Slobodne Dalmacije, čak i ondje gdje ja živim, kao što je Marija od Milosrđa pokupovala sve primjerke novina kad su raskrinkali njezino "Upozorenje" i problem bi bio riješen.
      Ja baš i ne bih rekao da su reakcije nikakve. To je Vaš "Wunschdenken" što bi rekli Nijemci, i to toliko jadno prenaglašen u stilu onih najneškolovanijih baba i pametnjakovića koje misle da sve znaju i da uvijek imaju pravo. Ne znam je li to problem genetike ili lošeg odgoja ili oboje.

      Izbriši
    7. Š.B.,

      oprostite, malo je duža poruka.

      Sigurno da su na govornom (aramejskom) Isus i učitelji raspravljali o pročitanom tekstu, ali sam tekst je na hebrejskom, sakralnom jeziku judaizma. Dakle, čita se hebrejski, nakon toga se raspravlja. Slično kao što je na liturgiji čitanje npr. na latinskom ili (staro)grčkom, a propovijed uvijek na govornom jeziku. Propovijed nikad nije bila na lit. jeziku, niti to itko predlaže. To je poanta.

      "Ne volim "proročke" rasprave..."
      Dobro, dosta o Filioque :)

      "Nepoznavanje Pisama nepoznavanje je Krista. sv. Jeronim"
      Nećete znati ni shvatiti Pismo zato što čitate izvornik, hrvatski prijevod ili bilo koji drugi prijevod, nego samo kroz tradiciju i tumačenje Crkve.

      "Držimo se mi hrvatskog jezika i Crkve jer nitko od čitatelja bloga ne zna latinski da bi mogao suvereno čitati Bibliju."
      Zašto pretpostavljate da nitko ne zna latinski da može čitati Sv. Pismo? Iznenadili biste se :) Uostalom, zašto bi netko bilo kome nametao pravila za osobno čitanje Pisma? Ja govorim o liturgijskom čitanju.

      "Ja bih se odrekao hrvatskog jezika u korist latinskog kad bi to napunilo crkve."
      Eh, teško je sad liječiti simptomatski. Postojanje liturgijskog jezika je izraz, a ne izvor vjere. Odbacivanje lit. jezika je samo pokazatelj lošeg stanja u Crkvi. Vratimo istinsku duhovnost i vratit će se i lit. jezik.

      "Puno galame, rezultati nikakvi"
      Recimo da je tako, ali odgovorite mi iskreno - kakvi su rezultati, plodovi svih reformi u Crkvi, od II. Vatikanskog do danas?

      Izbriši
    8. F.,

      oprosti, ali još kraće.

      Isus je čitao Pisma na hebrejskom (kojeg su svi razumjeli) i raspravljao na aramejskom (kojeg su svi razumjeli). To je poanta.

      Tumačenje se na nešto odnosi, tj. od nečega polazi. Ovdje se radi o Bibliji. Trebamo je pročitati na razumljivom jeziku ako želimo profitirati od tumačenja Crkve (opet na razumljivom jeziku).

      "Puno galame, rezultati nikakvi"
      Recimo da je tako, ali odgovorite mi iskreno - kakvi su rezultati, plodovi svih reformi u Crkvi, od II. Vatikanskog do danas?"

      Sad si me razočarao. Ti kao naši političari. Sjede u Saboru, kritiziraju i dobivaju plaću. Kad ih se pita koji je izlaz iz krize - muk.
      A ti slavni hrvatski narode glasuj.

      Š.B.

      Izbriši
    9. http://remnantnewspaper.com/web/index.php/fetzen-fliegen/item/2054-a-1978-reply-to-archbishop-sheen-s-comments-on-the-sspx

      Pametnome dosta...

      Armin

      Izbriši
  2. Mislim da je bolje usredotočiti se na ove potresne izjave mons. Fultona Sheena i njihovo djelomično ostvarenje u današnjem svijetu i u današnjim crkvenim strukturama. Zbilja vrijeme da se upali crvena lampica...
    Ja mislim da bi naši biskupi trebali obnoviti posvetu našeg naroda Bezgrješnom Srcu Marijinu jer u ovom velikom međunarodnom apokaliptičnom sukobu koji se sve više nazire, samo nas Njezino Bezgrješno Srce može zaštititi.

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  3. S.B. Moras uzeti u obzir u kontekstu i vremenu u kojem je pisan taj odgovor Barbari. Bilo je naznaka, ali sumnjam da je itko iz tadasnje ere mogao imati potpuni dojam danjasnje slike Crkve. Oduvijek me zanimalo kakav bi danas Sluga Bozji Fulton Sheen, Bl. Alojzije Stepinac i Sv. Padre Pio imali stav prema svemu sto se dogadja. Nekako mi se cini da bi bili u istom kosu sa bratstvom, prezreni od mnogih.

    OdgovoriIzbriši
  4. Memento Mori, pogledaj nadnevak kad je napisano pismo pa mućni glavom.

    Ne uzimaj olako ime bl. Alojzija Stepinca (i sv. padre Pija) u usta...

    O čeumu će Kikii nego o Fatimi? O čemu će mons. Fellay nego o križarskim vojnama krunice? Zaigrana dječica.

    Kad privatna objava koja po nauku Crkve ne obvezuje nikog na vjerovanje postane Alfa i Omega...

    Ipak možemo biti mirni jer je "papa" SSPX-a dao definitivno tumačenje "očuvanja dogme vjere u Portugalu" prije nekoliko dana u svojoj (rekao bi Kikii glasovitoj i veličanstvenoj) propovijedi u Fuldi.

    "Budući da su portugalski biskupi posvetili Portugal Bezgrješnom Srcu, ostao je Portugal pošteđen od tog rata."

    To je, doduše, u potpunoj kontradikciji s fatima.org: "The phrase, "In Portugal, the dogma of the Faith will always be preserved etc." is a promise that the true Faith will be preserved in that country, although in its vagueness it does not state by whom."

    Econe locuta, causa finita.

    Sad svi sedevakantisti i tradicionalisti mogu samo škripati zubima.

    Š.B.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. "Budući da su portugalski biskupi posvetili Portugal Bezgrješnom Srcu, ostao je Portugal pošteđen od tog rata."
      Bas me zanima kako onda protumaciti ratove koje je Portugal vodio u africkim kolonijama u 60-im godinama proslog stoljeca? Je li to posvecenje sacuvalo samo Portugal kao teritorij, Portugalce kao narod ili nesto trece?
      DD

      Izbriši

    2. S.B. neznam zasto mislis da sam u negativnom kontekstu stavio ove (buduce) svece. Ja se samo pitam kako bi na njih gledali modernisti kada bi ovi djelovali danas u 2016-oj godini.

      Znam kad je napisano, ali isto tako uzmi u obzir da se bas kao i danas, tada takodjer igrala dvostruka igra u Vatikanu.

      Bishop Sheen je bio jedan od pobornika II. Vatikanskog koncila, ali sigurno ne na ovaj nacin na koji se to sve rasplelo.

      Kardinal Schonborn je navodno vidio potpunu drugaciju verziju Amoris Laetite kojoj je dao ‘zeleno svijetlo’ i koja naravno nije bila ta koja je izasla u javnost.

      Koliko njih je 300-ih godina znalo sa aposlutnom sigurnoscu da treba stati na stranu Atanazija Aleksandrijskog?

      Lako je nama danas biti pametan, kada gledamo sve sa dobrim vremenskim odmakom.

      Tko je gledao/slusao jednu njegovu emisiju ili propovijed ili citao njegovu knjigu nema sumnje u to koliko je Bishop Sheen gorio za Kristom.

      Gdje to pise da svaki svetac mora u svemu biti u pravu? Imamo primjere kad je jedan svetac podrzao papu a drugi misleci da je pravi antipapu.

      Imamo primjer Hipolitusa antipape koji je kanoniziran.

      Ako je Crkva nekoga proglasila blazenim ili svetim tko smo mi da trazimo njihove greske ili lose primjere?

      Mozda bi trebali krenuti od svog brvna prije nego trazimo trn u oku sveca.

      Mislim da imamo vecih problema kojima bi se trebali baviti umjesto 'seciranjem' svetaca...

      Izbriši
    3. Memento Mori,

      Isto sasvim kratko.

      Padre Pio je umro u rujnu 1968. Bio je i svetac mistik... Umro je kao vjerni sin Katoličke Crkve. Nije s Lefebvrom "dizao općenarodni ustanak".

      Stepinac je mučeničkom smrću posvjedočio vjernost papi i Rimu...

      Obojica su bila osobe neizrecive vjere u Isusove riječi i božansko utemeljenje Crkve...

      Po njihovom zagovoru događaju se čudesa, po Lefebvrovom - figa.

      Š.B.

      Izbriši
    4. Šabane,
      mons.Lefebvre nije dizao ustanak, a Bratstvo je utemeljio 1970. godine, a padre Pio umro je 1968. Dakle, nije s njim ni mogao sudjelovati...
      No glede p.Pija - ima mnogo glasova koji kažu kako je negativno gledao na događanja i reforme koje dolaze nakon sabora kao i na novu Misu.
      A Vi se okanite Bratstva - ovdje je govor o antikristu i lažnom proroku, odnosno o načelima koja nam se ucjepljuju, a koja pripravljaju njihov dolazak.
      Vi stalno opstruirate raspravu.
      Imate svećenika FSSPX-a povremeno u Hrvatskoj pa njemu iznesite sve te Vaše zamjerke da riješi Vaš privatni problem za koji nemate podršku ni kod pape Franje.
      Kikii

      Izbriši
    5. Š.B. "Po njihovom zagovoru događaju se čudesa, po Lefebvrovom - figa.

      Ja mogu potvrditi jedno čudo po zagovoru mons.Lefebvrea. Molio sam se da onaj Mario nestane sa ovog bloga, da ne uznemiruje tradicionaliste i to se dogodilo.

      Miran

      Izbriši
    6. Miran, Deo gratias! Keep praying.

      Kikii, spusti se na zemlju sa svojim apokaliptičnim ludorijama.

      Barem je Toma staložena, racionalna i prizemljena osoba.

      P.S. Lefebvre je počeo grintati od 1962. godine...

      Š.B.

      Izbriši
    7. ŠB,
      „Veritas numquam dimmetenda est propter timorem scandali.“ (sv.Toma Akvinski, Super epistolam B.Pauli ad Galatas 2, 11-14, lect.3, broj 80).

      Kikii

      Izbriši
    8. Š.B.
      I blaženi A. Stepinac pozivao je na križarske vojne krunice. Jednom protiv psovke kada je rekao da je Hrvatska pretrpila već mnoge kazne zbog tog grijeha.

      Izbriši
  5. Gotovo je nevjerojatno, da ne kazem nemoguce, da je pismo “Dragoj Barbari” 1978. godine pisao isti covjek koji je napisao “Communism and the Conscience of the West”, 1948. godine!

    Kako je moguce da covjek koji je 1948. god. napisao onako prorocanske misli nakon 10 godina od pocetka (praktickog) ostvarenja tih misli (koje se sada-danas totalno neskriveno ostvaruju) napise ovo sto je navodno napisao 1978. god., kao da je u medjuvremenu totalno oslijepio i nije vidio zle plodove koji su uveliko radjali nakon dekade DE FACTO ukidanja i zabrane TLM i da je sve ono zlo koje je procvalo u Crkvi izbanalizirao da se radi samo o ukidanju latinskog jezika??? Zaista nevjerojatno!!!

    U.S.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. S.B. jeste se vi prije na ovom blogu potpisivali kao Mario?

      Izbriši
  6. "…Treće iskušenje u kojemu je sotona tražio od Krista da mu se klanja i onda će sva zemaljska kraljevstva biti njegova, postat će napast da imamo novu religiju, bez križa, liturgije, bez budućega svijeta, religiju da se uništi religija ili politiku koja je religija – ona koja daje Cezaru i ono što je Božje."

    Ovo su zastrašujuće, no istinite riječi.
    Međutim, ovo se već sve dogodilo. Mi živimo u takvom svijetu, okruženi smo ljudima koji žive tu religiju bez križa, liturgije i nadnaravnoga - i laicima i klericima!

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  7. Evo jednog čuda nadbiskupa Lefebvrea:
    Iz knjige "Joy in suffering"(str.264.-265.), koju je napisala Rose Hu (žena koja je provela 26 godina u kineskom logoru i umrla kao trećeretkinja Bratstva sv. Pija X.:
    "Imala sam smrtonosan tumor dva puta. Prošle godine se taj tumor još jednom raširio na prsnu kost kao što su otkrile CT snimka i biopsija. U samom početku, pitala sam se zove li me Bog k sebi... Bila sam spremna otići bez žaljenja. Ali ovoga puta, nadbiskup Lefebvre dao mi je znak koji me ohrabrio da sačuvam tradicionalnu vjeru tako što mi je podario veliko čudo. Koji blagoslov! Molila sam se našem nadbiskupu i poljubila njegovu relikviju. Moj tumor je bio pod kontrolom u svega deset dana. Moj doktor je rekao: "Iako ste uzeli lijek, nitko se nije tako brzo izliječio poput vas. Moram reći da je to čudo." Marijana

    OdgovoriIzbriši
  8. """Barem je Toma staložena, racionalna i prizemljena osoba."""
    Kako ti ove lazljive, dupeuvlakacke rijeci gode, zar ne? Ovakve baljezgarije ne propustas objaviti, blago tebi umisljenome, lazljivome.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa za kritiku se zahtijevaju visi standardi, nego za pohvalu.

      Pohvala moze biti iskrena, laskanje ili kurtoazija i ne vidim razloga da se netko ide od nje braniti osim ako je ucestala i znatno pretjerana jer to vodi do jos gore lazne skromnosti. Svatko bi sam za sebe trebao pred Bogom preispitati kakav je i onda ce mu biti sasvim prozirne i nevazne pohvale od ljudi.

      S druge strane, za kritiku se obicno trazi argumentacija, a i po prirodi stvari neumjerenost u njoj je manje prihvatljiva u komunikaciji (uvrede, prostote i slicno).

      Kad vi kazete da sam lazljiv, onda se pretpostavljam ne bavite sa mnom u mom privatnom zivotu, nego valjda imate primjer s ovoga bloga gdje sam lagao (mozda i vise puta?). Zato je samo pristojno i zapravo ocekivano citirati gdje sam i sto lagao.

      Takodjer kod antagonistickog nastupa treba pripaziti da se postuju pravila komunikacije jer sam mogao odbaciti ovaj vas komentar vec zbog same cinjenice sto se niste potrudili uciniti ni najjednostavniju stvar, potpisati se nekim nadimkom. Time (a mozda i agresivnom upotrebom navodnika, za to nisam siguran) pokazujete da zelite voditi raspravu na ovom blogu pod svojim uvjetima. Svakom razumnom je jasno da to ne moze, a i ne smije biti tako.

      Izbriši
  9. Ti dozvoljavas (objavljujes) vrlo pristrasno neke sramno uvredljive ad hominem komentare koji odgovaraju tvojim svjetonazorima i sa u konacnici felericnim uvidima u groznu dramu koja se desava u Crkvi i sa Crkvom, ali odgovore na takve komentare “savjesno” bojkotiras cime apsolutno sluzis lazi (jer si sebe postavio za boga koji odredjuje sto je istina – a to je djavolja oholost).
    Ako toga nijesi svjestan (a mislim da jesi) onda si za zaljenje, a ovako (posto si svjestan) ti kao jedan bescutni umisljeni oholi sluga lazi zasluzujes dobru lekciju da se opametis i od zla odvratis. Neka ti je Bog u pomoc.

    P.S. Namjerno nijesam napisao (potpisao) neki nadimak ili ime jer ima vise ljudi koji ovako misle koje si uvrijedio svojom “uredjivackom” politikom.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vi i ostala vasa lica koja bi sirili neku svoju istinu slobodno si otvorite vlastiti blog i ondje je sirite. Kao sto vas ne bih pustio u svoj stan ili u svoje drustvo, isto tako izabirem da mi ne zagadjujete blog svojim komentarima. Ne zato sto su razlicitog misljenja od mojih, nego zato sto ne zelim da ovdje prosipate svoju zuc i svoje prostakluke. Ne razumijem zasto i dalje pokusavate ovdje komentirati. Da meni netko vise puta obrise komentare i napise da vise ne komentiram, ne bih isao opet i opet pisati nesto sto ce biti obrisano.

      Izbriši
    2. Vidim da se anonimni komentator našao uvrijeđen. Predlažem mu da si isprinta ovo izviješće, pažljivo ispuni i pošalje na odgovarajuću adresu: http://images-cdn.9gag.com/photo/av0LQvX_700b.jpg

      Izbriši
  10. @ Anonimac 15:34 i 23:36

    Zar zaslužena pohvala znači ulizivanje? Uložite vi makar djelić truda i vremena koje je Toma (i Marko) uložio u dobrobit Crkve, pa će možda netko i vas pohvaliti.

    OdgovoriIzbriši
  11. Na djelu je (bas u skladu sa prorocanstvom Mons. Fulton Sheena: „O lažnom proroku i antikristu“ lazni prorok i antikristovski majmun koji iznutra rusi temelje Crkve i vi “blizanci” dozvoljavate ovakve komentare bez mogucnosti odgovora:

    “Sedevakantizam je vrhunska budalaština nad budalaština koju samo duša zavedena od vraga može ispovijedati (psihičkim bolesnicima i retardima se to ionako ne uzima za grijeh).”
    “… ako ti ni nakon ovoga nije jasno da je sedevakantizam đavolja podvala koja nema podloge u stvarnosti, onda bi zaista trebao potražiti pomoć jedne "specifične" svećeničke službe.”

    Pa neka ima i ovakvih suludih komentara, ima mnogo izbezumljenih i slijepih, ali ne dati mogucnost odgovora je mnogo gore od samog komentara (izmedju ostalog jer sumanuti komentator ostaje u ubjedjenju da je u pravu jer mu nitko nije proturjecio). Pored svega jos se i dicite “principijelnoscu” a to je vise nego odvratno – sram vas bilo. Takvi kao “blizanci” su zavijali “raspni ga raspni”. Hvala Bogu uskoro ce te imati prigodu na djelu pokazati jeste li za Boga ili Bergoglievog boga!

    “Vi i ostala vasa lica koja bi sirili neku svoju istinu slobodno si otvorite vlastiti blog i ondje je sirite.” – Sto mislite da vi “blizanci” (radi li se o podvojenoj licnosti?) i vasi istomisljenici imate “bozansko” pravo siriti neku vasu istinu i onako usput grozno vrijedjati neistomisljenike? Varate se.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da je vrijeme da autor ovog bloga u zaglavlje stavi onu poznatu rečenicu jednog Biskupa, naravno primijenivši je na vlastitu situaciju :

      "Nisu svi koji prate ovaj blog luđaci, ali zato svi luđaci prate ovaj blog "

      plusw

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.