četvrtak, 29. rujna 2016.

Saint-Michel d'Aiguilhe


Ova impresivna stijena visoka osamdesetak metara nalazi se pored starog dijela grada Le Puy i vulkanskog je podrijetla.


U rimsko doba pogani su na vrhu ovog brda vjerojatno štovali svoja božanstva poput Merkura. Sredinom 10. stoljeća biskup Gotescalc koji je bio prvi francuski hodočasnik u Santiago de Compostelu posvetio je jednostavnu kapelicu arkanđelu Mihaelu. Kapela je izgrađena na poticaj katedralnog dekana koji je dao izgraditi i stubište s nešto manje od tristo stepenica. U 12. stoljeću je kapelica znatno proširena i dodan je zvonik. Zvonik se srušio 1275. godine i obnovljen je tek u 19. stoljeću.




Nakon plaćanja ulaza kod suvenirnice pri dnu stijene, dolazimo do malog vrta iz kojeg se ulazi u stravično moderniziranu kapelicu posvećenu sv. Gabrijelu Arkanđelu.




Uz put se mjestimično nalaze ovakve informativne table.


Pogled na kip Notre-Dame de France na susjednom brdu i katedralu nešto niže.


Pogled na Le Puy-en-Velay, desno se vidi crkva sv. Lovre gdje sam u prošlom tekstu stao.



Zabranjeno padanje?


Groblje.


I ovdje legenda priča o lijepoj djevojci u čiju čast su posumnjali itd. Ako ste zaboravili kako ide dalje, podsjetite se kod opisa svetišta Sacra di san Michele. Ili nemojte ako ne volite tužne završetke.


Portal crkve navodno prikazuje u ovom trolisnom dijelu motive iz knjige Otkrivenja s Jaganjcem u sredini.




Unutrašnjost je vrlo nepravilnog tlocrta jer se, jasno, crkva mogla proširivati samo do ruba stijene na kojoj je izgrađena.




Odvratni protestanti su u 16. stoljeću uništili kip sv. Mihaela koji se ovdje štovao. Ipak i danas se može zapaliti svijeću i pomoliti Vojskovođi nebeske vojske.


Ima dosta izblijedjelih, ali lijepih freski po stropu i zidovima, primjerice ova iz 10. stoljeća.







Sveti Mihaele, brani nas u boju da ne propadnemo na dan sudnji.

Nema komentara:

Objavi komentar

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.