petak, 1. travnja 2016.

Novi nastavak

Možda još niste vidjeli, ali izašlo je hrvatsko izdanje novog nastavka u Youcat nizu vjerskih knjiga. Ovaj puta radi se o Bibliji za mlade. Izbor i ilustracije biblijskih tekstova prilagođeni su mladima tako da ima puno fotografija i crteža sa šibicastim ljudima koje mladi vole. U marginama se kao komentar biblijskog teksta uz katoličke svetce i papu Franju nalaze i citati njemačkih protestanata, Talmuda te naravno nezaobilaznog Martina Luthera Kinga. Sve to primjetio sam na četrdesetak stranica dostupnih na internetu, a s obzirom da je čitava knjiga deset puta veća, vjerujem da ljubitelji ovog tipa katehetskih pomagala neće biti razočarani. Ako ste jedan od njih, ovo je dobar poklon za nadolazeću sezonu prvih pričesti, krizmi, ženidbi, ređenja i sličnog.

uvod u Sveto pismo

istočni grijeh

uvod u Novi zavjet

evanđelje po Mateju

govor na gori

Broj komentara: 9:

  1. Izvrsno. Trebalo bi kontaktirati patera Baruna i predložiti mu da to dijeli migrantima, pa ako među njima bude koji fundamentalist i terorista, da odmah umre od smijeha. :-)

    S.H.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. zaista ni A.Bugnini koji je sve reformirao nije ravan ovome i onda kad mi netko veli dovoljno je sv.Pismo za biti katolik. Njima dogme i kanoni nisu potrebni pa im preporučam nabavite si ovo sv.Pismo i sretno no oprez!- jama je blizu..

      Izbriši
  2. Prvo hr izdanje Youcat-a poklonila sam mladima u mom okruzenju. Nisu bili ni malo odusevljeni niti zainteresirani.. Odgovor je bio uglavno u smislu da ne zele da im se svete stvari komuniciraju na taj nacin jer gube osjecaj za sveto...a izmedju ostalog..maxima

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovakve knjige se uvijek mogu iskoristiti za upaliti vatru, samo se nadam da papir nije toliko plastificiran, da bolje gori.

    OdgovoriIzbriši
  4. Tretiraju mlade kao maloumne idiote, i onda još valjda očekuju da će ih tako privući i pridobiti?

    S druge strane, bolje da se mlade odbije od ovog modernizma i hereze. Modernisti još jednom kopaju jamu u koju će sami upasti...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tako je. Nitko stariji od valjda 12-13 godina ne voli da ga se u intelektualnom smislu tretira kao dijete, a pogotovo ne u toj adolescentskoj dobi. Mnogi su upravo u tom životnom razdoblju i napustili vjeru upravo zbog predodžbe da su te stvari samo mlaćenje prazne slame i utjeha za emocionalno labilne osobe, a mnogi svećenici nažalost i stvaraju dojam da je tako i da vjera nije ništa drugo nego self-help filozofija. Kada bi se u školama na vjeronauku počeo predavati tradicionalni nauk vjerojatno bi dobar dio učenika otpao i digla bi se prašina oko mnogih stvari ali bi barem ovi što ostanu počeli vjeru shvaćati ozbiljno. Ovako od ove ušećerene verzije katoličanstva nitko nema koristi. Drži se kvantiteta, a kvaliteta najčešće nikakva.

      Izbriši
    2. @Anonimno
      O tome smo nedavno pisali po komentarima na ovome blogu: mnogi biskupi i svećenici gledaju isključivo na broj vjernika, a što ti vjernici zapravo vjeruju nije im toliko bitno. Misle da ako im je crkva puna, ako ih hvale da su zanimljivi, da su "iz naroda", da su onda i dobri svećenici. A o spasenju duše, vjerskim istinama i pravovjerju pričaju samo namrgođeni tradicionalisti kojima ništa ne valja jer ih još nije propuhao vjetar otvorenih vrata i prozora. Čast iznimkama, kojih hvala Bogu ima, ali ovakav pristup "pastoralu" (kvantiteta umjesto kvalitete), posebice u odnosu na mlade, je opće prihvaćen kao najbolji i naširoko prisutan. O uzrocima toga vjerujem ne treba posebno govoriti.

      Izbriši
  5. Istina se nema sto prilagodjavati ni mladima ni starima. Istina je uvijek istina. Mladi il stari koji traze zacelofiranu istinu najvjerojatnij nece odmotat celofan...steta...uistinu te moderne pjesme i nacin je stvarno ko za po malo zaostale ljude.. Cini mi se punk pokret il hevy metal :) nekad ozbiljniji i konkretniji od nacina predstavljanja modernog katolicanstva..slici po malo na sapunicu..po malo taj nacin i te pjesme vrijedja zdrav razum..bas ko za maloumne idiote :(

    Kat

    OdgovoriIzbriši
  6. Luka, gore sam navela da je problem krenuo od A.Bugninija i njegove reforme (taj čovjek je sve deformirao od Mise, sv.Pisma, časoslova itd) tako da današnji svećenici su uglavnom žrtve svoga manjkavog proučavanja i čitanja te lakovjernosti. Na Kbf- u nas nažalost uče samim herezama i ispada da je crkva nastala na 2VK što je prežalosno i pogubno za mnoge duše koje se na taj način strovaljuju u pakao, a prirodno je da vjeruju više svećeniku nego li laiku jer ni sami ne kuže promjenu nauka,a ovaj pak ima autoritet. Tako mnogi su žrtve protestantizacije koju ne razumiju, a također tu se provlači i New age kroz samu crkvu... Masoneriji nije stalo samo do bogaćenja jer bi se onda nahlapali novaca i to je to već uništiti crkvu i vjeru, uništiti duše do kraja. Osobno mi se ne sviđa kad netko koristi riječi glupan, idiot, malouman, debil i sl. Smatram to vrlo ružnim i lošim jer Gospodin je sam rekao za takvo što možemo odgovarati i ognjem paklenim pa iako vjerujem da si to napisao u dobroj namjeri preteško je za mene. Slažem se da je bolje odbiti mlade od hereza, ali kako kad samo svećenstvo i biskupi su duhovno mrtvi. Mi možemo samo moliti i pokušati nešto reći ako osjetimo priliku i poticaj. U jednoj svojoj poruci jer sam se šalila sam napisala da mi se čini da imaju levitaciju ovi mladi no zato jer potrebno je mlade učiti razlikovati radost u tijelu koja je daleko manje važna od radosti u duhu (nositi teške križeve i biti radostan zagledan u Krista Raspetoga znajući da dolazi Uskrs i sad smo u vremenu Uskrsa pa nadajmo se da će i pravovjerni nauk dobiti kroz određeni period svoj pravi zamah i snahu i da će se sve vratiti na svoje mjesto)....
    Negdje sam našla link (ako ga nađem opet staviti ću ga na blog)gdje je father Z pojasnio kako je našao promijenu u časoslovu i sve se povezuje sa A.Bugninijem.Father Z je zgodno to pojasnio.
    JMS

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.