petak, 14. travnja 2017.

Neka ste nam došli

Ove smo godine i mi u župi na Veliki četvrtak imali apostolku. Za sada samo jednu, ali ako ćemo se ravnati idejom koja je misao vodilja takve novosti, trebalo bi ih iduće godine biti barem šest. Jer, ako ovako ostane, mogao bi netko učiniti krivu poveznicu s jednim apostolom koji se posebno istaknuo svojim djelovanjem prije i oko Posljednje večere. A ovdje zaista ne bi bilo korektno povezivati s tim apostolom laikinje, već isključivo njegove duhovne nasljednike u kleru.


Čestitam p. Anti Gavriću, doktoru teologije i donedavnom provincijalu Hrvatske dominikanske provincije koji nam je donio još jedan običaj sa zapada gdje je studirao i bio profesor. Znamo da nam je cilj i u Hrvatskoj što skorije imati male zajednice pravih vjernika po uzoru na Francusku, Njemačku, Nizozemsku itd. Ovo je tek jedan sitan, rekli bismo damski koračić, ali u pravom smjeru. Ljupka i čedna gesta koja može samo ojačati one bitne poruke Velikog četvrtka: svi su ljudi sestre i braća, čistima je sve čisto te najvažnije: svoje shvaćanje kršćanske poruke možemo na poseban način naglasiti izborom spola, roda, rase, religije itd. onoga kojemu u javnosti odlučimo ceremonijalno jednom godišnje "oprati" nogu.

Svakako bi trebalo poslušati poziv koji nam je p. Anto uputio u propovijedi i moliti za svećenike. Možda posebno da ne budu od svijeta kao što ni Gospodin nije od svijeta.

Broj komentara: 5:

  1. moram priznati da je i mene sablaznilo vidjeti zenu medju 12-oricom, ali sto ocekivati kad znamo cime je kod nasih dominikanaca obiljezena Pepelnica... Pater Gavric je poceo iskakati iz pastete, gotovo svakodnevno je na TV-u, pa vjerujem da su i ovo potezi koji idu u smjeru ocuvanja "svjezine" i popularnosti za medije... on je sluga Bozji, kao i mnogi nasi svecenici koji doista zele raditi za Bozju stvar, ali od pukog sirenja horizonta izgubili su smjer...

    OdgovoriIzbriši
  2. Samo jedna žena od 12, zbilja tužno i nazadno. Ali da se suzdržim od kritike, radije ću navesti lijepi primjer iz svoje župe gdje smo ove godine prvi put imali transrodne osobe kao i jednu interseksualnu osobu. Bilo je predivno. Najslađa su bila mala dječica koja su trčeći oko euharijstijske pozornice pokušavala pogoditi kojem rodu  župnik trenutno pere noge. Kasnije je župnik bombonima nagradio onoga koji je bio najuspješniji sa najviše točnih pogodaka. 

    Vilibor 

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam napisao, ali ako koga zanima, mali Srećko koji je izrazito pametno i inteligentno dijete, je pogodio najviše. Imao je skoro 5 točnih rodova. 

      Vilibor 

      Izbriši
  3. Ti Dominikanci su zaboravili što uopće znači alba. Oni zbog toga što imaju bijeli habit misle da im alba ne treba. Još malo neće ni misnicu nositi kad je bijela liturgijska boja.
    Dakle fratri i ostali nebijeli redovnici su diskriminirani.
    Ivan

    OdgovoriIzbriši
  4. Covjek se zapita ima li smisla ista komentirati, ali - ima! Ne samo "komentirati", stojeci po strani zbivanje, vec u krugu svojih mogucnosti ispraviti i popraviti! Suprotno je definitivno propust!
    Ocito sve vise uzima maha deformacija naucavanja i prakse na koju smo se, ocito, i previse "navikli". Mozda smo sad u fazi kad neki ironican stav pojedine potakne da se zamisle i razmisle o onome sto rade i prestanu s "terorom jednostavnosti" u pastoralu i liturgiji koja se - nastala mozda i ne iz lose pobude - izrodila u sakacenje bogostovlja i bogosluzja! Recimo to kako jest; radi se konstantno o podilazenju i kretanju linijom manjega otpora. Jasno je da nizvodno "ide" - misleci da "pliva" - samo ona riba koja nije ziva...
    Naravno, ovo kazem kao "pravi, rigidni rimokatolik", to mi je u cijelosti jasno... (haha)

    OdgovoriIzbriši

Upute za komentiranje

Kako bi se razlikovali sugovornici, obavezno koristite neko ime ili nadimak koji možete dodati i na kraju komentara. Potpuno anonimni komentari najčešće se brišu.

Nijedan komentar objavljen na ovom blogu ne podrazumijeva ni u kojem stupnju prihvaćanje od autorâ ovog bloga mišljenja koja su u komentaru izražena.