četvrtak, 28. srpnja 2016.

Još o apelu


Amoris laetitia: apel četrdeset petorice uglednika kardinalima – očaj u progresivnim krugovima

„Objave i otkrića“ na National Catholic Reporter-u

(Rim/Washington) Dana 11. srpnja u javnosti se saznalo za apel 45 katoličkih teologa i filozofa koji su se obratili kardinalima i patrijarsima Katoličke Crkve s molbom da potaknu papu Franju na opoziv posinodalne pobudnice Amoris laetitia ili barem na njezinu korekciju. Čini se da zbog ove najnovije oštre kritike u progresivnim krugovima vlada očaj.

U javnosti se za ovaj apel saznalo preko Josepha Shawa koji predaje na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Oxford. Shaw je osim toga predsjedavajući britanskoga Latin Mass Society i član upravnog odbora Foederatio Internationalis Una Voce (FIUV).

Shaw je izvijestio da se među 45 potpisnika nalaze „katolički prelati, akademici, profesori, autori i klerici raznih papinskih sveučilišta, kolegija, bogoslovija, teoloških instituta, redova i biskupija iz cijeloga svijeta“. Imena potpisnika Shaw nije objavio jer je želio naglasiti sadržaj apela. Jasno, potpisnici za svoju hrabru kritiku kontroverznog papinskog dokumenta ne mogu računati s pohvalom i priznanjem. Na ovaj neobičan korak da svim kardinalima i patrijarsima upute apel nije ih potaknula želja za javnošću, nego naprotiv ozbiljna briga za očuvanjem katoličkog nauka i budućnosti Crkve.

Za objavu imena pobrinuo se američki admiralski brod progresizma National Catholic Reporter (NCR). Međutim, NCR je objavio imena upravo s nakanom, zbog koje to Shaw nije učinio, naime radi jedne vrste žigosanja predstavnika omraženog mišljenja. National Catholic Reporter k tome se ponašao kao da je Shaw objavio imena:
„Otkrivanje popisa potpisnika pisma kardinalima i kratkog objašnjenja o tome prenosi zamisao koje skupine, čini se, organiziraju glavnu oporbu protiv dokumenta i protiv Franjinog pontifikata.“

Ondje gdje nedostaju argumenti, poseže se za manje pristojnim sredstvima. Progresisti NCR-a koji brane pobudnicu Amoris laetitia kao „ključni dokument“ jedne „velike promjene“, bacaju prvi kamen i onda licemjerno skrivaju ruku koja je bacila kamen kako bi s „milosrdnim“ izrazom lica podigli optužbu protiv sviju koji nisu „liberalno“ ili „progresivno“ nastrojeni.

Izvor: http://www.katholisches.info/2016/07/25/amoris-laetitia-appell-der-45-an-die-kardinaele-verzweiflung-in-progressiven-kreisen/

Broj komentara: 6:

  1. „Otkrivanje popisa potpisnika pisma kardinalima i kratkog objašnjenja o tome prenosi zamisao koje skupine, čini se, organiziraju glavnu oporbu protiv dokumenta i protiv Franjinog pontifikata.“

    Ta "manje pristojna sredstva", odnosno laži i izvrtanje činjenica, podbacivanje kukavičjg jajeta, itd...
    Ali mi znamo tko laže i služi se lažima. Znamo i komu lažljivci služe, čije su sluge, - sluge su svoga oca, oca laži. Mada neki od njih misle da njemu ne služe, nego tek sebi i svojim "interesima", ili čak i interesima bližnjih. Samo pametnu je jasno, i ne treba mu puno govoriti. A ionako će sve izaći na vidjelo.
    Potpisnicima će sada kada su obojani ovakvom nepravednom kritizerskom "bojom" (kako su PROTIV dokumenta i Franje) biti vjerojatno nelagodno, čak i ružno, moguće je i sa osjetnim strašnim posljedicama. Ali,... pismo je uručeno kardinalima i patrijarsima, - i to je jako bitno. A čekamo da vidimo koji od njih će kada i koliko, te pogotovu ŠTO, progovoriti u javnosti!
    JbD

    OdgovoriIzbriši
  2. Je li mali broj to 45 s obzirom na cijelu kuriju i masoneriju u crkvi?

    Dobro je i nešto za početak no čini mi se da je to Ostatak, a ne neka impozantna brojka...
    Imela

    OdgovoriIzbriši
  3. Objavljen je cijeli tekst, pa tko ima volje prevesti, rado cu objaviti na blogu (v. i ovo).

    OdgovoriIzbriši
  4. Toma, teološke tekstove čini mi se da mogu prevoditi samo dobro potkovani pravovjerni teolozi sa kvalitetnim znanjem stranog jezika sa kojega se prevodi... Vjerujem da je to i tebi poznato..
    Imela

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Trebaju znati prevoditi i poznavati teolosku terminologiju. Ne vidim zasto bi morali biti teolozi. A pravovjerje, ako ispravno obave posao, ne vidim kakve veze ima s prevodjenjem.

      Izbriši
  5. Zar ne bi mogli oni koji sedrže modernog nauka np.natjerati vodu na svoj mlin ili tzv.tradicionalisti na svoj? Da, slažem se u pogledu teološke terminologije no smatram da ju najbolje poznaju oni koji se sa njom i bave..
    Imela

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.