četvrtak, 4. travnja 2013.

Ajde, bar to

Izgleda da imam barem nešto zajedničko s papom Franjom, osim što smo obojica katolici. Svidio nam se film Babetteina gozba (Babettes gæstebud), a i roman Zaručnici (I promessi sposi) koji je papi jako dobar, ni meni nije bio loš.

Primjetite da bi gozba u navedenom filmu izgubila većinu svoje čari da priprema i posluživanje jela ne slijedi vrlo jasnu i brižnu "ceremoniju" u kojoj se nudi samo najbolje. Ako niste pogledali film, možete ga, barem trenutno, naći ovdje.

Broj komentara: 30:

  1. Papa Franjo je, ako se sjecate, vec u prvim izjavama rekaao da je zadatak starijih prenositi mudrost mladjima. Lijepo je stoga vidjeti da se netko pokusava identificirati s Papom.
    No, autor je preskroman, nije moguce da su to jedine slicnosti. A i prilicno su nekako (s obzirom na ozbiljnost bloga kojega zadnje doba dosta pratim) trivijalne... Kao da npr. ja u takvoj usporedbi navedem ono sto mi pade na pamet - da obojica nosimo naocale.

    OdgovoriIzbriši
  2. Zbilja je potrebna velika razboritost i strpljenje. I sam sam govorio o sto dana, a već nakon pet dana se moglo dati prve prosudbe. Čemu ovolika žurba???
    Slušam već nekoliko puta dnevnik Vatikanskog radija na hrvatskom jeziku. Vrlo pobožne, čak i tradicionalne propovijedi ovog Pape.
    Da, mi imamo novog Papu, papu Franju. Kristova namjesnika!
    No, opet. Kad zbrojimo: Odbacio mozzettu, roketu, štolu i crvene cipele. Insignije krcate simbolikom.
    Ne pozdravlja s Hvaljen Isus. Ne želi nositi tradicionalne paramente koje je nosio papa emeritus Benedikt XVI. koji je otpočeo s reformom reforme kao najboljim dokazom "hermeneutike kontinuiteta". Sve nestalo i propalo u 24 sata.
    Hvalio je kardinala Kaspera čije su knjige krcate sumnjivih izjava koje graniče s herezama.
    Ne želi u papinske odaje. Hoće li se nasljednik smjeti u njih uopće vratiti??? Što je s Bazilikom? Je li i ona prebogato ukrašena?
    Pere noge ženama i čak nekršćanima na Veliki Četvrtak. Ne pokliče nakon elevacije, a poput čistačice puže po podu pred delinkventima i briše im i cjeliva noge.
    Prvo je pismo uputio Židovima. Želi pojačati međureligijski dijalog s islamom. Konvertiti napuštaju Crkvu iz protesta.
    K tome pridodajmo sve ono što mediji pišu i najavljuju...
    O Duše Sveti, vrati mir u naše duše. Je li sve ovo nabrojeno zbilja bilo potrebno za navještanje vjere Isusove?!
    Zbilja ne želim pratiti svaki pokret Sv.Oca i strahovati što će biti. Jadna smo mi generacija!
    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  3. Jos ce toga biti!!! To je samo uvod! Danas citam da je primio bivseg ceremonijera....ja ga zovem arcobaleno...Piera Marini!!!!Sta spremaju????

    OdgovoriIzbriši
  4. 'Inspiration and truth in the Bible' tematski je naziv susreta,koji ce od 8 do 12, ovog mjeseca odrzati pontifikalna biblijska komisija,pod predsjedanjem Gerharda Ludwiga Mullera.Zeljno me zanimaju zakjucci i stajalista.

    OdgovoriIzbriši
  5. Zašto tako kao s gađenjem izgovarate/pišete "Novus ordo"? To se da iščitati iz konteksta svega što se ovdje može pročitati.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ....ja ga zovem...horror Novus ordo.....morate mi oprostiti ali mene hvata alergija!!! To je nesto jace od mene!!!!

      Izbriši
    2. Istriano, gloria.tv prenosi "glasinu" da bi bivši ceremonijar Piero Marini mogao postati Pročelnikom kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu.
      Spasi nas o Isuse...
      Filoni državni tajnik, no biskup Muller ne bi trebao ostati Pročelnikom Kongregacije za nauk vjere zbog bahatosti koju je pokazao u Rimu?! barem nešto!
      Kikii

      Izbriši
    3. Inače, zanimljiv ali i bolno istinit komentar jedne Njemice o mogućem povratku Piera Marinija: "Kako su našem Gospodinu svukli njegovu odjeću, tako će sada i njegovoj Crkvi!"
      Kikii

      Izbriši
    4. dragi moj Kiki...toga sam se i ja bojao! Nazalost stosta cemo jos vidjeti i dozivjeti....nekoji put zazelio bih da nisam katolik!!! Ocito sotona nije nezaposlen!!!! Sveti Mihaele...Ora Pro Nobis!

      Izbriši
    5. Ne daj Bože da ikad zaželite da niste katolik, dragi Istriano!

      Kolika li je to milost da je od svih milijuna i milijarda u tmici nevjere Bog nas postavio u Svoju Svetu Crkvu, a kolika li je još veća milost da je od tisuća i milijuna u tmici modernizma ili novus orda, Bog nama objavio puninu Svoje Istine i Svete Tradicije, i dao nam da uistinu spoznamo i ljubimo Svetu Majku Crkvu.

      Kiki reče da smo jadna generacija. Ja mislim da je upravo suprotno, da smo veoma blagoslovljena generacija, jer je svakoga od nas pojedinačno Bog izabrao i pozvao, ne po nekoj našoj vrijednosti, nego po Njegovoj Milosti, da u ovom vremenu univerzalne apostaze ostanemo vjerni. Ipak, trebamo se sjetiti riječi sv. Pavla: "Tko dakle misli, da stoji, neka gleda, da ne padne!" (1 Kor 10:12) i ne dopustiti sebi da postanemo uznositi ili oholi, jer nismo nekom svojom snagom ili veličinom nego Božjom milošću katolici (kako kaže prvo pitanje u Velikom katekizmu sv. Pija X.). Sjetimo se da sve dobro što smo primili, što imamo i što činimo dolazi od Boga. Njemu pripada sva hvala, čast i slava po sve vijeke vjekova.

      Sjećam se da sam negdje pročitao da je jedan svetac u prvim stoljećima rekao nešto u smislu da zavidi (ne u doslovnom smislu) baš našim generacijama. U naše vrijeme je toliko iskušenja i propasti na svakom kantunu da je puno teže biti svet nego u normalnim vremenima, te zato u ovim generacijama Bog vjerojatno daje još veće posebne milosti Svojim izabranicima, da im objavi Istinu i uzdrži ih na pravom putu, te oni koji ustraju u vjernosti do svršetka primaju veliku nagradu.

      Isto tako, što gora situacija u Crkvi bude, ne očajavajmo, nego radujmo se, jer po Božjim proročanstvima i po riječime naše slavne Kraljice, Blažene Djevice Marije, znamo da će biti najgore upravo prije vremena slavne Obnove, uzvišenja Svete Majke Crkve i Božje pobjede nad svim Njegovim neprijateljima.

      Sretan Uskrs.

      Izbriši
    6. "Kako bi se ljudi oslobodili od ropstva ovim herezama, oni izabrani od Moga Presvetoga Sina da ostvare obnovu će trebati veliku snagu volje, ustrajnosti, hrabrosti i pouzdanja u Boga. Kako bi se prokušala ta vjera i ufanje pravednih, bit će prilika kad će se sve činiti izgubljeno i paralizirano. To će onda biti [ili označiti] sretni početak potpune obnove."

      Ovo su riječi Blažene Djevice Marije, Gospe od Dobrog Uspjeha, iz ukazanja (priznatog od Crkve) časnoj majci Marijani de Jesus Torres iz samog kraja 16. i prve polovice 17. st. u Quitu, u današnjem Ekvadoru, za koja je ukazanja Blažena Djevica izričito rekla da se odnose na naša vremena.

      U njima je, među ostalim, predviđeno proglašavanje dogme o Bezgrješnom Začeću (koje je posebno častio red majke Marijane de Jesus Torres), dogma o papinoj nepogrješivosti, okupacija Papinske Države, kao i herojska smrt predsjednika Ekvadora Gabriela Garcije Morena, koja zavrjeđuje da se o njoj nešto dodatno kaže.

      Nad njim je izvršen atentat nakon posjeta Presvetom Sakramentu na istom trgu gdje se nalazi katedrala u Quitu 1875. godine, od masonske sekte, jer je posvetio Ekvador Presvetom Srcu našega Gospodina. Umro je na podnožju oltara Gospe od Žalosti u toj katedrali, nakon što je primio posljednje obrede i oprostio svojim neprijateljima. Kad su pregledali njegovo tijelo, na prsima su mu našli relikviju Svetoga Križa, škapular Muke i Presvetoga Srca, krunicu i medaljicu pape Pija IX., a u džepu knjižicu Nasljeduj Krista. Papa Pijo IX. dao je služiti svečanu Misu za pokoj njegove duše i podignuti njegov kip u latinoameričkom sjemeništu u Rimu. U istoj katedrali gdje je umro čuva se njegovo neraspadnuto srce i poznata slika Naše Gospe od Quita, koja je plakala u trenutku njegova mučeništva.

      O ovim ukazanjima može naći materijala na internetu na engleskom jeziku pod nazivom "Our Lady of Good Success".

      Izbriši
    7. Jedan dugi video sa snimkama i dosta fotografija iz Quita.
      Relikvije sluge Božjega Gabriela Garcíje Morena i privremeni tajni grob od 16:18.

      Izbriši
    8. Draga braćo u Kristu Isusu, želim se zahvaliti na divnim poticajima blaženika i slugu Božjih koje primamo od vas u ovim vremenima nevolja. Mada vas osobno ne poznam, osim po komentarima na blogu, želim reći i da je ovaj blog milost od Boga - znam da to i sami primjećujete - i želja mi je da jedni za druge molimo da ne klonemo vjerom već se osnažimo njome i odupremo perfidnim vražjim zasjedama po milosti Trojedinoga Boga, i zagovoru Blažene Bogorodice Djevice Marije i Svetoga Josipa.
      U Kristu vazda
      Tomislav

      Izbriši
    9. Hvala na lijepim zeljama i molitvi.

      Izbriši
  6. I mene hvata alergija od Istriana, ne Hrvata ili Talijana iz hrvatske regije Istre, nego Istriana.

    Onda popijem Claritine i odmah mi bude bolje.



    OdgovoriIzbriši
  7. ..a jos vise sam alergican na anonimne.....a tu popijem dva Claritine!!!

    OdgovoriIzbriši
  8. Istriano, molim te, uvijek prije pročitaj uputu o lijeku i nemoj prekoračavati preporučenu dozu.

    Claritine - za život bez alergija!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nemoj se brinuti za mene!!!!!Brini se o svojem Novus Ordo!!!

      Izbriši
  9. Hvala ti dragi Mateo...na lijepim rijecima! Neka te Bog blagoslovi!

    OdgovoriIzbriši
  10. Bogu hvala. I tebi neka Gospodin udijeli Svoj blagoslov i neka te, zazivljući Je na ovaj posebno Njezin dan, Majka Božja sačuva od moderne pustoši.

    OdgovoriIzbriši
  11. gloria.tv, portal koji se nipošto ne može držati neozbiljnim, počeo je prenositi navodne vijesti o naglom pogoršanju zdravstvenog stanje pape emeritusa Benedikta XVI. Mnogi tvrde da je pao u depresiju nakon što je vidio da je u tako kratko vrijeme uništeno osam godina mukotrpnog rada u tijeku njegova pontifikata i da su ga svi izdali. Priča se čak da ima skurupule zbog odreknuća?!
    Već počinju priče da je sumnjivo to naglo pogršanje njegova zdrvastvenog stanja. I tu će nastati milijun priča...Tko se koga boji, tko ne boji...U svakom slučaju, svi smo očekivali nastavak reformi započetih za pontifikata Benedikta XVI., ali...
    Molimo se za papu emeritusa Benedikta XVI.
    U trovanje lijekovima ipak ne vjerujem!
    Kikii

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Čovjek koji je godinama u teškom poslu i "živi na 200%" metabolizam je uistinu "na 200%". Kad posao završi i čovjek se počne opuštati, osoba počinje osjećati simptome "izgorjelosti". Vjerojatno je Benedikt počeo osjećati ljudske posljedice svojeg nadljudskog rada u devetom desetljeću. Molimo za njega u njegovo starosti i neka mu Gospodin podari osobito blagu smrt kad On odredi da je za to došlo vrijeme. Neka nam svima podari da budemo smireni i spokojni u času kad trebamo umrijeti.

      Izbriši
    2. Ima li link za naglo pogoršanje zdravstvenog stanja, za tvrdnje o nagloj depresiji i za skrupule zbog odreknuća?

      Izbriši
    3. To je tvrdilo više izvora. O tome je posljednjih dana tri puta pisala gloria.tv O despresiji su pisali već ranije i pozivali se na izjave patera Schmidbergera. Cak je i pater Lombardi pokusao opovrgnuti ove tvrdnje.
      Kikii

      Izbriši
    4. O tome je pisao i španjolski tisak, ponajprije "El Mundo". Paloma Gómez Borerro, korespondent iz Vatikana i dobar poznavatelj situacije u Rimu i Vatikanu o tome je izvjestila. Pater Lombardi je opovrgao sve te tvrdnje!
      Kikii

      Izbriši
  12. No, ipak je jedna stvar zabrinjavajuća.
    Papu emeritusa Benedikta XVI. su mediji od prvog dana kritizirali i napadali bez milosrđa. Sve što je rekao, pokušalo se okrenuti naopako, sve se seciralo, iskrivljavalo.
    Kod ovog Pape suprotno: što god kaže, svi padaju u trans.
    "Papa Franjo kaže, trebamo pomagati jedni drugima. Jake riječi..."
    Jesmo li te "jake riječi" zbilja čuli prvi put sada ili ponovno nakon 20 godina?! Ne želim nijekati da je bitan i način kako se izgovore riječi itd., no ipak...
    Do početka veljače svi su brujali o Vatileaksima, "kurijalnim otrovima", problemima s pedofilijom, zataškavanjem...dan i noć!
    Sada nitko više o tome ne govori. Kao da su problemi riješeni?! Ili je riješen glavni problem: Ratzinger!

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  13. Papina biografija

    Čitam knjigu Papa Franjo (Andrea Tornielli autor) - stvarno je dobra (došao sam do 145. str.), i dojam o Papi također. Knjiga prikazuje Papu (kardinala i nadbiskupa Buenos Airesa) kao pobožnu, osjetljivu, tankoćutnu osobu, otvorenu, jednostavnu, milosrdnu. Zaista sam puno toga dobroga od njega i o njemu naučio kroz mnoge primjere iz njegova života!
    Ali, mislim da knjigu i u njoj izneseno trebamo čitati kritički!
    Zašto?
    Ima nekih 'stvari',u dosadašnjem dijelu knjige, koje zahtijevaju razmišljanje i oprez...i želim ih sa svima vama podijeliti!
    Npr.što se tiče discipline dijeljenja sakramenata: kome, kako i kada?
    1. točka Npr.jedan odlomčić na str. 123 - 124. o naputku da laici odlaze u siromašne četvrti, drže vjeronauk,i ako tko zatraži svetu pričest, neka mu je daju.
    Dakle, citiram:
    "Ako možete, unajmite neku garažu (kaže svećenicima koji su u župama u siromašnim četvrtima) i ako nađete nekog laika koji je spreman, nek' ide!
    Nek' malo bude s narodom, malo drži vjeronauk pa nek' i pričest dijeli, ako je zatraže.
    Jedan je župnik odgovorio na to: "Ali oče, ako to uradimo, svijet više neće dolaziti u crkvu."
    A zašto?, upitao sam ga (pitanje kardinala Bergolia).
    Dolaze li sada na misu?
    Ne - odgovorio je.
    "Onda!" (i kardinal nastavlja župniku):
    "Izići iz sebe znači izići i iz okvira vlastitih uvjerenja za koje se misli da su nepomična, ako postoji prijetnja da postanu zaprjeka, ako zatvaraju obzor koji je Božji.
    To vrijedi i za laike"
    KOMENTAR na 1. točku:
    Lijepo - ja sam isto tako za prisutnost među svima, za solidarnost sa svima, rubnima, pa to čine i današnji misionari u Africi, dok je ta prisutnost i solidarnost ipak nedovoljna drugdje...Hm, ali uza sve olakšavajuće okolnosti i razloge, ne može se zdravu, odraslu osobu pripuštati sv. pričesti, bez sudjelovanja na svetoj misi, nego potaknuti na ispovijed i euharistijsko slavlje pa je onda pričestiti. Ako neće, i ne žele, neka im se omogući kontinuirana primjerena kateheza, i postupno će moći kroz sudjelovanje i vjersku izgradnju pristupiti i pričesti...
    Drugo, papa, točnije kardinal, govori kako se tu radi o vlastitim uvjerenjima i o izlasku iz sebe - ali to nije tako - radi se o kršćanskom nauku - o logici sudjelovanja na euharistijskom slavlju i uvjetima za primanje pričesti - mislim da se po ovom principu o kojemu govori tada kardinal, sada papa, gubi svijest o tome što je i tko je u posvećenim prilikama kruha i vina - sam Gospodin!!!
    Zašto bih odmah dijelio svetu pričest svakome tko je zaželi, bez ikakvih uvjeta? - Ona se ne može činiti jeftinim sredstvom liječenja društvenih nepravdi, i da bi se netko osjećao prihvaćenim - ona je božanski lijek, koji zahtijeva dostojno primanje, s poštovanjem, i jasnim shvaćanjem što je ona, tj. sv. pričest; (slavlje euharistije,i liturgijska slavlja općenito: vrhunac i izvor svega kršćanskog života).
    2. točka - jedna vrlo zanimljiva!!! rečenica koja se iznosi u nabrajanju svega što je Papa kao kardinal činio u Buneos Airesu:
    Slavi misu za prostitutke na Plaza Constitution??!! - str. 142 Hm, dobro, ali je li se i one pričešćuju, a nastavljaju obavljati svoj 'posao', ili su na sv. misi a da se ne pričešćuju? - Mislim da je to važno pitanje!!! Zašto baš svetu misu, zašto ne slavi s njima Službu riječi, pokorničko bogoslužje - dakle, ostaje pitanje kako, u kojoj mjeri su žene koje se bave prostitucijom sudjelovale na euharistijskom slavlju?

    Učenik

    Nastavak slijedi...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ipak, treba voditi računa o vremenu i mjestu gdje se radnja odvija kao i na sve okolnosti koje opravdavaju ovakvu pastoralnu praksu. Longin

      Izbriši
  14. Nastavak komentara o Papinoj biografiji

    3. točka: str. 129
    Citat dijela dokumenta sa konferencije u Aparacidi koju i kardinal koristi:
    "Sakramenti su u životu muškaraca i žena onakvi kakvi jesu. Oni možda ne govore puno, ali njihov sensus fidei stvarnost sakramenata razabire jasnije nego što je to slučaj kod mnogih stručnjaka."
    Komentar ad 3. točka: zanimljiva izjava - po meni djelomično točna, ovisno o kontekstu, i što se s tom rečenicom želi objasniti - zašto? - jer oni muškarci i žene koji nisu poučeni - o značenju i svetosti sakramenta, i koji nemaju uvjete za primanje, jednostavno ih ne mogu primati. Ne možemo se pozivati samo na njihov sensus fidei!!!
    4. točka: 129/130. str: objašnjenje autora papine biografije Andrea Torniellija:
    Za Bergolia Crkva ne može biti elitistička. I ne može postojati neka čista, manjinska Crkva suprotstavljena masovnoj Crkvi punoj osoba za koje se kršćanstvo sastoji od tek nekoliko bitnih stvari, od rijetko bitnih čina. Novi se papa ne slaže s rigoristima koji uskraćuju krštenje i druge sakramente onima koji ih traže, a koje se smatra nedostojnima jer nisu praktikanti.
    Moj komentar na 4. točku:
    Znam da su gornje riječi zapravo riječi jednog novinara, a ne samoga Pape Franje, ALI...
    U gornjem odlomku korištenje termina elitistička, masovna i rigorizam je neprimjereno - to su termini kojima se red i disciplina Crkve, koji čuvaju svetost sakramenata i reguliraju njihovo dijeljenje, naziva zapravo pogrdnim imenima, tim terminima ih se želi diskreditirati, i obezvrijediti, i na kraju ukinuti i staviti izvan snage.
    Ako se to još i može razumjeti kada se radi npr. o krštenju djece nevjenčanih, rastavljenih ili siromašnih roditelja - uvjetno govoreći, ali po tom principu dijeliti npr. Presveto Tijelo i Krv Kristovu je neprihvatljivo! A NEPRIHVATLJIVI princip jest (KAKO SLIJEDI IZ TEKSTA) :
    DIJELITI SV. SAKRAMENTE SVIMA I SVAKOME TKO IH ZATRAŽI!!!

    Učenik

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.