četvrtak, 8. svibnja 2014.

Opet neki šizmatiki

Natrpali su svega i svačega na svoje stranice:
http://benediktinci.webs.com/
https://www.facebook.com/benediktinci
... među ostalim i tradicionalnih stvari, papinskih tekstova, svetačkih mudrosti, molitava itd. No, iza svega toga stoji izgleda heretična šizmatična starokatolička "crkva":
On the Feast of the Exaltation of the Holy Cross, Friday 14th September, His Excellency Monsignor Martin Charlesworth visited the Shrine Church of St Joseph at Medjugorje to receive into the Province of Europe the Superior and Community of the Cistercians of St Joseph led by Fra. Andrijā-Bonifacije Škulić O.Cist.SJ. The Community had been in preliminary dialogue with His Grace Archbishop Douglas Lewins of the ORCC/GB and it was felt appropriate for the Community to be received into the ORCCE. Msgr Charlesworth and Fra. Škulić O.Cist.SJ spent the entire day in prayer and conversation before Fra. Škulić’s oath of Canonical Obedience was received by Monsignor on behalf of theMetropolitan Archbishop before the Blessed Sacrament in the Shrine Church.

On Wednesday 19th September, His Excellency Monsignor +Széles Tamás of the Old Catholic Mission in Hungary, as an act of fraternal charity having received Letters Dimissorial from the Metropolitan Archbishop and having graciously acceded to His Grace’s request, ordained Fra. Škulić O.Cist.SJ as a Deacon on the Metropolitan’s behalf in the Chapel of the Holy Trinity in Budapest. Msgr Charlesworth witnessed the Ordination and celebrated the Mass of Ember. Fra. Andrew-Boniface had served in the Police in Croatia as a martial arts / defensive instructor; he is a martial arts expert. Fra. Škulić was in Germany training and teaching when he joined the Pallotineswith whom he received his formation and academic qualifications in theology and philosophy. When the war of independence broke out he was recalled to Croatia. After the war he started work in sales, representing Chimay Trappist beer and an energy drink and living a semi-monastic life.

Later, Fra. Andrew-Boniface was joined by the Community’s other professed brother, Fra. John and Fra. Peter and together they acquired a former monastery, a shell after the war and have embarked on a great project of rebuilding. It is in Zadar [...]
Taj njihov vođa Andrija Škulić je koliko vidim prevarant. Ne znam je li mu ovo ā na kraju imena pokušaj da se zavara pretraživače. Nije začuđujuće da ta heretička šizmatička zajednica traži postulante, novce "za obnovu samostana", a negdje vidjeh da otvaraju i web shop. Pa odlučih ovo prenijeti da se ne bi tko od katolika zabunio i dao im.

PS. O starokatolicima smo već na ovom blogu pisali. Možda je aktualno na to podsjetiti s obzirom da im je novi rektor zagrebačkog sveučilišta nekakav šef u Hrvatskoj. Ne znam je li to ista struja kao ovi "benediktinci", tko bi popamtio sve te sekte.

Broj komentara: 12:

  1. Čovjek je istodobno i O.Cist i SJ. Zanimljivo, fali OSB. Kako bi se činilo ovo: njegova preosveštenost o.fra. Andrija Škulić OSB OFM OP OCist SJ.

    OdgovoriIzbriši
  2. Odgovori
    1. Danas sam gledao sto ima novo na "Hrvatskoj katolickoj blogosferi" i vidio sam da je "Zajednica Sv Benedikta" likeala clanak o sv. Mihaelu Arkandjelu, pa me zanimalo kakvi su to benediktinci i onda "one thing led to another"...

      Izbriši
    2. Svakako je veoma pohvalno upozoriti na djelovanje raskolnika i krivovjernika (nemojmo zaboraviti da je ta sekta oboje, jer odbijaju i dogmu o papinoj nepogrješivosti), a pogotovo ako je njihovo djelovanje tako perfidno kao što su te stranice, gdje na prvi pogled izgleda kao da se radi o članovima i redu Katoličke Crkve, što bi mnoge zavaralo.

      Kao rezultat koncilijarne zablude vjerske slobode, heretici se danas u svim državama s katoličkom većinom mogu skrivati iza ukradenog imena "kršćanin, ili čak "katolik", dok u katoličkoj državi, što je uređenje kakvo Bog zapovijeda, ne samo da se ne bi mogli tako lažno predstavljati i obmanjivati narod, nego bi i za svako javno promicanje njihovih zabluda u najmanju ruku završili u zatvoru.

      Izbriši
    3. Ali u takvoj državi se onda ni FSSPX ne bi mogli predstavljati kao katolici ako bi im mjesni biskup to odlucio osporiti. Zar ne?

      Izbriši
    4. Luka, dobar pokušaj provokacije.
      Apliciraš li na to da Vatikan izmišlja neku novu religiju osimo one Svete Katoličke?

      Izbriši
    5. Uopće nije provokacija, samo mi je palo napamet da je za FSSPX dobro da biskupi nemaju i temporalnu vlast, jer bi ih inače mogli i zakonom zabraniti. Ovako samo mogu negodovati.

      Izbriši
  3. Kakvih tu sve stvari ima... (pisat cu svoje komentare boldano)
    ---
    Na stranici Hrvatska pravoslavna crkva nalazio se ovaj post (ne znam koliko dugo ce ostati u Google cacheu) u kojemu je naveden tekst:
    ---
    Uvjerenje o nekažnjavanju Andrije Škulića svećenika Hrvatske pravoslavne crkve

    Neki internetski portali u Hrvatskoj još nisu uklonili gnusne laži o svećenicima Hrvatske pravoslavne crkve

    Po Božjoj providnosti, Hrvatska pravoslavna crkva otpočela je s bogoslužjem djelovati u Hrvatskoj, ali ne na način kako bi neki u Hrvatskoj pomoću svojih mentora, željeli obmanuti hrvatsku javnost besmislenim izjavama. Iza Hrvatske pravoslavne crkve stoji Europska pravoslavna crkva sa sjedištem u Parizu, a i Republika Hrvatska je punopravna članica Europske Unije.

    Neki internetski portali u Hrvatskoj još nisu uklonili gnusne laži o Andriji Škuliću svećeniku Hrvatske pravoslavne crkve. Zbog navedenog protiv istih je podnesena tužba Općinskom sudu Zadar i Općinskom državnom odvjetništvu Zadar.

    Dostavljamo hrvatskoj javnosti Uvjerenje o nekažnjavanju Andrije Škulića svećenika Hrvatska pravoslavne crkve.

    PRILOG:

    1. Uvjerenje o nekažnjavanju Andrije Škulića svećenika Hrvatske pravoslavne crkve
    ----
    Uz tekst je navedena i mala fotografija tog uvjerenja.
    Post je u medjuvremenu netragom nestao (kaze google od 27 Apr 2014 23:36:43 GMT kad je zadnji put spremljen):
    http://hrvatska-pravoslavna-crkva.com/?p=190

    No, na stranici Hrvatska pravoslavna zajednica nalazimo ovaj tekst:

    ---
    KRIVOTVORENA POTVRDA O NE KAŽNJAVANJU BIVŠEG LAŽNOG fra. ANDRIJE-BONAFACIJE
    ŠKULIĆA, A VEĆ DANAS JE DOROTEJ-ANDRIJA
    ŠKULIĆ - MILI BOŽE A ŠTO LI ĆE TEK SUTRA BITI?

    Najvjerojatnije Ostap Bender, lik iz romana Iljfa i
    Petrova. A nije nikakvo čudo, kad je već zaređen od lažnih vlaških popova, koji po čitavom svijetu raspoređenih u čak 48 lažnih episkopa, u mantijama i sa lažnim diplomama dijele naivnim ljudima i naivnim, još uvijek, ne registriranim vjerskim zajednicama diplome o autokerfalnosti

    Lik Ostap Bendera iz iljfa-Petrova romana

    Ova skupina, na prevaru uspjela se, preko kriminalca Andrije
    Škulića, nametnuti i Udruzi Hrvatskih pravoslavnih vjernika
    kao krovna crkva i podijeliti joj autokefalnost. Nu, na svu
    sreću ne za dugo - udruga je na vrijeme razotkrila ove varalice i protiv njih pokrenula postupak krivičnog gonjenja i progona iz Hrvatske.
    Stoga, i ovoga puta pozivamo sve hrvatske kršćane da ne
    nasjedaju ovim varalica i da ih, kada primjete da vršljaju po
    selima ili nekim ustanovima, odmah prijave policiji.

    Akademik Ivo Matanović

    Predsjednik Udruge Hrvatskih
    pravoslavnih vjernika
    ---
    i usto je prilozena fotografija vrlo loše kvalitete valjda istog uvjerenja o nekaznjavanju koje se gore spominje te je pri vrhu naznaceno "Mjesto falcifikata" [sic]

    Ako pak navratimo nazad na stranicu Hrvatska pravoslavna crkva nalazimo priopcenje

    ---
    Gosp. Ivo Matanović je isključen i HAZUD-a i nije Hrv. akademik. Njegovo predstavljanje "akademik" ne odnosi se na članstvo u HAZUD-u. Čanovi HAZUD-a su Hrv. akad. a NE "Akademik"

    Ispred HAZUD-a i osobno
    Mr.sc. Dragan Hazler - predsjednik
    Basel, 11. ožujka 2014
    ---
    Deder pogledajte ovo pismo .

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. http://www.znet.hr/2014/02/hrvatske-pravoslavce-preveslali-svjetski-varalice/

      Izbriši
  4. https://scontent-a-mxp.xx.fbcdn.net/hphotos-prn1/t1.0-9/62967_401070786651605_1407329653_n.jpg
    vidi se iz aviona da su ruho nabavili kod kineza...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Našto smo sve spali! Kinezi nam šivaju liturgijsko ruho. Njima je tek od deveti put raketa uspjela probiti se u svemir.
      Spomenuti me varalica podsjeća na stari "hrvatski" filmski serijal Ptice nebeske: u kojem se slična varalica preobučena u franjevački habit pod krinkom apostolskoga redovničkog vizitatora uvaljuje u franjevački samostan, i krišom otuđuje zlatnu ruku-svetačku relikviju, te se sa svojim lopovskim kumpanjunom gubi u nepoznatom pravcu.
      A završava jadno ležeći pokriven listovima novina u nekom zagrebačkom parku.

      Xavier

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.