nedjelja, 17. ožujka 2013.

Ljubiti papu


Jasno vam je o čemu ću pisati u ovom tekstu, nadam se da ću se izraziti tako da me se ispravno shvati, ali priznajem da ni meni samom još nisu jasni svi aspekti ove teme.

Najprije bih htio raščistiti jednu stvar. Što znači ispravno se postaviti prema Svetom Ocu, njegovu nauku i djelima? Pišem samo svoja razmišljanja, to je potpuno očito, razmišljanja podložna kritici i osporavanju.

Mi katolici trebamo ljubiti i slušati papu ne zbog toga što nam je simpatičan ili ne, pa čak ni zbog toga što se slažemo s onim što govori i radi ili nalazimo u tome probleme. Trebamo ga ljubiti jer je Gospodin Isus Krist tako odredio, a Njemu nema ni prigovora ni mane. On je odredio da Njegova Crkva počiva na Petru i njegovim nasljednicima. On je odredio da Sveti Otac vodi Kristovo stado, Crkvu i da u određenim stvarima i okolnostima ima zajamčenu nezabludivost učenja.

To povlači i konkretne posljedice za naš život: molit ćemo za Papu neovisno o svojim osjećajima ili razmišljanjima, pokušat ćemo sve što čini ili poručuje prihvatiti u najdobrohotnijem smislu koji nam razum dopušta, isticat ćemo sve pozitivno što možemo, a o onome što opažamo kao negativno govorit ćemo ograničeno, prije svega činjenicama, suzdržavajući se od nesigurnih tumačenja. To ne znači da se moramo smiješiti od uha do uha čim netko spomene njegovo ime, ne znači da ga moramo hvaliti ako za time ne osjećamo potrebu i sasvim sigurno ne znači da trebamo izričito potvrđivati kao bijelo ono za što mislimo da je crno ili čak samo sivo.

Ne treba osjećati grižnju savjesti ako nas njegove riječi ili geste ostavljaju hladne ili zbunjene. Ne treba se pretjerano preispitivati što nije s nama u redu ako ne možemo uzdignutih ruku pjevati punim glasom dok nam se toplina podiže iz utrobe prema srcu koje kao da će prepuknuti od obilja radosti. Ne treba. Da, lijepo je ako se možemo cijelim bićem osjećati povezani s vidljivom glavom Crkve, ali to je daleko od najvažnijega, čak bih rekao to i nije važno.

Ne vidim zbog čega se o životu i djelovanju bilo kojeg pape, prije ili nakon njegova izbora, ne bi smjelo pristojno razgovarati. Hoće li neki naši zaključci možda sablazniti malene? Moguće. Ali isto tako treba tim "malenima" poručiti da internet nije dobro mjesto za njih ako ih sablazne činjenice. I da se moraju što prije otrijezniti od želje da osobe koje su dužni slušati učine savršenima. Ne kažem da svećenicima, biskupima ili papama treba tražiti mane, daleko od toga. Ali Božje zapovijedi se ne sluša, u crkvu se ne ide radi Pape, biskupa ili svećenika. Njih je Bog postavio kao svoje službenike, dao im je strašnu odgovornost i u skladu s time vlast da Njegova milost po njima dotječe do svakog vjernika. Ali, ako išta, onda su nas protekla desetljeća naučila da se strašne stvari događaju kad se pravimo da je važnije sačuvati nečiji ugled nego reći istinu. Postoje, dakako, stupnjevi i okolnosti. Nije isto "prikrivati" ili ne govoriti o svećeniku za kojeg recimo znamo da je preljubnik, o onome koji je npr. pedofil ili pak o onome koji naučava heretična učenja. Možda je i moguće da je prvog bolje ostaviti u tišini izbjegavajući tako veći skandal, za drugoga se danas svi slažu da ga treba bez milosti predati policiji, pa i javnosti; za trećeg, heretika, još nema konsenzusa. Ali, nesumljivo da se i zbog njega gube duše. Svakako da se može raspravljati o tome da li je nešto prikladno ili ne, da li je nešto istina ili kleveta itd. Ali, a priori govoriti da se o tim stvarima mora umuknuti je suludo. Pa ovih dana rimskog biskupa Franju hvali primjerice baš kardinal koji je desetke milijuna potrošio zbog zataškavanja pedofilije, a liturgije su mu izgledale kao grozota pustoši. Smije li se takvom princu Crkve prigovoriti?

Ako svi mediji ovih dana s oduševljenjem izvještavaju o novom papi, zašto se s urlicima stavlja u pitanje spominjanje činjenice da je kao kardinal bio neposlušan nekim odlukama prethodnog pape, ako se prikažu snimke koje govore same za sebe, ako se napravi usporedba onoga što on čini s onim što su činili brojni pape prije njege. Ne sviđaju vam se takve stvari? Slobodni ste ih ignorirati, nije teško pronaći 99% medija gdje ćete imati servirano upravo ono što tražite.

Netko će nesumnjivo prigovoriti da je slučaj s Papom drugačiji nego slučaj biskupa, pa čak i kardinala. S jedne strane se i slažem, Papa nije kao ostali biskupi i u tom smislu treba još više paziti da se nešto netočno ne kaže, a ako se kaže, to što prije ispraviti. Ali ona fraza koju danas stalno slušamo "Duh Sveti je izabrao Papu", iz čega bi slijedilo da tko prigovori Papi, prigovara izborniku, meni se uopće ne čini ispravna. Daleko od toga da sam ja tumač katoličkog nauka, ako mi netko ukaže na dogmu ili sigurno učenje koje to potvrđuje, rado ću ga priznati. Ali, meni se čini da Duh Sveti pomaže kardinalima da izaberu Papu pri čemu mu se oni mogu i oprijeti, a onoga kojeg su izabrali štiti, u najgorem slučaju, od toga da ex cathedra kaže nešto krivo o moralu ili vjeri. Ali, kad bi Duh Sveti birao papu, zar ne bi onda bilo dovoljno da gospoda kardinali bace kocku i tako odrede tko je izabran. Poslužilo je kod sv. Matije, ne vidim zašto ne bi i kasnije?

Završavam ovo kratko razmišljanje s podsjetnikom da nam je najpreče brinuti se da spasimo svoju dušu i da bez obzira kakvo mišljenje imali o svojim crkvenim poglavarima, njih, a napose svog biskupa i Papu moramo u svim stvarima na koje imaju pravo i koje nisu u suprotnosti s pravilno izgrađenim glasom savjesti poslušno slušati i slijediti.

231 komentar:

  1. Uauuu...bravo Toma!
    Katoličkije ne bi ni sveti R. Bellarmin!
    Pa usporedite ovo s neokonzervativnim pobudnicama i naturalizmom koji se transformirao u svoju suprotnost: pseudomistični optimizam kako veli vrsni povjesničar Robberto de Mattei.
    Divan je, jasan i istinit katolički nauk. Daleko od modernističkih laži i neokonzervativnog licemjerja i skrivene mržnje prema Tradiciji.
    Ljubimo sv.Crkvu, njezin nauk i poštujmo Sv.Oca!I borimo se za spas svoje duše i duša naših bližnjih!
    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  2. Krenuvši od sebe znam da bih ja osobno najviše volio da mogu na svaki spomen ovoga pape osjećati toplinu, osmjeh i simpatičnost kao što to osjećam dok čitam o npr. svetom Piju X ili kao što sam to osjećao za Benedikta XVI.
    Zato će mi u ovom pontifikatu trebati puno više posta, molitve i dobrih djela kako bih mogao svetog oca Franju slušati "u svim stvarima na koje ima pravo...". Možda griješim, ali nekako i na to gledam kao dar Božji

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Polako Marko hehe pa jos nije ni ustolicen ovaj papa. Bit ce on dobar ko i njegovi prethodnici. Treba samo lose stvari (ako ih ima) iz proslosti zaboravit i resetirat od 0.
      Na kraju krajeva i Ratzinger je u proslosti imo neke cudne poteze a vidi sad, svet covjek i papa za 5.

      Luka

      Izbriši
  3. Dva clanka koji puno bolje i ljepse objasnjavaju stvari, znam da su vec spominjani, ali mozda ih netko nije vidio:

    Pope Francis at the Crossroads

    Papolatry and prudence

    OdgovoriIzbriši
  4. Za nas katolike papa nije trenutno najveći živi svetac (mnogi pape nisu službeno proglašeni ni blaženima ni svetima), niti je sve ono što papa kaže i učini "bezgrješno". Konačni i papa ide na ispovijed. To nas ni ne naučava naša sveta Katolička Crkva. Naučava nas da je papa nezabludiv kad naučava "ex cathedra".
    Ono što bismo trebali znati, barem iz kućnog odgoja, da nitko od nas nije s papom pasao ovce... i da bi se imalo poštovanja trebalo imati barem kao "starom, finom gospodinu". Ono što se može pročitati na samozvanim "tradicionalističkim" blogovima (od čega ni ovaj blog nije imun) je ispod svakog nivoa civiliziranog općenja - propust roditelja za zalijepiti dvije tri pljuske uz gubicu.
    Konačno kad se nešto piše onda se trebaju iznositi činjenice iz dokumenata Učiteljstva i, kad se govori o misi onda o onome što piše u misalu, a ne što neka nadobudna "budala" izvodi za oltarom i pravi majmuna od sebe i okupljenih vjernika. Barem bi to obilo pošteno.

    Karlo

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pisano je na ovom blogu puno toga samo ga treba pogledati,nema smisla ponavljati jetno te isto

      Izbriši
    2. Ali g. Karlo, što znači zakon ako je mrtvo slovo na papiru? Biste li rekli npr. da se u Hrvatskoj zakoni obdržavaju ili izigravaju na svakom koraku? U državi "demokratskog" uređenja postoji trodioba vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Jedne su drugoj "kočnice". Vrijedi li to u Hrvatskoj? Ne vrijedi. Možemo li naći analogiju u Crkvi? Ako su jamac ispravnosti liturgije biskupi s papom na čelu, nije li sasvim logično osvrnuti se u tom smjeru, ukoliko se pravila grubo ili učestalo krše, a sankcija nema (ili su vrlo rijetke)? Znate li za koju, kako sami kažete, "budalu" koja je kažnjena radi poruge Kristovoj žrtvi na oltaru? Ja ne znam, bit ću sretan ako me netko demantira.

      Ono što vjernici privrženi tradicionalnom obredu ističu jest upravo to da je Rimski misal od Tridenta do 1963. bio sasvim jasan što se tiče svakog zareza i točke, jer nema ili/ili situacija, već su odredbe postavljene po principu činiti/ne činiti. Trećeg nema. Zlouporabe su uvijek moguće, no ako one češće postaju pravilo, a ne iznimka, kao u današnje vrijeme, tada je lakše mijenjati uredbu, nego praksu. Postoje li naznake da će se "redovni" Misal mijenjati? Ne bih rekao. Umjesto toga, u suvremenoj Crkvi imamo situaciju da se svaka dozvoljena iznimka odmah pretvara u pravilo (npr. izvanredni djelitelji pričesti). Gdje je dokument Drugog vatikanskog koji nalaže okretanje prema narodu, ili dupliranje oltara? Dakle, problemi ipak postoje i izvan dokumenata, pa kako onda postupiti? Zakopavati glavu u pijesak, ili progovoriti o tome? Na ovom blogu praksa je progovoriti o tome, nekada je to manje, a nekada više konstruktivno. Vidjeli smo koliko štete je Crkvi nanijelo okretanje glave u drugu stranu u slučajevima zlostavljanja pedofilskih grabežljivaca...

      Također, vidjeli smo za prethodnog pontifikata da prečesto biskupi (a i vjernici) ostaju gluhi i slijepi na poticajne primjere Sv. oca. Još mi u ušima zvone ružne i podrugljive riječi jednog hrvatskog biskupa na pitanje valja li slijediti papin primjer o pričešćivanju klečeći na jezik. Hoće li vjernici i biskupi pohrliti u slijeđenju primjera poniznosti ili odricanja sadašnjeg Sv. oca Franje, i prodati svoje luksuzne automobile, ili zamijeniti svoje skupocjene cipele nekim primjerkom iz Borova? Čisto sumnjam, daj Bože da ne budem u pravu. Teško je (i nepravedno) suditi o pontifikatu nakon par dana, no može se naslutiti kako papi Franji liturgija (bar trenutno) nije jedan od najvećih prioriteta. Naglasak je na nečemu drugom, i to valja poštovati, jer Petrova barka uistinu pušta sa svih strana. No, ono što je mene osobno, a vjerujem i mnoge druge s ovog bloga najviše zaboljelo, jest zabacivanje svog truda pape Benedikta oko revitalizacije liturgije, i vraćanja njenog "duha" preko noći, što je najvidljivije u oltaru od "šperploče" u Sikstini. Mnogima je to bio alarm za opasnost (pa u tom kontekstu valja promatrati i izjave zadnjih dana, iako bi se svakako trebalo zadržati bar osnove manira i uljudnog ophođenja. Priznajem da nisam sasvim objektivan, ali nisam na blogu primjetio neko vrijeđanje pape Franje). Za bolje razumijevanje situacije citirat ću rečenicu iz jedne epizode sarajevskih "nadrealista": "Tko se jednom o mlijeko opeče, taj i u jogurt duva".

      Izbriši
  5. Svaka osoba na ovoj kugli zemaljskoj je jedinstvena. Pa tako i sve pape od sv. Petra nadalje. Nikada vise u povijesti covjecansta se nece pojaviti neki sv. Pio X, Benedikt XVI, bl IP 2, Borgija, pa ni papa Franjo.
    To vidimo i kod svetaca, svakakvih fela tamo ima ali imaju jedno zajednicko - sveti su. Nemolis se svima, neki sveci su ti drazi neki ne, za neke nisi ni cuo. Tako isto vrijedi i za pape. I zato ih netreba usporedivati.
    Mozda Duh ne bira direktno papu ali budite sigurni da nijedan pontifikat ne prode a da papa nesto dobro ne ostavi iza sebe (pa cak i Borgija) i to je mislim djelo Duha koji vodi svoju Crkvu.

    Luka :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Bogu hvala što si Tomo napisao ovako lijep i poučan članak.

    OdgovoriIzbriši
  7. U svakom slučaju čini mi se kako je ipak bolje da je Bargoglio kao kardinal bio neposlušan nekim odlukama prethodnog pape, nego mnogim odlukama. Longin

    OdgovoriIzbriši
  8. Potpisujem.

    A što se tiče ovog teze da Duh Sveti "bira" papu, i meni se čini da je to više neko pučko pobožno pojednostavljenje; nipošto nauk Crkve. Sam je kardinal Ratzinger, budući papa Benedikt XVI, odbacio tu tezu u jednom intervjuu iz 1997. Evo teksta:

    “I would not say so, in the sense that the Holy Spirit picks out the Pope because There are too many contrary instances of popes the Holy Spirit obviously would not have picked. I would say that the Spirit does not exactly take control of the affair, but rather like a good educator, as it were, leaves us much space, much freedom, without entirely abandoning us. Thus the Spirit’s role should be understood in a much more elastic sense, not that he dictates the candidate for whom one must vote. Probably the only assurance he offers is that the thing cannot be totally ruined.”

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To je rekao nakon što je već sudjelovao u dvije konklave (uz kardinala Bauma jedina je živuća osoba na svijetu koja je sudjelovala u tri konklave; rekorderi u 20. stoljeću bili su Siri i Wyszynski, zajedno u posljednje 4 od 8 u tom stoljeću).

      Izbriši
  9. Tomo, svaka čast na članku.
    Mislim da se ono što si htio reći može sažeti u dva danas iznimno važna citata iz Svetoga Pisma:
    "Proklet čovjek, koji se uzda u čovjeka" (Jer 17:5)
    "Blagoslovljen čovjek, koji se uzda u Gospoda" (Jer 17:7)
    To je naša Katolička Vjera.
    To nije vjera o čovjeku i uzvisivanju i slavljenju čovjeka, kao modernizam, protestantizam i slične zablude. To je Vjera o Bogu i slavljenju Boga.
    Zato se sjetimo prvog pitanja u Velikom katekizmu sv. Pija X. i zahvalimo Bogu što smo milošću Božjom katolici, što nas je postavio u Arku spasenja, izvan koje nema nego pustoš i smrt.
    Bogu hvala!

    P.S. Na Rorate Caeli citiraju se određeni crkvenici modernisti koji već najavljuju promjene Mise, promjene Crkve, jer navodno "potreban je novi dizajn", "Crkva više ne funkcionira", "potreban je prekid s tradicijama... da se pripravi put za jednu univerzalnu crkvu"
    S takvim riječima, ne može se isključiti da se u budućnosti možda sprema i neka šizma i apostaza.

    Za one koji su za slijepu i apsolutnu poslušnost papi, zapitajte se - kad dođe antikrist i instalira svog lažnog proroka za papu, hoćete li i njemu iskazivati slijepu poslušnost, te tako griješeći protiv Vjere s njime propasti?
    Koliko ste puta sagriješili protiv Vjere slijepom poslušnosti modernim papama, kad ste između poslušnosti čovjeku ili Bogu izabrali čovjeka?

    Jer sjetimo da je papa vikar (tj. zamjenik), a ne gospodar.
    "Nije sluga veći od gospodara" (Iv 15:20)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Predaja prema jasnome nauku Drugoga vatikanskoga sabora, »dolazi od apostola... te se razvija u Crkvi uz pomoć Duha Svetoga: raste, naime, uvid u stvarnosti i riječi koje su predane, bilo razmatranjem i studijem vjernika koji o njima promišljaju u svome srcu, bilo intimnim razumijevanjem smisla duhovnih stvarnosti koje iskuse, bilo naviještanjem onih koji su, zajedno sa svojim biskupskim slijedom, primili i sigurnu karizmu istine«. Međutim, osobito je proturječno poimanje Predaje u suprotnosti sa sveopćim Učiteljstvom Crkve, koje spada na Rimskoga biskupa i na biskupski zbor. Nitko ne može ostati vjeran Predaji ukoliko raskine crkveni vez s onime kome je sam Krist, u osobi apostola Petra, povjerio službu jedinstva u svojoj Crkvi. Nadam se da je tekst poznat. Longin

      Izbriši
    2. mislim da će ovaj pontifikat ipak biti više kristocentričan nego ritualocentričan. Longin

      Izbriši
    3. A tko je u središtu (centru) rituala (obreda), tj. liturgije, nego sam Krist? (barem kod tradicionalnog obreda, kod NO bi se o tome dalo raspravljati...)

      Izbriši
    4. U odnosu na prošli koji je valjda bio ritualocentričan, a ponajmanje od svega kristocentričan. Pršti omalovažanje spram još živog Ratzingera na svakome koraku. Ako može Mahony, zašto ne bi mogao Longin. Slobodno si dajte oduška. Ali to je Vaš problem: ne možete shvatiti da su Logos i ljepota povezani i da liturgija jest Vjera i da dostojanstvena liturgija krijepi vjeru više od svega. Za sve siromašne ovoga svijeta neće se nikada naći dovoljno da ih se nahrani, ma koliko zbog toga gušili Ljepotu.

      Izbriši
    5. Da, strašno je to implicitno omalovažavanje Benedikta XVI i njegovog pondifikata. Svi komentari svjetovnih medija, liberala i moderista u sebi sadrže implicitnu poruku: "Kanačno smo ga se rješili! Idemo sada što prije zaboraviti da je Ratzinger ikada bio papa, taj hladni i distancirani kicoš koji nije ništa drugo radio nego izvlačio haljine iz tridentskih ormara i šepurio se zlatom dok ljudi gladuju."

      Izbriši
    6. Čini se da moram pojasniti:
      ad 1. nekim odlukama prethodnog pape, nego mnogim odlukama - mislio sam na dobre i hvale vrijedne odluke koje su mudre, utemeljenje i sigurne, osnovane i smislene. želio sam naglasiti kako je svakako bolje da se netko "posklizne" na nekima nego na većini odluka Benedikta XVI koje su bile i ostat će dobre
      ad 2. pod izrazom "ritualocentričan" mislio sam na zaustavljenje samo na znaku u njegovoj tvarnosti bez shvaćanja pravog i osnovnog njegovog sadržaja. ako se sve svodi samo na puki formalni obred i njegovu izvanjskost a ne gleda s onu stranu znaka tj. zaustavlja se samo na pojavnosti. tu sam želio ukazati na mogućnost da se upadne u praznovjerje o kojemu govori i Katekizam spominjući ono što se u pogrešno shvaćenom ritualu tj. obredu može dogoditi tj. "pripisivati djelotvornost molitvama i sakramentalnim znakovima samo u njihovoj tvarnosti, a ne pazeći na nutarnje raspoloženje koje zahtijevaju" (usp. KKC 2111)
      ad 3. daleko bilo od mene da bih na bilo koji način implicitno ili eksplicitno omalovažavao Papu emeritusa Benedikta XVI i njegove odluke. Mislim da je bio pravi Papa na pravom mjestu u pravo vrijeme i zadužio je Crkvu na takav način da zbog blizine svih tih događanja u posljednjih nekoliko godina još uvijek ne vidimo i ne shvaćamo sav teološki doseg ovog pontifikata - ovo će, nadam se tek naraštaji koji dolaze iza nas shvatiti u pravoj dubini i jasnoći. Nadam se da će to znati i cijeniti. Longin

      Izbriši
  10. G. Karlo,

    "Ono što vjernici privrženi tradicionalnom obredu ističu jest upravo to da je Rimski misal od Tridenta do 1963. bio sasvim jasan što se tiče svakog zareza i točke, jer nema ili/ili situacija, već su odredbe postavljene po principu činiti/ne činiti. Trećeg nema."

    Sadašnji misal (ili kako se to na lijepom hrvatskom jeziku kaže "Ordinary form") je kristalno jasan što treba činiti a što ne. To što nadobudni smatraju da njihova "inventivnost" zasjenjena, to je njihov problem. A što se tiče sankcija, pogledajte onu nesreću "sociologa" iz Splita. Kad se stavi mikrofon ispred njega, čovjek se jednostavno ne može kontrolirati.

    Mateo, pročitaj "Pastor Aeternus" I vatikanskog sabora pa primjeni ono što tamo piše, a to znači prema svima (papama) istom mjerom i nemoj tumačiti Polog vjere onako kako se tebi svidi. To rade protestanti koji se broje u tisućama sekta. I molim te oslobodi nas citiranja pisane Riječi, jer to je protestanstka omiljena razbibriga.

    http://www.katolik.hr/crkvamnu/dokumentimnu/i-vatikanski-sabor-pastor-aeternus/

    (na lijepom hrvatskom jeziku, bolje nego na "Rorate Caeli" na "produhovljenom" engleskom jeziku)

    Karlo

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zanimljiva je paralela da među onima koji su inventivni nitko ne želi služiti stari obred. I isto tako, među onima koji žele služiti stari obred nema inventivnih (osim kada je riječ o svjesnom rušenju motuproprija Summorum Pontificum koji pojedinci čine po dekretu nadređenih, a moguće i za uzdizanje vlastite karijere).

      Izbriši
    2. Kamo sreće da se tzv. neo-konzervativci drže Pastor Aeternusa i da ga tumače na katolički način, onako kako ga Crkva tumači. Onda ne bi bilo tolike krize ni tolike mlakosti u Crkvi.

      Ali u njihovom iskrivljenom tumačenju papa je gotovo uvijek nepogrešiv i svakoj njegovoj riječi dužni smo apsolutnu poslušnost, čak i ako time idemo protiv poslušnosti Bogu i našoj Svetoj Vjeri.

      Naravno da onda čim dođe novi moderni papa i promijeni politiku za 180 stupnjeva, njihove kičme se povijaju kao pšenica na vjetru.

      Postaju karikature katolika, ono što su protestanti prije uvijek lažno optuživali katolike, da prakticiraju idolatriju prema papama.

      Jednostavno rečeno, oni naučavaju i prakticiraju štovanje čovjeka, što me opet dovodi do Jeremije i jasnih Božjih riječi.

      Izbriši
    3. Slažem se. Čak sam vidio da po neokonzervativnim portalima mnogi primjećuju da se pretjeralo s hvaljenjem Pape bez ikakvih granica. Papa ovdje, Papa ondje, rekao ovo, rekao ono, ustao, sjeo, pao...Divan, prekrasan, čudesan!Već pišu da je živi svetac-majko mila!
      Mi se svi libimo primjetiti bilo što u tom pogledu, jer nam se odmah prilijepi etiketa raskolnika i zlogukih proroka pa stalno dokazujemo vjernost Sv.Stolici.
      Mnogi tuguju da je za jedan dan zasjenio velikog Wojtylu. Inače, ovo je ludilo počelo smrću pape Ivana Pavla II. i onim "santo subito". Sada smo dobili "santo vivo"!
      Mene su svi čak i ovdje napadali kada sam o Wojtyli zucnuo. Sada će ga poniziti zaboravom oni koji su mu najviše klicali. Došao je "svetiji"!
      A u vremenu smo Korizme...Spremamo se za spomen Kristove muke i smrti.
      Doduše netko plače-tradicionalisti! No, plačimo i za Kristom koji je umro za sve nas!
      Ova će papolatrija zacijelo sablazniti sve bogotražitelje, a protestante i pravoslavne još udaljiti od pomisli povratku u svetu Crkvu!

      Izbriši
    4. O Isuse, daj da pjevam. Muku tvoju suze lijevam,gledajuć Te nevina, za naš griješne mučena!

      Na Maslinskoj moliš gori, tu te smrta muka mori. I oblijeva krvav znoj, Isuse o Bože moj!

      Skrušenomu sad i meni, prosti Kriste božanstveni. Kad mi dođe smrtni čas, daj mi tada vječni spas!
      Kikii

      Izbriši
    5. Mi pravoslavni smo već u Crkvi. I ne sablažnjava nas ,,papolatrija" već nas sablažnjava vaše divljačko, bogohulno igranje oko Stola Gospodnjeg, i vaše modernističko služanje liturgije. Milos

      Izbriši
  11. Njemački ljvičarski i protukatolički magazin "Der Spiegel" donosi svježe vjesti: intervju s ex franjevcem i otpalim teologom Leonardom Boffom koji tvrdi da je kardinal Bergoglio navodno puno liberalniji nego što se misli. Zalagao se za očuvanje braka, protiv pobačaja i gay brakova samo zbog stalnog pritiska iz Vatikana. On navodi primjer jednog djeteta koje je usvojio homoseksualni par uz izričito dopuštenje kardinala Bergoglia!
    Boff želi prekid s dosadašnjom tradicijom i ferormu(uništenje?!)Kurije. Nadajmo se da je i ovo samo još jedna od modernističkih laži. Nešto ih previše ovih dana...
    Kikii

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Boff je nešto poput splitskog popa-sociologa kojeg je gore spomenuo Karlo, samo u puno goroj verziji. Dvadesetčetiri sata koliko ima dan nisu dovoljno da takvi izgovore sve gluposti što su im na pameti. Kueng Kong, Boff, Grubi i slični padaju u anonimnost. Kad ih protukatolički tisak prigodno iskopa, sipaju svoj otrov. Zeznuo ih Wojytla (iako se možda jesu nadali), zeznuo ih Ratzinger (s njime se niti nisu nadali), zeznut će ih i Bergoglio (iako se opet nadaju).

      Izbriši
  12. Sam sam nešto jučer pisao o sličnom. No tvoj je tekst upravo ono što sam trebao ovih dana.

    OdgovoriIzbriši
  13. … ovaj tekst bi trebao biti uvodnik u slijedećem broja Glasa Koncila!

    Hvala Toma! Izvrstan članak i taman u pravo vrijeme da posloži nama "zbunjenim katolicima" stvari na svoje mjesto.

    S.H.

    OdgovoriIzbriši
  14. Inače ne znam jeste li uočili, ali jedna od stvari nedavno izrečenih od novog pape Franje je i ova:

    "The Church exists to communicate precisely this: Truth, Goodness and Beauty “in person”. It should be apparent that all of us are called not to communicate ourselves, but this existential triad made up of truth, beauty and goodness."

    To je vrlo dobro rečeno, ako je "truth" = jasan i beskompromisan nauk; "beauty" = uzvišena i dostojanstvena liturgija; a "goodness" mislim da nikome nije sporan. Sad je samo pitanje hoće li se toga i držati, i da li on te pojmove razumije na ovaj ili neki drugi način... Ja se želim nadati da ih razumije ovako i da će to i provoditi.

    Ali kao što smo svi svjesni, mi zapravo još ništa ne znamo. Jedino ovo možemo reći: http://www.youtube.com/watch?v=NnJlPpwFKWU. :-)

    OdgovoriIzbriši
  15. Danas je veliki problem u Crkvi osrednjost i neprijateljstvo prema izvrsnosti. U svakodnevnom župnom životu i liturgiji s jedne, a u gubitku poziva među najboljim i najvrednijim mladićima i djevojkama. Kako privući novog Ambrozija (prije imenovanja na biskupsku stolicu bio je visoki carski službenik), novog Boncompagnija (papu Grgura XIII.; do biskupskog imenovanja u pedesetima bio je laik i vrhunski pravnik u Apostolskoj signaturi), novu Editu Stein, novog Liliusa i Claviusa (najveći astronomi svog vremena).
    Danas je crkva ispunjena modernističkim tješiteljskim poimanjem da je svaki trud zaslužio nagradu i da nije potrebno neprestano se usavršavati. Važna je namjera, želja, gesta, iskorak. Kvaliteta se stječe satima učenja/vježbanja, a ne željom, gestom i dobrom voljom. Zbog toga je danas u Crkvi zasjenjena Ljepota. Jer ona je u glazbi rezultat kombinacije talenta i mukotrpne vježbe. Jednako u slikarstvu, kiparstvu, svakoj umjetnosti. U kanonskom pravu i teologiji također. Talent i vježba: potrebno je oboje. Danas se povlađuje onima koji nemaju nijedno, samo kako bi oni mogli sudjelovati. Umjesto da se rastumači da za spas duše nije potrebno stalno biti "dio događanja".
    O tome više J. Shaw u dva vezana članka (1) i (2).

    OdgovoriIzbriši
  16. Meni je bilo jako drago vidjeti da su na jučerašnjoj župskoj Misi koju je prikazao papa Franjo postavljene pričesničke klupe.

    Video ovdje.. od 00:45:35

    Baš me zanima hoće li se naši biskupi i župnici sada ugledati u ovaj svijetao primjer Svetog Oca Franje i postaviti pričesne klupe ispred oltara, kako bi oni koji to žele mogli primiti Gospodina klečeći i na jezik.

    Nažalost, dosadašnje iskustvo mi govori da će idući brojevi Glasa Koncila pucati od izraza oduševljenja, privrženosti i ljubavi prema novom papi, a u praksi će i dalje biti: "ljubimo papu, ali radimo po svom".


    Inače Toma, odličan članak. Mislim da je mnogima bilo potrebno pročitati nešto ovakvo. Meni prvome. Hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lijepo za pričesna klecala. Još da je angažirati ministrante s patenom... Ovo je svakako velika nada. Vidjet ćemo sutra, na preuzimanju Petrove Stolice.

      Izbriši
  17. Udarna vijest. Kardinali počeli nositi željezne križeve. Počele nosit ulizice
    A

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Iskreno, za razliku od većine novotarija koje je u ovih 5 dana svog pontifikata papa Franjo načeo ova s željeznim križem mi se čak i sviđa.
      A kardinali... eh sad, ima ih iskrenih, a ima i ulizica... vidjet ćemo.
      Za sad je potvrdio sve pozicije u Rimskoj kuriji (računajući i Bertonea), ali uskoro bi trebao početi s prvim promjenama... pa vidjet ćemo.
      Interesantan će biti i njegov prvi konzistorij za proglašenje novih kardinala. Lorenzo Baldisseri je izgleda već dobio crvenu kapu :)

      Vlado

      Izbriši
    2. Pauperizam je čista karikatura siromaštva. Dominikanci-prosjački red koji se odrekao bogatstva u srednjem vijeku kad je Crkva bila feudalna: jaka i bogata, imao je čak svoj vlastiti obred. Za liturgiju se nikada nije štedjelo. Jedan kardinal u pet dana potroši koliko vrijedi zlatni križ! Smiješno i jadno!
      Kikii

      Izbriši
    3. Preporučam pogledati tekst koji sam niže stavila o poniznosti, spominje se i to.
      S.Š.

      Izbriši
  18. Ekumenski Patrijarh Bartolomej, koji je je bio u srdačnim odnosima s Ivanom Pavlom i Benediktom, dolazi sutra na ustoličenje, prvi put nakon 1054., a možda i prvi put uopće, i nada se da će susret „dati nov poticaj na putu dviju Crkava prema ujedinjenju“.

    Ruski Patrijarh Kiril, koji je kao “ministar vanjskih poslova” u vrijeme Aleksa II bio u srdačnim odnosima s Kardinalom Ratzingerom, ne dolazi, ali čestita i piše: “Pod Vašim prethodnikom…odnosi između Ruske Pravoslavne Crkve i Rimske Katoličke Crkve su poprimili novi poticaj…” Nada se “suradnji…u bratskoj ljubavi i mođusobnom razumijevanju.” Osvrčući se na imena dvaju poznatih Katoličkih svetaca: “U tome vidimo Vašu želju da nastavite brinuti za siromašne i povrijeđene, kojima ste iskazivali milosrđe i ljubav tijekom višegodišnje službe u Argentini, i propovijedati modernom svijetu raspetog i uskrnulog Krista… Ista je služba danas prioritet i Ruske Pravoslavne Crkve, što otvara priliku za zajednički rad i suradnju.” Dodao je da trebamo ujediniti snage u obrani braće vjernika u zemljama u kojima su progonjeni, i utvrditi, u sekularnom svijetu, tradicionalne moralne vrijednosti.

    Ukrajinski Patrijarh Filaret piše “Blaženom Svetoslavu, Vrhovnom Nadbiskupu… Vladiki i Ocu Ukrajinske Grkokatoličke Crkve….U ime Ukrajinske Pravoslavne Crkve Kijevskog Patrijarhata i mene osobno, primite čestitke prigodom izbora i ustoličenja novoga Poglavara Katoličke Crkve…”

    Osvrčući se na susret god. 2001. s Papom Ivanom Pavlom “blažene uspomene”, na susretu Sveukrajinskog Vijeća Crkava, kaže da je tada rekao: “Ja sam podvukao neophodnost ujedinjenja snaga svih kršćana u obrani tredicionalnog morala, obiteljskih i drugih krčćanskih vrednota…..Nadam se da će pod vodstvom novoizabranog Pape….Ukrajinska Grkokatolička Crkva nastaviti plodnu suradnju s Kijevskim Patrijarhatom…u obrani moralnih i duhovnih vrednota – kršćanskih i općeljudskih.”

    “Svijestan značaja događanja prethodnoga mjeseca ne samo za Katoličku Crkvu nego za čitav svijet, dijeleći velike nade koje u novoizabranog Poglavara Katoličke Crkve polažu stotine milijuna ljudi po cijelome svijetu, iz svega srca želim Njegovoj Svetosti…uspjeh u vršenju njegove službe. Da Svemogući Bog usmjeri njegove misli i djela na dobro Kristove Crkve, dade mu snagu i mudrost dostojno vršiti svoj poziv.

    Uz ljubav u Kristu. Filaret, Patrijarh Kijevski i cijele ‘Rusi’-Ukrajine.”

    Sveti Otac je poslao poruku…glavnom Rabinu Rima: “Danas na dan moga izbora za Rimskoga Biskupa i Pastora Univerzalne Crkve…..šaljem Vam svoje srdačne pozdrave, i izvješćujem Vas da će se svećano ustoličenje … održati u utorak, 19. ožujka…. Vjerujući u zaštitu Svevišnjega…čvrsto se nadam da ću biti u stanju pridonijeti napretku odnosa koji od Drugog Vatikanskog Sabora već postoje između Židova i Katolika, u duhu obnovljene suradnje u službi svijetu kako bi mogao uvijek biti (sve)više u skladu s voljom Stvoritelja“ (VIS 15. ožujka).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Čitam da odnosi s Ruskom Pravoslavnom Crkvom i nisu tako idilični: The Foreign Minister of the Russian Orthodox Church, Metropolitan Hilarion, warns the new Pope Francis against promoting the Greek Catholic Church in the Ukraine. In a Tuesday interview published by the Moscow Patriarchate Hilarion said: "If the Pope is supporting the Uniate Church, this will lead to no good." The Church associated with Rome was the "most painful issue in the Orthodox-Catholic dialogue." Francis has close relations with the Uniates as they have one of their strongholds in Argentina.
      Što oni očekuju: da se papa odrekne Ukrajinaca, da svetog svetog Jozafata izbaci iz kalendara i martirologija?
      Ima jedan dobar lijek za to: budući da je umirovljeni veliki nadbiskup Ljubomir (Husar) netom prije sedisvakacije navršio 80 godina, treba na prvom konzistoriju presvjetlog Svetoslava (Ševčuka) imenovati kardinalom. Bit će daleko najmlađi kardinal u zadnje vrijeme (poslije Vinka Puljića nitko nije imenovan prije 50. rođendana).

      Izbriši
    2. Inače, Svetoslav je prvu biskupsku službu imao baš u Argentini.

      Izbriši
    3. Papa Franjo je također biritualan i bio je episkopom za kršćane istočnih obreda. Tačnije rečeno riječ je o ordinarijatu sastavljenom od zajednica vjernika raznih istočnih obreda kojih nema dovoljno da bi imali vlastite eparhije ili egzarhate. Koliko mi je poznato grkokatolici (ukrajinci i melkiti), te maroniti i armenci ima vlastite egzarhate, ostali su bili pod eparhijom kojom je admisnitrativno upravljao upravo kardinal Bergoglio.

      Vlado

      Izbriši
    4. Vlado, da li je on zaista bio biritualan? Postoji li ijedna fotografija ili barem tekst da je sluzio neku od istocnih liturgija (ne samo bio prisutan)?

      Izbriši
    5. Pa bio je ordinarij za katolike istočnog obreda u Argentini, neki dan sam nešto čitao o tome, ali sad ne mogu naći. Baš je pisalo da je biritualan.

      Evo jedan intervju Sviatoslavom Shevchukom gdje donekle potvrđuje to
      http://www.speroforum.com/a/ILSOREJBVX11/73812-Pope-Francis-is-welcomed-by-Eastern-rite-Catholics

      Vlado

      Izbriši
    6. Nadam se da će Svetoslav na prvom konzistoriju postati kardinal. Tisuću smo puta izdali svoju grkokatoličku braću.

      Izbriši
  19. Biskup Rottenburg-Stuttgarta Gebhard Fürst čestitao je tübinškom teologu Hans Küng Kongu u zahvalnosti i s priznanjem njegov 85. rođendan u utorak. On se sa zahvalnošću prisjeća "naših konstruktivnih, premda ne uvijek jednostavnih razgovora" piše Fürst u svojoj čestitci.
    Inače, herezijarh Hans K. postavlja u pitanje gotovo sve dogme Katoličke Crkve, posebice papinu nezabludivost čime je ekskomuniciran latae sententiae. Ništa nije slučajno...
    Inače, mislite da će zbog toga biskupa Fürsta kritizirati kardinal Kasper čiji je on nasljednik. Ma dajte!
    Ako već vlada mislosrđe i ljubav u Crkvi, zašto biskup Fürst ne čestita 67. rođendan pateru Franzu Schmidbergeru i prisjeti se sa zahvalnošću "naših konstruktivnih, premda ne uvijek jednostavnih razgovora".
    Ovo je posvemašnji prodor i ofenziva modernizma.Ili konačna bitka...đavlija konačna bitka... Salva nos Domine...
    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  20. Mateo,

    ti kao da si studirao teologiju kod ovog "stričeka".

    http://popemichaelfilm.com/

    Karlo

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A našem Karlu su izgleda ove "tete“ držale vjeronauk u školi https://lcwr.org/

      S.H:

      Izbriši
  21. Santo subito, potom santo vivo, a onda ide obožavanje u stilu rimskih careva koji su držani božanstvima. Kad ovaj Papa umre, neće više biti zanimljivo imati santo vivo, nego novo rimsko božanstvo.
    A Mihovil će biti jedan od velikih svećenika papolatrije i kadit će ispred božanstva!

    OdgovoriIzbriši
  22. Odgovori
    1. Ljepsi mi je ovaj grb nego onaj od Benedikta XVI sa crnkinjama i medvjedima

      Luka

      Izbriši
    2. Još da je umjesto mitre tijara...

      Izbriši
    3. Sada gledam malo ove grbove...
      Iznenadilo me da je Ivan Pavao II na grbu imao tijaru, dakle Ratzinger je prvi koji je na grb stavio običnu mitru ????

      Vlado

      Izbriši
    4. Administrator je uklonio komentar.

      Izbriši
    5. Vidjet ćemo kakva će verzija biti na zastavi Švic. garde. Benediktov su grb imali ipak s tijarom, a i na Montecassinu su benediktinci postavili isto s tijarom jako lijep grb.

      A opet ponekad je teško razlikovati je li mitra ili tijara:)

      Izbriši
    6. Slucajno obrisan komentar od M.B.
      ---
      Kad smo kod grbova (štitova), meni je osobito lijep grb Ivana Pavla II. Kao i Franjin, plave je, Marijine boje. Valja napomenuti da su to uz manje ili više stilizacije zadržani biskupski grbovi. Nadbiskup Bergoglio i papa Franjo imaju iste motive na štitu. Nadbiskup Ratzinger i papa Benedikt XVI. jednako tako. Dakako, svatko od njih može u grbu imati neke tipične motive svojih biskupija, redova i sl. Izgled kristograma (IHS; pritom je H, dakako, "eta", a ne "ha", dok je sigma "polatinjen") je tipično isusovački. Ratzingerovi Moro i medvjed su vjekovni motivi frajzinških biskupa (sviđalo se to Luki Mlađem ili ne), a samo je motiv školjke "osobni" Ratzingerov pečat u tome. Mletački pape Pio X., Ivan XXIII. i Ivan Pavao I. svi imaju Markovog lava.

      Izbriši
  23. Članak o poniznosti ovisno o poziciji u životu. Nikog ne imenuje, a opet sve je jasno..
    http://www.unamsanctamcatholicam.com/social-teaching/moral-issues/93-social-teaching/moral-issues/307-humility-and-station-in-life.html
    S.Š.

    OdgovoriIzbriši
  24. Kardinal Bergoglio o Euharistiji
    http://www.youtube.com/watch?v=FCDMMEalCPA&feature=youtu.be

    Vlado

    OdgovoriIzbriši
  25. Vlado, prekrasno, hvala!

    Karlo

    OdgovoriIzbriši
  26. Video je zaista dirljiv. Ne sjećam se kada sam zadnji put čuo da netko na ovaj način govori o Euharistiji, a da nije Ratzinger.

    OdgovoriIzbriši
  27. Postoji jedan stari vic koji kaže ovako:
    Došao je novi župnik na župu. I nakon prve sv. Mise reakcije su bile ovakve:
    stare žene: kak je dobri!!!
    mlade žene: baš je zgodan!!!
    muži: bumo videli.
    upravo ovo treće je važno: bumo videli. Nemojmo se pomamiti komentarima svega i svačega. Bumo videli. Ni tjedan dana nije prošlo.
    p.s. jučer sam razgovarajući sa svojim ocem došao do ove misli. Možda je i o njemu kao mladome Poglajen nešto znao, ili imao kakvo mišljenje. Poglajenova "crna knjižica" je imala notice o mnogim ljudima, čak mi je i Šagi to potvrdio svojedobno....
    Kikii? jesi li ti što čuo o tome?
    seoski župnik

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lijep vic!
      O toj sam knjižici čuo, ali o pateru Poglajenu ne znam baš puno. Svakako bi bilo zanimljivo doći do tih podataka. Župniče, na posao za dobro svete Crkve!
      Kikii

      Izbriši
  28. Evo drugi put sam procitao tekst. I u jednom dijelu ja se iskreno nadam da se ne omalovazava preuzoritog Princa Crkve njegovu Eminenciju Rogera Cardinala Mahonya, nadbiskupa emeritusa L.A.

    Jel stvarno ne volim kad se lose govori o njemu (ma ne samo o njemu nego o bilo kome iz KC).
    Jedini koji kardinala smije opomenuti i nesto mu pirgovoriti je osoba istog ili viseg stupnja, dakle neki drugi kardinal ili papa.

    Inace evo otkrio sam da kardinal ima i BLOG, pa preporucujem da procitate ovaj zadnji post (to sam procitao) gdje opisuje jedno jako lijepo misticno iskustvo sa ove konklave. To je ujedno i dokaz M.B.-u, Tomi i ostalima da Duh uistinu bira papu :)

    Luka

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Luka, kardinalu Mahonyju je zabranjeno javno djelovati u njegovoj nadbiskupiji od strane njegovog vlastitog nadbiskupa, Gomeza (sadašnjeg nadbiskupa Los Angelesa). Ne bezveze. Nitko mu nije imao ovlasti zabraniti ući u konklavu (kao što nije niti škotskom O'Brienu, ali je ovaj imao toliko samopoštovanja da se odrekne dok je Mahony pokušao izigravati velikog elektora). O Mahonyju postoje brda sudskih zapisnika koji, nažalost, nisu izmišljeni niti krivotvoreni. Osoba višeg stupnja, bnjegov nadbiskup mu je prigovorio. A što se tiče prigovora zbog licemjerja, mislim da mu ima pravo prigovoriti svaki kršćanin, jer je svoje licemjerje pokazao cijeloj kugli zemaljskoj. I još jednom kažem: sram ga bilo licemjera i kukavicu. Ponavljam: sram neka bude kukavicu i licemjera Rogerija kardinala Mahonyja.
      O Duhu Svetome koji bira papu: nemojte govoriti svašta da Vam se ateisti i bezbožnici opravdao ne rugaju.

      Izbriši
    2. M.B., to je opet preko mjere, prijatelju.
      Vrijeđanje kardinala na taj način, bez obzira je li to toćno ili ne, nikako ne može biti u redu.
      Ako vrijeđamo laika na taj način, to nije dobro, ako svećenika, to je ozbiljno, biskupa, još teže, a tek kardinala ili papu.

      Kritizirati nečija zla djela je jedno, ali napadati nečiju osobu je sasvim drugo.

      Nemojmo dopustiti da postanemo ogorčeni. Nemojmo dopustiti da se naš duh uznemiruje. Mi znamo gdje je Istina. Zahvalimo Bogu što nam ju je pokazao i budimo u miru.

      Izbriši
    3. Aha pa ako mu je nadbiskup zabranio djelovanje na podrucju svoje nadbiskupije onda ok. Ali to neznaci da nesmije izvan nadbiskupije djelovati. Inace mozda je napravio u proslosti koju gresku ali to je iskljucivo zbog nedostatka iskustva u takvim situacijama. Ali sada je to iznio pred biskupe i sada se svi mogu pobrinuti da se to nikada vise nedogodi (dakle govorim o pedofilima koji se mogu nabrojiti na prste jedne ruke za razliku od tisuce i tisuce drugih vjernih svecenika)

      Ah sta mogu kad je kod mene prisutan taj zanimljiv paradoks koji odlikuje prave krscane, sto vise ljudi nekog mrze ja ga vise volim :)

      A sto se tice biranja pape, kako drukcije objasniti cinjenicu kako je napisao, da je imao jedno ime na umu, a ruka mu na papir napise neko sasvim drugo. Duh je bio na djelu, nadam se da je tako i kod drugih kardinala bilo :)

      Luka

      Izbriši
    4. Ja sam svakako pretjerao u gornjem komentaru (kako me Mateo ispravno kori).
      Bilo je neprimjereno od mene da ga tako nazovem, bez obzira na njegove očito postojeće grijehe (koji uključuju njegove propuste). Mislim da nije bio korektan kako je pisao o "promjenama kursa" i da je ružno govorio o papi Benediktu XVI.
      Iako ne gajim tako povoljno mišljenje o Mahonyjevom neiskustvu u vezi vođenja njegove nadbiskupije, činjenica jest da se nekad problem pedofilije prečesto ignorirao, a danas se opet prečesto osuda donosi unaprijed (kad nekoga javno optuže, starješina, bilo crkveni, bilo laički, ga odmah makne s dužnosti, ne razmišljajući o eventualnoj nevinosti; jednako kao što se prije 3 desetljeća višestruke optužbe nisu uzimale u obzir odnosno smatrale su se apsurdnima). Rijetko koji pedofil je "pravi" pedofil, tj. onaj koga baš privlače mala djeca. Najčešće je riječ o adolescentskim dječacima (svećenici u iskušenju prema sjemeništarcima; ali to znači da su ujedno i homoseksualci; takvima je Benedikt XVI. zabranio ređenje) ili djevojčicama (svećenici u iskušenju obično u nastavi vjeronauka). Svakako nedopustiva stvar. Problem je što su problematični svećenici vrlo često bili "recidivci" i što se prijava protiv istog čovjeka ignorirala više puta. Ne mislim pritom na kard. Mahonyja nego općenito.
      Što se tiče ruke i pisanja jednog imena umjesto drugoga... mislim da kardinal Mahony ima smisla za književnost.

      Izbriši
    5. Da pa trebalo bi se moliti za njega. Ono sto mi je zao je to sto je ON jos kako bi rekao vitalan covjek, moze obnasati neke duznosti. Recimo kad bi ga papa zaposlio kao kongregatora za evangelizaciju naroda to bi bilo dobro, jer sam vidio da se bavi imigrantima pa mi je to nekako povezano. Ili nesto drugo.

      Luka

      Izbriši
    6. Ili pak kada bi odrzavao vatikanske vrtove,kosio travu....

      Alex

      Izbriši
  29. Talijanski tradicionalisti svi sretni pišu: Mozzetta back again! Jutros je na brzinu naručena i preuzeta crvena papinska mozzetta u crkvenoj krojačnici Gamarelli u centru Rima. Očito da će je sutra Sveti Otac na ustoličenju nositi! Čemu inače tolika trka i žurba oko toga!
    Barem nešto pozitivno ovih dana!
    Kikii

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma to sam ja večeras upravo govorio: treba i novom Papi dati vremena da shvati da je postao Papa! Treba i dati vremena dobrim dušama oko njega, kojih i te kako ima u kuriji ( ostavimo sad zločeste po strani ) , a tu na prvom mjestu mislim na ceremonijara, da imaju vremena i da čovjeku objasne kak to izgleda kak Papa nešto radi. Budete vidjeli, budu se i crvene cipele nosile, sam treba malo vremena ( ja sam potomak nekoliko generacija postolara i naučili su me što znači raditi cipele po mjeri ). Bude to sve došlo na svoje, samo lagano.
      p.s. sutra, na svetkovinu sv. Josipa, u kapeli posvećenoj sv. Josipu ću imati sv. Misu ad orientem i aktivirati staru kazulu koja pripada toj kapeli, a nije bila u uporabi 30 godina... i jedan stari kalež iz te kapele iz 17. st. ... tek toliko da se zna da ti sveti paramenti pirpadaju toj kapeli i da na taj dan moraju biti u uporabi...
      seoski župnik

      Izbriši
    2. Daj Bože da tako i bude, Velečasni!
      Molimo se za ofenzivu Duha Svetoga! Prebrzo se sve ovo odvijalo. Malo smo se izgubili.
      Svetu Misu ustoličenja će budnim okom pratiti ceremonijar Marini. Veći dio sv.Mise je na latinskome. Čak se pjeva i gregorijanski koral. Molit će se Rimski kanon.
      Stoji u brošuri da bi celebrant(i koncelebranti) trebali pokleknuti nakon elevacije! Bumo vidli!
      A Vama, Velečasni Božji blagoslov i zaštita sv.Josipa, isusova poočima! Samo naprijed s Tradicijom! Bog plati!
      Kikii

      Izbriši
    3. Čekaj, nije mi jasno, kako sad "mozzetta je jutros naručena i preuzeta"? Ako je tek sad naručena i preuzeta, a šta je onda odbio nosit u sobi suza, na dan izbora?
      Zar su ju tad vratili, pa sad opet preuuzeli?
      Ili se to možda za svaku priliku naručuje druga mozzetta?

      Izbriši
    4. Vjerojatno bez hermelina...
      Tko će to platiti izradu nove mozzette kad u riznici ima toliko starih? Evo, ja ću (su)platiti osobno, samo neka je nosi.

      Izbriši
  30. Pazite ovaj dio o laicima i Prsvetom Otajstvu, ukoliko je naravno istina http://www.bitno.net/vijesti/vatikan/kakvu-crkvu-zamislja-papa-franjo/

    OdgovoriIzbriši
  31. Odgovor za Anonimnog. Mi pravoslavni smo već u Crkvi. Tako da, ne brini se ti za nas.

    OdgovoriIzbriši
  32. zna li tko u koliko je sati prijenos mise??

    OdgovoriIzbriši
  33. Naravno, banda zvana SSPX se pobrinula da zasjeni ustoličenje Pape. Bolesnici!

    Ima ona pjesma od Gobca: Ja volim samo sebe, svog jedinog sebe, ja volim samo sebe, svog predivnog sebe...

    http://www.dici.org/en/documents/act-of-consecration-of-the-priestly-society-of-saint-pius-x-to-saint-joseph-patron-of-the-universal-church-march-19-2013/

    Karlo

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zar mislite da nećete odgovarati za ovakve riječi?
      Progovara li na ovaj način duh Kristov, ili je to duh mržnje?

      Molim se da se Gospodin Bog smiluje i ukloni veo ispred vaših oči.

      Izbriši
  34. Dajte se saberite, Karlo, i birajte rijeci.
    To je sigurno planirano i prije Benediktove ostavke, a kamoli izbora novog pape.

    OdgovoriIzbriši
  35. Što se tiče mozzete, željeznog križa i cipela. Opet ponavljam da treba uključiti zdrav razum i prije nego što prihvatimo neku informaciju zdravo za gotovo, treba se upitati odakle taj što ju prenosi to zna?

    Službena novinarska verzija kaže da su se papa i mons. Marini posvađali u sakristiji oko križa. Marini mu je ponudio zlatni križ, a papa mu je odbrusio: "Stavite ga vi sebi oko vrata, meni je dobar i ovaj željezni!". Odakle nekome informacija da se to dogodilo? Od nikud, to je izmišljotina i modernistička rekonstrukcija. Gledajući karakter i način ophoda pape Franje, taj scenarij je vrlo malo vjerojatan. Vjerojatnije je da o tome nisu ni razgovarali, možda je papa samo niječno kimnuo glavom kada mu je ovaj ponudio zlatni križ i gotovo. A možda mu ga Marini nije ni ponudio, već je stajao na stolu sakristije i ovaj ga nije uzeo, a Marini shvatio signal.

    Onda što se tiče mozzete. Čuo sam na HKR-u da je ovo prvi papa (u povijesti, ili zadnjih stoljeća, ne znam) koji je izabran u korizmi. Možda to ima veze sa nošenjem mozzete? Ne znam, lupam napamet. Ali zapitajmo se kako znamo da je papa ODBIO mozzetu? Možda mu iz nekog razloga nije bila ni ponuđena.

    Isto tako i što se tiče cipela. Kako znamo da su mu bile ponuđene, a ovaj ih odbio? Tako što su nam tu pričicu ispričali modernisti i liberali. Ali kako znamo da nešto drugo nije po srijedi? Ne znamo.

    U Rimskom obredniku iz 1929. prije obreda egzorcizma stoji kratko uputstvo. Tamo među ostalim stoji da se sa zloduhom nikada ne razgovara i da se ne sluša što on govori. To je zato što zloduh uvijek govori 90% istine i onda u to umiješa 10% laži. I tako vas navuče da povjerujete i uzmete laž zdravo-za-gotovo.

    E pa tako je i sa modernistima i liberalima. Ne treba ništa slušati što dolazi od njih. To je uvijek laž zapakovana u veliki celofan istine.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. HKR govori neistine (vjerojatno zbog nesposobnosti novinara). Papa Pijo XII. izabran je 2. ožujka 1939., na svoj 63. rođendan. Uskrs je bio 9. travnja, što znači da je Pepelnica bila na sam blagdan Katedre 22. veljače 1939. Iz svega se može iščitati da je 2. ožujka pao u korizmu. Inače, Pijo je okrunjen 12. ožujka 1939., na 3. korizmenu nedjelju.

      Izbriši
    2. Netočne stvari. Nisam mislio neistine kao laži. Naprosto je novinar negdje nešto načuo i nije se potrudio da istraži.

      Izbriši
    3. Mogao si nazvati HKR i predložiti svoja saznanja. ne bi ti pala kruna s glave. Longin

      Izbriši
    4. Nisam slušao dotičnu emisiju. Ne mogu samo tako nazvati HKR i reći "Znate, jedan moj prijatelj je čuo u nekoj vašoj emisiji da jako dugo nijedan papa nije izabran u korizmi. Kojoj emisiji, pojma nemam, nekoj koja se emitirala ovih dana." Naravno, kad je Luka postavio dotičnu tvrdnju da sam rekao da to nije točno.

      Izbriši
    5. Što se mozzete tiče. Mislim da su prevladali korizmeni razlozi. Longin

      Izbriši
  36. ustoličenje UŽIVO na RTL
    http://www.rtl.hr/vijesti/novosti/695191/uzivo-iz-vatikana-ustolicenje-pape-franje-pred-milijun-vjernika/

    tomislav

    OdgovoriIzbriši
  37. Ja gledam na Vatican Channelu, nemam živaca za naše komentatore.

    Prvi dojmovi: predivan oltar, lijepo postavljen sa simetričnim svijećama i velikim raspelom okrenutom prema celebrantu. Nema novusordovskog cirkusa "prinosa darova" i laika koji plaze po svetištu. Papa pričešćuje klečeći i na jezik.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Luka nije papa pricescivao. Meni je misa jako lijepa i svecana bila. Mozda misnice malo jednostavne, ali kazu da je ljepota u jednostavnosti. Posebno mi je svida papin novi PRSTEN, na kojem je prikazan sv. Petar kako drzi kljuceve Kraljevstva Nebeskog. Kod Benedikta je baco mrezu. I navodno je to jedan od prestenova napravljenih za Pavla VI (dakle nije novi, nego stari - tradicionalni :)

      I jos sto mi je upalo u oko da su franjevci ministranti imali sandale. Pa nemozes mi covjece Boziji imat sandale ispod haljine i to na misi pred papom hahaha

      Luka

      Izbriši
    2. Mislio sam na pričest pred oltarom, krivo sam napisao.

      Izbriši
    3. bezvjerka je se za razliku od mnogih katolkinja bar iz poštovanja pokrila
      A

      Izbriši
    4. prsten nije napravljen za Pavla VI već je Franjin prsten napravljen po predlošku jednog od prstenova ponuđenih Pavlu VI. Dakle prsten je nanovo napravljen
      A

      Izbriši
    5. Katoličke kraljice jedine mogu pred papu u bijelome. Ne znam kako je s vojvotkinjama Luksemburga, Lihtenštajna i Monaka. Luksemburžanka je bila u bijelome, Monegažanka u crnome. Belgijska kraljica, dakako, u bijelome. Španjolci su poslali prestolonasljednikovu obitelj. Lihtenštajnska kneginja, čini mi se, u crnome.
      Evo jedne slike s beatifikacije Ivana Pavla II.: lijevo prestolonasljednički španjolski par, u sredini luksemburški vladajući par, desno kneževski lihtenštajnski par. Luksemburžanka opet u bijelome, lihtenštajnska kneginja u crnome. Vojvoda Luksemburga je "veliki vojvoda". Je li njegovo dostojanstvo ravno kraljevskom?

      Izbriši
  38. Toma Blizanac,

    Od postanka SSPX-a upravo su se sad sjetili posvetiti svoju vrlo bratstvo (biram riječi) sv. Josipu. Volio bih da me vrijeme demantira, ali pitanje je vremena kad će posvetiti nove biskupe mimo papine volje.
    U stvari, oni vole papu, samo, kao nestašna dječica, uopće ne slušaju što papa (tata) govori i da se slučajno usudi što odrediti ili, ne daj Bože, "narediti" (kako sam pristojan!), odmah briznu u plač, roditelji ih ne vole i odmah izmišljaju nove nestašluke. Njihovo stado toliko živi duhovnost duhovnog djetinjastva da im vjerski život uopće nije podložan korekciji: zadivljuje kako ih duhovno hrane sa par dječjih pričica, a oni to prožvakavaju i ponavljaju svi u jedan, kao nevina dječica.
    Divni su SSPX-ovci. Pjesme im pojmo, dušom ih ljubimo, srca im ne kratimo!

    Karlo



    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisu se sad sjetili, to je isplanirano puno prije nego je papa Benedikt XVI uopće najavio abdikaciju.

      Izbriši
    2. Pa naravno da će zarediti nove biskupe ako ne dobiju kanonski status u čemu je problem? Pa imaš slučajeva u povijesti gdje je narod nekoga postavio za biskupa. Par velikih svetaca je postavljeno za biskupe od samog naroda.
      A

      Izbriši
    3. Karlo, bilo bi kudikamo svrsishodnije da pokušate najprije proučiti argumente koje fsspx daje o vlastitom stavu pa onda komentirate, jer ovako to izgleda kao izdavanje računa bez krčmara.

      Ako kao katolici znamo da svaka vlast u Crkve može biti zlouporabljena i da biskupi pa i papa u onim stvarima koje ne uživaju karizmu nezabludivosti, mogu pogrešiti i naštetiti Crkvi (iako se to ne smije olako uzimati), i ako znamo da u tom slučaju nismo obvezni na poslušnost jer očuvanje vjere i osobnog spasenja nadilaze svaki crkveni zakon i autoritet; onda valjda treba dokazati da to nije tako kao što tvrdi Bratstvo, ako se želi imati ikakvu vjerodostojnost. Jer ovakvi komentari pokazuju samo da netko uopće ne zna koliko je sati.

      Izbriši
  39. Odgovori
    1. Luka da li postoji razlika izmedu papinske i biskupske mitre osim sto je ova na Benediktu puno ljepsa, ako da koja je?

      Luka

      Izbriši
    2. Mitra je mitra biskupska nema nikakve razlike. Papa je imao tijaru i to je bila razlika u mitrama je nema
      A

      Izbriši
    3. Plemenita jednostavnost, što ćete - vratili smo se na put koncila od kojega 'ali drugog nema' (kako bi jedan naš vrli tedeksaš kazao)...

      Izbriši
    4. Plemenita jednostavnost ili "plemenita" jednostavnost. Arhitektura antičke Grčke i romanička arhitektura pokazuju kako jednostavno može biti lijepo i ne nužno vezano s betonskom pustoši.
      Kod ruha plemenita jednostavnost može se postići krojem i određenom raznom ornamentiranja: ne mora biti zlata i najskupljeg materijala. Meni, nažalost, kod ove mitre kroj daje određenu razinu banalnosti.

      Izbriši
  40. "bezvjerac i bezvjerka kod pape"

    Luka, ne možeš legitimno izabranog predsjednika Republike Hrvatske tako nazivati jer će te Toma s pravom ukoriti. Ali nemaju stila, niti znaju kako se dolično pojaviti pred papom, to stoji.

    Evo pozitivnog primjera na kojem bi svaki tradicionalistički bračni par ostao zavidan:

    http://www.google.hr/imgres?q=tito+jovanka+posjet+pavao+papa&um=1&hl=hr&sa=N&biw=1280&bih=582&tbm=isch&tbnid=M39dFVL4-LzFLM:&imgrefurl=http://bosanski-forum.com/viewtopic.php%3Ff%3D27%26t%3D516%26start%3D60%26view%3Dprint&docid=_eb5vgNkBJgCpM&imgurl=http://www.dalmacijanews.com/Portals/0/images/2011/09/tito-papa.jpg&w=747&h=445&ei=14BIUZXBJYKB4gTroIGQAw&zoom=1&ved=0CFUQhBwwAw&iact=rc&dur=293&page=1&tbnh=169&tbnw=291&start=0&ndsp=15&tx=64&ty=74&ved=1t:3588,r:3,s:0,i:85

    Karlo

    OdgovoriIzbriši
  41. Bože, nismo dostojni što si nam dao ovakvog papu.

    http://www.youtube.com/watch?v=UQ7N9lM1OMA

    Živio papa Franjo!

    Karlo

    OdgovoriIzbriši
  42. A,

    samozvani "tradicionalisti" su problem i kod "braće", samo što su puno temperamentniji...

    http://www.youtube.com/watch?v=DcvjmZPdKXY

    LOL

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Eto vidis kako bez pape nastaje HAOS hahaha

      Luka

      Izbriši
    2. Iz danog videa ne može se zaključiti tko je u pravu. Mene, međutim, brine to što Vi, Karlo smatrate (odnosno imam dojam da smatrate i volio bih da sam u krivu) da vlast nužno mora biti u pravu tj. da biskupska vlast jest nekakva živuća samooblikujuća istina. Imate onu vojničku logiku "poslušaj i izvrši pa se onda žali". Ovi ljudi u videu pozivaju se na spas svoje besmrtne duše, pa makar bili u krivu, njihova zabrinutost za spas duše je posve legitimna, štoviše, ona je prioritet. Biskup može svoju vlast zlorabiti, itekako zlorabiti.

      Izbriši
    3. Luka ovo što se u pojedinim pravoslavnim zajenicama događa je upravo ono što smo mi katolici proživjeli nakon drugog vatiknaskog (s papom) Dakle pojedini episkopi zele mjenjati liturgiju
      B

      Izbriši
    4. Ovako pjevaju ti pravoslavci što se bune protiv episkopa "Liturgiju svetu mjenjaju nam malo i čitaju naglas što se čita tajno" Poznato? :)
      B

      Izbriši
    5. Također se bune protiv ekumenske jeresi
      B

      Izbriši
  43. M.B.,

    nisam pravoslavac, niti itko u rodu, tako da se o njima neću osvrtati, osim primjetiti da je retorika istovrsna "našim tradicionalistima", iako su puno temperamentniji (ima videa gdje oni to razrješavaju šakama i nogama - "znaju oni bre da se biju"). S tim o njima završavam.
    Lijepo je brinuti se za spas besmrtne duše i ako o čemu trebamo biti ozbiljni u svom životu, to je upravo to. To znači, da mi koji smo imali milost "rođenja" u Katoličkoj Crkvi moramo vjeru upoznavati kako nas uči Crkva, a zna se koji su izvori objave, to sasvim sigurno nisu raznorazni blogovi, pogotovo na "čudnim" jezicima, jer hrvatski "tradicionalisti" svoj "tradicionalizam" nisu "isisali iz malog prsta", nego su plod manipulacije sadržajem takvih blogova. A upravo "duhovno štivo", odnosno ono što čovjek unosi u svoju dušu je uzrok i poticatelj svetosti ili potpune apostazije.
    Jedna od bitnih označnica katolika je prihvaćanje cjelovitog pologa vjere (vjera i moral), bilo kakvo odbacivanje bilo kojeg dijela nas čini, kao najblaži izraz, "caffeteria" katolicima.
    Za spas duše treba biti i pošten: spomenuo sam onoga "sociologa" iz Splita, da li je on primjer nedostojnosti katoličke vjere (naveo sam ga samo kao ilustrativni primjer)? Zar bih se ja trebao crvenjeti zato što je on "u problemu"??? Onda treba jasno reći imenom i prezimenom, a ne prozivati Crkvu, ponajmanje to raditi na blogovima koji se "šepure" svojim katoličanstvom.

    Karlo

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A Vi ste odlučili brinuti se za spas naših duša. Hrvatski "tradicionalisti". Tko je to točno? Slobodno se obratite imenom i prezimenom, meni bi svakako bilo draže ma bi se obratite u drugom licu. Tko to odbacuje polog vjere? Možda eventualno ultramontanistički legalizatorski papolatri koji svaki puta kad je potrebno orvelovski prebrišu svoju prošlost. U čemu sam ja neposlušan svome biskupu? U čemu papi? Po tome što smatram da Duh Sveti ne prebiva u bijelom dimu koji izlazi iz konklave? Po tome što ne bih za papu birao Jorgea Marija Bergoglija (što je u času njegovog izbora moglo smatrati više od 30 kardinala, a da on opet bude izabran; izabran je, molim se za njega, zavolio sam ga, iako mi je trebalo gotovo tjedan dana)? Po tome što tvrdim da u dokumentima 2. vatikanskog sabora ne piše da oltar treba okrenuti prema narodu i pričest primati na ruku?

      Izbriši
    2. Karlo, slažem se s tobom. Moram priznati da sam osobno simpatizirao tradicionaliste. Ali nakon njihovih napada na Papu, niti 24 sata od kad je izabran - znači nisu mu niti dali priliku da pokaže u kojem će smjeru voditi Crkvu - malo su moje simpatije ohladile. Mislim da sada puno racionalnije gledam na cijelu trad. priču. I vidim neke stvari koje me smetaju, navest ću prve tri koje su mi u glavi.
      1 - vrijeđanje "versus populum" oltara nazivajući ga stolićem za kavu. Ljudi moji, pa bez obzira na koju stranu je oltar okrenut, na njemu se događa PRETVORBA. Ili mislite da sakrament Euharistije u NO misi nije valjan?!? A valjda mjesto na kojem se događa pretvorba zaslužuje naše najdublje poštovanje, bez obzira na orijentaciju.
      2 - pljuvanje po "gitarskim" misama jer u nekom službenom dokumentu piše da je rimskom obredu mise najbliži gregorijanski koral. Ja sam u životu bio na jednoj jedinoj gitarskoj misi koja je bila zbilja blasfemična, i na jako puno misa gdje se pjevalo uz gitaru koje su bile liturgijski sasvim ispravne i čak vrlo tradicionalne (kađenje, ministranti samo dečki, Kyrie se pjevao na grčkom, Agnus dei na latinskom itd.). Osim toga, kao netko tko se razumije u glazbu, tvrdim da crkveno pjevanje gdje pjeva (mješoviti) polifoni zbor praćen orguljama ima veze sa gregorijanskim koralom isto koliko i hip-hop ima veze sa gregorijanskim koralom. Nisam čuo da se tradicionalisti bune protiv crkvenih zborova i orgulja.
      3 - veličanje SSPX šizmatika. Koliko ja shvaćam cijelu SSPX priču, oni su izopćeni iz Crkve ne zbog svojih tradicionalnih stavova nego zbog nelegalnog ređenja biskupa. SSPX postoji od 1970, od 1976 Lefebvre je ilegalno zaređivao svećenike ali su ekskomunicirani TEK 1988. Zanimljivo je da je te 1988 tada kardinal Ratzinger obećao Lefebvreu da će SSPX dobiti svog valjanog biskupa kako bi se regulirao njihov status, ali Lefebvre je unatoč tome obećanju mimo papine dozvole zaredio svoje biskupe (od kojih jedan niječe holokaust - pa nisu se sv. Maximilian Kolbe i sv. Edith Stein sami ubili?!?). I sada SSPX ustraje u svom neposluhu papi, a tradicionalisti ih obožavaju. A koliki sveci su, unatoč katkad katastrofalnom stanju Crkve, uvijek bili vjerni Rimu.

      I da, nakon drugog vatikanskog je ušlo dosta lošeg modernizma u Crkvu, i ja to ne želim zanijekati. To i sam vidim, i to je jedna stvar koja me privukla tradicionalistima. Ali ja sam katolik (tako mi pomogao zagovor bl. Alojzija Stepinca), i ne želim u protestante. Bio je i Martin Luther u pravu kad je vidio neke greške Crkve onog vremena, ali nije bio u pravu kad je otišao svojim putem.

      Nik

      Izbriši
    3. Nik
      taj neki nevažni službeni dokumentić u kojem se spominje gregorijansko pjevanje jest konstitucija "Sacrosanctum concilium" Sveopćeg sabora, 2. vatikanskog. Postoje također određeni naputci nadležnih kongregacija. Ja bih te dokumente pokušao uzeti za ozbiljno.
      Što se tiče glazbe, dakako da polifonija nije koral. Ne znam odakle Vam ideja da je ijedan tradicionalist protiv polifonije, mislim da je to Vaša nehotična zabuna. To da bi se iz nekog razloga tradicionalisti trebali buniti protiv orgulja je samo Vaše očekivanje. ponavljam, očito zabuna. Rijetko koja crkva u Hrvatskoj nema orgulje, pa se ipak organiziraju gitarske mise. Zašto? Zato jer se nekome svira gitara i sam je sebi cool da nastupa, a župnik je sam sebi cool kakvu je finu glazbenu sekciju organizirao.
      Vi mise na kojima nema ženskih ministrantica nazivate vrlo tradicionalnima. Ja ih nazivam normalnim misama.
      Neki su ovdje bliski SSPX-u, neki dalje od njih. Ja sam vjerojatno jedan od onih koji je dalje i nije moje da ih branim. Ipak, zbog istine malo proučite dokumente pa pogledajte tko je točno (bio) izopćen iz Crkve, a tko nije. Priča je malčice kompliciranija od onoga kako je Vi shvaćate.

      Izbriši
    4. Pitanje Tradicije nije pitanje sviđaju li Vam se tradicionalisti ili ne. To je stvar traženja, odnosno govorenja i svjedočenja istine, a Bog je Istina.
      Ako se meni hodža jedne džamije u Tesliću sviđa, jer je obrazovan, tolerantan i poštuje kršćanstvo, a drugi efendija, negdje oko Bugojna ne, jer nije tolerantan, kršćane drži nevjernicima...što sam ja rekao o islamu??? Ništa. Rekao sam samo o sebi.
      Čista sam subjektivna oholica(svjesno ili nesvjesno). Ne molim se Bogu da mi da milost da "vidim" stvari kakve doista jesu, da spoznam Istinu,nego imam nekakav sklepan svijet od: I like...I don't like...Ako I like...dobro, katoličko itd. Ako I don't like...uuuuh, grozno, šizmatičko i ogavno.
      Ne krivim ja Vas, Nik. Ovakvih deformiranih mladih katolika ima mnoštvo. O mons.Lefebvreu posve iskrivljene, površne i dijelomično netočne informacije.
      Ne branim biskupa Williamsona koji je isključen iz FSSPX-a, ali on nije nijekao holokaust, nego je govorio o postojanju ili nepostojanju plinskih komora u Auschwitzu. Nije mu to trebalo, a ni Tradiciji. Uopće nije nijekao da su milijuni ljudi brutalno ubijeni. No, pri tome nije bio originalan. Internet je prepun tzv. revizionističkih teorija kako navodno ova vrata na Gaskammern uopće ne bi mogla sprječiti izlazak ciklona B, odnosno otrovali bi se i vojnici... To su tabu teme današnjice, jer se na uveličavanju holokausta-koji je postojao i bio strašan-zgrću milijuni. Nitko se ne smije suprotstaviti. Neki govore da to već prelazi u neku vrstu religije.
      Uostalom, ne samo sv.Maximilian Kolbe i sv.Edith Stein nego još i desetine tisuća svećenika i angažiranih katolika je ubijeno u koncentracijskim logorima i otac nadbiskupa Lefebvra. Otac Marcela Lefebvra je ubijen u njemačkom konclogoru, a to je FSSPX više puna javno objavio.
      Druga stvar-FSSPX više nije izopćen. Ekskomunikacije su poništene.
      Nik, toliko ste sigurni u svoje riječi, a toliko malo informacija o svemu imate. Bože dragi, što je modernizam učinio od vjernika.Nek Vam dragi Bog udijeli razboritost!
      Kikii

      Izbriši
    5. Hvala i M.B.-u i Kikiju na odgovorima. Samo bi htio par stvari odgovoriti da pojasnim svoj prijašnji komentar:
      - nisam mislio da je Sacrosanctum concilium nevažan dokumentić, malo sam se nespretno izrazio, radi se o tome da nisam znao kako se dokument zove
      - nije moja ideja da su tradicionalisti protiv polifonije, nego samo kažem da je glazbeno gledano, reći da gitarama nije mjesto u crkvi jer da to nije gregorijanski koral je isto kao da se kaže i da orguljama nije mjesto u crkvi, jer to nije gregorijanski koral. Ne znam zašto mislite da su orgulje bolje od gitara. Zato jer su ugrađene u crkve???
      - u mojoj župi su gospođe zborašice sebi puno više cool nego mladi koji pjevaju uz gitare :)
      - pričica je možda kompliciranija ali mene osobno podjele u Crkvi JAKO bole. A kod SSPX-a vidim šizmu.
      - slažem se da pitanje Tradicije nije pitanje da li mi se netko sviđa. Bez obzira na moj i prijašnji, i sadašnji stav prema tradicionalistima ja se npr. pričešćujem na jezik zbog Isusa, a ne zato jer netko tko je meni simpatičan tako kaže. Davno sam prestao vezati svoju vjeru uz to kakav mi je župnik, biskup iil papa. Moj komentar vezano za simpatije prema tradicionalistima je više vezan uz to što sam prije mislio da su tradicionalisti možda ti iz čijih redova će doći obnova Crkve. Ali kad vidim omalovažavajuće komentare o papi i "versus populum" oltaru, da samo dva spomenem, malo sam se otrijeznio.
      - nisam znao činjenice o holokaustu koje je Kikii naveo, povlačim to što sam napisao, i ubuduće neću spominjati Williamsona i holokaust
      - deformirani mladi katolik? malo informacija? nerazborit??? hvala :) meni je liturgija sveta, zato valjda i visim na ovom blogu (iako do sada nisam komentirao), ali mi je malo too much (na engleskom) vjeru svoditi isključivo na liturgiju. Svi će radije raspravljati o tome jel papa imao mozzetu ili ne, umjesto da raspravljamo o djelima milosrđa i postu i pokori...

      Izbriši
    6. Nik,
      što se tiče oltara "versus populum" i neslavnog nadimka "stol za [obrok, kavu i sl.]", priznajem da je taj nadimak neprimjeren. Međutim, on ne potječe od tradicionalista nego od onih koji su se najviše zauzimali za njegovo uvođenje, a to su infiltrirani modernisti koji ne vjeruju u Gospodinovu stvarnu prisutnost. Protestantima je on de facto zbilja stol jer se prisjećaju Gospodnje večere, a ne vrše Pretvorbu. KKC naziva misu simultano Žrtvom, Gospodnjom večerom i sl. (po mom osobnom ukusu pomalo prekomplicirano i razbacano, ali znamo da KKC nije primarni dokument za učenje Vjere djece i mladih nego autoritativni dokument Učiteljstva koji je ipak pisan na mnogo višoj razini; iznad te razine praktično postoje samo pojašnjenja Kongregacije za nauk vjere koja se mogu tražiti). Jasno je da bez Žrtve nema Otkupljenja. Mnogi svećenici danas spominju samo karakter Večere, sudjelovanja zajednice, lomljenja kruha, zanemarujući Isusa, koji je središte. Zajednica samo, ali sekundarno, jer smo upravo zajednica preko Njega. Inače smo skupina slučajno okupljenih ljudi. Kažem da broj ljudi, štoviše svećenika, koji zanemaruju Žrtvu nije malen. Oni samo oltar zovu stolom gozbe. "Tradicionalistički" nadimak oltara kao "stola za [neki obrok]" je ironičan prema tim ljudima odnosno njihovom konceptu. Slažem se da nije primjeren prema bilo kojem konkretnom oltaru. Grešnici smo.

      Izbriši
    7. Zaboravih se potpisati na prethodni "post".

      I zaboravih reći da volim raspravljati sa drugim katolicima. Ne slažemo se oko nekih stvari, ali druga strana će se pomoliti za tebe umjesto da te preklinje - hvala Kikii na tvojoj molitvi za moju razboritost (iskreno!).

      Laku noć,
      Nik

      Izbriši
    8. A mene boli da je toliko malo poznata katolička vjera ljudima, a da se biskupi i svećenici bave trivijalnostima, a vjernike ne uče ono što je 1962.godine bilo prepoznatljivo kao jedino katoličko.
      Nik, meni je žao ljudi kao Vi koji iskreno traže. Kod mene je pronalazak Tradicije bila stvar trenutka, a nekima je to 20 godina traženja.Pitao sam se zašto? Našao sam odgovor da je u mojoj župi djelovao svećenik na glasu svetosti. Nikako drukčije to ne mogu objasniti.
      Inače, nama su tradicionalistima mogućnosti prilično ograničene. Trebamo biti primjeri poslušnosti, a sve se događa u svojevrsnoj neposlušnosti zloporabi autoriteta...situacija je grooozna!
      Ako i nismo uvijek najbolji komunikatori, ne znači da Tradicija nije istinsko katoličanstvo!
      Kikii

      Izbriši
    9. "Svi će radije raspravljati o tome jel papa imao mozzetu ili ne, umjesto da raspravljamo o djelima milosrđa i postu i pokori..."

      Nije mi bas jasno kako bi ta "rasprava" trebala izgledati. Pa mozzettu se spominje (kao i brojne druge izvanjske stvari) upravo zato sto se vidi, ona predstavlja vidljivi simbol.
      Post, pokora itd. su prije svega privatne i "nevidljive" stvarnosti, kako nas i Gospodin uci. Mogu imati i vanjska obiljezja, primjerice pokornicke procesije ili post koji zapovijeda Crkva u neke dane, ali karakter im i dalje ostaje prije svega unutarnji.

      Izbriši
    10. Nik,
      ja ću Vam kao odgovor na pitanje što bi nedostajalo gitarama ponuditi članak jedne časne sestre (američki običaj gologlavih sestara bez habita mi je grozan... ali to je drugo pitanje koje treba otvoriti).
      Naglasak: liturgijska se glazba treba razlikovati od glazbe ulice, glazbe rock-koncerta, glazbe za filmove. Ona se treba razlikovati od zvukova tipičnih uz romantičnu glazbu. Ono što se pjeva je molitva, a molitva u sebi sadrži i tišinu. ..
      Dakle, gitarama ne fali ništa samima po sebi, nego previše daju dojam svakodnevice i zabavne glazbe.

      Izbriši
  44. Odgovori
    1. Na što vi referencirate? Nevjerovanje? Krivovjerje? Apostaziju? Raskol?

      Izbriši
    2. b) i d) Longin

      Izbriši
  45. "Moram priznati šokirao me izbor pape Franje. Bio sam toliko radostan kad sam vidio bijeli dim, doslovno sam pucao od sreće i nestrpljenja da vidim novoga Svetog Oca. I kada je izašao Franjo, nakon što je izrekao što je naumio i kada se vrata balkona zatvorila, nestala je i moja radost i sreća.
    Bio sam, moram priznati, razočaran.
    *****Odmah sam trknuo vidjeti što kažu blogovi koje pratim:***** većina nisu zadovoljni, komentari podijeljeni, neki u strahu, neki pesimistični, neki optimistični. Prebrzo sam se poveo tim mišljenjima i razmišljanjima, pretjeranim pesimizmom tradicionalista i radikalnom radošću modernista i progresivista. Sve me je to još više ražalostilo. Bio sam uzrujan i zabrinut. Što će biti s Crkvom? Svi su se veselili, osim mene. Jer nešto mi smeta u toj „poniznosti“, „jednostavnosti“ i „blagosti“. Smetalo mi je tada, smeta mi i sada. I ne mogu se pomiriti s time."

    http://lexvivendi.wordpress.com/

    Vrag odnija blogove, engleski jezik i kompjuter i ko ga je izmislija!

    Karlo

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa onda pročitajte nastavak istog posta, jer vadite stvari iz konteksta.

      Izbriši
    2. "Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem!"
      ..."nek se ne uznemiruje srce vaše..." :))))
      Hvala ti Bože na mons. Lefebvru ;)
      Hvala ti Bože na SSPX-u!

      Izbriši
    3. Karlo, ne vadite moje riječi iz konteksta.

      Zadnja rečenica u tome postu sumira sve:
      "Naša je dužnost njega ljubiti jer bez obzirao kakvu sliku mi imali o njemu, on je Kristov namjesnik na zemlji, on je Petar. Tu es Petrus.
      Ali on nije savršen."

      Dodao bih da je i Petar zatajio Isusa.

      Izbriši
  46. M.B.,

    Upravo to što govorim. Čovjek je nakon čitanja blogova (hajdemo biti malo "zločesti" i nazvati ih sotonskim izvorima), otišao na duhovne vježbe i čuo *glas Crkve* kroz pravovjernog svećenika/duhovnika. Deo gratias!

    OdgovoriIzbriši
  47. Kod Karla je vidljiva eksplozija milosrđa i praštanja koju je pokrenuo papa Franjo. Nadam se da će papa Franjo ubrzo shvatiti kako ga mediji i nazovi "fans" vuku za nos.
    Milosrđe i praštanje-da, prema nejvernicima, perverznjacima, izrodima i izdajnicima katoličanstva. Prema tradicionalistima se mjeri drukčijom mjeom. Odnosno, žele objavu rata: Tradiciji i tradicionalistima! Ljudi, ovo je objava rata koju modernisti objavljuju...Ista situacija svugdje po svijetu!
    Međutim, nas je tradicionalista malo, oni su ogromna većina. Međutim, mrze ono što je sveto i Božje-Tradicija svete Rimske Crkve za razliku od njihovih neomodernističkih ružnih celebracija, propovijedi, pokušaja duh.vježbi, umjetnosti koja krepaje-čisti kiseli kič. Njihovih neuspjeha i propada, nesigurnosti, jada i bijede.

    Veni Creator Spiritus...
    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  48. Nik, izvrstan post! Samo bih želio naglasiti da "ulazak modernizma" je rezultat pobune i neposluha, a ne bilo čega što dokumenti Drugog vatikanskog koncila ili postkoncilskih dokumenata Učiteljstva sadržavaju. Naravno, ne možete nikoga natjerati da ih čita na prelijepom hrvatskom jeziku, kad je puno "praktičnije" čitati blogove, of course, na engleskom.

    Karlo

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Karlo,
      Vi tu pobunu i neposluh pripisujete nekakvoj vrlo malobrojnoj skupini. U kojem dokumentu piše da oltar treba biti "versus populum"? Ne piše. Koliki je udio crkava u Hrvatskoj u kojima oltar jest "versus populum"? Devetnaest od dvadeset, mislim da ne griješim. Tko je to proveo? Prosječni hrvatski župnik. Zašto? Zato jer je vidio druge da čine isto, jer je bilo moderno i oportuno.
      Ja naprotiv tvrdim da je propadanje liturgije rezultat brojnih sitnih međudjelovanja i povratnih veza (da se okoristim pojmom iz fizike i tehničkih znanosti) u kojima je sudjelovala velika većina klerika, uz blagoslov većine biskupa kojima se sviđala sama činjenica da netko nešto mijenja i da se "narod interesira za liturgiju", a zapravo je u pitanju najgori oblik laičkog klerikalizma "župnikove laičke klike", a župnik umjesto svećenika postaje "organizator zajednice" da se poslužim hrvatskim prijevodom onog groznog pojma "community organizer" kakvim je u mladosti bio dragi vođa Obama.

      Izbriši
    2. Karlo, ako vam smetaju blogovi, bilo na engleskom, hrvatskom ili nekom trecem jeziku, slobodno se odsecite dalje. Nitko vas ne prisiljava da komentirate ovdje.

      Izbriši
  49. M.B.,

    "ja u kupe, vi u špade".

    Dis iz en artikl ebaut that problem (ovo naglasiti!!!), van bitvin meni:

    http://www.ewtn.com/library/LITURGY/SMADORVE.TXT

    Karlo

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Changing the orientation of the altar and utilizing the vernacular turned out to be much easier ways for entering into the theological and spiritual meaning of the liturgy, for absorbing its spirit, for studying the history and the meaning of the rites and analyzing the reasons behind the changes that were brought about and their pastoral consequences.. Sad ću jednu tipičnu englesku blogersku: ROFL. Mislim da je bilo upravo suprotno. Nitko nije razmišljao o smislu reforme nego je lijepo okrenuo oltar i postao "organizator zajednice". Mislim da je okretanje oltara uistinu potaknulo župnike na razmišljanje o povijesti obreda. Mora da je prodaja knjiga u KS o povijesti liturgije rapidno skočila.
      I sad Vas opet pitam: koliko svećenika ima potrebu vjernicima usred mise nešto objašnjavati i imati mini-propovijedi? Prije Confiteora obično saznamo koja je nedjelja u godini; to može i za vrijeme prave propovijedi; prije Očenaša često na vrlo improvizirane načine saznajemo kako smo točno djeca Božja; prije završnog blagoslova čujemo stvari koje ne spadaju u župne oglase nego opet u propovijed, a dalo bi se i župne oglase pročitati nakon mise. Što je najgore, svećenici se u tim mini-propovijedima posve pogube, a opet misle da ih trebaju održavati. Nisu svi kao p. Slišković, O.P. koji ne kaže ništa "kreativno" i svaki dan izgovara različitu euharistijsku molitvu. Znate li što je Guardini naglašavao kao najvažniju komponentu liturgije? Tišinu. Na misama "organizatora zajednice" tišine nema. I Novus ordo nekako ispadne nadvikivanje svećenika i puka, meni disonantno i neprirodno.
      Liturgijska reforma po II. vatikanskom je nažalost lijepo zvuči na papiru, ali praktični pokušaji nisu dohvatili smisao. Osobito iz razloga što je promjena bila dovoljno obuhvatna da je ljudima došlo na pamet da se sada sve može mijenjati. Ne znam kako nikome od poglavara Crkve nije to palo na um dok nije bilo kasno. Euforija je strašna stvar.
      Čitam Guardinija i divim se. Sjetim se prosječne mise u Hrvata i ježim se. Sjetim se i Ratzingerove autobiografije. Šezdesetosma. Užasna godina. Nadam se da se svi koji čitaju blog naježe na njezin spomen. Ta prokleta šezdesetosma i dalje živi među nama i sve nas truje.
      Mi se možemo razlikovati u mišljenjima, ali meni je dostojno slavljeni N.O. samo kopija T(L)M.

      Izbriši
  50. Ja se još uvijek nadam da će sve izići na dobro. Ali sve pokazuje u drugom smjeru.
    Konstatirali smo da je moguće da se kardinali odreknu pomoći Duha Svetoga i izaberu nedostojna kandidata.
    Čuli smo da su veliki teolozi, među njima i kanonizirani sveci kao sv.Robert Bellarmin tvrdili da je moguće da na Petrovu Stolicu zasjedne..papa haereticus!
    Naravno da je vjerojatnost toga gotovo zanemariva, ali moguća...Nitko nije vjerovao da je takvo nešto moguće, jer nema paralelnih primjera u povijesti: ni papa Liberije, ni papa Honorije, a ni papa Ivan XXII. nisu bili heretici do smrti. Ali opet su ti veliki teolozi ostavljali tu mogućnost... to je tzv.sententia, nije sententia certa, ali nije nekatolička.
    Učili su nas o posljednjim vremenima. Učili su nas da će ostati stado malo, a da će većina u apostaziju. Dakle, nemoguće je da imamo 4000 svetih biskupa i papu, gorljive misionare i pune samostane,a da dođe do velike apostazije. Dobar dio episkopata neće s Papom stati pod Kristov stijeg.
    Što nas je ovih mjeseci i dana nagnalo da upadnemo u ovakav pesimizam, da propitujemo, da budemo uznemireni...Jasno, sve oko nas miriše po rasulu i apostaziji.O dimu sotone je govorio Pavao VI., o tihoj apostaziji Ivan Pavao II, a o barci koja prolijeva na sve strane Benedikt XVI. Onda odreknuće i govor o podjelama koje unakazuju lice Crkve. K tome Fatima i La Salette!
    Ali opet, koliko su samo puta ljudi u povijesti trabunjali o smaku svijeta, antikristu...pa se ništa nije dogodilo. Premda je bilo puno preteča antikrista.Daj Bože, da i ovaj put bude tako: da su samo preteče koje će Crkva pobijediti.
    Ali budemo li mi šutjeli, kamenje će progovarati!
    Je li Rim u apostaziji kako možemo pročitati na mnogim blogovima-ja ne znam još. Daj Bože da papa Franjo djeluje što je moguće prije i rasprši ove nadvijene oblake nad Crkvom.Veni Creator Spiritus!
    No, jesu li neki od kardinala u apostaziji-jesu!
    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  51. ""Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem!"
    ..."nek se ne uznemiruje srce vaše..." :))))
    Hvala ti Bože na mons. Lefebvru ;)
    Hvala ti Bože na SSPX-u!"

    Lijepa egzegeza. Bit će to neka dopisna telogija...

    Karlo

    OdgovoriIzbriši
  52. Kikki,

    gdje to Katolička Crkva naučava da sveci, koliko god bili sveti, su nezabludivi, a pape, pa čak i grešni, su u određenim okolnostima ("ex cathedra") nezabludivi i usto im je dana vlast da upravljaju Crkvom i u zajedništvo sa svim biskupima u *jedinstvu s Papom* tvore Učiteljstvo Crkve. To je tradicionalni nauk Crkve (ili jasnije "pretkoncilski") koji je Drugi vatikanski koncil samo ponovio.

    Karlo

    OdgovoriIzbriši
  53. Cuo sam da ce se Crkva u Hrvata ugledati na papin primjer siromastva i siromasne Crkve,
    Od slijedece nedjelje u crkvama se ne sakuplja novac,ona novoizgradjena zgradurina u Zagrebu ide pod bubanj,novac se daje sirotinji.
    U Osijeku je tek zavrsena biskupijska zgrada na koju je potroseno nekih 4 miliuna eura,i ona se prodaje,uz to prodat ce se sva nepotrebna imovina,zemljiste,novac sav podijeliti.
    Svecenici cija je minimalna placa 4.000 kn se te iste odricu,od sada zive iskljucivo od onoga sto sami uzgoje i uhrane.
    Auti idu na prodaju,kupuju se bicikli a novac koji ostane-sirotinji.


    Alex

    OdgovoriIzbriši
  54. Tko to kaže, tko to laže da ja ne volim engleski jezik.

    "20. Heiress of the divine promises and daughter of Abraham according to the Spirit, through that Israel whose scriptures she lovingly guards, and whose patriarchs and prophets she venerates; founded upon the apostles and handing on from century to century their ever-living word and their powers as pastors in the successor of Peter and the bishops in communion with him; perpetually assisted by the Holy Spirit, she has the charge of guarding, teaching, explaining and spreading the Truth which God revealed in a then veiled manner by the prophets, and fully by the Lord Jesus. We believe all that is contained in the word of God written or handed down, and that the Church proposes for belief as divinely revealed, whether by a solemn judgment or by the ordinary and universal magisterium.(27) We believe in the infallibility enjoyed by the successor of Peter when he teaches ex cathedra as pastor and teacher of all the faithful,(28) and which is assured also to the episcopal body when it exercises with him the supreme magisterium.(29)"

    Yeah!

    OdgovoriIzbriši
  55. Engleski jezik nije dovoljno čitati, treba go i slušati od izvornih govornika:

    http://www.opusdei.ca/art.php?p=38802

    Karlo



    OdgovoriIzbriši
  56. Alex, svaka čast. Valjda će nekima odmah biti jasno da je riječ o prijevari. Čitao sam u Večernjem naslov i tri retka teksta Tončija Matulića. Odmah mi pozlilo. Licemjerje bez mjere!
    Detektirali smo pauperizam kao karikaturu siromaštva.
    Bojim se da će većina svećenika i biskupa zamijeniti poštovanje koju ljudi iskazuju službi, od poštovanja upućena osobi.
    Kažu da je to jedan od najgorih oblika oholosti.
    U Njemačkoj već na sve strane viču o ukidanju celibata, strogog spolnog morala i reformama. Mini-reformacija kao da počinje. Hoće li je Sveti Otac uspjeti spriječiti?! Nadamo se da hoće.
    Znamo kako je reformacija upropastila Europu, podijelila je, a onda su uslijedili ratovi.
    Kikii

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni samo nije jasno na osnovu čega oni temelje te svoje nade?
      Ja sam se slomio tražeći, ali nigdje ne nađoh da je Bergoglio igdje govorio da se zalaže za žene svećenice ili ukidanje celibata ili gay brakove???

      To što nosi metalni križ i crne cipele ne znači da će sada rasturiti crkvu. Baš jučer pričam s nekim modernistima, oni su totalno razočarani njegovim izborom...

      Ja ipak želim sačekati da vidim konkretne akcije, reforma kurije (koja je više nego potrebna), imenovanje novog državnog tajnika, novog osobnog tajnika, smjernice djelovanja, prvi konzistorij za imenovanje kardinala... tek tad će nam otprilike biti jasno kakav će mu biti pontifikat.
      Ovo do sada viđeno ne znači ništa, ali baš ništa.

      Vlado

      Izbriši
    2. Tako je to Kikii, za revoluciju samo treba okidač. Sjetite se vojvode Orleanskoga (Philippe-Egalite). Začas se nađu jakobinci koji sve dobronamjerne reformatore pobiju i povedu revoluciju u svojem smjeru. Revolucije su naprosto takve. Ni ova postkoncilska nije drugačija.

      Izbriši
    3. Revolucija je, čini se, nezaustavljiva. Tek bi onda zgroženi Rim i ostatak kardinalskog zbora mogao krenuti u reformu i povratak Tradiciji.
      Kikii

      Izbriši
  57. Ni jučer nije bilo poklicanja nakon elevacije, a u Santa Maria Maggiore smo vidjeli Sv.Oca koji kleči, premda s nekim osjećajem poteškoće kako se činilo. Daj Bože da je sve stvar probelma s koljenom!
    Oltar je bio prekrasan, molio se Rimski Kanon, no to je sve papinski ceremonijar Marini organizirao po Ratzingerovim uredbama i uputama. Ja osobno ne vjerujem da će to tako ostati. Barem po izgledu mitre i misnica. Već se osjeća da ovaj stil ne ide s trady oltarom.
    No, sjetimo se bivšeg ceremonijara Piera Marinija i njegovih "ideja". Posvemašnji daltonizam i čudni krojevi. Bože mi oprosti, Wojtylu je oblačio kao kakvog druida, a ne kao Rimskog Prvosvećenika! Ali i to smo preživjeli.
    Osim toga i gloria.tv je počela širiti teške informacije: Kardinal Bergoglio koji biskupima predlaže da budu umjereni u napadu uvođenja rastave braka, kasnije gay brakova...Čovjek koji ne voli sukobe!
    Kikii

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zar je Marini već bivši ceremonijar?? Pa zašto je jučer bio s papom Franjom za oltarom??

      Vlado

      Izbriši
    2. Vlado, Guido Marini je sadašnji ceremonijar. Wojtylin je bio Piero Marini, prezimenjak, ne rođak. Prezime Marić je često (doduše Talijani za "tipičnog" Talijana govore Rossi, kao mi Horvat za tipičnog Hrvata, ali nisu svi narodi Švedi i Hrvati pa da se ljudi mogu zvati Sven Svensson ili Hrvoje Horvat). Kikii misli na "starog" Marinija.

      Izbriši
    3. A upravu ste, oprostite... da, sjećam se onog prijašnjeg Marinia

      Vlado

      Izbriši
  58. Odgovori
    1. Lex Vivendi,
      jako mi je drago za poveznicu koju ste dali. Čim čovjek čita o euharistijskom čudu, vjera raste. Osobito ako čita da se dogodilo u biskupiji sadašnjeg (tada još budućeg) pape.
      U vezi primanja pričesti na ruku, indult i jest zamišljen u smislu posebne situacije. Dakako da je u stvarnosti to prešlo iz izvanredne situacije u običaj. Hrvatski biskupi vole pričati o "žuljevitim rukama koje primaju Gospodina" tj. doživljavaju izvanrednu situaciju kao dobru praksu. Ali kao što se kaže Lex orandi - lex credendi, tako je i s liturgijom u širem smislu. Kako prakticiramo, tako vjerujemo.

      Izbriši
  59. Čitajući komentare na ovom blogu, čovjek bi pomislio da je krenula „II. modernistička ofenziva“. Možda i je … Karlo udara u stilu Jakova Blaževića; čovjek presudio FSSPX bez da je išta o njima pročitao. Posebno mi je zanimljivo kad netko ovako s mržnjom izgovara riječ „banda“. Uvijek se sjetim jednog susjeda, prije devedesete, koji je često upotrebljavao tu riječ , prepričavajući kako su 45' potjerali „bandu“ do Bleiburga. I ova Karlova borba protiv „stranih okupatorskih blogova“ čovjeka zbilja podsjeti na neka prošla vremena.

    Dok se Karlo, u duhu nove tolerancije, fokusirao na progone i osude, „drugovi“ mu već beatificiraju kardinala Mahonia i prikazuju nam gitaru i običan stol kao najveći umjetnički i estetski doseg u povijesti čovječanstva. Divim se kolegama tradicionalistima koji uopće imaju snage objašnjavati se.

    Preživjeli smo, na žalost uz velike gubitke, I. (2VK) ofenzivu, preživjet ćemo i ovu. Treba se malo strpjeti, pustiti ih da sve rasprodaju pa će onda biti zanimljivo vidjeti kako i od čega će dijeliti siromašnima. Tko zna, možda kad sve razdjele, počnu raditi da bi imali dalje za dijeliti, pa umjesto Crkve dobijemo Crkvenu zadrugu s geslom; „što više zaradiš, više ćeš moći podijeliti“… jedino bi copyright mogao biti problematičan, jer se bojim da je to već Luther patentirao.

    S.H.

    OdgovoriIzbriši
  60. Jeste li primjetili da papa Franjo dosada ni jedan jedini put nije spomenuo Koncil, citirao dokumente ili sl. Dosada je to uvijek bilo uobičajeno. Svi su vazda spominjali Koncil.
    U svakom slučaju, pokoncilsko je vrijeme passé!
    Kikii

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da sanjaš Kikii. Koncilsko vrijeme tek dolazi. Longin

      Izbriši
    2. Pa ne možeš govoriti o ekumenizmu da ne spomeneš Koncil, to je jasno. Ali ovaj govor je bio jako odmjeren i na mjestu. Jasno je napravio razliku između Crkava i crkvenih zajednica, židove i muslimane pozdravio je samo kurtoazno citirajući Nostra Aetate. Nije se rastapao od divljenja prema tim "velikim tradicijama" kao što su neke ranije pape znale raditi. Nada se suradnji i nastavku dijaloga. Ne vidim tu ništa sporno. Neće se ljudi obratiti ako s njima ne razgovaramo.

      Izbriši
  61. Godišnje hodočašće "Coetus Internationalis Summorum Pontificum" održat će se opet oko blagdana Svih svetih, ove godine tjedan prije, oko nedjelje Krista Kralja (po starom kalendaru). Misa u bazilici sv. Petra je u subotu, 26. listopada.
    Molimo se Gospodinu da otkloni od nas iskazane grijehe i slabosti kao i naše sumnje (koje su osobito došle do izražaja ovih dana), da možemo sv. Ocu pokazati da smo snaga u službi Gospodinovoj.

    OdgovoriIzbriši
  62. http://www.blitzquotidiano.it/politica-italiana/padre-gabriele-amorth-mario-monti-giorgio-napolitano-massoni-papa-francesco-finira-come-luciani-1507229/

    Najpoznatiji katolički egzorcist javno priznaje da su Mario Monti i Giorgio Napoletano masoni. Ne da su ih masoni postavili nego da su oni sami masoni.
    Priznaje da današnjim svijetom upravlja 6-7 osoba. To su oni koji drže novac. Govori otvoreno da masonerija posve nadzire novčane tokove i da je duboko prodrla u Crkvu. Otvoreno kaže da ima dosta kardinala masona!
    Za papu Francesca se pribojava da bi mogao završiti kao papa Luciani- dakle, uskoro možemo očekivati "iznenadni" srčani udar!
    Kikii

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...et non tradat eum in animam inimicorum euis!

      Izbriši
    2. Ne zaboravimo da se u drugoj Fatimskoj tajni govorilo o biskupu u bijelom koji je ubijen.
      Mnogi su zbog toga nagoviještali da će papa Ratzinger biti vjerojatno ubijen.
      Molimo se da se to ne dogodi ovom Sv.Ocu.
      Kikii

      Izbriši
    3. Jao sad će početi teorije zavjere... Pa Benediktu je 86 godina, ovom haman pa 77 i kad umru (a umrijet će kad tad) bit će svakakvih priča.
      Ja ne vjerujem ni da je Ivana Pavla I neko ubio... pa moj otac nije ni 60 doživio, ne vidim ništa čudno kad nekog udari srčani udar u šezdeset i nekoj, a da ne govorim u sedamdeset i nekoj ili osamdeset i nekoj. Posebno što biti pap nije lako, pa ni zamislit ne možemo koliki pritisak ta osoba na svojim leđima osjeća.

      Vlado

      Izbriši
    4. Fatimska tajna nije teorija zavjere. Proučite drugu Fatimsku tajnu.
      Konstatacije padra Amortha nisu teorije zavjere. Preozbiljan sugovornik za takvo nešto!
      Nemojte reći da je i masonerija teorija zavjere. Onda su sve one papinske enciklike i osude čista pobožna histerija?!
      Pročitajte Amorthov intervju: maleni se čovjek uništava porezima i raznoraznim nametima, a podilazi se bogatima.
      Vidite li ikakve paralele s Lijepom Našom!
      I nemojte reći da u SAD-u vlada demokracija i da je narod suveren.
      Vlado, mislim da imate soli u glavi!
      Kikii

      Izbriši
    5. Fatimska tajna svakim novim danom sve više prestaje biti tajnom i postaje objavom koju svaki dobronamjerni vjernik može na pravilan način i bez primjese zablude spoznati. Longin

      Izbriši
    6. Kikii vi ste mene potpuno pogrešno razumjeli. Niti sam zanijekao fatimsku tajnu (iako je ona privatna objava u koju nije obavezno vjerovat), niti ponižavam zabrinutost don Gabriellea Amortha. Imam prijatelja svećenika-karizmatika koji posebno cijeni don Amortha i preko njega sam dosta čitao o tom egzorcistu i izuzetno uvažavam njegov rad i svetu službu kojoj se predao. Nisam ni zanijekao postojanje masona, pa samo lud čovjek može biti toliko slijep da ne vidi neke stvari. Ne živim u Hrvatskoj tako da nisam upoznat šta se tu dešava, ali i ovdje u Sarajevu sam vidio i čuo neke stvari koje se sigurno ne dešavaju slučajno.
      Ono na što sam se osvrnuo je činjenica da će neminovno nakon smrti Benedikta XVI i Franje odmah krenuti neke priče da su umrli nasilnom smrću. Ako se ne desi neki ''klasični atentat'', iskreno ne vjerujem da će ih neko od kardinala trovat ili gušit jastukom.
      To je moje mišljenje naravno, vi imate pravo na svoje.

      Vlado

      Izbriši
  63. Don Gabriele Amorth o papi Franji:
    “Purtroppo anche nella Chiesa ci sono quelli che vanno avanti a forza di carriera, a forza di soldi, a forza di corruzione. Anche nella Chiesa c’è una grande massa di massoni. E anche tra i cardinali ce ne sono, altroché, altroché! Perché di fronte al dio denaro uno ammazzerebbe suo padre, sua madre, i suoi figli. Anche un uomo di Chiesa lo fa, se non ha fede. La massoneria è diventata la padrona nella gestione del denaro, un qualcosa di una potenza enorme. Ma cosa crede? Che sia il capoccia degli Stati Uniti, Obama, a comandare? Macché. Gli uomini politici sono tutti soggetti alla massoneria”.

    Don Gabriele Amorth ima svoju facebook stranicu koju ne vodi on sam nego jedna skupina. Divnih li riječi!
    Lucifer u tijeku egzorcizma pod prisilom priznaje da je sveta Krunica toliko moćna: kad bi katolici to shvatili, on bi bio gotov.
    Svaka mu je Zdravomarija-priznaje nečisti Duh-kao batina koja ga lupi po glavi!
    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  64. S.H.,

    nemoj se brinuti o Jakovu Blaževiću koji je umro raskajana srca u miru katoličke vjere i koji u nebu ima velikog prijatelja koji mu je davno sve oprostio - bl. Alojzija Stepinca.
    Brini se o svojoj duši i dušama shizmatika koje podržavaš i koji, da ovog trenutka umru, iako nam nauk Crkva ne dozvoljava svrstavati gdje idu takve duše, možemo, s velikom sigurnošću, predmjevati njihovu vječnu sudbinu. Strašno je upasti u ruke Boga živoga!

    Karlo

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A odakle Vama pravo da neku skupinu proglasite shizmaticima, kada je Sveta Stolica jasno rekla da SSPX nije u shizmi, i to je ponovila nekoliko puta?

      Svi znaju da ja nisam neki ludi fan Pijeva bratstva u smislu da odobravam njihove metode borbe protiv modernizma. Ali oglušiti se potpuno na njihove argumente značilo bi zakopati glavu u pijesak. Proglašavati ih shizmaticima značilo bi uzeti za sebe crkvenu vlast koja nam ne pripada. A reći da su oni heretici znači samo biti glup.

      Naporni ste već sa svojim izljevima mržnje. Tipični ste modernist. Protestanti su "razdvojena braća", židovi "starija braća", pravoslavci "ljubljena braća", muslimani, židovi, panteisti, ateisti, agnostici... za svih imate ljubavi i strpljenja. Osim za Tradicionaliste i Pijevo bratstvo. Prema njima nema milosti - oni su za vas odvratan izrod, za njih nema ni ljubavi ni strpljenja. Čak ni potreba da se biraju riječi.

      Izbriši
    2. Bio bih najsretniji da nam konačno prepustite brigu za naše duše i počnete svoju kršćansku ljubav širiti na drugome mjestu. Umro Blažević ili ne umro pomiren s Bogom i Crkvom (vjerojatno ste mu Vi davali posljednje sakramente pa znate), to ne umanjuje slavna djela koja se većim dijelom života odlikovao. Imao je on u svojim rukama život i smrt brojnih druge ljude osim Stepinca.
      Zabavno je tvrditi da SSPX-ovci završavaju u paklu. Vidim kako uživate u tome. Kada je riječ o ovoj ili onoj odijeljenoj braći, o istočnjacima (šizmaticima), protestantima, nekalcedoncima, o Židovima, o muslimanima, tu je na snazi Božja ljubav i pakao ostaje prazan. Zanimljivo je kako se ta opća svjetska ljubav istopi kada na tapetu dođe SSPX. Svi koji se busaju u prsa svojom otvorenošću i tolerancijom prema svim oblicima krivovjerja najednom se naroguše, poprime ozbiljan izraz i iz najvećih se dubina pojavi "extra Ecclesiam nulla salus" i odmah se mjeri drugim aršinom.
      U paklu Sotona nalazi eventualno (vrlo je upitno postoji li uopće), ali sasvim sigurno su tamo Lefebvre i ostali SSPX-ovci. Iz modernističkih usta vazda isto.

      Izbriši
    3. Ah uvijek se mora naći dežurni krivac. S pravoslavcima se mora biti u bratskom odnosu (po cijeni ponižavanja grkokatolika), s protestantima tražiti jedinstvo (po cijeni raskola s tradicionalnijim dijelom crkve), muslimanima se pisnut ne smije (da štagod ne odleti u zrak), ateistima se moramo ulizivat (nemam pojma zašto)... eh u svemu tome hajmo naći nekoga koga u kog ćemo uprrijet prstom za sva ta zla... i nađemo SSPX.

      Ok, Lefebvre je bez dopuštenja pape redio biskupe i zato je ekskomuniciran, ali zaista ne znam po kom pravu je Hans Kung još u crkvi, pa taj čovjek je još i svećenik, sablaznio sam se kad sam čuo da on još misu služi? Ne znam šta bi on trebao uraditi da ga se ekskomunicira popljuvao je većinu dogmi, crkvenog učenja, priča šta hoće, radi šta hoće i opet mu niko ne smije ništa...

      Vlado

      Izbriši
    4. Mons. Lefebvre nije bio izopćen. Ivan Pavao II je proglasio izopćenje, ali ono nije bilo kanonski valjano niti je stupilo na snagu.

      Za detaljnije informacije:
      http://www.sspx.org/SSPX_FAQs/q11_archbishop_lefebvre_excommunicated.htm
      i
      http://www.sspx.org/sspxfaqs.htm

      Ti sveopći napadi modernista na Bratstvo, koje je krivo samo jer želi zadržati neokaljanu Katoličku Vjeru, nauku i sakramente, na kraju samo pomažu onima koji traže Istinu da je nađu, jer ljudi se počnu pitati zašto je baš to malo Bratstvo toliko napadano i što su to oni strašno skrivili. Kršćani su uvijek kao i Krist bili signum contradictionis (znak protivljenja - Lk 2:34, Dj 28:22), što znači da ih je svijet mrzio i sve sile svjetske su im se suprotstavljale. Kad se iza Koncila službena Crkva "pomirila" sa svijetom, jedini koji danas na sebe primaju tu mržnju i napade su oni koji su vjerni Svetoj Tradiciji, koji nisu iznevjerili misiju Crkve, da bude u svijetu, ali ne od svijeta.

      Bogu hvala za FSSPX i sve katolike vjerne Svetoj Tradiciji.

      Izbriši
    5. Ecclesia Dei Aflicta u br.3. pojašnjava razloge izopćenja: "Ovaj čin u sebi predstavlja neposluh Rimskome Prvosvećeniku u teškoj stvari od najveće važnosti za jedinstvo Crkve, kao što je to ređenje biskupa, kojim se sakramentalno prenosi apostolski slijed. Zbog toga, takva neposlušnost — koja praktički uključuje odbacivanje rimskoga primata — predstavlja raskolnički čin.[3] Vršeći taj čin unatoč formalnim kanonskim opomenama koje im je odaslao kardinal pročelnik Kongregacije za biskupe prošloga 17. lipnja, mons. Lefebvre i svećenici Bernard Fellay, Bernard Tissier de Mallerais, Richard Williamson i Alfonso de Galarreta upali su u tešku kaznu izopćenja predviđenu crkvenim zakonom.[4] Poricati ovo dovodi u pitanje auktoritet Rimskog Prvosvećenika. I to je to. Ostalo je povijest jedne smrznute zatvorene strukture koja se jednostavno ne može pomiriti s Crkvom u obliku i formi koja bi to zaista i pokazivala. Ovako ostaje jedna žalosna stranica u povijesti Crkve koja se može svesti samo na jednu riječ: neposlušnost i nepoštivanje Krista i Crkve. Longin

      Izbriši
  65. Don Gabriele Amorth je vrlo slikovit lik u godinama, povezan s karizmaticima i Međugorjem. Zanimljivo je da ga jedan "tradicionalni" katolik SSPX-ovske provenijencije citira kao vjedostojnu osobu. Naravno, ako nešto ide u prilog napadu na Katoličku Crkvu, zašto da ne, to je tradicionalistima omiljeni hobi.

    http://www.catholicnewsagency.com/news/spanish_exorcist_addresses_claims_of_satanic_influence_in_vatican/

    Dragi don Amorth, sa Sotonom se ne ulazi u razgovor, nego ga se istjeruje. Pitanja koja ev. može postaviti egzorcist strogo su regulirana u starom obredu, dok ih novi uopće ne predmnjeva.

    Karlo

    OdgovoriIzbriši
  66. Karlo,
    stalno nas ovdje sve pozivate na ljubav i milosrđe, a glumite svakom loncu poklopac i ponižavate većinu sudionika bloga.
    Čuo sam Vaše mišljenje o Tradiciji i FSSPX-u, tako da ne želim uopće s Vama voditi ama baš nikakvu diskusiju. Riječi su suvišne. Samo molitva pomaže.
    Ne znam koliko će Vas administrator trpjeti: taj agresivni stil uopće nije diskusija, pogotovo ne na tradicionalnom blogu.
    Vama zabranjujem da se osvrćete na moje komentare i molim Vas da me pustite na miru!Previše je modernista da sa svima ulazim u diskusiju.
    Ovo o Jakovu Blaževiću i tradicionalistima je inače najgluplja stvar koju sam čuo ove godine!
    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  67. Luka,

    Rekao sam jasno prije da ih je papa gotovo "na koljenima" molio da se vrate u zajedništvo Crkve što su oni, po svemu sudeći, (definitivno?) odbili. Ne treba biti prorok, a "znati" da će prvom prilikom posvetiti nove biskupe.
    Papa je "maknuo" ekskomunikacije protuzakonito posvećenih biskupa da bi se razgovori mogli voditi bez napetosti i da bi vodili sretnom ishodu. Pokazao je veliku očinsku skrb za njih koju su oni najbrutalnije pogazili.

    Karlo

    OdgovoriIzbriši
  68. Molim Vas oslobodite me molitve onih koji 24 sata dnevno, 365 dana u godini blate i dezavuiraju papu i Katoličku Crkvu!

    Karlo

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ispričavam se na smetnji, no ja još nisam vidio kako neki pravovjerni katolik kao Vi Karlo doživljava činjenicu da je naš današnji papa, kao kardinal pristao na primanje blagoslova od protestanata?
      Možete li me poučiti pravoj katoličkoj vjeri oko tog pitanja: da li je u redu da katolik prima "blagoslov" od heretika?
      Ako ću suditi prema ovom Vašem upisu, stječem dojam da vi ne želite da se za vas moli netko tko nije niti proglašen niti shizmatikom a kamoli heretikom, nego koga Vi takvim smatrate?
      To me dovodi u zabunu, kako to Vi možete odbiti da se za vas pomoli katolik koji ne negira ništa od vjere, a princ Crkve može sebi dopustiti da prima "blagoslov" od deklariranih heretika?

      DM

      Izbriši
    2. Dragi naš Karlo (Rahner), široko ti polje i bespuća weba ...

      S.H.

      Izbriši
    3. Mislim da smo iscrpili mjeru razgovora. Bojim se da dalje mogu slijediti samo izljevi strasti.
      Lijepo ste nas opomenuli da se brinemo za naše duše, ispunili ste dužnost koju imate; očito je da se s Vama nismo složili i to je to.
      Više nema teme o kojoj bismo trebali razgovarati. Nadam se da svoje vrijeme u budućnosti možete provesti kvalitetnije na nekom drugom mjestu, izvan ovog bloga.

      Izbriši
  69. DM,

    ne bavim se analizama da li je *kardinal Bergogio*, nekad nešto učinio što nekom laiku može izgledati neobično. Možemo i o tome raspravljati. I kardinala Ratzingera su "tradicionalisti" blatili najgorim vrjeđanjima glede nekih njegovih stavova u mladim danima, dok ga sad hvale a blate njegova nasljednika. Ništa novo pod suncem!

    Karlo

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kakvim se vi, Karlo, analizama uopce bavite, ja vidim samo da tupite jedno te isto. Tko je htio, odgovorio vam je, tko nije, nije. Sto biste uopce jos htjeli? Drugim rijecima, ima li vase pojavljivanje ovdje ikakvog drugog cilja osim provociranja?

      Izbriši
    2. Da ne bi ispalo da vas samo tjeram, evo npr. jedan forum gdje mozete naci sumisljenike i nastaviti vasu plodnu raspravu, predlazem sljedece teme:
      Novi trend - "Pravovjerni" vjernici napadaju svećenike?!
      Izabran je novi Papa!

      Vjerujem da ce vas ondje prisutni clanovi poput Barnabe, sare, adrijane svesrdno pozdraviti i da cete zajedno moci konacno doci do korijena problema koji tiste Crkvu kao i srednjeg puta kojim se ondje razborito i odvazno kroci.

      Izbriši
    3. Hm, ali kako pravi pravovjerni katolik može ne imati mišljenje o tome da princ Crkve prima blagoslov od heretika? Kako ću onda ja znati je li to dobro ili nije ako mi pravi pravovjerni katolici neće odgovoriti?

      Ili pravi pravovjerni katolik ne smije imati mišljenje o takvim stvarima jer inače pokazuje nedostatak ljubavi?

      DM

      Izbriši
    4. Tko hoce, moze se i na Bitno.net ici radovati s p. Nodilom.

      Izbriši
  70. Administrator je uklonio komentar.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pobrisano jer je anonimno i jer linka na clanak o kojem se raspravljalo prije tjedan dana.

      Izbriši
  71. Toma Blizanac,

    recite mi u čemu ja to nisam pravovjerni katolik. Citirajte me, objasnite, ispravite, bio bih Vam zahvalan. Budite bespoštedni i "beskrupulozni". Ako takvo što ne postoji, kako katolik može nekog provocirati?

    Karlo

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Karlo, pa ne morate biti heretik da biste provocirali, valjda vam je to jasno?

      Izbriši
  72. Hvala Toma na komplimentu da nisam heretik. Kako onda pravovjernik može provocirati?

    Karlo?

    OdgovoriIzbriši
  73. Kako Toma netko tko nema komunista u obitelji "do u 15 koljeno", može provocirati na katoličkom blogu?

    Karlo

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da ste sami dali odgovor u zadnjih nekoliko minuta. Zakljucujem s ovim.

      Izbriši
  74. Administrator je uklonio komentar.

    OdgovoriIzbriši
  75. Dio krasnog teksta Petera Stephana, objavljen na www.katholisches.info

    Liturgija i papinske insignije-izraz vlasti Isusa Krista

    Liturgija i papinske insignije zbilja izražavaju zahtjev za nekom moći? O kakvoj je pak moći riječ? Zacijelo ne o moći papa (ukoliko bi se o takvoj uopće moglo i govoriti). Posrijedi je moć ili bolje: vlast Isusa Krista. Kao sluga slugu Božjih Papa pred bogatašima i moćnicima ovog svijeta treba ishoditi priznanje volje Božje kao Mojsije pred faraonom.Osim toga, on je kao proroci nasuprot Izraelcima navjestitelj dolazećeg Božjeg kraljevstva. A njegova odjeća upravo aludira na ove funkcije. Tako crvena boja mozzette posadašnjuje Krv Kristovu koja pobjeđuje carski purpur i skrletnu boju babilonske bludnice. Zlato pektorala upućuje na nebeski sjaj u kojem sja križ s Golgote nakon uskrsnuća. Svileni paramenti prisjećaju na skupocjene haljine spasenja kojima je Krist uresio svoju zaručnicu, Crkvu. Drago kamenje na mitri upućuju na slavu nebeskog Jeruzalema. Simbolika se papinskih insignija pojačava arhitekturom crkve sv.Petra. Papinska je bazilika spomenik basileia tou Theou, Božje kraljevske vlasti. Kao takva je veličinom i stilom, dakako, uzvišena nad hramovima poganskih bogova i palačama svjetovnih vlastodržaca. Unutar tih građevina Petar se s pravom osjećao strancem.Da njegov nasljednik baš u crkvi apostolskih prvaka djeluje strano, to iritira.(Misli se na papu Franju koji čudno i neobično djeluje kad se prvi put pojavljuje bez mozzette, rokete i štole, i dakako vjernicima nevidljivih-crvenih papuča-moja napomena).

    Po papinskom ornatu prepoznaje se što su pape: prosjaci pred Bogom

    Upravo u kontekstu liturgije i sakralne umjetnosti papinski je ornat molitva, svjedočenje, naviještanje i obećanje sve u jednom. To konkretno znači da pape, kad odijenu svoju odjeću, odlažu svoje želje za vlašću, svoje ambicije za ostvarenjem vlastite volje. Oni zaodjenu Krista kako bi on po njima djelovao i njih također preobrazio.
    Drukčije od skupocjenih službenih odora svjetovnih vladara crkveni ornat ne ističe osobu, nego je štoviše znak za tri apostolske kreposti: poslušnost, jer se papa-kao i tijekom celebracije sv.Mise-uklapa u unaprijed zadane strukture kojima on sam ne smije raspolagati; poniznost, jer biva jasno da papa sam po sebi nije ništa, da za sve što on predstavlja, zahvaljuje Kristu ili još bolje: duguje Kristu; za siromaštvo, jer se pape po svom ornatu propoznaju kao ono što su oni po Benediktu XVI.: prosjaci pred Bogom.

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  76. Zaključak:
    Razgraničenje s populističkom antropocentričnošću pokoncilskih teologa

    Nažalost, postoji opasnost da geste pape Franje koje su zacijelo dobronamjerne, postanu krivim znakom. Na političkoj razini nameće se upravo sumnja da Papa drži doslovno „nesnošljivom“( u njemačkom nesnošljiv znači i „nenosiv“) odjeću kojom bi on uz navješćivanje Isusove poruke ljubavi pokušao posredovati: Kristov zahtjev za vlašću u svijetu. Na liturgijskoj razini Zapadnoj Crkvi prijeti slična kriza koju je istočna Crkva doživjela prije 1200 godina u tijeku ikonoborstva.

    OdgovoriIzbriši
  77. Još barem naslov i podnaslovi:
    Naslov:
    „Krivi znak. Franjo i papinski ornat“

    Podnaslovi:

    Franjo Asiški gol pred biskupom-dopušta da ga se zaogrne biskupovim plaštem

    Opasnost povratka pokoncilske hermeneutike loma i diskontinuiteta

    Liturgija i papinske insignije izraz vlasti Isusa Krista

    Skromnost nevidljiva-živjeti u skrovitosti, a ne prema vani

    Što su sjajniji paramenti, tim je više Benedikt djelovao kao ponizni glasnik Kristove kraljevske vlasti

    Razgraničenje s populističkom antropocentričnošću pokoncilskih teologa

    Kikii

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.