srijeda, 10. kolovoza 2016.

Jedan od njih dvojice laže, ali obojica su kriva

„Jedan od dvojice laže“ – Cristiano Magdi Allam
o „skandaloznoj suri“ u katedrali u Bariju

Cristiano Magdi Allam konfrontira imama Sharifa Lorenzinija
sa „skandaloznom surom“ koju je recitirao u katedrali u Bariju

(Rim) Dana 8. lipnja 2014. godine u Vatikanskim vrtovima u nazočnosti pape Franje, izraelskog predsjednika Peresa i palestinskog predsjednika Abu Mazena dogodila se sablazan jer je imam na arapskome recitirao ajet (redak) 286 druge sure Kurana koja završava riječima: „Ti si Gospodar naš pa nam daruj pobjedu protiv onih koji niječu Boga i nevjernika“ (Službeni prijevod na „bosanski“ jezik glasi: „Ti si Gospodar naš pa nam pomozi protiv naroda koji ne vjeruje!“)

Pod ovim „oni koji niječu Boga i nevjernici“ misli se na sve nemuslimane, u prvom redu na židove i kršćane.

U nedjelju, 31. srpnja u katedrali u Bariju dogodila se nova sablazan kada je navodni „imam Barija“, Sharif Lorenzini na arapskome pročitao pristupnu suru Kurana koja završava sljedećim zazivom upućenim Alahu: „Uputi nas na pravi put, na put onih kojima si milost Svoju darovao, a ne onih koji su protiv sebe srdžbu izazvali, niti onih koji su zalutali!“

Katedralni župnik Lanzolla s „imamom Barija“ Sharifom Lorenzinijem
31. srpnja u katedrali u Bariju

Prema Muhamedu oni „kojima si milost Svoju darovao“ jesu muslimani, a oni „koji su protiv sebe srdžbu izazvali“ židovi, a „zalutali“ su kršćani. Lorenzini je time u crkvi i to u izravnom obraćanju kršćanskim vjernicima osudio nevjeru židova i kršćana. Prva sura Kurana odgovara značenju „Očenaša“ kršćana jer se sveukupno ponavlja 17 puta u tijeku pet propisanih dnevnih namaza (obrednih molitava). Svi muslimani koji klanjaju stoga svaki dan 17 puta osuđuju židove i kršćane zbog nevjere.

Kada sam ga u jednoj televizijskoj emisiji izravno s tim konfrontirao, Lorenzini se pravdao tvrdnjom da je „pristupnu suru preporučio i savjetovao svećenik iz katedrale u Bariju“.
Misli se na katedralnog župnika msgr. Franca Lanzollu koji je s Lorenzinijem dogovorio određeni kuranski tekst. Katedralni župnik, upitan o tome, odgovorio je da uopće nije mogao dati nikakvu preporuku jer ne poznaje Kuran. Jedan od njih dvojice laže, ali obojica su kriva.

Lorenzini je uvrijedio Crkvu koja mu je izrazila dobrodošlicu. On je uvrijedio i kršćane koji su mu dali svoje povjerenje. Msgr. Lanzolla je unaprijed trebao saznati koji će se kuranski ajeti (redci) čitati u njegovoj crkvi i pred njegovim vjernicima te što oni znače.

Lorenzini je Iračanin koji je rođen 1978. godine u Tikritu. Svoje talijansko prezime dobio je od obitelji u Bariju koja ga je posvojila. Predsjednik je Islamske zajednice Italije, jednog militantnog islamskog udruženja. Osim toga je od 2010. predsjednik Halal International Authority (HIA), organizacije za certificiranje halal hrane (hrana i prehrana propisana u Kuranu i sunnetu; napomena prevoditelja). Naslov „imam Barija“ sam je sebi dao, i to posve samovoljno.

Zar ne bi bilo vrijeme da se Crkva, čitajući Kuran ili slušajući ga u vlastitim crkvama, osvijesti da je islam nespojiv s kršćanstvom kako je već i bio u proteklih 1400 godina?


Izvor: http://www.katholisches.info/2016/08/09/einer-von-beiden-luegt-cristiano-magdi-allam-zur-skandalsure-im-dom-von-bari/

Broj komentara: 8:

  1. Gospodine smiluj se vjernom narodu svome! Sudi nam po pravdi i istini svojoj!
    Ne mogu odoljeti spočitnuti ovo: islam ne da je samo nespojiv, nego je kontradiktoran, suprotan, protivan kršćanstvu i kao takav je u svoj svojoj cjelini, kao i u najmanjem djeliću apsolutnom udaljenošću u svom svakom poimanju toliko daleko od Kršćanstva kao što je:
    Istina udaljena od Laži, Dobro od Zla, Pravednost od Nepravednosti, Svijetlo udaljeno od Tame,...
    Nije li nam znano i naređeno da ne obeščašćujemo svetinje?
    A što je Katolička crkva nego svetinja, hram Božji.
    »Ne dajte svetinje psima! Niti svoga biserja bacajte pred svinje da ga ne pogaze nogama pa se okrenu i rastrgaju vas.« (Mt 7,6)

    "Ne ujarmljujte se s nevjernicima. Ta što ima pravednost s bezakonjem? Ili kakvo zajedništvo svjetlo s tamom? 15Kakvu slogu Krist s Belijarom? Ili kakav dio vjernik s nevjernikom?" (2 Kor 6,14-16)

    JbD

    OdgovoriIzbriši
  2. Naš Gospodin strogo zabranjuje laž. No to u islamu nije tako. Tko poznaje islam, ovakve ga stvari uopće ne čude. Imami smiju lagati bez kraja i konca ako laži služe tome da se nevjernike zavara o stvarnim namjerama islama – a to je vladavina svijetom na koju oni vjeruju da su pozvani (valjda barem to danas nije ni potrebno dokazivati).
    Od samih početaka islama imame se školuje kako svjesno zavarati „nevjernike“. Ove se laži u islamu nazivaju „tukja“ (Taqiya). Negdje naiđoh na citat Ajatolaha Khomeinija: „Obmana, podlost, urota, prijevara, krađa i ubijanje nisu ništa drugo nego sredstva za Alahovu stvar“. Ovo zdrav mozak ne može pojmiti ni izgovoriti. No takve se stvari provlače kroz cijelu islamsku povijest koja je jedna velika rijeka krivi.
    Tukja je zbilja islamsko remek-djelo zavaravanja „nevjernika“. No i šijiti, suniti, alaviti – svi to i jedni prema drugima prakticiraju pa je u samoj islamskoj kulturi laž sveprisutna, na svakom koraku.
    Al Ghazzali (1059-1111.), jedan od najznačajnijih islamskih teologa , sažima zapovijed laganja na sljedeći način: „Znaj da laž u sebi nije pogrješna. Ako je laž jedini put da se postigne dobar rezultat, tada je dopuštena. Stoga moramo lagati kada istina dovodi do neugodnog rezultata“.
    A ovaj dobar rezultat je vladavina svijetom. Nažalost, u islamu je ukorijenjeno ovo mišljenje da je muslimanima na tom putu sve dopušteno; i na veliku žalost naših ekumenista i dobrih dušica nije to samo kod IS-a i sličnih pokreta.
    Tukja i odnos prema laži čine kršćanstvo udaljenim nekoliko svjetlosnih godina od islama i čine ga posve nespojivim, čak i nijekanjem kršćanstva kako god okrenemo.
    Lino

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam moralni teolog, pa ne znam je li ovaj poučak pogrešan:
      "Sestra se Simplicija izdvajala time što nikada nije rekla nešto što ne bi bila istina, sveta istina. Uzela je ime Simplicija jer je sicilska Simplicija bila, kao što se zna, ona svetica koja je više voljela da joj iščupaju obje dojke nego da odgovori, ona koja je rođena u Sirakuzi, da je rodom iz Segeste.
      Javert je to znao te je sestru Simpliciju osobito poštovao zbog toga.
      – Sestro, – reče on – jeste li sami u ovoj sobi?
      – Jesam.
      – Niste li večeras vidjeli jednog čovjeka? Utekao je, tražimo ga; onoga koji se zove Jean Valjean?
      – Nisam.
      Slagala je dva puta uzastopce, bez oklijevanja, brzo, kao što se čovjek žrtvuje.
      – Oprostite – reče Javert, i izađe pozdravljajući duboko.
      O sveta djevojko! Budi zbog ove laži u raju nagrađena!" (Dajdžestirano iz Hugoovih "Jadnika".)
      M. P.

      Izbriši
    2. Nisu nizašta jadnici Hugovi jadnici...
      Nije li na prvo mogla uzvratiti - "Nisam sama i vi ste tu sa mnom" (a da ne bi slagala)?
      Na drugo je pitanje mogla istinom odgovoriti, ako nije poznavala ime čovjeka kog je vidjela. (Nisam čitao knjigu)
      Poučak je u svakom slučaju pogrešan. Za laž se ne biva nagrađivano Rajem.
      Pitanje je što je tu zapravo Hugo sam htio postići?
      JbD

      Izbriši
    3. - Jesam [restrictio mentalis: sama, glavom, osobno u sobi].
      - Nisam [vidjela jednog čovjeka, nego pet-šest].
      M. P.

      Izbriši
  3. Na jednoj nedavnoj tribini u Zagrebu imam je rekao da oni, muslimani, smatraju Isusa i Mariju muslimanima. Na zidu je visjelo raspelo. Rabin je rekao da što će križ u bolnicama: "Protiv vampira?!" A katolički teolog govorio je o tome kako katolici moraju naučiti da nemaju monopol na istinu. Iz publike je imamu rečeno da je na Zapadu žena slobodna. "... i gola", dodao je imam. I rekao da ljudska prava prestaju tamo gdje se počnu kositi s Božjim pravom. Na što se prolomio pljesak.
    M. P.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ta tribina,... sve mi nešto govori da je se o njoj nešto govorilo ovdje:
      http://tomablizanac.blogspot.nl/2016/01/gostujuci-autor-o-muhamedu-i-duhu.html
      i ovdje:
      http://tomablizanac.blogspot.nl/2016/07/intervju-p-srecka-koralije-za-vecernji.html

      Tribina ovakve vrste tj tematike na što mi se inače gadi, te sve takvo što baš i ne moram, ili ne moram odmah, najradije preskačem i zaobilazim u velikom luku.

      A taj kato-teolog koji je izrekao to da katolici nemaju monopol na istinu, ne znam gdje je dobio svoju diplomu. U mekki? medini?
      Ja odgovorno tvrdim da Katolici imaju monopol, tj. da polažu svako pravo na Istinu. Nije li Bog Istina? Ako smo mi Božja djeca, nismo li djeca Istine. Oni drugi kojima je otac laži i njihov otac, neka si imaju monopol na laž. Meni ne smeta. Ali oni koji su protivnici našega Gospodina Isusa Krista, koji je sam Bog i svima je jedini Put, Istina i Život, - takvi nemaju ni najmanjeg prava predstavljati sebe znalcima istine, pa ju još držati za svoju nekakvu doktrinu.
      No lašcima se nije čuditi. Čudim se "našim" kato-teolozima!
      JbD

      Izbriši
  4. Na ovo mogu samo komentirati redkom iz meni lično jedne od najdražih poslanica Svetoga Pavla:

    "Galaćanima 1,1 Pavao, apostol - ne od ljudi ni po kojem čovjeku, nego po Isusu Kristu i Bogu Ocu koji ga uskrisi od mrtvih -
    Galaćanima 1,2 i sva braća koja su sa mnom: Crkvama u Galaciji.
    Galaćanima 1,3 Milost vam i mir od Boga, Oca našega, i Gospodina Isusa Krista,
    Galaćanima 1,4 koji sam sebe dade za grijehe naše da nas istrgne iz sadašnjega svijeta opakoga kao što je volja Boga i Oca našega,
    Galaćanima 1,5 komu slava u vijeke vjekova! Amen.
    Galaćanima 1,6 Čudim se da od Onoga koji vas pozva na milost Kristovu tako brzo prelazite na neko drugo evanđelje,
    Galaćanima 1,7 koje uostalom i ne postoji. Postoje samo neki koji vas zbunjuju i hoće prevratiti evanđelje Kristovo.
    Galaćanima 1,8 Ali kad bismo vam mi, ili kad bi vam anđeo s neba navješćivao neko evanđelje mimo onoga koje vam mi navijestismo, neka je proklet!
    Galaćanima 1,9 Što smo već rekli, to sad i ponavljam: navješćuje li vam tko neko evanđelje mimo onoga koje primiste, neka je proklet.
    Galaćanima 1,10 Doista, nastojim li ovo pridobiti ljude ili Boga? Ili idem li za tim da ljudima ugodim? Kad bih sveudilj nastojao ljudima ugađati, ne bih bio Kristov sluga."

    Čitanje teksta knjige laži koju je Muhamed navodno dobio od "amđela" u crkvi je blasfemija, da ne kažem APOSTAZA.

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.