ponedjeljak, 8. kolovoza 2016.

Kardinal Tagle

Najveći manevri za sljedeću konklavu već su otpočeli – za kardinala Taglea

Prestolonasljednik i baštinik pape Franje?

(Rim) Hoće li Luis Tagle, nadbiskup Manile na Filipinima biti nasljednik pape Franje? „Priprave za sljedeću konklavu: veliki medijski manevri upućuju na kardinala Taglea“, rekao je don Pio Pace na Rorate Caeli. „To bi bilo vrlo zabrinjavajuće. No ja vjerujem da se time počinje s pripravom kampanje za njega“, rekao je španjolski kolumnist i poznati katolički bloger Francisco Fernandez de la Cigoña.

Iza pseudonima skriva se „vrlo utjecajan klerik“, kaže Adelante la Fe. Don Pio Pace je već prije godinu dana upozorio na to da se u onim krugovima koji su pomogli papi Franji do službe, već zbog njegove poodmakle dobi razmišlja o njegovom nasljedniku.

Već se 2011. godine spominjao kao „papabile“

Katholisches.info pisao je 1. prosinca 2011. ne baš s puno radosti: „Manila je tradicionalno povezana s kardinalskom čašću. Mnogi spominju nadbiskupa Taglea već kao papabilea“.

Paralelno s njegovim imenovanjem za nadbiskupa Manile otpočeli su neki krugovi predstavljati ga kao budućega papu.

Godinu dana kasnije Tagle je postao kardinal. On spada u skupinu „naknadno pridodanih“ šest kardinala koji su kreirani u studenome 2012. godine. U to vrijeme papa Benedikt XVI. već je, koliko se danas zna, čvrsto namjeravao odreći se službe. Neobična situacija dvaju izvanrednih kardinalskih konzistorija u jednoj godini govori tome u prilog. Moramo se vratiti do u 1929. godinu kako bismo pronašli nešto slično.

Papa Benedikt XVI. već je u veljači iste godine kreirao 22 kardinala od kojih je bilo 18 izbornika na konklavi 2013. Isto vrijedi i za kardinala Taglea i ostalu petoricu novih kardinala koji su pridodani u studenome.

Tagleova biografija od Cindy Wooden

Kao 1957. godište spada među najmlađe kardinale Crkve. Tagle u unutarcrkvenim krugovima nije prazan list. Prije svojeg povratka u Manilu pripadao je ultraprogresivnoj „Bolonjskoj školi“ Giuseppea Alberiga i sadašnjeg ravnatelja Alberta Mellonija, onog razvoja koji Koncil prema progresivnom čitanju tumači kao „rupturu“ i tvrdi da postoji jedna Crkva prije Koncila i jedna posve nova nakon Koncila. Stoga začuđuje da su i „konzervativni“ katolički krugovi na njemačkom govornom području prošlih godina vrbovali za Taglea.

Teza don Pia Pacea glasi: tijekom konklave 2013. godine racingerovci su dobro osjetili što znači stajati usuprot dobro organiziranoj kampanji za jednog kandidata. Ovaj kandidat bio je Jorge Mario Bergoglio, nadbiskup Buenos Airesa. Sada se pak mogu prepoznati prvi veliki manevri u tisku koji kardinala Taglea pripravljaju za sljedeću konklavu. Puno toga govori tomu u prilog da su bergoljanci izabrali nadbiskupa Manile kao Franjina nasljednika.

Progresivna se promidžbena mašinerija polagano zahuktava

Tagle je elokventan, uvijek djeluje ljubazno, jasno je pozicioniran, ali sa šarmom trećega svijeta te dolazi iz jedine historijske katoličke azijske zemlje.

Don Pio Pace upućuje na Cindy Wooden, glavnu urednicu Catholic News Service-a, tiskovnog ureda Američke biskupske konferencije. Wooden je u rujnu 2015. predstavila Tagleovu biografiju: „Luis Antonio Tagle: Leading by Listening (People of God)“ koja je u međuvremenu objavljena i na španjolskom i francuskom jeziku. U njoj se Tagle označava kao „kardinal siromašnih“, čovjek koji pažljivo sluša, čovjek dijaloga i nove evangelizacije pri čemu se pod tim, kako se čini, misli na „novu evangelizaciju“ u smislu nove Crkve.

U Italiji je početkom ove godine u misijskoj izdavačkoj kući EMI objavljena knjiga razgovora kardinala Taglea s novinarom Lorenzom Fazzinijem. Nosi naslov „Dio non dimentica i poveri“ (Bog ne zaboravlja siromahe. Moj život, moja borba, moje nade). EMI je izdavačka kuća 15 misijskih redova koji su zastupljeni u Italiji. Od sedamdesetih godina društvenopolitički i gospodarsko-politički ta je izdavačka kuća skrenula ulijevo. I u ovoj knjizi Tagle se označava kao „čovjek siromašnih“ i „čovjek evangelizacije“.

„Čovjek siromaha“

„Tagle, inteligentan čovjek, s izvanrednom osobnošću, mlad (58), vidljivo liberalan. Idealna je osoba za učvršćenje nada svih onih koji ne žele da pontifikat pape Franje bude samo jedna kratki intermezzo“, rekao je don Pio Pace.
Svoje licencijat Tagle je stekao u Sjedinjenim Američkim Državama radom o biskupskoj kolegijalnosti. Preko svog mentora, filipinskog isusovca Catalina Arevala priznat je od Federacije azijskih biskupskih konferencija (FABC) „ocem azijske teologije“, jedne azijske inačice teologije oslobođenja.

Isusovac Arevalo bio je učenik protestantskog njemačkog teologa Jürgena Moltmanna i njegove političke „teologije nade“ i sumnjivog nauka o Trojstvu.

Da je papa Benedikt XVI. Taglea imenovao nadbiskupom, a potom i kardinalom, objašnjavalo se njegovom „osjetljivošću“ za teologe.

Oduševljeni izbornik pape Franje

Tagle je spadao 2013. godine u „oduševljenje izbornike pape Franje“, rekao je don Pio Pace. U siječnju 2015. argentinski papa posjetio ga je u Manili. Demonstrativni način na koji je Franjo držao Taglea pokraj sebe i time mu pružio jednu veliku pozornicu, potaknuo je mnoge novinare i kolumniste da ga promatraju kao „baštinika“ i „prestolonasljednika“.

Jedan od njegovih najrevnijih suboraca jest honduraški kardinal Oscar Rodriguez Maradiaga, koordinator Kardinalskog vijeća C9. On je Taglea s 91 od 133 glasa postavio za svog nasljednika na mjestu predsjednika Caritasa Internationalis, daleko najveće humanitarne organizacije u svijetu. Maradiaga ga je u svibnju 2015. predstavio „braniteljem odbačenih“.

Liturgijska „labavost“

Na Filipinima postoje kontroverzni pokušaji uvođenja jednog vlastitog filipinskog katoličkog obreda. U siječnju ove godine dogodio se karakterističan slučaj kada je kardinal Tagle u okviru 51. međunarodnog euharistijskog kongresa u filipinskom Cebeu služio jednu svetu Misu. Ovom prigodom potaknuo ga je njegov prethodnik na mjestu nadbiskupa Manile, kardinal Gaudencio Rosales, na svetoj Misi koju je Tagle celebrirao, na „Euharistiju oslobođenu obreda“.

Da Tagle uživa naklonost pape Franje, Poglavar Crkve signalizirao je postavivši Filipinskog kardinala i 2014. kao i 2015. godine do-predsjedavajućim biskupske sinode. Tagle je potom spadao u „izabrane“ sinodske oce koji su na svakodnevnim tiskovnim konferencijama mogli obznanjivati svoje poglede i stavove. Tajništvo Sinode i Tiskovni ured Svete Stolice pri tome su demonstrirali vidljivo jednostran odabir u korist kasperovaca.

Kardinal Tagle pokazao se na Biskupskoj sinodi kao pouzdani Papin saveznik koji je stvorio dosta pomutnje. Nakon što rezultat Sinode nije ispao u korist kasperovaca, Tagle je pustio probni balon, rekavši da postoji mogućnost da uopće ne bude posinodske Papine pobudnice, dakle, da se cijela Sinoda jednostavno stavi ad acta.

Tagle je rekao tisku: „Na ovoj Sinodi u sinodskim ocima jasno se očitovao duh Drugog vatikanskog sabora.“

Cindy Wooden, rekao je don Pio Pace, predstavlja kardinala Taglea u svojoj knjizi „čovjekom budućnosti“, dakle jednim od velikih budućih pastira Crkve.

Izvor: http://www.katholisches.info/2016/02/12/die-grosse-manoever-fuer-das-naechste-konklave-haben-begonnen-fuer-kardinal-tagle/

Broj komentara: 10:

  1. Ne želim "gatati" i predviđati budućnost. To pripada dragom Bogu koji vodi svoju Crkvu i nije je napustio. Promatramo njezino iznakaženo i popljuvano lice poput Gospodinovoga, no opet ne smijemo gubiti nadu jer Crkvu vrata paklena ne će nadvladati.
    Ovo nije vrijeme plačljivosti, sada se traži muževnost i strpljivost i podnošenju ove situacije. Ovo je vrijeme u kojem Crkvu treba ljubiti više nego samoga sebe.
    Ali izrekao bih nekoliko misli, čisto ljudskih: mislim da će sljedeći pontifikat biti vrlo turbulentan i ako bude izabran i modernist i liberal Tagle - krajnje opasna osoba ili pak kardinal Sarah, iz sve nedostatke čovjek katoličkog srca koji bi pokrenuo povratak Tradiciji. I u jednom i drugom slučaju moglo bi doći do velikih podjela i raskola unutar Crkve, a možda i do ispunjenja viđenja Treće fatimske tajne.

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  2. nebih mu bio u koži kad umre i stane pred Boga na sud

    OdgovoriIzbriši
  3. Mislim da je slika jako jako neprimjerena. Bez objasnjenja iste pojedinac bi pomislio da Papa Franjo i nadbiskup Tagle 'bacaju' davolske rogove. Inace ovaj simbol je simbol znaka "i love you" iliti volim te na gluhonijemom jeziku.

    Potpuno drugi par rukava je tko je taj znak izmislio i zasto bas taj da obrne zlo na dobro i dobro na zlo. Ali ako je to nazalost takav znak i ako ga papa ili bilo ko koristi, a ovako ga se stavi izvan konteksta je vrlo nizak udarac. Na googlu postoje na deseci, a vjerujem i vise zajednickih slika protagonista ovog clanka.


    Iako obozavam tradiciju i smatram da su sva zla danasnjice izazvana mlakim katolicima i razmucivanjem Istine, nikako ne odobravam niske napade na iste i u ovom slucaju 'slucajno' odabranu sliku ovog clanka.


    Memento Mori

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Memento Mori,
      Ne mogu nikako da razumijem kako bi mogao biti neki drugi par opanaka (ili rukava), to što upravo ovaj znak, upravo papa i nadb. Tagle pokazuju?
      Hoćemo li to pripisati njihovoj dobronamjernoj naivnosti? Ja nekako ne mogu. Dakle ZAŠTO baš taj znak? I zašto uopće taj znak trebaju pokazivati?

      Glede samog "znaka" ("volim te"),- njega netko nije tek slučajno BAŠ takvog osmislio. To bi i prosječnom školarcu od 12 godina moglo biti jasno. Ili ako ne jasno, onda barem jako sumnjivo.
      Zašto znak "volim te" ne bi mogao biti ovakav (google)?
      http://mojpogled.com/wp-content/uploads/2016/07/indigodreamer191.jpg

      I tko nam to uopće "određuje" znakove?
      Ili bolje, koje to znakove mi sami trebamo uzimati zdravo za gotovo, ako već znamo da ima i znakova ali i "znakova"?
      JbD

      Izbriši
    2. Iz druge dimenzije: zašto je potrebno da vrhovni svećenik sveopće Crkve pokazuje ovakav znak? Hoće izgledati cool. Prvosvećenik je služba koja treba odavati dojam ozbiljnosti. Također, muževi koji su izabrani za prvosvećenike redovno su visoke dobi u kojoj pokazivanje navedenog znaka izgleda čudno, usiljeno i krajnje neozbiljno, bez obzira bila riječ o svećeniku, liječniku, pravniku, geodetu ili upravnom referentu po pozivu. Barem sam siguran da mom vlastitom ocu, koji je puno desetljeće mlađi od Svetog oca nikad na pamet ne bi palo na pamet u javnosti se ponašati ovoliko cool.
      No nije cool ponašanje ništa novo. Nakon pjesmice Imagine teško da išta može biti još više cool.

      Izbriši
    3. M.B. originalan kao i uvijek.
      Slažem se-moralo se paziti sa simbolima i znakovima.
      Da nije bilo izjava tipa "Tko sam ja da sudim", vjerojatno bi se ova slika povezivala s ovim pontifikatom.
      Zamislite papu Pija XII.: je li se njemu ovo moglo dogoditi?
      Vatikan se nakon Koncila odrekao mnogih pravila koje mudrost nalaže pa stalno imamo ovakve situacije.
      Molimo se da Bog Crkvi pošalje mudrog i hrabrog papu koji će stvari ponovno dovesti u red.
      Kikii

      Izbriši
    4. Sjetimo se primjerice kakve sve "nezgode" mogu izazvati nenamjerne pogrješke ili nepromišljene izjave državnika ili crkvenih velikodostojnika.
      Kada je američki predsjednik Kennedy držao svoj povijesni govor ispred Gradske vijećnice u Schönebergu u Zapadnom Berlinu u lipnju 1963. godine, želio je reći da je Berlinac - upotrijebio je samo neodređeni član gdje nije trebao - i ispao je "krafna". Neki tvrde da je sve naknadno izmišljeno.
      Biskup Williamson - ne želim ga braniti - no..
      nije nijekao holokaust, nego je spomenuo nekakve teze o vratima plinske komore u Auschwitzu i to na kraju nekog intervjua...i vidjeli smo koliko je zbog toga problema imao papa Benedikt XVI. i FSSPX.
      Kardinalu Tagleu i papi Franji-kojeg poštujem i za kojeg se molim-ovo se nije smjelo dogoditi i dokaz je, u najboljem slučaju i s najljepšim nakanama kod tumačenja - o velikoj pomutnji u crkvenoj hijerarhiji za koju svi trebaju žarko moliti kao i za to da nas dragi Bog poštedi Taglea-Franje II.

      Kikii

      Izbriši
  4. Sigurno jedan od glavnih kandidata modernističkog lobija - Bože nas sačuvaj!

    OdgovoriIzbriši
  5. Petokolonaši neumoljivo nastavljaju sa radom, kopanjem jame u koju će zacijelo sami prvi upasti!
    http://www.katholisches.info/2016/11/14/schule-von-bologna-wirbt-fuer-tagle-als-papst-nachfolger-vollkommener-franziskus-interpret/
    JbD

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.