petak, 13. siječnja 2017.

Nekad i sad

Bitno.net prenosi kratki tekst s Facebook stranice Franjevačka prisutnost u Bosni:
Gospodin Oto Tomljanović stanovnik je sela Brezici (župa Plehan). Rođen je 1933. godine. Njegov otac doselio je na ova područja zbog posla. Otac je, naime, bio prvi strojovođa tzv. Ćire na tom području. Otova supruga nalazi se u Domu za starije osobe u Slavonskom Brodu, a on se sam brine o domaćinstvu i bašti. Budući da nema nikakva prijevoznog sredstva, u crkvu na Plehanu koja je udaljena 9 kilometara ide 3 sata pješice. U svojoj 83. godini, prošloga ljeta, više od pet puta išao je na misu pješice.
Ukratko o crkvi i kraju (više: 1, 2):
Plehan je naselje kraj Dervente na kojem je još u srednjem vijeku izgrađena crkva, a od 1853. tamo je bio smješten franjevački samostan. Riječ je o duhovnom i kulturnom središtu katolika derventskog kraja koje je u ratu u BiH pretrpjelo teška razaranja kada su samostan i crkva Sv. Marka sravnjeni sa zemljom. Radovi na obnovi kompleksa započeli su 2001., a crkva je danas obnovljena.

Stara crkva i samostan:





Nova crkva:




Broj komentara: 18:

  1. Ono što meni nikako nije jasno je kako ovakva arhitektura prolazi kod vjernika-laika? Siguran sam da bi velika većina radije htjela da se napravila crkva jednaka ili barem slična staroj (kao što su napravili npr. s Majkom Božjom Gorskom), a ne ovo. Stalno se priča o potrebi uključivanja laika, ali u ovakvim vrlo važnim pitanjima su bitna mišljenja jedino "stručnjaka", bilo arhitekata od kojih većina nemaju veze s Crkvom i vjerom, bilo liturgičara kojima je glavni ideal "plemenita jednostavnost", što god to bilo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Laika se na zalost u Bosni nista ne pita. Da je se pitalo, ovakvo se nesto nikad ne bi izgradilo. Nazalost ne pita se ni struku ni svecenike. 'Pratri' u Bosni kako se koji dosuce vlasti i 'para' tako i radi i provodi svoju samovolju. Nije samo Plehan na zalost u pitanju. U pitanju su i Petricevac i Podmilacje (nepotvrdjeno nacionalno svetiste Bosanskih Hrvata), Kondzilo i mnoga druga...
      Leon

      Izbriši
  2. Arhitektura je odraz vjere.
    Stare lijepe crkve su odraz katoličke vjere, dok su ove nove "hale" odraz modernističke nevjere i izopačenosti.

    No, tko zna... možda je Bog dopustio da sve te stare crkve i samostani budu srušeni, jer ih jednostavno današnji bosanski fratri nisu dostojni. Možda je i to bila Božja kazna.

    Svi dobro znamo da su bosanski fratri ogromnom većinom pripadali prokomunističkom udruženju "Dobri pastir".
    Još se nitko od njih nije pokajao za to. Zapravo, i dan danas opravdavaju svoj kolaboracionizam s Titovom vlašću.
    Da ne govorimo o ultramodernizmu koji se zastupa u njihovim tiskovinama poput "Svjetla riječi".

    Antiliberal

    OdgovoriIzbriši
  3. Prestrasno! Gdje je pamet bila onome tko je odobrio da se ovako nesto sagradi...

    OdgovoriIzbriši
  4. svi koji su odgovorni za izgradnju trebali bi iz svog džepa platiti rušenje i izgradnju klasične crkve.

    OdgovoriIzbriši
  5. Kao znamenita albanska arhitektura na crti državne granice za vrijeme komunizma...Bunker ljubavi....

    OdgovoriIzbriši
  6. Bosna i Hercegovina iseljava. Uskoro Hrvata ne će ni biti i islam će sve osvojiti i ovi objekti bit će lijepe džamije.
    Čak i hercegovački kler hvata panika. Broj umrlih tri puta je veći od broja rođenih, a mlade obitelji preko noći nestanu i jave se sa Zapada.
    Republika Hrvatska je provodila prljavu politiku (osobito lijeve vlade; a i desnima je to bilo samo pitanje glasova. Sada sve dolazi na naplatu.
    Katarina

    OdgovoriIzbriši
  7. Ima takvih primjera po Bosni koliko hoćete. Petrićevac, Kotor Varoš, Plehan, Tuzla, Podmilačje, Bistrik i Dobrinja u Sarajevu... ovo mi sve odmah pada na pamet, a tko zna kakvih još bisera ima da ne znam. Što je najgore, većina tih crkava je smještena u pretežno pravoslavnim i muslimanskim područjima tako da i sama arhitektura vjerojatno u startu odbija potencijalne obraćenike. Recimo nova betonska crkva na Dobrinji više nalikuje okupljalištu jehovinih svjedoka nego katoličkoj crkvi, a sto metara dalje pravoslavna crkva u bizantskom stilu. Kakvu to poruku šalje nekome sa strane?

    josko

    OdgovoriIzbriši
  8. Opet mi je narodna vlast iskopčala internet , tv i telefon pa tek sad komentiram. Onaj koji je ovo projektiro i gradio je vidovit čovjek , vjerojatno karizmatičar. Kad uskoro muslimani to preuzmu neće ništa morat dirat nego samo dogradit minaret.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši
  9. Otkuda ovakvo čuđenje nad jednom novoizgrađenom crkvom u BiH?! Koliko se ljudi čude, moglo bi se pomisliti kako je ovo izolirani incident, a ne pravilo.
    Pa i u Hrvatskoj niti jedna nova crkva ni ne sliči na crkvu, već na masonsko zvjerište.

    Kvatrić

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zato što nije riječ o nekakvim novim crkvama nego o "obnovi" starih. Iako primjer s Petrićevca pokazuje da ni neke stare nisu bile ništa bolje. Što ne unište rat i potres, unište crkveni inovatori.

      josko

      Izbriši
  10. Ajme majko!!! Samo što me nije za srce strefilo! Na mjestu drevne bogomolje napravili ovu nakaradu; groteskni mix krnjeg tuljca i bunkera. Koji "svetac" je dopustio da se teško zarađeni novac vjernih duša protrati na ovu strahotu.

    OdgovoriIzbriši
  11. Obrovac katoličke vjere.

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.