petak, 30. lipnja 2017.

Nema dovoljno viteških redova s kardinalima zaštitnicima

Papa Franjo otpustio je kardinala Gerharda Müllera


(Rim) Papa Franjo otpustio je kardinala Müllera koji više nije pročelnik Kongregacije za nauk vjere.

Müllera, koji je prije toga bio regensburški biskup, papa Benedikt XVI. doveo je u lipnju 2012. u Rimsku kuriju da preuzme središnju zadaću čuvara pravovjerja. Dana 2. srpnja 2012. preuzeo je svoju službu. Između pape Franje i njemačkog kurijalnog kardinala odnos je postajao sve hladniji. U sukobu oko Biskupske sinode o obitelji i posinodskoj pobudnici Amoris laetitia pao je na ništicu. Kardinal se žestoko usprotivio promjeni katoličkoga nauka o braku i moralu, a da pri tome nije izravno kritizirao Papu. U posljednje se vrijeme sve više špekuliralo o mogućem otpuštanju.

Zbog obrane tradicionalnog nauka kritiziran je kao „Papin protivnik“

Što su papa Franjo i njegovo izravno okruženje kojemu kardinal Müller nikada nije pripadao, očitije stvarali gotove činjenice glede pripuštanja rastavljenih ponovno civilno oženjenih Pričesti, to je njemački kardinal žešće potvrđivao da nitko ne može mijenjati Isusov tradicionalni nauk, čak ni sam papa. Činjenica da je on pobudnicu Amoris laetitia čitao u svjetlu tradicionalnoga nauka bila je dostatna da ga se uvrsti među „Papine protivnike“.

Na početku druge Biskupske sinode o obitelji kardinal Müller spadao je među 13 kardinala koji su podigli prašinu svojim spektakularnim protestnim pismom papi Franji. Podigli su svoj glas protiv sinodske režije koja im je htjela dodijeliti ulogu čistih statista, a činilo se da su rezultati već unaprijed bili određeni.

Odonda su Franjina vrata za pročelnika Kongregacije za nauk vjere bila zatvorena. Ne stoga što je kardinal bio u krivu, nego jer je tim pismom osujećena strategija papinskog okruženja.

Sukob koji se sve više zaoštravao

Franjo je čekao s otpuštanjem točno do isteka petogodišnjeg mandata. Otpuštanje se moglo dogoditi već u ožujku 2013. godine jer izborom novoga pape padaju sve kurijalne službe. Franjo se pak pribojavao odmah provesti radikalne zahvate i potvrdio je veći dio suradnika kako je i vatikanski običaj. Korak po korak potom je izmijenio vodeće predstavnike kurije. Prve glave koje su pale bile su glave eksponiranih „racingerovaca“ kao kardinal Piacenza, pročelnik Kongregacije za kler, državni tajnik Bertone, kardinal Cañizares, pročelnik Kongregacije za bogoštovlje i kardinal Burke, pročelnik Vrhovnoga sudišta Apostolske signature.

Mali formalizam da se kardinala Müllera ostavi cijeli mandat u službi i da se sada iskoristi tako reći legitimnu mogućnost za postavljanje novoga čovjeka, ne može zavarati o radikalnosti ovoga zahvata u sve žešćoj borbi oko usmjerenja Crkve.

Otpuštanjem pročelnika Kongregacije za nauk vjere ravnoteža u Vatikanu koju je papa Franjo već više puta prodrmao sada je opasno poremećena. S posljedicama koje se u ovome trenutku ne daju predvidjeti.

Tekst: Giuseppe Nardi

Izvor: http://www.katholisches.info/2017/06/kardinal-gerhard-mueller-von-papst-franziskus-entlassen/

Broj komentara: 17:

  1. Stanje je u Crkvi dramatično.
    A kod nas i nema organiziranog otpora osim nekoliko blogova pri čemu je Vaš najzaslužniji.
    Ako zanemarimo onu nekakvu samopromidžbu i Markove konake.

    Lip

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nema organiziranog otpora jer tradicionalisti nisu organizirani. A nisu organizirani zbog oholosti tj. uvjerenja o vlastitoj mesijanskoj veličini (govorim o angažiranim pojedincima). To je inače bolest od koje boluju i državotvorni domoljubi iz raznih malih pravaških i sličnih stranaka. Svaki će svakome naći milijun nedostataka, te je svaki uvjeren kako mora biti po njegovom ili nikako drugačije. Isto će tako tradicionalisti jedan drugome odmah naći zamjerku i razlog zašto se ne mogu organizirati. Ovaj je pravi sedić, ovaj samo na pola, ovaj ide na mise kod FSSPX-a, ovaj ne ide, ovaj ide ali se ne pričešćuje, ovaj vjeruje u ravnu Zemlju, ovaj samo u geocentrizam, ovaj ima određene dvojbe oko Fatime, itd.itd.
      I dok domoljubi/tradicionalisti u politici i Crkvi mudruju, te su sami sebi silno važni i pametni, ljevičari i modernisti marširaju kroz institucije i utvrđuju pozicije u politici i Crkvi.
      Da ne bi bilo zabune, nemam ništa protiv ovih blogova. Dapače, oni su jedino što postoji i kad mi se god pruži prilika upućujem ljude na njih. Ali to je premalo i prejalovo. Oni koji čitaju su ionako „kupljeni“, ali treba doći do neupućene većine. A do nje se ne može doći samo blogovima.
      Predavanja, tribine, debate, izdavanje časopisa i/ili knjiga i sl. bili bi sasvim druga priča i kamenčina bačena u ustajalu kaljužu.

      Izbriši
    2. Nema tu samopromiđbe,
      samo istina koja mora doci na vidjelo

      Izbriši
    3. Bez obzira na svu podijeljenost tradicionalisti daju svoj veliki doprinos očuvanju pravovjerja i liturgije. U tradicionaliste ne ubrajam heretike, to sam više puta naglasio jer su oni nijekanje Tradicije i oni koji su u desetljećima terora modernista i neokonzervativaca bili strašilo za mnoge koji su se približili Tradiciji.
      Trenutačno ne vidim neke velike podjele oko nauka, liturgije, odnosa prema II. vatikanskom saboru, kao primjerice prije dvadeset ili deset godina.
      Danas smo gotovo svi istoga mišljenja.
      Pontifikat pape Franje ipak je mnogima otvorio oči.
      Druga je stvar organizacija. To se treba uistinu moliti da se oforme škole, molitvene zajednice, pokreti i da bude tradicionalnih zvanja.
      Mislim da su blogovi odigrali veliku ulogu informiranju naših vjernika.
      Neki su mi Blogeri rekli da su na određene članke imali po šest do sedam tisuća klikova. Ipak nije riječ samo o uskoj skupini tradicionalista.

      Kikii

      Izbriši
  2. Kardinal Lehmann je navršivši osamdesetu napustio stolicu sv. Bonifacija u kojoj je više od trideset godina uglavnom nedostojno sjedio u svibnju 2016.
    Mislio sam da će kardinal Müller proći kao kardinal Cañizares: biti vraćen u "svoju" matičnu biskupiju tj. u koju je bio inkardiniran kao svećenik (Cañizares u Valenciju, Müller u Mainz). Ali je u Mainzu prije mjesec i pol imenovan novi biskup...
    Možda bi kard. Burke mogao biti premješten na Američke Djevičanske Otoke ili Guam kao trajni apostolski vizitator, a kard. Müller postati protektor malteškog reda.
    Tko dolazi na mjesto kard. Müllera?
    Nadbiskup Forte? Kardinal Tagle? Nadbiskup "Tucho" Fenandez, autor zloglasne Amoris Laetitiae? Neki manje poznati heterodoksni "teolog"? Par sati ili par dana slatkih nagađanja.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Isusovac, mons. Luis Francisco Ladaria Ferrer:

      "Was there some priest figure who particularly influenced you?

      LADARIA FERRER: Certainly, I have before me the faces of the fathers of the College I attended, the old College of Mount Zion, founded in 1561, but it was rather the whole environment, the air one breathed, that brought me to devote myself entirely to God. "

      Izbriši
    2. Dosadašnji tajnik iste Kongregacije (bit će zanimljivo tko će ga zamijeniti, pretpostavljam neki daleko veći modernist). Dakle, i nakon Müllera Müller, s time da će novi Müller biti nešto liberalniji od starog jer cijeli sistem bježi ulijevo. Uglavnom, i ovaj Müller će biti navodni umjereni konzervativac, s "konzevativnim" idejama koje bi još u vrijeme Pija XI. i XII. povlačile navodne cenzure (što se tiče samog monsinjora, on je svakako pametan čovjek i u vrijeme spomenutih papa bio bi posve pravovjeran teolog, a na II. vatikanskom bio bi dobrohotni konzervativac koji s modernistima nazdravlja otrovom i nadušak ispije; čovjek koji je osobno konzervativan s obzirom na to što u danom trenutku znači riječ "konzervativan", a li ujedno i sklon konformizmu i autosugestivnoj evoluciji stavova).
      Budući da je mons. Ladaria stariji od kard. Müllera (1944.) i on će, u slučaju da toliko potraje Franjin pontifikat, ili ga pak naslijedi netko od njegovih, odslužiti 5 godina. Naravno, ovaj pogled na budućnost je iz naše ljudske perspektive. Bog nas kuša i trpimo.

      Izbriši
  3. Da parafraziram rečenicu s jednog bloga, Müller, čovjek koji niječe više dogmi, očito je bio previše pravovjeran za Francisca, jer se Müller ipak protivi preljubu, dok Francisco smatra da sam Bog nekad traži preljub (Amoris laetitia, 303) i da mnoge izvanbračne veze "su pravi brak, imaju milost pravog braka" (u intervjuu 16. lipnja 2016.).

    OdgovoriIzbriši
  4. Kako došo tako i ošo. Koga nema bez njega se može.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši
  5. Vidim spominju neki Schönborna kao mogućeg nasljednika. Ne zna čovjek bi li se smijao ili plakao.

    -josko

    OdgovoriIzbriši
  6. Pokušavao je igrati na dva stolca. Modernističkom i tradicionalnom. "Ni vruć ni hladan". Umjesto da je on bio taj koji će povesti u borbu 4 mačića (pardon, 4 dubia kardinala). Ali radije je mjesecima govorio da je Amoris Laetizia u skladu sa zapisima prijašnjih papa...

    Otporovac

    OdgovoriIzbriši
  7. Novi https://www.bitno.net/vijesti/vatikan/papa-imenovao-novoga-prefekta-kongregacije-nauk-vjere/

    bDM

    OdgovoriIzbriši
  8. Kvatrić, možete li mi Vi ili netko drugi pojasniti što znači da sam "kupljen" jer čitam tradi blogove? Novi sam preko fba u svemu tome no moj osvrt je da me ovo sve ne zanima dok je msgr.Schneidera gdje god da je (mislim na što bolju poziciju u Crkvi) i kardinala Saraha...

    Molim Vas što znači to da sam "kupljen"?

    Goran

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Gorane,
      razumno je pretpostaviti, a to i iskustvo govori, kako tradi blogove čitaju (ne računajući agenturu kojoj je to u opisu posla) vjernici koji su Tradiciju i prihvatili.
      Ukoliko ima više vjernika (nego što se to meni čini) koji primjećuju kako u Crkvi nešto ne valja te postaju sumnjičavi i koji kao i vi, prate tradi blogove, to je vrlo ohrabrujuće. I ja vas svakako potičem, iako niste „kupljeni“ za Tradiciju, da nastavite čitati.
      Eto, vaš komentar me natjerao da se zapitam nisam li podcijenio utjecaj blogova. Mada i dalje mislim kako treba poduzimati više.

      Izbriši
  9. To bi značilo da smo svi mi , pa i ja i ti dragi Gorane , kupljeni ne propadljivim srebrom niti zlatom nego Krvlju našega Gospodina Isusa Krista. On nas je kupio i Njegova smo svojina. Time je našu staru grešnu zadužnicu uništio . No , ja također smatram da nas je time ponovno zadužio biti Njegovim. Pošto nas je skupo platio i otkupio sada pripadamo Njemu i Njegovo smo vlasništvo.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši
  10. Odstranjivanjem Mullera otvara se put za sporazum između pape Franje i SSPX-a...
    Živi bili pa vidjeli.

    Ranko

    OdgovoriIzbriši
  11. Evo potvrde onog što sam napisao prije tri dana:
    http://www.lanuovabq.it/it/articoli-muller-lasciacon-lo-stopai-lefevbriani-20377.htm

    Ranko

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.