nedjelja, 1. svibnja 2016.

Prvomajska trojna misa Bratstva sv. Pija X. i predavanje

Danas, na blagdan sv. Josipa Radnika i 5. nedjelju po Uskrsu, služena je svečana pjevana tradicionalna misa u velikoj dvorani Češkog doma u Zagrebu. Dvorana je bila puna ljudi koji su došli sa svih strana Hrvatske. Iz njemačke bogoslovije Svećeničkog bratstva svetog Pija X. je doputovala grupa bogoslova koji su posluživali kod oltara i pjevali. Lijepo osvježenje je bilo pjevanje mise Orbis factor i to naizmjenično schola i narod. Proprij su, jasno, bogoslovi pjevali sami, a narod je pjevao završnu pjesmu "Josipe, o oče sveti". Jedan krupniji brat laik koji je već dolazio u Hrvatsku pratio je i kompetentno podržavao pjevanje na sintesajzeru, a ispunio je sviranjem i trenutke tišine za ofertorija, kanona i pričesti.

Celebrant je bio p. Frey, poglavar austrijskog distrikta kojemu pripada i područje Hrvatske. Đakonsku službu obavljao je p. Tilošanec, a za podđakona nisam siguran, ali čini mi se da je to bio jedan mladi đakon, Nijemac s kojim sam se poslije mise pozdravio. Iznenadilo me da govori hrvatski, pa sam ga odmah zapitao da li nam se sprema doći, a on je rekao "ako Bog da". Nažalost, za vas dragi čitatelji imam samo ove dvije poprilično loše fotografije. Prva je s mise, druga s predavanja koje je za njom slijedilo.



Misa je bila lijepo služena, uvijek me obraduje kad vidim kako službenici oltara mijenjaju u pojedinim trenutcima liturgije formaciju i sve ide kao po špagi. Pater Frey održao je i propovijed i predavanje, a p. Tilošanec je konsekutivno prevodio s njemačkog. U propovijedi je celebrant govorio o važnosti molitve za duhovna zvanja i poticanja te odgoja mladih koji su pozvani na svećeništvo. Iz riječi i iz djela vidi se da su bogoslovije srce i najvažnija zadaća FSSPX-a kako je članovima toga svećeničkog bratsva pokazao i naredio utemeljitelj, mons. Lefebvre. Vjerujem da ćete čitavu propovijed moći uskoro pročitati na odgovarajućim stranicama, pa neću ulaziti u detalje, ali moram spomenuti da je energičan i zanimljiv govor p. Freya svakako poticaj za razmišljanje o ovim važnim temama.

Možda će mi netko zamjeriti što ga uopće spominjem, ali vjerujem da nezgodni događaj koji sam primjetio može poslužiti kao kontrast s uobičajenim postupanjem kojemu sam svjedočio u takvim situacijama. Naime, po zaustavljanju celebranta i đakona zapazio sam da je za vrijeme pričesti Hostija pala na pod. Vjerojatno je krivnja na osobi koja se pričešćivala i nije navikla da klečeći otvori usta bez da odgovara amen. Bilo kako bilo, ministrant je brzo donio ubrus kojim je pokriveno mjesto na koje je pala posvećena hostija, a nakon mise, to je mjesto pažljivo oprano i obrisano.

Svečana misa se, kako je i normalno, odužila, pa je predavanje započelo tek nekoliko minuta prije podneva. Pater Frey je koncipirao predavanje oko dvije teme koje su posebno u zanimanju vjernika zadnjih tjedana. Prva je katastrofalna apostolska pobudnica Amoris Laetitia. Predavač je sažeto predstavio u čemu se sastoji prevrat koji ova pobudnica pape Franje želi unijeti u katolički nauk, ali o tome ne mislim duljiti. Pohvalno je spomenuo članak de Matteija, a citirao je i biskupa Fellaya koji je u svojoj propovijedi u Puyu rekao da je Papa nakon što je izgradio lijepi brod (ponavljajući katoličko učenje o ženidbi), probušio na njegovu trupu jednu rupu (problematičnim točkama u pobudnici), s očekivanim rezultatom, brod tone.

Mnogo zanimljivije bile su vijesti vezane uz drugu temu koja je bila suprotnog predznaka. Radi se o eventualnom priznanju FSSPX-a od strane Rima. Osim što sam čuo neke detalje vezane uz susret mons. Fellaya i Pape koje nisam uočio na brzinu čitajući o tome izvještaje, iz riječi p. Freya je razvidno da je kanonska struktura koja im se nudi puno jača od obične personalne prelature. Zapravo, predavač je uzeo za primjer baš Hrvatsku te rekao da kad bi se neki biskup ili kardinal primjerice u Zagrebu ili Splitu bunio protiv njih, oni bi i dalje mogli osnovati svoje nove kuće u tim biskupijama jer će svi vjernici koji to žele imati pravo da se za njih pastoralno skrbe svećenici bratstva. Izgleda da će od ljeta p. Tilošanec biti za stalno u Hrvatskoj, a mise bi se u Zagrebu (možda i u Splitu i Rijeci) trebale održavati svake nedjelje.

Koliko sam shvatio, biskup Fellay je za početak lipnja sazvao sastanak svećenika FSSPX-a. Za pretpostaviti je da će na tom sastanku odlučivati o prihvaćanju dokumenta iz Rima. Moj prijedlog bi bio da dokument o reintegraciji bude datiran na 28. godišnjicu biskupskih posveta, tj. 30. lipnja. Ozbiljnije govoreći, takav bi korak bio važan za sve katolike privržene tradiciji jer bi jasno potvrdio da se može biti katolik i bez obaziranja na zadnji koncil koji je bio pastoralnog karaktera, a dogmatske stvari na stranicama njegovih dokumenata su neupitne samo u onome što ponavljaju od prošlog crkvenog učiteljstva.

Za kraj ću spomenuti da se na stoliću s knjigama moglo uzeti nedavno izdanu brošuricu naslovljenu '62 razloga za tradicionalnu Misnu Žrtvu' koja sažeto ukazuje na neke razlike između stare i nove mise. Ova brošura mogla bi biti podstrek za razgovor sa župnikom, drugim svećenicima i vjernicima. Moram isprobati.

Završit ću ovaj tekst misnom pjesmom prije evanđelja današnje svetkovine: Daj nam, Josipe, da provodimo neškodljiv život, neka uvijek bude tvojom zaštitom siguran, aleluja.

Dodano kasnije:

Broj komentara: 15:

  1. pozdrav od mladića koji je bio za stolom i posluživao.imam dosta slika(budući da sam fotografirao) pa ako trebate koju da vam pošaljem putem e-pošte?? samo napišite koja je..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Mozete poslati nekoliko fotografija na tomablizanac kod gmail.com.

      Ako je moguce, da se na fotografijama ne vide lica vjernika jer takve ne mogu javno objavljivati. Dovoljno je nekoliko fotografija cisto za one koji nisu mogli biti te za arhivu.

      Izbriši
    2. Toma bas si lipo ovo napisa za promjenu :) zezam se naravno
      Misa je bila predivna

      Kat

      Izbriši
  2. Žalosno da se ove mise služe po dvoranama, hotelima i kojekuda kao da je riječ o nekoj sekti a ne katolicima, dok se istovremeno u crkvama pušta sve i svašta. Zar ne postoji nijedan biskup u Hrvatskoj koji bi bio voljan ustupiti im crkveni prostor makar za jednu misu?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. "Žalosno da se ove mise služe po dvoranama, hotelima i kojekuda"

      Ma nije to toliko žalosno što se ovakve predivne mise služe po dvoranama i hotelima, više je žalosno kakve se mise služe po našim crkvama.

      Zvone

      Izbriši
    2. Ma Bogu hvala da se Tradicionalna latinska misa uopće služi u Hrvatskoj, makar i u dvoranama.
      Doći će sve na svoje.
      Marinus.

      Izbriši
  3. Toma molio bih objašnjenje.Zašto se ne kaže amen kod primanja hostije klečeći

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U tradicionalnom rimskom obredu svecenik koji dijeli pricest cineci Hostijom znak kriza nad ciborijem kaze: Corpus Domini nostri Jesu Christi custodiat animam tuam in vitam aeternam. Amen.
      (Tijelo Gospodina našega Isusa Krista sačuvalo dušu tvoju za život vječni. Amen.)
      I polozi Hostiju na jezik pricesniku koji nista ne odgovara.

      Izbriši
    2. Nije pitanje zašto se u TLM ne kaže "Amen", već zašto se u NO kaže :)

      Izbriši
  4. Nadam se da ćemo uskoro svjedočiti kanonskoj regularizaciji Bratstva, a sve upućuje da će se zbiti za ovog pontifikata. Treba nam to, više no ikad...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Po samoj snazi Božanskog zakona Bratstvo je itekako regularno. To je jasno onome tko imalo poznaje crkveni nauk i dogme Katoličke crkve.
      Nije Bratstvo to koje se udaljilo od Boga, nego modernisti koji razaraju katoličku vjeru, oni se trebaju vratiti u krilo Katoličke crkve i odbaciti zablude kojima truju ljude i odvode ih u pakao.

      Izbriši
    2. Tako je. Zanimljivo je kako si nikad ne postavimo pitanje je li regularno ovo što radi naš Franciscus, Kasper i društvo... na koncu i ekipa s Kaptola? Kod njih koji rasturaju Crkvu nemamo nikakve zadršku primati sakramente, a kod onih koji žive katoličku vjeru svih vremena imamo. Dajte molim vas...

      Hrvoje

      Izbriši
    3. Hrvoje,
      jedan od najboljih komentara koje sam čuo u posljednjih deset godina.
      Upravo će nam to pokoljenja koja će doći itekako predbacivati.
      Na jednoj strani cijedimo komarca, a na drugoj...
      Sada će Bratstvo vjerojatno regulirati svoj status - oko toga će biti manje prašine, no ostaje problem po brojnim župama: modernisti rade što hoće i imaju kolone onih koji ih brane!

      Kikii

      Izbriši
  5. "Nije Bratstvo to koje se udaljilo od Boga, nego modernisti koji razaraju katoličku vjeru, oni se trebaju vratiti u krilo Katoličke crkve i odbaciti zablude kojima truju ljude i odvode ih u pakao."

    To znači da je kardinal Alozije Stepinac proglašen blaženikom od onih koji su u zabludi i koji nas vode u pakao ?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mozete li si izabrati neki drugi nadimak na ovom blogu. Hvala.

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.