subota, 7. veljače 2015.

Da ne kažu kako na ovom blogu samo kritiziramo, evo i pohvalnih primjera.

***

Iz Papine opće audijencije prošle srijede:
Jednom sam na bračnom susretu čuo jednog oca kako govori: "Koji put moram malo istući djecu... ali nikada po licu da ih ne ponizim". Kako je to lijepo! Ima osjećaj dostojanstva. Mora kazniti, to čini na pravi način, i ide dalje.
Meni je isto uvijek ružno vidjeti kad netko tuče djecu po glavi, to ih može ne samo poniziti, nego i psihofizički oštetiti.

***

Evo, i Glas Koncila zna objaviti lijepe fotografije.

Broj komentara: 15:

  1. Obzirom kako se na ovome blogu ne događa nešto što bi bilo nekakvo mjerilo istine i pravde, bolje je da se samo kritizira, ili neka se samo pohvalno govori. Sasvim svejedno. Prije će se tako doći 'Bogu na istinu'. Mjerilo istine i pravde nema niti jedan čovjek u svojim rukama, u smislu da bi on njime ispravno sudio, tako da je zapravo uzaludno argumentirati i kontraargumentirati, raspravljati, u tom smislu i kontekstu, pa čak i u smislu pape, istupa, ili nekog crkvenog koncila, zaključka. Mjerilo jest Bog sam, i on se jeste 'smanjio', 'dao čovjeku u ruke', ali ne da bi se time čovjeku sudilo, već da bi se tim činom 'smanjenja', 'sebedarjem' čovjek spasio. Kažem, bolje je neka se u drugome, drugima, konkluzivno - u svemu izvan sebe - traži ili samo kritika ili pohvala. Prije će se doći 'Bogu na istinu', uopće; o sebi, blogu, drugome, bližnjemu, stvorenome.

    Č.



    OdgovoriIzbriši
  2. Č., kad bi se tražilo da se u jednoj kratkoj rečenici da rezime tvojih 10 rečenica, što si s njima htio reći, teško da bi se uspjelo. Mislim da je dobro da postoji jedno mjesto poput ovog gdje se samo kritizira (ono što se ovdje već kritizira), obzirom da ga inače nema. Samo kritika je vid istinske brige za Crkvu, naročito ako imamo toliki deficit (samo)kritike na svim crkvenim razinama danas. Kritike navedene na ovom blogu su dobronamjerne. Ono što ultramontanisti, papolatričari, ultrakonzervativci, slijepoposlušnici mješaju, tj namjerno iskrivljuju značenje su (ne)dobronamjernst kritike i neugodnost kritike - baš zato jer se neugodnost kritike često odnosi na njihove idole ili razdrmava njihove vlastite idole od kojih se oni tako dobro osjećaju. Da podjelim jedno zdravo razmišljanje jednog čovjeka s fb: " Ljudi dragi, ne budimo nepismeni u vlastitom jeziku- kritika nije isto što i kleveta! Bog nam je dao (raz)um, koristimo ga , ne budimo ovce! Zar je Krist prošao svijetom dijeleći apostolima komplimente?! Naravno da ne! A jeli ih volio? Osvjedočeno jest! Ergo, dao nam je primjer: Crkva smo svi mi, mistično Tijelo našega Gospodina. Svećenici su poseban dio, ali svejedno DIO te svete stvarnosti, ne zaseban organizam. I onda, ako smo u Kristu jedno, imamo i dužnost, obavezu paziti jedni na druge. Samo što je očito nekima straaaašna pomisao da laici paze na svećenike... Tu izvolite vidjeti prste Nečastivoga koji je, pod krinkom diskrecije i poštovanja uspio udaljiti jedne od drugih, i tako su mu lakši plijen...
    Da zaključim: kleveta je grijeh, ali kritika ne!! Dapače, Crkvu kritiziram jer je volim, ona je moja Majka, moja obitelj, i želim da bude čista, zdrava i jaka, bez mane!! Kad kritiziram Crkvu, praktički za nju molim. Eto, tako ja na to gledam. "

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Rolf,

      neku si čudnu modernističku (protestantsku) teologiju pokupio. Tko si ti da bi kritizirao Crkvu? "Bog nam je dao (raz)um, koristimo ga, ne budimo ovce!" To isto misle i protestanti pa eno ih 30 000 sekta. I ostavi se ti Nečastvoga da tebe ne proždere jer se već oblizuje.
      Možda sam ja zatucani laik nazadnjak, ali tvoj nauk tipa "We are the Church" ne mogu nikako prispodobiti nauku starih katekizama koji su jako lijepo znali razlučiti tko naučava, a tko SLUŠA. Prije bi se kod tebe reklo da se radi o propustu u odgoju (pljuščetina u gubicu), umjesto da izražavaš svoje mišljenje gdje se najmanje pita za njega.

      P.

      Izbriši
    2. Pošrovani gospodine P, očito ste se negdje pogubili kad dijelite pljuske po "gubici" i učite o lijepom odgoju; kad pljuskama odgovarate ne kritiku člana Crve, uvjeravajući pri tom da se kritizirati ne smije (valjda nikog i nikad - nije jasno), a pljuske po "gubicama" se smiju dijeliti jer to ne spada u kritiku, već u primjer lijepog ponašanja. Ma dajte! Možda ste "You are the Church"... Znam da me niste pitali za mišljenje, ali ne sjećam se baš niti da te vi prozvani...

      Što se odgoja tiče, slažem se sa stegom u odgoju. Plod "liberalnog" odgoja je očit među djecom danas, u ne tako davnoj prošlosti je već dao katastrofalne rezultate (laissez faire odgoj), a često je izraz nebrige prema (često jednom) djetetu, nego istinske ljubavi. Svi smo, vjerujem, svjedočili situacijama kad dijete radi neku nepodopštinu pred roditeljima (npr. otima nešto vašem dijetetu), a vi se ne želite umiješati i očekujete reakciju od roditelja koji samo možda jednom pogleda dijete i kaže mu blago: "Nemoj" ili "Smiri se" i to je to, naravno bez ikakvih rezultata. Najgori primjer koji sam doživjela je bio u jednom vrlo malom dućanu gdje je majka ušla s trogodišnjakom koji urla, posjela ga na pult i nadugačko i naširoko mu objašnjavala kako evo sad će biti gotovo, kako idu kući, kako razumije da je već umoran... Dijete na to uopće nije reagiralo, a kad je prodavačica ljubazno, nakon pet minuta, upzorila majku da ne može raditi od urlanja, majka ju je optužila da ne voli djecu.
      Treba, naravno, imati na umu da su djeca različita, da je neku lakše, a neku teže odgajati. Za neko dijete neće biti potrebe za šibom (ili sličnim pomagalom), dok će kod drugog to biti jedini krajnji izlaz...

      S.Š.

      Izbriši
  3. @P,

    miješate pojmove. To što je ženama onemogućen pristup svećeništvu, ne znači da žene ne smiju imati "mišljenje o teologiji". Na koji način vi iz jednog izvodite drugo, doista je nejasno; to je valjda neka misteriozna i samo vama shvatljiva "logika". U protivnom, kako kako bismo mogli imati crkvene naučiteljice poput sv. Terezije Avliske ili sv. Katarine Sijenske? (Ova potonja je čak kritizirala i papu u svoje vrijeme.)

    Isto tako miješate pojmove u svom odgovoru Rolfu. Insinuirate da je svaka laička kritika hijerarhije (ne "Crkve" kako vi kažete!) prispodobiva pokretu "Mi smo Crkva". No nije problem s pokretom "Mi smo Crkva" u tome što bi laici imali mišljenje o teologiji; problem s tim pokretom je u tome što njegovi članovi (bili oni laici ili klerici) imaju *krivovjerno* mišljenje o teologiji. S druge strane, aička kritika može biti sasvim legitimna ako je pravovjerna i dobronamjerna; ako to osporavate, nađite mi jedan jedini službeni crkveni dokument u prilog vašem mišljenju.

    OdgovoriIzbriši
  4. Evo citam i nikako da razumijem sto zapravo govorite ? Pitam se tko bi mogao udariti djete od tri godine , a ako i je tako urlalo , mozda je jadno djete rano ustalo i u vrtic islo nenaspavano , zar bi majka ako zivi u vjeri strahovala pa isla ganjat karijeru , pa djete dala u vrtic da joj ga odgajaju bezboznici , te ga udarat stane jer je iscrpljeno , ili ga je odgojila udovoljavajuci mu u svemu sto pozeli . Zar zivimo po zakonu , zar nas Gospodin ne uci po rijeci da rijec jest mac , ovdje bi mac trebali usmjerit na majku kojakoja je pozvana na ljubav , milosrde , razumjevannje , sto bi uostalom moglo iscrpljeno djete razumjelo kad ga po gubici udaris , ali ljubav na djelu majke koja odgaja svoje djete s paznjom i ljubavlju sigurno bi radalo plodom , tako kad djete malo poraste lako bi uvidjelo pravi put put u ljubavi ii nebi tako olako skrenulo s puta pravog , puta u ljubavi . Sad me nemojte pitat , a kako ce zivjet majka koja ne radi ? Providnost vidi i upravlja sve one koji vjeruju da ali ne tezimo za pustom ovozemaljskom slavom , niti za onim svim laznim sjajem , sama sam se uvjerila Gospodin se brine za sve sto nam je potrebno . Usput mene je moja majka tukla , a janikada nisam znala zasto , uvjek sam pitala zasto nikad nije odgovarala rijecju , danas sam zahvalna Gospodinu koji me cuvao , koji nije nikada dopustio da optuzujem niti sudim te me na taj nacin sacuvao , da rana je bilo i boli , al ljubav je Bozija sve uvjek nadvladala , uvjek utociste bila i je i danas u svim prilikama ljubav je Bozija lijek , na slavu Boga trojedinoga , odgajala sam svoju djecu bez batina , prijekor da i razgovor potpomognut ljubavlju i razumjevanje , prihvacanje , pa i opravdavanje , al ljubav Bozija iznad svega rada plodom divnog zajednistva i uzajamne ljubavi i u svim teskocama ljubabv drzi nas zivot u zajednistvu . Hvala i slava BOGU TROJEDINOMU

    Andela

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Andela, nisam niti spomenula da dijete od tri godine treba udariti jer urla, nego da je reakcija majke u toj situaciji neprimjerena, naročito ako je dijete umorno i želi što prije kući. Često je najbolja reakcija ignoriranje, a rasprave ostaviti za pogodniji trenutak. Ako je već morala u taj šoping, tad ga je trebala obaviti čim prije bez nepotrebnog i nadasve neplodnog razgovora. To je izgledalo otprilike: moj mali bog se ipak mora pokoriti mojim željama, a vi ostali to trpite. Da ne spominjem da je iz nje čekala trudnica u visokom stupnju trudnoće kojoj očigledno nije bilo lako stajati, dok je ova, iako na redu, umjesto da obavi što treba razlagala urlajućem djetetu (koje možda i nije razmaženo derište, ali svakako je izgledalo da je na najboljem putu da to postane) sve razloge zašto treba biti strpljivo. Pri tom su svi ostali kojima to u prodavaonici (ne prehrambenim proizvodima) od 2x3m smetalo, ispali negativci... Oprostite, ali smatram da dijete treba od malena učiti da se svijet ne vrti oko njega, nego da postoje i drugi sa svojim potrebama (poštujući, naravno, sve djetetove potrebe, ali kad i ako je za to mjesto i vrijeme).
      S.Š.

      Izbriši
    2. Doista jeste u pravu sa svakom rijeci , ali u prvom govoru nisam shvatila ovakav stav , te sam stoga tako i reagirala . Doista mi je drago da nisam ukor iznjela na pravu adresu .
      Andela

      Izbriši
    3. Kojih li sve budalaština čovjek ovdje može pročitat, pa to je čudo jedno. Ova Anđela bez pardona popljuvala sve mame koje rade, sve mame koje djecu stavljaju u vrtić. Pa ovo je sramota vrhunska. Kao, ganjaju žene karijeru ako idu radit, moš mislit. Kao, sve žene koje rade su liječnice specijalistice ili sveučilišne profesorice, pa ganjaju nekakvu karijeru kad rade. :rolleyes: Kao da ne postoje poslovi blagajnica u trgovačkim centrima koje uglavnom obavljaju žene, za malu plaću rade i petkom i svetkom, da prehrane svoju obitelj. Te žene iznose velik teret u podizanju obitelji, a onda dođu raznorazni religijski pacijenti i popljuju ih bez pardona. :rolleyes: A čak i kad se radi o visokospecijaliziranim poslovima kao što recimo liječnici koji specijaliziraju, i tada appearances can be deceiving. Ja znam jednu mladu ženu koja upravo radi specijalizaciju, ima dvoje male djece i muža teškog psihičkog bolesnika. Žive u gradu gdje nemaju nikog svog da im pomogne, a još usput gradi i kuću u jednom manjem gradiću u kojem je dobila posao i specijalizaciju koje u svom gradu nije mogla dobit. Ja za tu ženu uvijek kažem da joj treba spomenik dignuti ako ona u takvim uvjetima uspije podići tu obitelj. Kad joj je mužu dijagnosticirana bolest koja mu je dijagnosticirana, svi su očekivali da će ga ona napustit, ali ona ga nije naputila nego je praktički sav teret podizanja te obitelji preuzela na sebe. Moram li spominjati - oni žive od njene plaće. No, prema nekim religijskim pacijentima, ta žena je teška šteta, koja ganja karijeru kad ide raditi, nego bi umjesto toga trebala imati povjerenja u providnost, sjediti na guzici i valjda čekati da joj kolačić sleti na ruku. :rolleyes: Ta žena igrom slučaja nije vjernik uopće, ali je za moj pojam sto puta normalnija od raznoraznih pacijenata čije biserne umotvorine se mogu pročitati na religijskim blogovima. Bolje za tu ženu da nije vjernik. Jer da jest, pa ovakvo nešto pročita, samo bi si bezveze stavljala nepotrebne terete blesavih optužbi na glavu. Sramota.

      Izbriši
    4. Rado cu vam pokusat odgovorit , mozda cete razumjet , a mozda i ne , ocito je da ima raznih zivota , kao i ova majka koja je uistinu jaka i odlucna , a mozda ima i kakvo drugo rjesenje , no tu ste vi , mozda da joj malo pripomognete . Sto je providnost ocito niste dopustili da vam se ocituje , pa stoga nemozete ni razumjet , ali jos zivite , sve je moguce , mozda vas zivotni put dovede da uvidite , jer Bogu nisi nista nemoguce .
      Majka je blagoslov Boziji , ukoliko zivi predano majcinstvo zahvalno , ljubav je to koja rada ljubavlju , ali ako danas majka svoje djete prepusti na odgoj nekom drugom nezna kakvo sjeme moze biti posijano . To vam je isto da malog ptica date na odgoj vrani . Nazalost tako je i cjena moze biti takva da je ni jedna placa nece iznjet. Zena je prevarena i nazalost posljedice su katastrofalne , samo sljepac nevidi kako je zivot danas oblikovan mnogima .

      Andela

      Izbriši
    5. Rado ću i ja tebi pokušat odgovorit, možda ćeš razumjeti, a možda i ne, očito je da ti u svom originalnom postu nisi uvažila da ima različitih života i različitih životnih okolnosti, nego si sa svog svetog oblaka jednako popljuvala sve mame koje rade i sve koje stavljaju djecu u vrtić. A to je žalosno i sramotno. Meni cijelo tvoje pisanje djeluje kao da si religijom liječiš neke životne probleme, što ne mogu reći da ne razumijem, ali još uvijek smatram da je odvratno liječiti sebe na uštrb drugih, tj. pljuvanjem po drugima. Fuj. Što se ostatka tvog posta tiče postoji jedna slikovita fraza od dvije riječi koja ga jako lijepo sumira, no pomalo je vulgarna pa sumnjam da bi je gazda propustio. Ovako ću se morati zadovoljiti puno manje slikovitom frazom - šuplje filozofiranje. Lako je sipat gluposti o ptićima, vranama, majčinskoj ljubavi i cijeni odrastanja u vrtiću, no kad se to suoči sa surovom stvarnošću da bez novca nema hrane u tanjuru, nema krova nad glavom, i sličinih elementarnih životnih potreba, odjednom ta filozofiranja naglo izblijede. Nema gorega nego kad neko ko ima sve te potrebe zadovoljene počne filozofirati ljudima koji se realno bore za preživljavanje i bez te plaće nemaju života. :rolleyes:

      Izbriši
    6. Vi se draga pjenite , kad covjek pjeni on nije otvoren i nista nema smisla govorit , ali ja cu rado priznat , je istina je , dopustam da me rijec Krista ljeci , dalje vi ne dopustate i pobuna kod vas raste , tu je razlika izmedu nas . Kristovu rijec ne zelim mjenjat , rado pustam da me ozdravlja i mjenja i utvrduje . Mozda i vi zelite promjene u svom zivotu , sigurno zato i jeste na ovom blogu ? Ja jesam. Nadalje uzor majke nalazim u majci Mariji , predivan je to odgoj , posvecenje i ljubav nadopunjuju se i rod radaju . To je i poziv koji majku cjelu trazi , poziv koji ispunjaju oni koji ne zive po zakonu svjeta , rado se pouzdavam u providnost prenosim i sijem rjec zivota , Boga molim da zaljeva , radujem se i nadam dobru i kad ne izgleda pred svjetom , prebirem i strpljivo cekam i ispunjavam ono sto mogu . Svjet nudi neku drugu srecu , po meni ta sreca je lazna i zavodi mnoge i mnogi postaju nesretni gubeci i mir ,a tako i zivote udaljuju od Boga , misle da ih svi moraju razumjet , druge okrivljuju , a opet mira ne nalazu niti sto razumiju . Naravno i to cu reci kriza svi imaju . Kriz nositi mozes s onim koji je kriz za tebe vec nosio i nosi ga , ali ako kriz ides nositi kako uci svjet , padas i ako ne dopustis Kristu da te pouci kako kriz nositi . Svjet ce te uzet ili ce te satrt , ali ti pomoci nece.
      Andela

      Izbriši
    7. Ja se ne pjenim, nego ja lupam po tebi. Točnije, ne po tebi nego po tom oklopu oko tebe, po svetom oblaku. Pokušavam prodrijeti kroz to i doprijeti unutra, ali ne ide. Tvrdo je. To je tolika jedna doza samopravedne patetike, da je to čudo jedno. Što bi se reklo - prsnuo mi patetikomjer kad sam ga na ovo stavila. Mogu samo reći - a samo ti nastavi nizati patetične žalopojke, pljujući pri tom po drugima, te hvaleći sebe, to će ti posebno dati na uvjerljivosti. Što bi narod reko - hvalite me usta moja, kada tuđa neće. Uglavnom, moje je mišljenje da ti ti atipična za ovaj blog, a tipična za ostatak katoličkog virtualnog svijeta. Ovdje se okuplja više ekipa sklona nekakvom elitizmu, a ti ko da si ravno iz priče o susretu sa živim Bogom ispala. To ti obično ide po rasporedu najprije problemi, pa taj famozni susret, pa ovakve patetične žalopojke neko vrijeme, pa onda ako imaš sreće da su problemi rješivi rješavanje tih problema, pa hlađenje glave, pa povratak normalnom životu. Tako da nemaš brige, teta doktor kaže - proći će to. ;-)

      Izbriši
    8. Kad se čovjek pita zašto su u bajkama toliko stereotipno opisane zločeste maćehe i zločeste vile, čovjek se samo lijepo sjeti tebe i evo mu jednog živog živcatog primjera. Isto tako i kad bi se tražio jedan konkretan primjer zločeste usidjelice.
      Svi su licemjeri, samo je Jaga pametna. Muškarci, međutim, ne cijene takvu ženu i pol, pa mora da su odvratni licemjeri nego radije biraju druge stoput gluplje licemjerke.Mi prosječni se veselimo prosječnima, a neotkriveni dragulji (samozvani, nažalost) sa strane leže u blatu. Zauvijek. [Da, da, znam, imaš super život, ekipa, dinamika, ludilo... zato i provodiš vrijeme na blogovima ukazujući onima za koje misliš da su idioti da to jesu.]
      Na kraju ne ostane ništa drugo nego oni sitni trenuci užitka zbog činjenica da si nekoga naljutila na makar pola minute. Schadenfreude.
      Sama si izabrala, uživaj!

      Izbriši
    9. Ooo, M.B.-iću, eto nam se i ti javio pozdravom. Pa kako si nam ti, šo ima? Pozdrav i tebi. I tako si nam se ti dakle poigrao riječima, ono, baba jaga = baba roga = horny old lady? :zubo: :rofl: Reci ti meni, jel tebi što Freud u rodu? :p Što se života tiče, pa ko je čuo u starih usidjelica da bude zanimljiva života, ko da bi visila po internetu da imam pametnijeg posla. No onda se tu nameće jedno prilično zanimljivo pitanje - a šta ti na tim internetskim blogovima radiš? :p

      Uglavnom, da maknemo to čašćenje na stranu, nije mi jasno nakon svega ovoga što si napisao - jesam li što netočno bila rekla? Je li žena nekritički ocrnila mame koje rade i stavljaju djecu u vrtić ili nije? Je li se nakon toga normalno ispravila ili je nastavila u istom 'providnost, ptići, vrane' stilu? Pa cijelo pisanje joj je kao da je u nekom svom filmu i realnost ne dopire baš do nje. Ja kad to vidim, imam neodoljiv poriv da malo zagrebem. Nekad ide pa dođemo do normalnog razgovora, a nekad ne ide, ono, bude pretvrdo. Ti imaš nešto protiv takvog pristupa? Da? A zašto si onda ti ovaj svoj komentar išao pisati?

      PS. Ekipa, ludilo? Ne kužim se baš u specifikume purgerskog dijalekta, ali čini mi se da ovo ne spada u isti. Što bi onda značilo da ti to pokušavaš emulirati splitski?? Oooo, pa ja sam očarana!! :zubo:

      Izbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.