četvrtak, 24. ožujka 2016.

Pravi jubilej


Večeras započinje jubilej u gradu Puyu (Le Puy-en-Velay) u Francuskoj. Jubilej se održava u onim godinama kada Navještenje Marijino, tj. Blagovijest pada na Veliki petak. Podudaranje blagdana utjelovljenja Gospodina Isusa Krista i njegove smrti nosi misteriozno značenje koje je primjerice potaknulo jednog njemačkog monaha da predvidi kraj svijeta godine 992. kada se takvo poklapanje dogodilo. Po predaji je početak jubileja u Puyu bio sredinom 11. stoljeća, a dokumentirana su svjedočanstva počevši od 1407. godine. Veliki oprost bio je prije ograničen na samo jedan dan, ali je zbog brojnih hodočasnika koji su znali i pregaziti jedni druge u gužvi, od papa redovito traženo produljenje za tri dana, kasnije osam ili osamnaest dana. Konačno je za prošli jubilej 2005. godine, a tako će biti i ove, zatvaranje pomaknuto sve do blagdana Velike Gospe. Jubilej ove godine bit će 31.  po redu ako ubrajamo desetak manje posvjedočenih koji su se odvijali prije petnaestog stoljeća. Ovo je gotovo sigurno zadnji jubilej u Puyu kojemu će bilo tko od nas moći prisustvovati jer je idući tek 2157. Zato iskoristite priliku i isplanirajte ako ikako možete hodočašće u znamenitu marijansku baziliku. Ako i ne možete, nije loše koji put izmoliti posebne litanije Blažene Djevice Marije koje se po običaju pjevaju svake večeri za trajanja jubileja.

Od tradicionalističkih grupa, našao sam da hodočašće planira Bratstvo sv. Pija X. koje je tim povodom uredilo lijepu web stranicu te neka grupa rojalista. Doći će i neki sedevakanstistički biskup, ali to nam nije interesantno.

2 komentara:

  1. Zanimljivosti

    http://www.newadvent.org/cathen/01542a.htm

    Consequently the ancient martyrologies assign to the 25th of March the creation of Adam and the crucifixion of Our Lord; also, the fall of Lucifer, the passing of Israel through the Red Sea and the immolation of Isaac.

    Neka viđenja (od Crkve odobrena) su bila da je na 25.03. stvoren Adam, dok za Raspeće mnogi ipak navode 03.04. kao točan datum.

    http://www.ncregister.com/blog/jimmy-akin/when-precisely-did-jesus-die-the-year-month-day-and-hour-revealed


    OdgovoriIzbriši
  2. Zanimljiv clanak o podudaranju ovih dvaju dana.

    Kratki opis cuda sv. trna.

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.