subota, 16. ožujka 2013.

Fratelli e sorelle, buonasera!

Osnovni razloga za ovaj post je to što ispod zadnjih dvaju ima previše komentara, pa je već postalo teško pratiti. Neki kažu i da su im misteriozno počeli nestajati komentari. Bilo kako bilo, ostavljam vas ipak s jednom slikom s bloga Orbis Catholicus koja pokazuje staru tradiciju koju je Sveti Otac Franjo nastavio (a prethodni pape nisu). Svoju je kardinalsku kapicu, po izboru za rimskog biskupa, stavio na tajnika kardinalskog kolegija, biskupa Lorenza Baldisserija, naznačivši time da će ga u idućem konzistoriju imenovati kardinalom.


Buona notte e buon riposo!

Broj komentara: 66:

  1. Kad Papa kaže "Buonasera" onda je stvarno noć. :) Longin

    OdgovoriIzbriši
  2. Ajde bar nešto tradicionalno :)

    Vlado

    OdgovoriIzbriši
  3. Slučajno sam naišao na ovu sliku koja pokazuje da se i bez tijare može izgledati dostojanstveno :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja sam pronašao ovu koja nije ništa manje dostojanstvena- Longin

      Izbriši
  4. Joj što će broj pravoslavaca porast za vrijeme ovoga pape
    P

    OdgovoriIzbriši
  5. Tajnici konklava u prošlom stoljeću, i kada su postali kardinalima:

    Konklave 2005. - F. Monterisi, postao kardinal na trećem konzistoriju Benedikta XVI.
    Dvoje konklave 1978. - E. Civardi, postao kardinal na prvom konzistoriju bl. Ivana Pavla II.
    Konklave 1963. - F. Carpino, postao kardinal na drugom konzistoriju Pavla VI.
    Konklave 1958. - A. di Jorio, postao kardinal na prvom konzistoriju bl. Ivana XXIII.
    Konklave 1939. - V. Santoro, preminuo prije prvoga konzistorija Pija XII.
    Konklave 1922. - L. Sincerto, postao kardinal na drugom konziistoriju Pija XI.
    Konklave 1914. - T. P. Boggiani, postao kardinal na drugom konzistoriju Benedikta XV.
    Konklave 1903. - R. Merry del Val, postao kardinal na prvom konzistoriju sv. Pija X. (Biografije često donose zgodu da je papa Sarto, nakon što mu je tajnik konklave Merry del Val donio bijelu kapicu, uzeo svoju crvenu kardinalsku, i spremio je u džep, umjesto da je stavi na tajnikovu glavu. Ipak, Pio X. imenovao je mons. Merryja del Vala svojim prvim kardinalom, nepuna tri mjeseca nakon izbora.)
    M.

    OdgovoriIzbriši
  6. U prvom Angelusu citat iz knjige kardinala Kaspera za kojeg Sv.Otac kaže da je "teologo in gamba"-izvrstan teolog.
    Kard.Kasper-primjer modernista i kriptoprotestanta. Cijelo je vrijeme pontifikata pape emeritusa Benedikta XVI. držan teološkim protivnikom pape Teologa!
    O Bože dragi pomozi nam...
    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  7. Početak Angelusa "Buon giorno", a završetak "buona domenica e nuon pranzo!" Ugodna nedjelja i nedjeljni ručak!
    Sada nam Mihovil i slični neće više dupuštati pozdravljati s Hvaljen Isus i Marija, jer je to u suprotnosti sa slavnovladajućim Pontifeksom i izgovoreno u neposlušnosti što nipošto ne donosi blagoslov i izdaje strašnu neoprotestantsku svijest!
    Kardinala Kaspera odmah treba proglasiti crkvenim Naučiteljem, jer ga je sam Papa potvrdio kao "Un teologo in gamba". Nema veze da je bio jednim od predvodnika progresizma i antipodom Ratzingeru kao kardinalu i papi!
    Ovo će tradicionalistima biti lampica za uzbunu, nažalost!
    Još se na TV 2000 govorilo da će se stare kazule prodati da bi se kupile nove koje će papa nositi! Još jedan znak koji će nas sve obradovati!
    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  8. katholisches.info je prije desetak dana objavio članak o tome da je kardinal Kasper predvodnik progresističke skupine kardinala koja nije velika, ali je moćna i traži saveznike. Procurilo je da se želi izabrati Anti-Ratzinger-kandidat!
    Već je netko ovih dana pisao da je izišao sretan iz konklave, jer je prošao "njegov" kandidat. Ovo danas bi mogla biti potvrda, nažalost!
    "Ja sam ovo očekivao kad je umro Ivan Pavao II.", reče mi jedan pobožni stariji fratar. "Ništa me ne čudi: ni "Dobra večer" ni "Dobar dan". Sada pobožni trebaju utrostručiti molitve da Duh Sveti djeluje. Preživjeli smo Aleksandra VI. Ne boj se!Ugodna nedjelja i Hvaljen Isus i Marija!"
    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  9. Index
    Njemački kardinal Kasper šokirao katolike: Vrijeme je za žene iza oltara!
    Piše: Me.M.
    četvrtak, 21.2.2013. 17:46

    NJEMAČKI kardinal kurije Walter Kasper šokirao je nedavno katoličku javnost ali i svoje kolege tijekom proljetnog sastanka njemačkih biskupa u Trieru. Naime, biskup Kasper predložio je "treći put".
    "Zašto se ustraje da žene preuzmu dužnost svećenika? Zašto se, umjesto toga, ne razmisli o novoj funkciji u crkvi, nekakvoj đakonici zajednice, koja možda ne bi imala sve ovlasti dijeljenja sakramenata kao "pravi" svećenik, ali koja bi ispunjavala mnoge druge obveze koje se nameću u svakoj župi?", upitao se javno biskup Kasper što je izazvalo lavinu reakcija unutar Crkve. Podsjetimo da konzervativni i liberalni pripadnici katoličke crkve već dugo lome koplja oko pitanja: Je li konačno došlo vrijeme da i žene postanu svećenice?
    "Njemačke crkve su - prazne. Tu se ne misli samo na vjernike koji napuštaju crkvu, nego i na razočaranu pastvu jer crkva nema dovoljno svećenika da popuni crkve. "Uvoze" se svećenici iz Afrike ili Južne Amerike, makar još uvijek ima i časnih sestara i angažiranih žena", piše o problemu katoličke Crkve u Njemačkoj Deutsche Welle dodajući da mnogo njemačkih biskupa, uključujući i bivšeg predstojnika Njemačke biskupske konferencije kardinala Lehmanna, smatraju da bi s dozvolom da žene budu iza oltara mogao biti dobar kompromis i da bi Katolička crkva s time mogla živjeti.

    OdgovoriIzbriši
  10. Jedna slika ne vezana za temu, ali posto je danas sv. Patrik :)

    Nas Benedikt :)

    Luka

    OdgovoriIzbriši
  11. Ma to što je citirao Kaspera ne znači ništa, ja sumnjam da će na tom polju ovaj papa išta mijenjati. Mislim da će on nastojati riješiti puno jače probleme. Njegove ladice su pune slučajeva razniraznih skandala, a kurija je puna svega i svačega. Vidjet ćemo kako će se s tim nositi.

    Ono što mene zanima je nešto drugo.

    Jasno je da je novi papa strogo protiv pobačaja, eutanazije, homoseksualnih brakova, izvanbračnih seksualnih zajednica...
    Mislim da sam negdje pročitao da je protiv ukidanja celibata, može li neko iskopati da li se kardinal Bergoglio ikada oglasio oko ređenja žena za svećenice.

    Vlado

    OdgovoriIzbriši
  12. http://www.youtube.com/watch?v=qpvpIq754V8&feature=player_embedded
    Franjevci iz svetišta Sanduario de la Verna koji će biti Papini ceremonijari!
    Iznenađujući osjećaj za liturgiju i Tradiciju!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ali snimka ne prikazuje liturgiju, već po svoj prilici susret franjevačke mladeži. Ništa iznanađujuće, pa znamo kakvi su franjevci. Strpimo se do utorka, vidjet ćemo kako će to izgledati.

      Izbriši
    2. ovi gori od bosanskih pratara :D

      Izbriši
  13. http://www.youtube.com/watch?v=8_TPwTXzPKk&feature=player_embedded
    Ipak netko reče da pjevaju i gregorijanski koral!

    OdgovoriIzbriši
  14. Danas sam bila na župskoj misi i ne znam čini li mi se, ali doslovno mi izgleda da se sve raspustilo. Kao da su i svećenici i časne odahnuli i osjećaju da sad mogu "opušteno". Zar je moguće da već stižu prvi plodovi???
    S.Š.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, ovo je njihov čas i vlast tmina. Modernisti i liberali smatraju da su konačno dobili liberalnog papu-modernista. I sada su si dali oduška. Vidjet ćemo dokle će...

      Izbriši
    2. Stvarno su se razmahali ... mnogi se vjerojatno nadaju da je i ukidanje celibata gotova stvar ... skoro da se već i šuška tko će kome biti kum :-)

      S.H.

      Izbriši
  15. Govori i kardinal Claudio Hummes. Prevelika je, trebamo razmisliti, nemamo jasne koordinate. E sad, taj kardinal Hummes je sjedio u toj kuriji od 2006. do 2010. kao prefekt Kongregacije za kler, sljednice slavne Kongregacije za interpretaciju [Tridentskog] Koncila. Pa što je taj čovjek tamo radio tih 4 godine, ako nije u stanju detektirati probleme.

    OdgovoriIzbriši
  16. Index po običaju ne zna o čemu piše. Ne postoji mogućnost različitog mišljenja o ređenju žena unutar katoličke Crkve. Oni koji nakon 2004. godine i dalje smatraju da Crkva može zarediti ženu su ipse facto i latae sententiae ekskomunicirani. Prema tome, rasprava o ređenju žena može se odvijati samo između onih koji su unutar Crkve i onih koji nisu.

    Ako vam ikada zatreba pregled i kratak-jasan argument o tome da je ređenje žena zatvoreno pitanje, preporučam ovaj članak.

    Pa nije bez razloga da su čak i najžešći njemački liberali odustali od te rasprave - i njima je jasno da je pitanje zatvoreno. Ostaje im još celibat o kojem se smije slobodno raspravljati, i ovakve sulude novotarije kakve predlaže kard. Kasper.

    Inače, što se tiče Kaspera, i papa Benedikt XVI. mu je iz nekog čudnog razloga bio sklon. Nakon izbora za papu ostavio ga je u kuriji i potvrdio ga na čelu Pontifikalnog povjerenstva za jedinstvo kršćana. Također je Ratzinger kao teolog nerijetko spominjao i referirao se na teologa Kaspera.

    Tako da taj kasperijanizam nije ništa posebno novo u ovom pontifikatu. Nije velika utjeha, znam. Ali barem nije nešto neočekivano i novo.

    OdgovoriIzbriši
  17. Što se tiče reforme Rimske kurije u smislu da ju se smanji, to svakako treba pozdraviti! To je nešto što bih očekivao od tradicionalno nastrojenog pape. Jedna od najvećih prepreka u tome da papa vlada kao papa je upravo ta šuma birokracije, milijun dikasterija, kongregacija, povjerenstava.

    Pogledajte kako je vladao veliki Pijo XII. Imao je samo osnovne kongregacije, minimalan broj kardinala oko sebe, minimalnu birokraciju, malo zaposlenih u Vatikanu. I zato je mogao vladati, mogao se samostalno uhvatiti u koštac s problemima.

    Ako se dobro sjećam, +Lefebvre je upravo to komentirao nakon što ga je papa Pavao VI. primio u audijenciju. Rekao je kako je 2VK rezultirao toliko glomaznim administrativno-birokratskim aparatom da papa ne može mrdnuti prstom dok ne sazove četiri povjerenstva i savjetuje se sa pola kurije. Mons. Lefebvre je to slikovito opisao: svaki put kada bi nešto predložio papi, ovaj bi se nervozno počeo okretati i mrmljati u bradu nešto tipa "moram sazvati povjerenstvo, moram se savjetovati s kurijom, moram proslijediti dopis toj-i-toj kongregaciji".

    Ako papa Franjo zaista reducira kuriju, dikasterije i kongregacije na pola kao što se priča, onda će se (barem po tome) pokazati kao najtradicionalniji papa od Pija XII. Čak i ako odbije nositi crvene cipele.

    OdgovoriIzbriši
  18. "Čak i ako odbije nositi crvene cipele".

    Dajte prestanite više s tim crvenim cipelicama!!!!!!!!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ima jako puno blogova na internetu koji ne spominju crvene cipele. Ako Vam to toliko smeta, zašto ne potražite drugi blog?

      A i bilo bi pristojno da se potpišete.

      Izbriši
  19. Odgovori
    1. Pa mislio sam da je to jasno. Blagoslov koji im je udijeli tiho nije pravi papinski blagoslov, to je više kao ono kada smo mi molili za njega da ga Gospodin blagoslovi.

      Sad, je li to pravedno prema katolicima koji su bili tamo, da ih papa nije blagoslovio kako spada, je druga priča...

      Izbriši
  20. Ljudi iz HR ima li sanse da lefebreovci dodju u HR sta se priča, znam da su izviđali situaciju.? Bolje da pođemo na tu nakanu molit jer bojim se da za papu vise nema smisla trosit molitve
    A

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Za svakoga tko je grešnik na Zemlji ima smisla trošiti molitve. Znam da Vam je teško, ali sjetite se pape. Dvostruko više molimo za njega nego kad ste Bogu zahvaljivali na nečemu. I Vi i ja.
      Nije loš ovaj članak J. Shawa.

      Izbriši
  21. Benedikt nam upalio svijeću da bi ga Franjo pohvalio a potom puhnuo u nju
    A

    OdgovoriIzbriši
  22. HRVATSKA je uvijek bila vjerna Papi i Rimu i to će uvijek biti. Moliti da Lefebrovci dođu u svetu Hrvatsku zemlju je molitva Luciferu osobno.
    Za Papu i Rim je umro bl. Stepinac čije ime nitko ovdje nije dostojan izustiti i tisuće drugih hrvatskih mučenika.
    Može vas biti sram, a obraza nemate!


    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I baš zato ga je Bog poštedio da gleda pustoš nakon 2VK i kako mu čuvate njegovu Crkvu za koju je umro ... jer znamo kako hrvatski modernisti često vole reći "pa nije Stepinac dogma"

      S.H.

      Izbriši
    2. Ah, Hrvatska naša. Kad se samo sjetim da je svijetli ban Toma Bakač Erdődy čiju nadgrobnu ploču možemo vidjeti u katedrali u jednom ekumenski nadahnutom govoru izjavio (isukavši mač): "Ovim ću mačem istjerati tu Luteransku kugu iz naše zemlje, prije ćemo se odvojiti od Ugarske, nego dopustiti, da se ona ukorjeni u našim krajevima. Imamo rijeke Savu, Dravu i Kupu, pa ćemo iz jedne dati piti tim novim gostima."

      Izbriši
    3. Postoje naši mlađi teolozi koji su preda mnom tvrdili da bi Stepinac bio drugi Lefebvre da je ostao na životu. On je bio toliko nepopustljiv u svojim stavovima i vjernosti Katoličkoj crkvi da se vjerojatno ne bi priklonio mišljenju slabih pokoncilskih papa!
      Kikii

      Izbriši
    4. Samo da oni oće doć, ja sam iz Hercegovine ali bi se potrudio dolaziti pet puta godišnje primiti svete Tajne iz njihovih svetih ruku. Jer nemam više snage gledati ove lucifere koji unistavaju sve za što su poginuli Stepinac i svi sveti mučenici hrvatski. a onda ću imati snage moliti i za papu
      A

      Izbriši
    5. Ne bojte se, brate!
      Bratstvo uskoro stiže! Nije rečeno da će baš u Zagreb. Dalmacija gravitira Italiji, pa bi je mogao primjerice preuzeti talijanski distrikt!
      Kikii

      Izbriši
    6. Daj Bože i sveta Bogorodice jer kao "protestant" više nemogu i ne želim živjeti ni kaznu Božju na sebe navlačiti.
      A

      Izbriši
  23. .. I tebe mora biti sram...i bez obraza..kad kazes da su Lefebrovci...vragovi!!!

    OdgovoriIzbriši
  24. Uvijek vjerni papi i Rimu???? Od kada???U osam godina pontificata papa Benedikt 16...u Istarskim zupama nisam vidio nijednog svecenika..a jos manje biskupa...koji su slijedili primjer u Liturgiju!! Sve obratno! Onako receno fai da te!Glavna im je bila briga prodavati zemljiste bivsih benediktinaca u Dajli! I to zovemo vjernost!!????

    OdgovoriIzbriši
  25. Vi, samozvani tradicionalisti, od muhe ne vidite slona. Tolika opsesivna kompulzivnost da vam je potrebna stručna pomoć.
    Od "crvenih cipela" do optuživanja Drugog vatikanskog koncila i Učiteljstva Crkve, a da nijedan dokument niste pročitali, nego ponavljate kao papiga ono što ste pročitali na *smrdljivom* engleskom jeziku na raznoraznim blogovima.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Evo npr. ja imam doma dokumente Drugog vatikanskog sabora u dvojezičnom hrvatsko-latinskom izdanju. Pročitao sam ih sve, više puta. I na hrvatskom i na latinskom.

      I sigurno nisam jedini ovdje koji to može za sebe reći. Dakle, argument da smo neznalice koji ne znamo o čemu pričamo Vam pada u vodu. Imate nešto pametnije za prigovoriti?

      A da pitam ja Vas, jeste li Vi pročitali dokumente Drugog vatikanskog? A Prvog vatikanskog? A Sabora u Trentu? A jeste li čitali enciklike Lava XIII, Pija X, Pija XII, Ivana XXIII?

      Pogledajte malo što Gospodin kaže u Mt 7,5

      Izbriši
    2. Polako, polako, dragi anonomni.
      Što se tiče engleskog, mislite li da je nešto manje istinito ako je napisano na engleskom? A što se tiče smrada tog engleskog, idite na huliganske blogove gdje se raspiruje etnička mržnja. Možete se tamo proglasiti zaštitnikom pape i njegovog argentinskog naroda i raspravljati o Falklandima.
      Što se tiče poslovica i izreka, obično se kaže da se od stabala ne vidi (ne uočava) šuma. Muha i slon su junaci druge poslovice. Vjerujem sa su Stvoritelju muhe i slonovi podjednako dragi.

      Izbriši
    3. Prvo-ja sam osobno upoznao kardinala Ratzingera. Većinu sam njegovih knjiga pročitao. Upoznao sam nekoliko ED skupina-bio na predavanjima, seminarima: a to nikada nije bilo na engleskome.
      Upoznao sam na kraju, uz veliku milost Božju, FSSPX. S paterom Schmidbergerom sam imao poduži razgovor.
      Vi ste, Anonimni, jedan obični mrzitelj Tradicije, uopće niste dosada čitali naše komentare.Neka Vam se Bog smiluje i podaru razboritost.
      Napadamo Koncil: većina to prikriva. Ja se priključujem onom predavanju mons.Lefebvra i kažem otvoreno:"J'accuse le Concil".
      Mons.Lefebvre je bio u Komisiji za pripravu koncilskih dokumenata, sudjelovao skupa s pravovjernim kardinalima i biskupima te peritusima u najljućim borbama. Vrijeme je pokazalo da je imao potpuno pravo. A jeste li to Vi sudjelovali na Koncilu da se Vašoj malograđanskoj prosudbi, koju temeljite na osnovi gledanja emisije Mir i dobro, možemo prikloniti!
      Kikii

      Izbriši
    4. Nikome od nas nije drago ovo komentiranje-ja sam to više puta rekao. Najsretniji bih bio da svi(osim Luke) totalno griješimo. Vrijeme će pokazati!
      Međutim, svi znaju za tajne u La Salettu i Fatimi. U posljednje se vrijeme puno govorilo o nedostojnom kandidatu koji može doći na Petrovu Stolicu. Veliki povjesničar Crkve Roberto de Mattei, inače nije lefebvrovac, potvrdio je da se kardinali mogu odreći pomoći Duha Svetoga i birati nedostojna kandidata. Naveo je primjer pape Borgia-e koji zacijelo nije bio odabirom Treće Božanske Osobe. Citirao je velikog papu Pija XII. koji je rekao da takvo nešto nije poraz Duha Svetoga, nipošto, ali da su i vrata paklena imala svoje parcijalne uspjehe. Nismo to rekli mi na smrdljivom engleskom. Nego papa Pijo XII.
      Žalosno je da se bavimo ovakvim temama. Ali-neprijatelji Crkve:modernisti, masonerija, ateisti-svi se raduju, a tradicionalni katolici plaču. Može sve to biti stvar ludih medija, ali na pvpm se blogu svi bore za svetu vjeru katoličku kojom Papa ne raspolaže, nego je treba briiiiiižno čuvati!
      Kikii

      Izbriši
    5. Vidim da citas dokumente drugog Vatikanskog koncila....??? A kako to...da nigdje ne pise da treba okretati oltare prema puku....a u 50 godina unistili su i devastirali puno crkva!!!U nasoj zupnoj crkvi cak su dva puta devastirali svetiste...cak dva puta mijenjali oltarnu mensu...a u apsidi stoji krasan barokni oltar....Vidim da si slabo preveo te dokumente....mozda ti treba da ides jos u skoli da naucis bolje engleski!!! Znas, kako mi recemo u Istri....ignorante!

      Izbriši
    6. Slažem se s ovim samoprozvani. Od sada se više ne bi trebali nazivati tradicionalisti jer mi to nismo. Mi smo katolici ono što jedino možemo biti. Svi ostali su modernisti. Dakle ili si katolik ili modernist.
      A

      Izbriši
  26. Cijenjeni Luka,

    Uzalud je nešto čitati (ako ste uopće što pročitali) ako ne razumijete što čitate.
    Evo Vam malo za poduku:

    http://www.cin.org/users/james/ebooks/master/master2.htm

    (na *smrdljivom* engleskom jeziku

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lijepo, hvala na linku!

      I zanimljivo je kako ste okrenuli priču. Najprije ste rekli da nitko od nas nije čitao dokument 2VK. Sada kažete da ipak jesmo, ali da ih nismo razumijeli. Možda da se obratimo Vama da nam ih protumačite?

      Izbriši
  27. Kikii,

    Na "prvopričesničkom" vjeronauku se uči da katolik (uključujući i samozvane "tradicionaliste") nije dužan vjerovati u privatna ukazanja, pa ni u ona koja su odobrena od Crkve.

    Je li izbor pape Borgie bilo djelo Duha Svetoga? Drugi dio molitve Zdravo Marijo je "molitva pape Aleksanndra VI" alias Borgie. Pa kad molite krunicu, izmolite i koju Zdravo Mariju za njegovu dušu, a kakav je on bio nije baš sve tako kako piše na *milozvučnom* engleskom jeziku.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dajte se vise pocnite potpisivati, to je minimum pristojnosti.

      Izbriši
    2. Je li molitva Ave Maria zbilja molitv Aleksandra VI.? Činjenica je da do u vrijeme njegovog pontifikata molitva nije bila strogo kodificirana i da se tada na više mjesta i jezika pojavljuje u današnjem obliku. Sama stvar nije imala baš nikakve veze s Aleksandrom VI., koji nije bio krivovjeran, ali isto tako nismo mi izmislili njegovu djecu s raznim ženama, od kojih je slavni Cezar svojom odvratnom beskrupuloznošću bio uzor Macchiavellijevu "Vladaru", a dopadao se i takvom bezbožniku kao što je Nietzsche (čitao sam Nietzschea dosta, poglavito Antikrista i Genealogiju morala, da ne bude nejasno).
      Da se vratimo na Zdravomariju, ona je u brevijar umetnuta tek u godinama provedbe Tridentskog sabora.
      To da je Zdravomarijo "molitva Aleksandra VI." imao sam prilike i ranije čuti. Vjerojatno su to širili protestanti da bi ismijavali ovu predivnu molitvu, a pobožni katolici dobronamjerno uzimali kao zaslugu Aleksandru. Koji nije bio dobar papa, ali je (bar po rezultatima) bio puno gori otac nego papa. Što se tiče njegove bludnosti, Bog je providio da je izravno iz njegovog grešnog krila potekao njegov sveti praunuk Franjo Borgia, isusovac, na slavu Božju.

      Izbriši
    3. Još uvijek Anonimni, hvala za napomene. Znam i za Aleksandra VI. i "Sancta Maria Mater Dei..."To samo pokazuje koliko je Duh Sveti jak. Time opet ništa ne dokazujete.
      Glede La Salette i Fatime-nisam rekao da morate u to vjerovati, ali ako Crkva dopušta tako strašne vizije budućnosti, znači da svojim autoritetom tvrdi da nisu od zloga, a svojom mudrošću i iskustvom pokazuje da takve strašne kušnje za Crkvu nisu isključene i da se zbilja mogu dogoditi, evo primjerice s papom Franjom.
      Neće to biti poraz Duha Svetoga, ne. Neće biti pobjeda vrata paklenih. Ali tko s velikom Pijom XII. tvrdi da su i vrata paklena imala parcijalne uspjehe, da su u nekim epizodama djelomično "nadvladala", ne napušta okvire katoličkog razmišljanja.
      Papa je Ivan XII. tek na dan svoje smrti opovrgao herezu koju je dugo vremena zastupao. Jesu li mu se svi teolozi onog doba trebali prikloniti u poslušnosti?!
      Opet kažem, tko smo mi da prosuđujemo Sv.Oca?! Ali pomaže nam sensus fidei...osjeća se da je nešto u zraku i da valja biti oprezan. Možda dragi Bog ovim diskusijama želi da još više osjetimo pomoć Duha Svetoga Crkvi?!
      A dogme o papinskoj nezabludivosti svi smo svjesni. Ako itko, onda mi tradicionalisti umiremo za dokumente Tridentskog i Prvog vatikanskog sabora, velikih dogmatskih sabora modernog doba.
      Kikii

      Izbriši
    4. Napisah papa Ivan XII., umjesto ispravno papa Ivan XXII. koji je zastupao krivi nauk da će duše pokojnika tek nakon općeg suda uživati u gledanju Božjeg lica i time u punom blaženstvu, a da dotada uživaju u gledanju Kristova čovještva. Isto tako je tvrdio da ljudi koji nisu spaseni te demoni tek nakon općeg suda dobivaju vječnu kaznu u paklu. Imao je pak poniznost da ga pouče o zabludama i odrekao ih se 3.prosinca 1334., dan prije vlastite smrti.
      Kikii

      Izbriši
  28. Imam dva pitanja, ako netko znade.

    1. Već sam na nekoliko mjesta čuo / pročitao da se papa Franjo ne protivi korištenju kondoma u svrhu suzbijanja zaraze HIV-om. Ima li netko o tome neku informaciju, kada je i kojom prilikom kard. Bergoglio o tome govorio?

    2. Mnoge dijaceze u Argentini zabranile su pričest na ruke. Koliko čujem, to nije slučaj s nadbiskupijom Buenos Aires. Zna li netko je li kard. Bergoglio ikada govorio o tom pitanju i kako se općenito postavljao prema "kolegama" iz Biskupske konferencije Argentine koji su zabranili dijeljenje sv. Pričesti na ruku?

    Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  29. Luka,

    nadam se da ćeš proučavanjem navedenog linka (poveznice - kako lijepo zvuči!) shvatiti da Crkva u ničemu nije promjenila svoj nauk u *vjeri i moralu*. Postoje stvari (izvan vjere i morala) koje su podložne promjenama i koje treba mjenjati. Tu vlast je Krist dao Petru, sviđalo se to meni i tebi ili ne.

    Karlo








    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Recimo, svećenički celibat je jedna od njih.

      Izbriši
    2. Karlo dragi, puno Vam hvala na ovim vrijednim informacijama! Zaista nisam znao da se nauk Crkve kroz povijest nije mijenjao, a još manje da postoje stvari izvan nauka koje se mogu mijenjati.

      Otvorili ste mi oči, tek sad shvaćam razliku između dogme, doktrine, prakse i discipline. Do sada nisam imao pojma, mislio sam da se nauk Crkve može promijeniti svaki put kada se izabere novi papa.

      Izbriši
    3. Da, zaboravih reći. Pročitao sam sve katekizme koji se nalaze na onim poveznicama, prije dosta vremena. Ali svejedno hvala.

      Izbriši
    4. Ima jedan lijepi roman na smrdljivom engleskom. Napisao ga je George Orwell i zove se "1984." Zbiva se u utopijskoj totalitarnoj državi budućnosti, Oceaniji. Uz nju postoje još dvije države: Euroazija i Istočna Azija, a Oceanija ratuje čas s jednom, čas s drugom, uvijek imajući preostalu za saveznika. Svaki put kad se promijene strane, glavni lik, Winston, činovnik ministarstva informacija marljivo po naređenju odozgo falsificira sve članke koji su izdani u vrijeme rata protiv novog saveznika, a u savezništvu s novim protivnikom.
      Papolatrima je sada teško, ali uspjet će. s godinama navikavanja svašta se postigne.

      Izbriši
    5. M.B, genijalan kao uvijek, ha, ha... Baš sam i ja o tome razmišljao. Tu groznu knjigu nikada nisam do kraja mogao pročitati. Ovo falsificiranje povijesti je krasno!
      Inače, zanimljiv video. Ljevičarski list:La Repubblica."Papa prekida jednu tradiciju"

      http://video.repubblica.it/dossier/il-nuovo-papa/il-nuovo-papa-rompe-una-tradizione-si-mostra-senza-stola-e-mozzetta/122248/120733

      Kikii

      Izbriši
  30. Dragi Luka, nadam se da će Vaši budući komentari biti u skladu s davno spoznatim činjenicama.

    Karlo

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A što to u mojim komentarima odstupa od toga?

      Izbriši
  31. Ah ti predivni romani na još divnijem engleskom jeziku gdje svinje govore: "svi smo mi jednaki samo su neki jednakiji". Prava duhovna hrana za pobožne duše.

    Karlo

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Što nedostaje romanu koji opisuje sukob partijskog rukovodstva s ostatkom nešto naivnijih revolucionara?
      Ali kad smo kod nešto katoličkijih autora, pitao je Boromir u Tolkienovom Gospodaru prstenova svog oca namjesnika Denethora koliko godina je potrebno da ne prijestolju ne bude kralja pa da namjesnik postane kralj. Otac odgovara da na manje plemenitim mjestima ne treba više od nekoliko godina, ali u Gondoru nije dovoljno ni deset tisuća godina (u tom trenutku vlast namjesnika trajala je oko tisuću godina).
      Što se tiče Benedikta XVI i njegovog pogleda na liturgiju, trebalo je ravno jedan dan.

      Izbriši
  32. Kardinal Walter Kasper daje intervju za novine Schwäbische u kojima izjavljuje da je od početka konklave glasovao za kardinala Bergoglia. Papa emeritus Benedikt XVI. u motupropriju o konklavi kaže da je ekskomunikacija kazna za indiskrecije o konklavi. Kardinal Walter Kasper je dakle ekskomuniciran.
    Smiješno je više govoriti o ekskomunikaciji mons. Lefebvra!
    Kikii

    P.S.Komentari preko 200 u novom postu opet se ne mogu pročitati!

    OdgovoriIzbriši
  33. ''Molite za me, kako bih naučio još više ljubiti Njegovo stado- vas, svetu Crkvu, svakog od vas pojedinačno i sve skupa.
    Molite za me, kako ne bih pobjegao, zbog straha pred vukovima.
    molimo jedni za druge, kako bi nas Gospodin nosio i kako bismo naučili nositi jedni druge.''

    OdgovoriIzbriši
  34. papa benedikt XVI, na početku svog pontifikata, 24.04.2005

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.