subota, 14. siječnja 2012.

Razmišljanja o Svetoj Misi uz apostola Euharistije 14



TAJNA VJERE

IV

Upravo je zato daleko lakše razmatrati pred Presvetim Sakramentom nego kod kuće!

U našoj kući prisutna je Božja beskonačnost, a ovdje se nalazimo pred samim Gospodinom, tijelom prisutnim posve blizu nas.

I budući da se srce povodi za duhom, osjećajnošću i bliskošću, postaje nam lakše voljeti pred Presvetim Sakramentom jer je u njemu ljubav aktualna zbog toga što je upućena Isusu koji je pred nama živ, koji u Euharistiji obnavlja sva svoja otajstva.

Onaj tko razmatra otajstva sama po sebi, a da ih ne oživljava u Euharistiji, uvijek nalazi prazninu i unatoč sebi zadržava dozu kajanja.

A pred Presvetim Sakramentom – za što se možemo kajati, što možemo željeti? Sva otajstva živa su u prisutnom Spasitelju. I bilo da razmišljate o Isusovu smrtnome ili slavnom životu, znate da je Isus Krist ondje prisutan tijelom, duhom i božanstvom.

Uđimo, dakle, u takva razmišljanja. Razmatrajmo koja god otajstva želimo, no potaknimo se na razmišljanje o prisutnosti Isusa Krista.

Podsjetimo se, dakle, da je Gospodin ondje, u hostiji, u svim svojim stanjima – čitav. Onaj tko to ne zna, u tami je, a vjera mu je malaksala i ne čini ga sretnim.

Potrudimo se, stoga, da nam vjera bude aktivna i pažljiva, jer to će nas usrećiti. Naš nas Gospodin sam želi blagosloviti. Svi su ljudi nesposobni da to sami postignu, jer sama pobožnost ne usrećuje čovjeka. Potrebna je pobožnost koja se hrani Euharistijom jer sreća dolazi samo od posjedovanja Boga, a Euharistija – to je Bog koji nam se čitav daje.