srijeda, 3. kolovoza 2016.

Enzo Bianchi i drugi kandidati

Hoće li papa Franjo Enza Bianchija imenovati kardinalom?

Papa Franjo i „monah“: hoće li Enzo Bianchi,
„lažni prorok“ (Antonio Livi) biti imenovan kardinalom?

(Rim) Još od početka ove godine u Rimu kruže glasine da će Enzo Bianchi biti imenovan kardinalom. Bianchi nije svećenik, nego laik, što u Crkvi ne bi bila novost. No Bianchi je utemeljitelj i predstojnik jednog bizarnog udruženja (zbog čega on sebe naziva „priorom“ i „monahom“) koje pak nije katoličko. Zbog njegovog nepravovjernog nauka msrg. Antonio Livi, nekadašnji dekan Filozofskog fakulteta Lateranskog sveučilišta, nazvao ga je „lažnim prorokom“.

Nadnevak sljedećeg izvanrednog konzistorija na kojem će papa Franjo kreirati nove kardinale još nije poznat. U Rimu se već revno spominju imena među kojima se nalaze ponajprije oni koji spadaju u uži krug Papinih dvorjana i koji s posebnom revnošću zastupaju njegovo usmjerenje. Tradicionalno se u Rimu ponajprije spominju talijanska imena. Uz Enza Bianchija visoko su kotirana imena: mons. Marcello Semeraro, biskup Albana, tajnik Kardinalskog vijeća C9 i član uredništva Zaključnog izvješća obiteljske sinode; kurijalni biskup Vincenzo Paglia iz Zajednice svetog Egidija (Sant'Egidio), dopredsjednik Papinskoga vijeća za obitelj i mons. Bruno Forte, nadbiskup Chietija.

Enzo Bianchi i ukidanje papinstva

Za Enza Bianchija, 1943.godište, Fatima je „prijevara“, Crkva o homoseksualnosti treba „šutjeti“, a obitelj je „oblik koji stvara društvo“ i stoga je promjenjiv kako se komu prohtije, a Marija „nije prikladan primjer za ženu u Crkvi.“ Da je Bianchi, koji papinstvo želi ukinuti u korist ekumene, danas u Vatikanu rado viđen gost, tumači se kao ironija povijesti. Enzo Bianchi koji je tijekom pontifikata Benedikta XVI. držan podalje od Rima, sada kaže da je u suglasju s papom Franjom. Da ga i Franjo cijeni, pokazuje Bianchijevo imenovanje u srpnju 2014. savjetnikom Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana.

mons. Marcello Semeraro

Biskup Semeraro i „moral osobe“

Biskupa Marcella Semerara, 1947. godište, imenovao je papa Franjo osobno sinodskim ocem na Obiteljskoj sinodi. Kada je trinaest kardinala na poticaj kurijalnog kardinala Georga Pella, među njima i pročelnik Kongregacije za nauk vjere, kardinal Gerhard Müller, u jednom pismu iznijelo oštre prigovore protiv postupanja na Biskupskoj sinodi, uzvratio im je Semeraro kao Papina osoba od povjerenja pun bijesa. Trinaest je kardinala izreklo sumnju da postoji nakana da se „o važnim kontroverznim temama postignu unaprijed pripravljeni rezultati“. Istodobno su kritizirali pripravljeni radni dokument po kojemu se odvijala Sinoda kao „neprihvatljiv“. Semeraro se protiv toga pjenio: „Hvata me osjećaj gađenja glede objave tog dopisa.“ Tko poznaje uporabu jezika i običaje u Crkvi, u Semerarovom bijednom ispadu pročitao je dvije stvari. Prvo: biskup Albana Laziale znao je da ga Papa pokriva. Drugo: pismo kardinala ozbiljno je omelo planove sinodske režije.

Nedavno je Semeraro objavio maleni spis o obiteljskoj sinodi u kojemu pripravlja na moguće dopuštenje rastavljenima ponovno civilno vjenčanima da pristupaju Pričesti i to predstavlja kao „povratak praksi prije restaurativne faze“ Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. Sinoda je naime pod „odlučnim“ vodstvom pape Franje ostvarila prijelaz Crkve „od morala zakona k moralu osobe“ koji osobnu savjest uzdiže do najviše instance.

Već je u listopadu 2014. Semeraro u pastirskom pismu vjernicima svoje biskupije koji primaju sakramente kod svećenika Bratstva sv. Pija X. (FSSPX) prijetio ekskomunikacijom.

mons. Vincenzo Paglia

Vincenzo Paglia i homofilne kasperijade

Mons. Vincenzo Paglia, 1945. godište, bio je prvi biskup iz redova zajednice Sant'Egidio. Ona je razvila ideju o kontroverznim međureligijskim susretima molitve za mir u Asizu. Otkada ga je papa Benedikt XVI. kratko prije svojeg neočekivanog odreknuća imenovao predsjednikom Papinskog vijeća za obitelj, on slovi kao kandidat za kardinalski purpur. Otada kurijalni biskup nije baš bio uočljiv po obrani braka i obitelji, nego štoviše kao predstavnik „otvaranja“ prema homoseksualnosti i rastavljenima ponovno civilno vjenčanima. Već na svojoj prvoj tiskovnoj konferenciji kao vatikanski „ministar obitelji“, izazvao je čuđenje svojim homofilnim izjavama. Rupa od 20 milijuna eura koju je ostavio 2012. godine u blagajnama svoje biskupije Terni, pokrenula je istrage državnog odvjetništva koje su pak u međuvremenu arhivirane. U svibnju 2015. godine Paglia je sudjelovao na tajnom susretu na Papinskom sveučilištu Gregoriana kojim su se kasperovci pripravljali za Biskupsku sinodu na jesen.

mons. Bruno Forte

Bruno Forte i „legenda“ o praznom grobu

Mons. Bruna Fortea, 1949. godište, nadbiskupa Chietija, imenovao je nadbiskupom papa Ivan Pavao II. kratko prije svoje smrti, dok njegova karijera tijekom pontifikata Benedikta XVI. pokazuje uglavnom mirovanje. Forte je vodio radnu skupinu Međunarodnog teološkog povjerenstva koje je pripravilo dokument za „Dan oprosta“ u Svetoj godini 2000., kojim se je papa Ivan Pavao II. javno ispričao i molio Boga za oprost pogrješaka u proteklih 2000. godina koje su „ljudi u Crkvi počinili u ime vjere i morala“. Godine 2009. rugao se motupropriju Benedikta XVI. Summorum Pontificum i pružao je žestok otpor zahtjevima Njemačkog pape da se riječi pretvorbe „pro multis“ na narodnim jezicima prevedu s „za mnoge“ umjesto „za sve“. Zahtjev koji talijanski biskupi, kao ni njemački (ni hrvatski) biskupi do dana današnjega nisu izvršili. 2011. godine Forte je fabulirao da je prazan grob uskrslog Krista samo legenda.

Izborom pape Franje i Forte je našao suglasje s Rimom. Novi ga je Papa imenovao tajnikom Obiteljske sinode. U tom svojstvu Forte je sastavio kontroverzno Privremeno izvješće Sinode 2014. godine s odlomcima o homoseksualnosti i o rastavljenima ponovno civilno vjenčanima koje je Sinoda odbacila.

Kardinal Bergogolio daje 2006. godine da ga blagoslove protestantski propovijednici
i p. Cantalamessa u Luna Park stadionu u Buenos Airesu

Virtualno se trenutačno pruža kardinalski biret i pateru Ranieru Cantalamessi, propovjedniku Papinskoga doma. U Došašću ovaj je kapucin u jednoj propovijedi Rimskoj kuriji Mariju označio smetnjom za jedinstvo s protestantima. Doslovno je propovjednik Papinskoga doma govorio doduše o „određenim oblicima“ marijanske pobožnosti, ali izjava je bila obezvrjeđenje i umanjenje marijanske pobožnosti kao izlazak u susret protestantima koji konstitutivno odbijaju Mariju kao bedem vjere. Međutim, kapucin ne bi onda spadao u kardinale izbornike. U srpnju je napunio već svoju 82. godinu.

Neki od spomenutih već su 2014. i 2015. godine slovili kao kandidati za purpur, a da ipak nisu uzdignuti na kardinalsko dostojanstvo. Do službene potvrde riječ je samo o glasinama. Da se i Enzo Bianchi uspeo do kruga kandidata, pokazatelj je što se od pape Franje, jednima na radost, drugima na žalost, sve može očekivati.


http://www.katholisches.info/2016/01/07/wird-enzo-bianchi-von-papst-franziskus-zum-kardinal-erhoben/

Broj komentara: 18:

  1. Evo pozitivnih vijesti za našeg Josipa. Kardinal Bianchi i Paglia - koje li divote!
    Sve poticajno!

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš super što se ovaj blog počeo baviti i proročanstvima tj. glasinama ("kruže glasine"-stoji u tekstu). Još malo nadmašiti će 24 sata. Ovo je definitivno nova dimenzija. Kružile su glasine i o drugim crkvenim autoritetima, ali samo glasine o "jani" imaju posebnu dimenziju.
      Josip

      Izbriši
    2. O kruškama i jabukama govoreći...
      Proročanstva i glasine nisu isto i ne ide ono "tj" medju njih...
      Proročanstvo jesu i samo mogu biti istine o događajima koji se obistine u budućnosti u odnosu na vrijeme u kojem su izgovoreni. Inače su obične laži, koje onda imaju još manje veze sa proročanstvima, od glasina.
      A glasine, pa za njih kažu, o čemu se priča ili je bilo ili će biti, (tj) gdje ima dima ima i vatre, ili će je biti.
      Glasine ne moraju biti istinite, ali i mogu. Čovjek nema uvijek priliku istražiti i uvjeriti i sebe i druge u vjerodostojnost glasina. Stoga lijepo rekne "glasine", ... a ne "istina".
      No što je puno gore i opasnije od tu i tamo i ponekad objaviti i dakle one neprovjerene tj. u istini nepotvrdjene vijesti,... - To je ovo:
      Lagati a služiti se lažima koristeći se položajem i službom, a prikazujući ih istinom, te sve u cilju općeg zavaravanja i namjernog zavođenja đto većeg broja ljudi.

      I gdje to možemo sresti? Na ovom blogu? Ne. Ja znam gdje, a i ti znaš gdje. Samo je pitanje kada ćeš si htjeti posvjestiti ono što je doista bitno za tebe, Josipe.
      JbD

      Izbriši
    3. Još sam u jesen 2005. čitao kod Sandra Magistra glasine da je kardinal Bergoglio bio drugoplasirani u konklavi održanoj par mjeseci ranije. To može biti istina, a možda samo sanktgalenski spin pripreme za iduću konklavu.
      Pa eto, sedam i pol godina kasnije... pokazalo se glasine koje dopiru do Magisterovih ušiju imaju težinu.

      Izbriši
    4. Josipe, jedno su glasine da je Maja Šuput u novoj vezi  ili da ste vi viđeni kako u isto vrijeme plešete i čitate na župnom Novus Ordu, a drugo su dobro informirane kurijalne glasine koje su vrlo često točne i zanimljiva najava onoga što nas čeka. Ove glasine nisu ništa nekorektno prema nekome, što se ne može reći za gore navedene primjere koji ruše reputaciju Maje Šuput kao čedne  djevojke ili vas prikazuju kao mazohistu koji je ujutro glavni zabavljač na župnom NO, a popodne, na blogovima poput ovoga, pametkuje o neposlušnosti  papi i izmišlja razloge da se svađa se s tradicionalistima, a sve samo zato što čitateljstvo ovoga bloga nema sluha za klaune pod misama... :-)

      S.H.

      Izbriši
    5. @JbD
      1. Jasno je da je "proročanstvo" ironija što "tj. glasine" potvrđuju.
      2. Hvala na objašnjenju o razlikama proročanstvo-glasina, ali stvarno nije potrebno. Možda nekom klincu od 10 godina.
      3. Moj komentar nije bio upućen vama. Ako ga uputim gospodinu Kikiu, znači da s njim želim razmijeniti par rečenica ako je on voljan. Niti želim ,a niti imam vremena polemizirati s 10 ljudi.
      4. M.B. i S.H.-pogledati pod 3.
      Hvala na razumijevanju i nek vas sve Bog čuva.
      Josip

      Izbriši
    6. Primljeno na znanje Josipe.
      Neću vam se više direktno obraćati, sve dok ne dobijem dozvolu od vas. Koju sam ne mislim tražiti. Pa ni u slučaju kada i ako bih vam nešto htio kazati, odnosno napisati.
      In caritas
      JbD

      Izbriši
    7. Josip
      "niti imam vremena polemizirati s 10 ljudi."

      Čekajte, čekajte, napisali ste u zadnjih 10 dana valjda 70 komentara. Uzevši da vam ovaj blog i nije prvi izbor te da na svojim omiljenim Novus Ordo blogovima ostavljate i više komentara, zanima me kako bi to izgledalo da imate vremena!?....  Nemojte mi samo odgovoriti da komentare pišete u sekundi, bez da imalo promislite, jer i takvih 70 komentara treba naći vremena napisati. 

      S.H. 

      Izbriši
    8. Josipe,
      mene ne možete pokolebati - valjda ste to shvatili.
      Onaj kome je Tradicija jasna, ali i kome je jasan perfidni modernistički rat koji se vodi protiv Crkve - a takvih, hvala Bogu ima dosta u Hrvata - ne pada na ta sofistička mudrijašenja.
      Mi dobro znamo da je riječ u spašavanju naše svete vjere i Crkve. I znamo i kako se u tome može sudjelovati.
      Nisam uspio shvatiti koje su Vam nakane. Polazim od toga da su dobre i pretpostavljam da ste još uvijek zapleteni u mrežama neokonzervativnog ideološkog propalog projekta i da nam barem pokušavate napakostiti ako nas ne možete onako lijepo častiti kako su nas neokonzervativci proteklih desetljeća častili jer Vas očito tradicionalna spika nervira.
      Mislim da Vam je JbD dao izvanredan odgovor pa nisam htio ništa nadodavati da to ne kvarim.
      JbD-u zahvaljujem!

      Kikii

      PS. Sjećam se kako su nekada veliki i poznati klerici, teolozi i laici kod nas govorili da su obične glasine da kardinal Ratzinger celebrira staru Misu, da se taj obred nikada ne će vratiti i još puno toga....

      Izbriši
    9. Pretpostavljam da bi neokonzervativci s uredništvom katholisches.info rado napravili sličnu stvar kao islamisti sa Charlie Hebdo.
      Ovaj je portal jedan od najboljih u Crkvi: objektivni su, izvrsno informirani, inteligentni, ali opet strpljivi i daleko od bilo kakvog ekstremizma. Jasni su, nisu dosadni ni zamorni, a pišu o najtežim teološkim temama u povijesti Crkve. Unatoč strašnoj situaciji nisu pesimisti i ne gube nadu u pobjedu Crkve.
      U posljednjih nekoliko godina toliko su pred našim očima raskrinkali modernizam i moderniste, njihovu himbu, nedosljednost i propast koju sa sobom donose - da sam modernist razbio bih svaki put ekran na laptopu dok čitam ove članke.

      Kikii

      Izbriši
    10. Katholisches.info je zbilja odličan portal. Ipak, treba biti malo oprezniji kad se čitaju njihovi prijevodi, koji znaju mjestimice "iz čista mira" prijeći u, prevoditeljev ili urednikov, komentar, a da to ničim ne bude naznačeno.
      M. P.

      Izbriši
    11. @JbD
      Smatram da komentar koji nije direktno upućen drugom komentatoru podliježe komentiranju ostalih komentatora.
      Ako ga uputim jednom komentatoru, onda s njim želim razmjeniti par rečenica. To su nekakva moja pravila s kojim se vi naravno ne morate složiti. Sve ok.
      @ SH
      Vaše pretpostavke su pogrešne. Nikada ništa nisam komentirao na drugim blogovima. Ovaj blog smatram odličnim i korisnim. Jako cijenim trud koji Toma ulaže iako se na slažem sa svime što piše. I ja smatram da je današnja misa "razvodnjena", ali to ne znači da je nevažeća. Kršćanstvo je mnogo više od položaja svećenika na misi. Isus nije propovijedao na koju je stranu okrenut svećenik i sl. Usmjeren je bio na dobro čovjeka; nahrani, pomozi, opraštaj, ljubi...Pojedinci uzimaju za pravo druge proglašavati hereticima i sotonistima samo zato što im nije od krucijalne važnosti položaj svećenika na misi. To mi je jako smiješno. Naravno, vi se ne morate složiti samnom, možete me proglasiti heretikom, sotonistom i sl. Ja vjerujem da ste vi divan čovjek.
      @Kikii
      Dragi Kikii, meni nije cilj vas pokolebati. Dapače, ustrajte u vjeri u Boga. Što se tiče razbijanja laptopa, to vjerovatno rade oni koji imaju psihičke poteškoće, zar ne? Složit ćemo se da drugačije mišljenje kod normalna čovjeka ne može izazvati takve reakcije.
      Josip

      Izbriši
    12. Josipe,
      to o razbijanju rekao sam u drugom komentaru, a ne u onome koji sam Vama uputio tako da se nije izravno na Vas odnosilo.
      Kako bilo da bilo, Vi ste neiskreni, da ne kažem licemjerni.
      Ne znam iz kojeg miljea dolazite i što Vas motivira, no način govora Vas odaje. Bjelodano je da Vas Tradicija živcira. Osobito što je ovaj pontifikat donio val otrježnjenja i mnogima su se oči otvorile i vide što se zbiva, već 50 godina.
      Da ne znamo tko je Ivo Josipović, onda bismo mislili da je iskren kada danas govori o presudi onim udbaškim monstrumima. No znamo iz kojeg miljea dolazi i što mu je tatica radio.
      I kad se netko kune u poštenje, dobrotu, budućnost naše zemlje, a kad o žrtvama UDBA-e i Domovinskom ratu počne s filozofiranjem, s tisuću ali...no...i pak...iako je na ustima med, u srcu ostaje jed.
      Sličan je i vaš govor o Tradiciji - premda Vas ne izjednačavam s komunistima i monstrumima, no to je slična paradigma. I velike stvari nastaju od malih.
      Mislim da niste pali s Mjeseca- Očito ste jedan od onih koji su djelatno sudjelovali u lovu na trady vještice po blogovima pa Vas nešto muči...onda okolišate, zamagljujete, nas opominjete i sl.
      Dragi Bog oprašta ako ste godinama bili u krivu. Obično vlastita oholost ne oprašta. No to se rješava s duhovnikom, a ne na blogovima.

      Kikii

      Izbriši
    13. M.P.,
      ne znam na što ciljate: prijevode na njemački za katholisches.info ili ove prijevode s katholisches.info?
      Znam da se tuđe mišljenje u svim člancima na katholisches.info uvijek navodi u navodnicima, a ostale stvari - kad je riječ o neupravnom govoru - u konjunktivu prezenta ili perfekta, pa je odmah jasno da se radi o tuđim riječima. To je malo teže prevesti na hrvatski i treba dodavati: "rekao je...", "napisao je...", "navodno", "prema njihovu sudu...", pa možda tu dođe do zbrke.
      No prijevodi primjerice De Matteija itd. nemaju nikakvih komentara ni mišljenja urednika.
      A s jedne strane imate pravo, primijetio sam da Nijemci općenito kod prijevoda često "tumače" stvari.

      Kikii

      Izbriši
    14. Mislim na njemačke prijevode za katholisches.info. Nije, naravno, ništa strašno; radi se ponekad jednostavno o previše tumačiteljskom prevođenju. Srećom pa nisam sad morao tragati po tekstovima za nekim primjerom, jer su dva primjera već izdvojena uglatim zagradama u prilogu pod naslovom "Anadiploza", tj. prijevodu poznatog Palmarovog i Gnocchijevog članka "Ne sviđa nam se ovaj papa", na "Splendor Domini". Jednom je to surečenica, a drugi put čak dvije rečenice. U talijanskom ih izvorniku naime uopće nema, a na katholisches.info uopće nisu izdvojene, nego su dio prijevoda. S takvim sam se prevođenjem na njemački susreo na katholisches.info još nekoliko puta, ako me sjećanje ne vara. Kažem, nije to ništa strašno, ali postaje ipak donekle problem kad se radi o tekstovima koji postanu glasoviti, kao "Ne sviđa nam se ovaj papa".
      M. P.

      Izbriši
    15. OK, Josipe, to ste pogodili, ja stvarno jesam divan čovjek, ali nisu svi ovdje takvi i zato sam vas htio upozoriti da ne švrljate previše sami po ovom blogu. Svakakvi likovi se motaju ovdje, većini ja nikad ne bih dao ni da čitaju na misi a još manje da dijele pričest ma koliko god izvanredno to radili. 

      Dragi Josipe, podsjećate me na mene nekad, prije obraćenja, kad sam prvi put došao na ovaj blog i koliko mi je bilo teško čitati Tomu, Kikiia, Matea , M.B., D.M. i slične misleći si kako bi se sve riješilo samo da imaju milosrđa, da su siromašni, da brinu o samoći starijih i nezaposlenosti mladih. Probao sam poput vas  objašnjavati im, citirati pape, svih 5 za koje sam znao kao i najveći koncil Starog i Novog Zavjeta , 2. vatikanski. Kao što vidite,  ne da ih nisam promijenio nego sam i sam upao u njihovu zamku. Nemojte da se to i vama dogodi... I danas me uhvati sjeta kad listam stare albume i vidim onog bezbrižnog S. H. kako trčkara po crkvi, kako je prvi na mikrofonu u autobusu za Taize, kako se prvi put zaljubljuje na hodočašću mladih, kako stječe prva ljubavna iskustva na studentskom vjeronauku...ah ta sjeta :-) 

      S.H. 

      Izbriši
    16. @Kikii
      Slobodno me možete nazvati neiskrenim, licemjernim, mrziteljem Tradicije, uspoređivati s Ivom Josipovićem, misliti da "operiram" po drugim blogovima i sl.
      Što nas Isus uči na križu? Što se tamo dogodilo? Čovjek je ispunjen mržnjom, ubija ga, pljuje, omalovažava, ruga mu se, a što on radi? Prašta. Zašto prašta? Srce koje dopusti da u njega uđe otrov, mržnja nije čisto srce i kao takvo ne može uskrsnuti. Prijezir, srđžba i sl. truju srce i ono ne može uskrsnuti. Ja se na vas ni najmanje ne ljutim iako nije istina da ne poštujem Tradiciju (to bi onda bilo i negiranje Svete Predaje, a tko je negira definitivno nije katolik), nije istina da operiram po drugim blogovima, no nema veze. Ja stvarno mislim da ste prekrasan čovjek.
      @ S.H.
      Iskrena srca mi je drago da ste našli svoj put za kojeg vjerujete da je ispravan. Radostan sam zbog vas.
      Hvala na upozorenju, ali što se tiče obraćenja sa svojih oho-ho godina ne mogu upasti u ničiju zamku. Previše je iza mene da bih se pouzdao u blogove i slično pored živoga Boga. I da, zaista smatram da ste divan čovjek.
      Josip

      Izbriši
  2. Papabile numero uno. :) Franjo II. :)

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.