subota, 3. rujna 2016.

Umirovljen biskup prijateljski raspoložen prema Tradiciji

Umirovljen biskup talijanske biskupije Albenga-Imperia 
koji je bio prijateljski raspoložen prema Tradiciji


Umirovljen tradicionalni biskup Mario Oliveri

(Rim) Kako se i najavljivalo, papa je Franjo umirovio tradicionalnog biskupa talijanske biskupije Albenga-Imperia, msgr. Marija Oliverija u njegovoj 72. godini.

Kako je obznanjeno u današnjem Dnevnom biltenu Svete Stolice, „papa Franjo prihvatio je odreknuće od pastoralne uprave biskupijom Albenga-Imperia (Italija) koje se zatražio preuzvišeni biskup msgr. Mario Oliveri.“

Nasljednikom je Franjo imenovao msgr. Guglielma Borghettija, dosadašnjeg biskupa koadjutora.

Biskup Oliveri spada među članove katoličkog episkopata koji su najviše prijateljski raspoloženi prema Tradiciji. Jedna skupina svećenika njegove biskupije već je se od njegovog imenovanja 1990. godine protiv toga grčevito borila, ali tijekom pontifikata Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. u tome nije imala uspjeha.

Za Franjina papinstva odnosi su se izmijenili. Unutarbiskupijski kritičari oćutjeli su da je došlo njihovo vrijeme i počeli su uz pomoć medijske javnosti koja ih simpatizira novu kampanju blaćenja biskupa.

Dana 10. siječnja Franjo je imenovao biskupa koadjutora koji je odonda upravljao biskupijom. Sada se je msgr. Oliveri u poslušnosti podložio papinskoj želji da napravi korak unatrag i da mu ponudi svoje odreknuće od službe.

Tekst: Giuseppe Nardi
Izvor: katholisches.info

1 komentar:

  1. Više se puta spominjalo:
    Prava revolucija pape Franje događa se imenovanjima - a tu se podrazumijeva još i uklanjanje tradicionalnih prelata.

    Kikii

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.